Syn núti ukončiť vzťah s priateľom. Pomôžte, čo robiť?
Ahoj, som 8 rokov rozvedená a teraz som si našla priateľa. Môj 17 ročný syn mi robí peklo, že sa s ním musím rozísť, že mám byť sama. Ovedsl mi ze nesom jeho matka, se ma nenávidí. Že on dosiahne to aby sme sa rozišli aj násilím. Myslim ze ho dost ovplyvnil jeho otec lebo teraz je s nim v praci.Teraz neviem co robiť? Ci je normálne aby sme sa rozišli kvôli vydieraniu 17 ročného decka
Vysvetlila by som mu, že môj vzťah ho nijako neovplyvňuje, stále mám rada aj jeho ale ak sa bude takto správať už kamaráti nebudeme.
@prasiatko30 má 17 rokov nie 13/14 . Už sa má ináč chovať a myslím si že chalani veru tieto veci ináč mal 9 rokov keď už neboli evidentne spolu . Ja osobne som z rozvedený rodiny a že by som robila máme ja či brať problému nie . Nového partnera sme prijali normálne a brali ho ako otca a to ešte prišiel k nám ich spoločný syn a vtedy sme ho začali volať tata a tak aj v mojom srdci je . Takže koľaj nekolaj má 17 rokov . A mama má právo na život ešte
Mozno skus psychológa, pre seba. A vysvetlit, ze muz ako prisiel do zivota, tak moze aj odist, ale mama ostanes navzdy.
Mozno ma aj potrebu ochrany teba, kedze manzel tu funkciu uz neplni. Vnima ho ako konkurenciu, ktovie. Boji sa o teba, ze pride aj o teba, ze on bude mozno chcciet nahradit otca, moze tam byť vela zmiesanych emocii.
Kazdy mame nejaku povahu, inac reagujeme na stres, na situacie co nevieme ovplyvniť. Jemu sa rozsypala rodina, zazemiez istota a teraz sa mu to zase ide menit. nevie to spracovať. Je v nom vela nazbierane za ten cas co to doma prestalo fungovat, on to vnimal po svojom a nespracoval vsetko dobre. Ma 17, ale ved nie jazdy vie v tom veku co chce, kde chce byt, s kym a tak. Puberta, hormony, rozpadnuta rodina. Ani my dospelí casto krat nekoname prave najlepšie a to mame ine skúsenosti za sebou
Ak chces sa porozprávať s nestranným psychologom, mozes aj online - ksebe.sk
Taketo spravanie by som cakala od maleho chlapca a nie skoro dospeleho muza.
Kedze vas jeho otec opustil kvoli inej zene, tak ma mozno pocit, ze aj ty ho/ich opustis.
Bohuzial sa s tym bude musiet zmierit a casom si mozu aj rozumiet a najde v nom vacsiu oporu ako vo vlastnom otcovi co ho zoberie parkrat do fitka. Ty mas pravo na lasku a partnera. On za par rokov odide a chce, aby si bola do konca zivota sama? To snad nie.
Skúšala si sa s ním rozprávať, že aj ocko si našiel novú ženu a je to úplne v poriadku, keď aj ty myslíš na svoje šťastie a nechceš prežiť život bez partnera? Prechádza asi nejakou krízou, nieje to samozrejme normálne, ale nepočujem to prvý krát. Určite nepolav, skús vymyslieť aktivity, aby sa zblížil s tvojim aktuálnym partnerom. A skús aj tvojmu partnerovi navrhnúť, či by bol ochotný poprípade pomôcť a byť ucastny na sedeniach so psychológom , aby ste sa naučili, ako pracovať s ním,lebo ľahké to nebude. No nenechaj si zničiť šťastie nikým. 🙏
@mariska1989 úplne s tebou suhlasim do bodky.Presne tak máš pravdu.
@walentina7 to vážne? Chlapec má 17, o chvíľu bude mať frajerky! Nemá aj ona právo na šťastie s iným mužom? Syn s nou nebude naveky
@mariska1989 prave preto ma 17 rokov, je vo velmi zranitelnom veku, ak este uvazime, ze chalani dozrievaju neskor a jeho nedoliecena rana koli tomu, ze jeho otec ho prakticky nechal bokom - co chces aby 17r chalan mal traumy zazracne vyriesene. Je jasne, ze chalanisko este ani nema spracovane odchod svojho otca - ano aj po 8rokoch, kolko tu je tem zien co sa nevedia vysporiadat so spravanim svojich rodicov aj v 30-40r, takze si nenahovarajme, ze preto lebo chlapec ma 17rokov ma mat spracovany pocit opustenia vlastnym rodicom a vysporiadat sa s novou vaznou znamostou matky, ktora sa u neho pravdepodobne spaja s dalsou hrozbou opustenia osoby, ktora pre neho znamena pocit istoty. v 17r je to este horsie vysvetlit a spracovat ako v 10r
Uz si si s nim sadla za stol, nech si poriadne pokecate? Treba s mladým hodiť otvorenú reč. Či mu nebude dávať tatko rozumy 🤦🏼♀️ tvoj syn je už pomaly dospelý takze sa s ním da hádam rozumne porozprávať
@adacar najlepšia cesta je otvorený, kľudný až láskavý rozhovvor, kde by ste si všetko vysvetlili - ale je otázne, či 17-ročný pubertiak, vyhrážajúci sa násilím, bude vôbec ochotný nejaký rozumný rozhovor absolvovať. Asi by som sa poradila s psychológom, ako na to. Ale píšeš, že máš 4 deti, tie sú v akom veku? Aký postoj majú ony? Nepomohli by ti mladého "spracovať"?
