Syn nechce pracovať, čo robiť?
Želám pekný večer, mám dospelého syna ktorý odmieta pracovať. Vraj on za 500€ robiť nebude. Je vyučený automechanik. Neviem čo s ním robiť, manžel aj ja sme sklamaní, čo robiť, vyhodiť ho z domu nechcem, bála by som sa oňho. Poraďte prosím, som už zúfalá.
@fokuska ale ona píše, že v detstve boli deti rovnaké, ale že sa dcéra potom schopila. Skôr sa dcéra schopit musela a o synacika sa stále staralo. Alebo žeby sa sa u dcéry tá psychická porucha vymazala sama od seba a u synacika chudacika ostala?
V rodine máme autizmus, dve formy schizofrenie, depresie aj dememciu a všetci fungujú tak, ako im to ich stav dovoľuje.
Autorka sa iba snaží ospravedlniť syna a jeho chovanie a psychické problémy jej iba padli vhod.
@apolka77 by ste sa veľmi divili, čo zvládne človek s autizmom. To len fakt vy, čo netušíte,čo to je, máte predstavu,že autisti sú neschopní dementi. Sedí to úplne všetko, aj agresia v určitých prípadoch, nerešpektovanie autorít, javí sa to ako sociálna neprisposobivost.
Áno,môj muž autista,zdiagnostikovany po 35, normálne chodí do práce. Nakúpi, zľahka uprace a navarí.
A 10r dcéra sa učí na 1tky od hora dolu. Má kamarátky, chodí na krúžky, sama nakúpi,chodí do úplne bežnej základnej školy. A predsa sú situácie, ktoré absolútne nezvládajú. A nemáte šajnu,aké to je niekedy ťažké vydržať.
Pozeranie do očí? To ani nekomentujem, to je bohužiaľ ťažké klišé, že každý autista nepozerá do očí...
Znova - nediagnostikovany autizmus. Lebo osvety nebude nikdy dost
Máte nejaký nápad ako ho vôbec dostať na sedenie?
@lovelizoe Autisti samozrejme nie su neschopni dementi, ale ako to ma suvis s autorkinym synom? Ten moze a nemusi mat poruchu. Tvoji blizki napriklad socialne funguju a chodia do prace ci skoly. takze de facto v porovnani s jej synom su v poriadku. Naproti tomu je kopa ludi, ktori su introverti a o svet nestoja, ale neznamena, ze maju nejaku poruchu. Jednoducho tu velmi prirovnania a porovnanie nepomozu, lebo treba riesit konkretny pripad... (ale na to sme my kratki)
Píšeš, že nevidíš dôvod aby vás dcéra odpísala.
A to ti tu píšeme viaceré, že my ten dôvod ale vidíme. Vážny dôvod.
Trvalé nerovnomerné správanie k dvom deťom (a to si len medzi riešením syna napísala pár maličkostí, ono toho bude oveľa viac čo ty "nevidíš") = je obrovský dôvod, ktoré citlivú osôbku zrania, ja som citlivý "rak" a mňa by to teda v dectve ranilo určite.
A presne preto ti aj zatajuje veci. To sa už zrazu urážaš, tiež môžme povedať že je to "maličkosť".
Nuž aký ľahostajný postoj máš ty k nej a aj v súčasnosti zľahčuješ ako si sa k nej nevhodne správala, má svoje následky.
Napríklad v tom, že dôležité veci radšej prerieši s kamoškou ako so svojou matkou.
Radšej pozve k sebe domov kamošku ako teba. Ignoruje vyčítavé SMS.
Však ona vlastne reaguje úplne normálne.
@bmuller Naháňa mi to strach, ten autizmus, ale na to by sa prišlo keď nastupoval do školy, nie? Som zvedavá čo mi psychologička poradí.
Autizmus nevzniká z jednej príčiny. Dedi sa predispozícia, danosť, akoby vyššia šanca, že u niekoho vznikne. A aj potom je to súhra veľmi veľa faktorov,ktoré sa musia stretnúť, aby sa rozvinul. Niekoľko faktorov je známych, napríklad úloha stravy - je potvrdené, že pri dodržiavaní určitých opatrení v stravovaní sa auti.prejavy zmierňujú. A veľmi veľká časť z toho,ako vzniká, je stále nejasná. Keby som to vedela presne vysvetliť, tak nepíšem na MK, ale ašpirujem na Nobelovu cenu 🙂 Úlohu má jedinečnosť každého človeka, jeho imunitného systemu.. potom vzniká celé spektrum autistickych "porúch".. od naozaj ťažkých prípadov detského autizmu, čo ani nekomunikujú, po vysokofunkčný autizmus, Aspergerov syndróm. A všetky stupne medzitým. Nenájdete dvoch rovnakých autistov.
