icon

Syn nechce pracovať, čo robiť?

16. feb 2020

Želám pekný večer, mám dospelého syna ktorý odmieta pracovať. Vraj on za 500€ robiť nebude. Je vyučený automechanik. Neviem čo s ním robiť, manžel aj ja sme sklamaní, čo robiť, vyhodiť ho z domu nechcem, bála by som sa oňho. Poraďte prosím, som už zúfalá.

autor
11. mar 2020

So synom nejde pohnúť, zostáva nám len možnosť vyhodiť ho na čo nemám srdce. Neviem čo si počať :(

matullienka
11. mar 2020

A tá psychologycka u vás bola?

eva8
11. mar 2020

autorke úplne rozumiem, tiež by som bola v koncoch. Je dobré, že začala podnikať kroky

korunka1
11. mar 2020

@autor ženo,ženo, ty si nepoučiteľná. Veď je to dospelý chlap. Kde bývaš, prídem ti pomôcť ho zbaliť a vyhodiť...pridá sa niekto? 😉

autor
11. mar 2020

@korunka1 Ste vy matkou?

pieksamaki
11. mar 2020

@perdulka7
To chapem...moze selektovat odpovede aj kvoli casu....naco odpovedat vsetkym...
Ja si myslim,ze to neni lahke...ona to vie...ze uz nevie s nim pohnut....a zase chapem ...vzdy sa lepsie radi druhemu....ale celu situaciu nepozname az tak do hlbky.....bolo by dolezite vidiet aj ine stranky pohladu....mozno syn ma na to svoj nazor....bez ohladu na to ci je lenivy pracovat za tak malo....alebo nie.
Sama uvidim...neskor..kde ako rodic zlyham.....vzdy sa robia chyby...netreba posudzovat....ale nezavisle poradit....sami nevieme..ci autorka ma taky dosah....vzdy moze byt nejaky zadrhel.....
Hlavne by sme si mali uvedomit,ze nic nie je tak ako si to predstavujeme...ako by sme to chceli.....
No opustit rodicovske hniezdo je uz na case......

fokuska
11. mar 2020

Autorka a co ta psychologicka, co k vam mala prist? Videla syna, hovorila s nim? Aky zaver urobila? Pisala si, ze je to dohodnute, ze pride, tak napis ako to dopadlo.

amelia000
11. mar 2020

Skoda ze si to vzdala.

korunka1
11. mar 2020

Áno som, ale toto by som nikdy nedopustila. Aj tá materinská láska má niekde rozumné hranice. Zamyslela si sa niekedy čo vlastne tá pijavica v izbe ku Vám dvom cíti? On má to srdce Vám ako rodičom to robiť?

autor
11. mar 2020

@fokuska Áno bola u nás dva krát, syn s ňou ani hovoriť nechcel, diagnostiku žiadnu nedala, nedalo sa takto na diaľku, išiel radšej von :(

matullienka
11. mar 2020

Asi treba aby k vám chodili častejšie cudzie návštevy a dožadovali sa komunikácie s ním a naučí sa aj vín chodiť

autor
11. mar 2020

@matullienka Syn sa zatvoril v izbe vždy keď u nás bola návšteva, rodina, nikdy neprišiel za nami do obývačky.

fokuska
11. mar 2020

A ani z toho nic nevyvodila? Ved musela vidiet aspon tu situaciu, ze necce sa rozpravat, ako reaguje na teba, ze radsej odchadza prec... ani k tomu sa nijak nevyjadrila?

A zaujimave, ze v tomto pripade isiel von, ked inokedy to odmieta. Vies kam isiel a co robil?

Ty mas teraz len 2 moznosti - bud to zas nechas vsetko v starych kolajach a tym padom dobre vies co to znamena - starosti, agresia, dlhy, mozete ocakavat exekutora. A takto to ostane az do smrti.

Alebo ked si uz zacala, tak vydrz a ries to dalej. Nevzdavaj sa a rob radikalne kroky.
Nemas srdce na to aby si syna vyhodila, lebo ti ho je luto. Nie je ti luto, ze tym, ze nijak nezasiahnes mu ublizujes este viac? Ze mu priamo pomahas uplne ho znicit a urobit z neho este vacsiu ludsku trosku? Podporujes ho v nicnerobeni, v agresii, v dlhoch. Nech ti to znie akokolvek hnusne a nespravodlivo, presne tak to je. Kazdym jednym dnom ked nic neurobis s nim suhlasis a pritakavas mu, ze tak ako to robi on je to v poriadku a podporujes ho aby to robil aj nadalej.

fokuska
11. mar 2020

A zaujimalo by ma este ako sa sprava pri rodine - tety, ujovia, bratranci, jednoducho sirsia rodina. Nechodia k vam na navstevu? Ak chodia, nie je im cudne, ze syn je izolovany v izbe a ani ho nevidia? Nechodite vy navstevovat ich?
Nevsimli si, ze tu nieco nehra, ze nieco asi nie je ok?
Ci kazdy sa tvari, ze akoze nic, ze to je ok a este mu na sviatky davaju peniaze? A ako mu ich daju, len tak nechaju u vas obalku, ze to je pre neho? Alebo mu zagratuluju? Vtedy ma ocny kontakt? Hovori s nimi?