A este mozno, treba to riesit s profesionalom aj kvôli tomu, lebo chalan ma zjavne nejake traumy alebo cosi v sebe. Nech neskazi neskor zivot aj sebe alebo nejakym dalsim, len kvoli tomu, ze on ma nedoriesene detstvo alebo cosi ine. A ponesie si to cely zivot so sebou
Ak by mal aj akcnejsiu povahu, takato reakcia urcite nie je normalna
Ďakujem Vám
@lucia.t jasne ze aj ona ma pravo na stastie, ale stale je to jej syn a navzdy bude. Toto nieje jeho rozmar, to je nieco nespracovane co zazil a boji sa ze pride aj o mamu. Ano 17 je takmer dospelost, ale kazdy sa vyvija inak, kazdy spracovava traumy inak, kazdy mame inu povahu.
@prasiatko30 myslím že toto bude vedieť naj autorka ako to jej syn znášal. No jedno je jasné syn povedal veci ktoré ani nemali čo z jeho úst vyjsť von . Keď mu niečo vadí ma to matke povedať . Myslím že teraz je na autorke sa so synom porozprávať ako o hraniciach tak o tom prečo to takto berie a prebrať to zo všetkých strán a vysvetliť že aj keď ako rodič budem mať nového partnera nič sa medzi nimi nezmení . Možno chlapec pozeral veľa rodinných prípadov kde takéto scenáre pár x bolo 🤔 a myslí si že to je normálne .
@adacar tebe hlavne držím palce aby sa všetko dalo do poriadku a nebol pri tom ohrozený tvoj nový vzťah . Porozprávaj sa a uvidíš čo ďalej keď už to nepôjde touto cestou je tu cesta odborníka . Držím palce ✊🏼
Hlavne ho nenut sa stretavat s novym.. mat s nim kontakt, nutit ho mat rad noveho.. nikdy to nebude jeho otec, tak ho do toho ani nenut.. za chvylu sa aj tak odstahuje, bude žit svoj život.. ( pravdepodobne s lepsim kontaktom s otcom) ... Neskor aj ked sa mu nebude pačit " novy typek" bude ho akceptovat, ked uvidi , že ti je dobre.. vela matiek tlači detom noveho chlapa za chlapom...a ak ho nepoznas aspon rok, nemala si mu o nom ani vraviet.. lebo ešte sa furt možeš čoskoro rozist a za rok mu ukažeš noveho ? ...
@drago12587 sak ma 17 nie 7... to vsetci co tu rozpravate o citlivom pristupe k 17rocnemu to ste naozaj boli v tom veku na tom tak, ze ste nerozumeli svetu okolo, ze toto radite?.... nic v zlom.ale som z rozvedenej rodiny mala som 11 ked sa nasi rozviedli a plne som rozumela, ze ked si budu hladat novych partnerov tak to nebude, ze prvy co pojde okolo a bude potrebne aj zistit ci je kompatibilny s nami a to inak nepojde len tak, ze ho spozname a moze sa stat, ze to neklapne a pride neskor dalsi alebo nepride ziaden, ale nikdy som si nepriala aby moji rodicia ostali do konca zivota samy
@mariska1989 ďakujem
Nie je to normálnem. Dala by som mu takú facku že by ho hlava odletela. Čo si dovolí 17 decko
@adacar veľa žien sa zvykne zmeniť kvôli priateľovi. Ja som to zažila tiež ako dieťa a bolo to hrozné. Matka potom vnímala len svojho priateľa a toho uprednostňovala pred nami. Už sa nám nevenovala a nepočúvala nás. Nejavila záujem ,neprihladila neporadila a len jej priateľ mal pravdu vždy. Aj keď jej priateľ robil niečo zle ,tak ona bola doňho tak slepo zaľúbená,že chlap šiel na prvé miesto. Ja si myslím ,že on toto už zažil pri tvojom bývalom mužovi,kedy si on našiel známosť a vykašľal sa na nich. Preto sa bojí ,že aj ty sa zmeníš kvôli priateľovi a nebudeš sa im venovať. Že ťa stratia. Bohužiaľ veľa žien si neuvedomuje ,že do vzťahu mama a deti privedú cudzieho chlapa ,ktorého začnú uprednostňovať a nosiť ho na rukách ,kde tie deti majú vážne len mamu o ktorú sa opierajú a sú z neúplnej rodiny ,kde už jedného rodiča prakticky stratili ,kvôli inému vzťahu. Jeho strach sa prejavuje práve takto. Že ti hovorí aby si sa s ním rozišla ,aby si s ním nebola. Je to rozhodnutie na tebe ,samozrejme máš právo byť šťastná. Ale už na začiatku by som si s priateľom sadla aj s deťmi a narovinu mu povedala,že vy ste rodina a on sa k tej rodine ide pridať. Že deti sú pre teba vždy na prvom mieste a či si teda uvedomuje že ide byť náhradným otcom aj im ,nielen tebe mužom. Ak si na začiatku neujasníte situáciu ,deti sa budú cítiť dosť zle. Deti ťa potrebujú a je jedno že chalan má 17 rokov,stále je dieťa ,veľa chlapcov má bližšie k matkám ,sú to ich vzory,si ich jediný rodič ktorý ich miluje a si tu pre nich,neopustila si ich. Strach že ich opustíš aj ty je pre nich veľký a nesú si to v sebe odkedy odišiel otec od nich . Veľa matiek keď si nájdu muža iného,už sa tvári že deti nie sú také podstatné ,veď aj tak odídu. Ale aj keď odídu vždy sa vrátia k rodičovi ,ktorý tu pre nich bol a je 🙃
@adacar presne toto vravela Zdenke Studenkovej jej mama, keď si našla Brana Kostku. Tá jej dala stručne najavo, že sa ho mevzda. Čas všetko urovnal. Povedz mu, že nie, že sa rozchádzať nebudeš.

@adacar a dôvod?