Na diagnostiku na SR asi najlepší odborník dr.Jánošíková v Trnave, ale je takmer nemožné sa k nej dostať. Ak by ste chceli riešiť diagnostiku a potrebovali odporúčania kam, napíšte IP. Pozhanam.
Pozri, najhorsi strach je byt v neistote, o co vlastne ide... Ked mas na blizku pomocnu ruku od odbornika/psychologicky, hlavne popravde a co najobjektivnejsie popis synove spravanie, typicke reakcie, a podobne, aby dostala co najviac informacii. Nejde o to zo syna urobit choreho alebo jeho spravanie len pripisat lajdackosti - ale o zistenie pravdy. Ako to moze byt diagnoza, tak aj nemusi - a obidve moznosti maju nejake riesenie vasej domacej situacie.
@blunka Jednu vec som od nej chcela, aby bola normálna a pracovitá. Do práce sa jej nechcelo chodiť, vyriešila to absolventskou praxou po škole, praxovala u môjho švagra, on má firmu, ale vôbec tam chodiť nemusela. Potom sa zamestnala ale nikdy nevydržala dlho, potom išla na úrad práce, znova sa krátko zaemstnala, zasa úrad práce a tak sa to opakovalo. No už sme strácali nervy. Keď som sa jej spýtala, či ma priateľa, nič nehovorila alebo odpovedala, že nie. Nechcela sa so mnou baviť o takých dievčenských veciach. Čo som ju mala nútiť aby mi to povedala keď nechcela? Stále všetko tajila, odišla z domu a prenajala si byt, zbytočne vyhodené peniaze, mala zostať doma a aspoň by ušetrila na nájme. Teraz ani neviem kde vlastne je. Vnučku som videla len raz, ani jej fotku nemám.
No ja to vidím dosť bledo. Teraz si tu prečítaš všetky príznaky autizmu, tie uvedieš aj doktorke...prečo nie, veď lepšie ako pravda...tá ti to na prvý šup potvrdí...ty celá šťastná, že super, žiadna chyba vo výchove...a život ide ďalej.
Baby bezva ste to spravili s tými diagnózami 👏
@korunka1 Ja nediagnostikujem, snažím sa prísť na koreň veci. Je možné, že je to porucha, je možné, že som vychovala totálne lenivé dieťa. Chcem byť na čistom aby som vedela, ako sa k nemu správať.
dospelemu chlapovi davaju peniaze na sviatky? Nehnevajte sa... nech mu prestanu davat peniaze, nech daju nejaky dezert a hotovo.. z toho si nenasetri... jemine... chlapcovi jednoducho povedat, ze ho zivit nebudete.. to sa o neho budete starat az dokedy? Ved by sa mal on o vas nie? Inak mi napada este jedna vec, nema nahodou skrytu depresiu? Skusali ste psychologa, lebo ak je iba v izbe, nic ho nebavi a iba spi... moze mat depresie...
@autor na tvojom poslednom príspevku je pekne vidieť aký rozdiel si robila medzi deťmi. Ani sa tvojej dcére nedivím, že vypadla. Teraz môžeš bačovať so svojím nepodareným synom.
@acrobaleno A v čom vidíte problém? Ako by ste postupovali vy?
Nie ako by som postupovala ja. Veď prečo ste nekládli rovnaké nároky na syna? Prečo ste jemu tolerovali, to čo jej nie?
@bmuller konkrétne vy si to možno nemyslite,keby ste prešli diskusiu,narazili by ste na viac takých príspevkov. A tým som to adresovala. Samozrejme nevravím,že je to isto táto dg. Na to máme málo informácií. Ale chcela by som ju vylúčiť skôr,ako by som pátrala ďalej.
Keď porovnavate, že moji autisti fungujú.. no ono dvoch rovnakých autistov nenájdete. Preto sa to volá auto spektrum.
A tiež zohráva úlohu,či je človek zdiagnostikovany,či nie.
Ono je iné vedieť,že mám nejakú dg a preto sa cítim takto. A je normálne, že toto a toto mi robí problém. Nie som divný, proste som takyto. Plus u dieťaťa veľa vecí ešte ťahá rodič. A keď vie o diagnóze dieťaťa, výchovu tomu prisposobi. Keby bolo na mojej dcére, úlohu si sama neurobí. Načo. Ona to nepotrebuje, známky má v paži. Ani poznámky by ju k tomu neprinutili. Ja som na to,aby som jej vysvetlila, že má takú a takú povinnosť. Z takého a takého dôvodu.