autor
11. mar 2020

@fokuska Už od mala nemal rád návštevy s vždy sa pred nimi zatvoril v izbe, na návštevy odmietal chodiť, musel nasilu, nemal to rád. Niekoľkokrát sme mu s manželom vynadali, že je to neslušné. Darček nechali mne, občas aj synovi, ten buď nepozeral alebo pozrel len tak letmo... Vôbec s návštevou nerozprával, pritom všetci mu dohovárali aby so sebou niečo robil

autor
11. mar 2020

@fokuska Psychologička videla, že asi nie je všetko ok, ale nemohla súdiť keďže syn odišiel preč, pozdravil ju a odišiel.

korunka1
11. mar 2020

No neviem ako tebe, ale mne z toho vyplýva, že si je vedomí toho, čo robí.

autor
11. mar 2020

@korunka1 ja neviem čo si myslieť, dúfala som, že psychologička pomôže, ale keď s ňou odmieta byť čo i len v jednej miestnosti...

ledgerka
11. mar 2020

Najdi a zaplat mu ubytko na 2-3 mesiace na nejakej ubytovni. Peniaze nejake ma na jedlo a nech sa o seba stara a najde si pracu.

autor
11. mar 2020

@fokuska Ale keď bol malý tak bratranec u nás spal teraz si spomínam. Ale návštevy nemal rád.

korunka1
11. mar 2020

Veď on vie prečo to robí.
A ty aspoň v kútiku toho srdca vieš, že svojím správaním škodíš sebe a hlavne jemu?
Nájde sa tam nejaký ten červík pochybnosti?

autor
11. mar 2020

@korunka1 Samozrejme. Stále mám ale v hlave, čo ak s ním nebude všetko ok po psychickej stránke, čo ak si niečo urobí, do konca života si to neodpustím.

fokuska
11. mar 2020

No vies a tebe sa to tych 7-8 ci kolko rokov je po skole zdalo ok? Ked uz aj rodina mu hovorila, nech nieco so sebou robi.
Bolo potrebne zasiahnut hned vtedy a nenechat to zajst az takto daleko. Samozrejme, ze teraz je to uz tazke a kazdm dnom to bude tazsie a tazsie.

On tiez "nebude chapat" preco sa zrazu ma spravat inak a prevziat zodpovednost, ked doteraz to predsa bolo v pohode, nepriamo ste ho v tom podporovali...

A co ma zaraza - uz velakrat si spomenula, ze ste mu s manzelom vynadali. tak sa u vas riesia problemy? Ze dietatu nevysvetlim co je slusne a neslusne a ako sa patri spravat, ale rovno mu vynadam?

matullienka
11. mar 2020

A keď ku vám príde návšteva a celé to vidia aký majú na to názor? Neskúšala si sa rozprávať o tom s nimi? Predsa vás poznajú lepšie ako tetky na Mk, napríklad sestra alebo švagriná ti na to čo povie?
Ozaj a dcéra sa ti neozvala medzi tým?

amelia000
11. mar 2020

S tvojim synom je vsetko v poriadku, len vy ste z neho vychovali rozmaznaneho leniveho chlapa...

autor
11. mar 2020

@fokuska Už vtedy sme začali, riešili to, ale s nik sa nedalo pohnúť on jednoducho pracovať nebude lebo on ide do Ameriky. Mimochodom tie víza turistické si naozaj vybavil.
Situáciu sme sa vždy snažili riešiť, priznávam, že častokrát krikom lebo sme strácali nervy, hovorili sme mu, že takto skrátka nie..

margaretka_
11. mar 2020

A teraz funguje stale bez internetu a vareneho jedla?

korunka1
11. mar 2020

Toho by som sa nebála...on je tak lenivý a pohodlný, žeby to nedal....samozrejme píšem zo srandy
No a tu je tiež jeden z problémov, ty si to musíš utriediť v hlave. Tie obavy o seba musí prevziať on. Uvedom si konečne, že je dospelý jedinec, nie 10 ročné decko.

autor
11. mar 2020

@matullienka Dcéra mi hovory vytrvalo ignoruje, nedvíha :(
Rodina ho berie ako hlupáka bohužiaľ, môj švagor sa o ňom vyjadril ako o debilovi, čo ma ranilo. Dávajú mi rady, aj sestra, moja mama, ale tie rady sú absolútne zbytočné, sestra mi tiež dohovára aby som ho nevyhadzovali, muž ho tiež nechce vyhodiť.

korunka1
11. mar 2020

Vieš čo? Začínam naberať pocit, že si to zaslúžiš. Samé výhovorky ako sa to nedá. Sestra podporuje, muž nechce, ty nechceš...čo tu riešime. Šetrite si na starobu, budete to potrebovať