A úplne iné je byť dospelý, nemať dg a cítiť sa celý život mimo. Nepochopený a nechapavy. To často popisujú dospelí autisti ako obrovskú úľavu, keď konečne s diagnózou pochopili, prečo sú takí,akí sú. A prečo sa celý život cítili mimo.
@acrobaleno Nič som netolerovala, mala som rovnaké nároky od oboch, aj od syna som chcela aby pracoval. Ale jeho nie a nie dostať do tej práce, snažila som sa aspoň aby dcéra bola normálna.
Tak teda za brata pykala jeho sestra, pekne.
Píšeš "odišla z domu a prenajala si byt".
Šikovná dcérka, asi teda PRACOVALA keď mala z čoho platiť ten byt. Šikovná, samostatná.
Škoda že si ju za to na rukách nenosila, nepochválila a tomu domácemu ozembuchovi nedala za príklad aby aj on vypadol z domu.
Namiesto toho aj po rokoch napíšeš:
"zbytočne vyhodené peniaze, mala zostať doma a aspoň by ušetrila na nájme."
Doma pri tebe ? Pri tvojom postoji k nej ?
Neni ti pomoci a vzťah z dcérou sa už nenapraví, lebo to by museli chcieť obe strany a s tebou sa nedá. Ty máš úplnu slepotu, dokonca sa cítiš ublížene.
Myslím, že pre dcéru bude lepšie nechať vzťahy s ňou tak ako sú a nechať ju čo najďalej od vás. Kontaktovaním s týmto postojom čo k nej stále máš, by si jej ubližovala aj v dospelosti naďalej. Nechaj ju tak, už jej nepíš prosím.
Mám chuť ju objať.
@acrobaleno Čo to píšete, ako pykala? Nepykala, ale je šikovnejšia ako on. Tak aspoň u nej som videla nádej.
@bmuller presne tak,máte pravdu.
@autor Znie to strašidelne, autizmus. A potom si poviete, že to nemôže byť až tak strašné,keď kopa ľudí je zdiagnostikovana v dospelosti, po 30tke, dokonca aj po 50. a celý život boli takí. Len preto,že to teraz pomenujete, ten človek sa nezmení. Akurát ak sa potvrdí diagnóza, viete s tým pracovať.
@blunka Chcela som je dobre, aby si našetrila, u nás mohla bývať, zbytočne by vyhadzovala peniaze za nájom, veď nech myslí ekonomicky, nikto ju z bytu nevyhadzoval. Len sme chceli, aby chodila do práce. Ae ona raz prácu mala a potom nie, a kľudne aj pol roka bola bez práce.
@blunka Vy by ste to dcére trpeli?
Aha, a ten tvoj milovaný synáčik robil čo, u koho, aby si na, seba zarobil? Ona robila aspoň niečo a určite dobre, len ty ju už automaticky musíš ponizit aj takto slovne. Ty si strašne zlá osoba.
@autor Tak asi mala prácu a má prácu, keď je v podnájme. A niekedy keď je rodinná situácia neznesiteľná, tak sa kašle na peniaze a ide sa preč. Ani sa jej nedivím, keď bola doma s milovaným synáčikom.
@dopolbokaodrata Ako ju ponižujem? Píšem ako to bolo, opisujem situáciu pravdivo, tak ako píšem už od začiatku všetko po pravde, nič neprikrášľujem.
@acrobaleno Ale treba byť zodpovedný, z čoho by ten nájom platila keby mala prácu len občas?
Kamaratkyn syn ma 8rokov a take dobre kurca zo zemiakovou kasou co spravy neurobi ani moja mama takze ano poznam aj chlapca co vie varit, sesternicin syn ma 14sam ked je Lenka v praci spravy nedelny obed lebo su nauceny pomahat doma a pritom Domčo ma sestru Ivu a ta.ma 17rokov a vzdy sa striedaju raz ked je mama v praci vari ona raz on ten kto nevaril prace riady po tom druhom, obaja vedia kde maju zubara alergologa chodia samy spolu 2au tak nauceny lebo ona je na nich sama nikdy nemosi vraviet aby nieco idu samy automaticky vydia ze maju povlecenie spinave jeden alebo druby daju do pracky vedia ktory prasok program a idu povesaju spracu navlecu nic neni problem...

@acrobaleno Nie som lekar ale mne to nejaku diagnozu pripomina. Je vela psychickych aj inych poruch a aj v ramci poruch je spektrum, tie veci su dost individualne.
Zober si aj autistov, niektori maju lahsie, niektori tazsie formy, rozne prejavy. Rovnako je to aj s inymi diagnozami.