Synov finančný príspevok do domácnosti
Ahojte. Uz som zufala, nechcem ako synovi nic vycitat, ale dava 300 eur na vsetko. Ma 20 rokov zachvilku, rozhodol sa pracovat, ale nevidim dovod z 300 eur mu kupovat tvarohy, mlieko, vlocku 10 vajec atd len na veceru, ked som to rozpocitala tak je to cca 150 eur len vecere kedze cvici a kde su obedy a ine veci. Myslite, ze by si mal toto kupovat sam. Prijem ma vyse 1000 eur, ale setri si na auto pritom si moze kupit lacnejsie ale imidz. Mam este jedno dieta a dalsie na ceste. Zial mam kopu inych vydavkov.
Ja som svojmu dieťaťu zobrala pár tisíc, nechala som si vyplatiť jednu jeho prácu ešte keď nemal 18 a tie mu držím. Keď sa osamostatní, dám mu ich. Mesačne nemusí prispievať nič, šetrí kde môže. Zarába celkom slušne, nerozhadzuje. Raz za týždeň urobí nákup pre celú rodinu, čo si myslím, že je postačujúci príspevok.
@anonym_8b6205 vieš čo, to je individuálne a dosť klišé ... syn odišiel z domu keď mal 24, dovtedy nedával na domácnosť a jedlo nič - ale pomáhal, šiel autom keď som potrebovala, staral sa o babku, odniesol, priniesol, vyvešal prádlo, proste fungoval rovnako ako keď chodil do školy. už rok žije sám - a je to riadny samostatný človek, platí si všetky závazky a naďalej mi pomáha ak potrebujem... lebo je to tak, je naučený že rodina si pomáha ...
@anonym_8b6205 vieš čo, to je individuálne a dosť klišé ... syn odišiel z domu keď mal 24, dovtedy nedával na domácnosť a jedlo nič - ale pomáhal, šiel autom keď som potrebovala, staral sa o babku, odniesol, priniesol, vyvešal prádlo, proste fungoval rovnako ako keď chodil do školy. už rok žije sám - a je to riadny samostatný človek, platí si všetky závazky a naďalej mi pomáha ak potrebujem... lebo je to tak, je naučený že rodina si pomáha ...
@biba_18
to je tu caste, ze sa tu sklzne do tych extremov - ty to volas klišé
tu chlapec ma 19 prvu pracu a hned tu z neho robia monstrum, co ho matka vydrzuje, on hnije v detskej, nevie sa od cecku odputat a podobne blbosti - na to netreba ani reagovat, mne to myslenim pripomina nackov, ti nevedia normalne diskutovat, hned len strasia bludmi, skoda energie na take prispevky
@misanthropicdann keď sa ti 300€ za mesačný život zdá doma veľa, nech sa paci, môžeš ísť do toho bytu a ostane ti tak stovka. A neviem, čo to mate tu stále s tým odkladanim??? Ten chalan už normalne pracuje, je schopný sa živiť sám.
@anonym_1e0a1b od konca strednej zarababam od 22 nežijem u rodičov od 25 bývam vo vlastnom. Všetko toto si teda hradím sam.
Áno 300€ je veľa ak mu nič z toho neodkladaju.
Či čakáš ze ma rodičom platiť aj časť hypotéky?
Naozaj si myslíš ze náklady na domácnosť narástli o toľko % o koľko % je ľudí v byte viac?
Keď dieťaťu skasnes nemalú časť výplaty a nič mu z toho neodlozis ako čakáš ze sa osamostatni.
Ja keď som začinal pracovať robil som rôzne práce, lepšie/horšie a mama (kto na dve deti bola sama a jej príjem nedosahoval ani priemer Slovenska) sa ma snažila podporovať aj tým ze som jej platil 150€ nech mam príležitosti si vyskúšať v ktorej práci sa nájdem a budem môcť uplatniť. Nedala mi na štart do života žiadny obnos peňazí lebo nemala z čoho ale umožňovala mi v jej možnostiach ktoré neboli najväčšie aspoň trochu uľahčiť štart pracovného života a cestu k osamostatneniu sa. A aj z toho dôvodu som nepokračoval na VŠ po SŠ ale zamestnal sa, osamostatnil a išiel na VŠ externe ktorú si mimochodom tiež platím a nie je to najlacnejšia položka v mojom ročnom rozpočte.
Co by robila keby sa teraz syn rozhodne ísť na VŠ, bude ho musieť ďalej živiť a nedostane od neho ani tých 300€?
Akože sorry ale nemám na život a ešte ďalšie dieťa si idem urobiť?
@ema234 nečítala som všetky komentáre , ale tak 300 eur sa mi zdá dosť. Ak chce nejakú stravu na vyše tak sa s ním dohodni nech si kupuje sám. Ty nakupuj a var ako si zvyknutá.
@anonym_1e0a1b od konca strednej zarababam od 22 nežijem u rodičov od 25 bývam vo vlastnom. Všetko toto si teda hradím sam.
Naozaj si myslíš ze náklady na domácnosť narástli o toľko % o koľko % je ľudí v byte viac?
Keď dieťaťu skasnes nemalú časť výplaty a nič mu z toho neodlozis ako čakáš ze sa osamostatni.
Ja keď som začinal pracovať robil som rôzne práce, lepšie/horšie a mama (kto na dve deti bola sama a jej príjem nedosahoval ani priemer Slovenska) sa ma snažila podporovať aj tým ze som jej platil 150€ nech mam príležitosti si vyskúšať v ktorej práci sa nájdem a budem môcť uplatniť. Nedala mi na štart do života žiadny obnos peňazí lebo nemala z čoho ale umožňovala mi v jej možnostiach ktoré neboli najväčšie aspoň trochu uľahčiť štart pracovného života a cestu k osamostatneniu sa. A aj z toho dôvodu som nepokračoval na VŠ po SŠ ale zamestnal sa, osamostatnil a išiel na VŠ externe ktorú si mimochodom tiež platím a nie je to najlacnejšia položka v mojom ročnom rozpočte.
Co by robila keby sa teraz syn rozhodne ísť na VŠ, bude ho musieť ďalej živiť a nedostane od neho ani tých 300€?
@misanthropicdann ak pojde na VŠ , tak si ju urcite chudacisko bude musiet platit sam pri tejto matke... smutne... hlavne ze caka dalsie.
@misanthropicdann poslala by ho bez milosti na brigádu nech si zarobí a prispieva. Tak ako to tu robí 90 percent modrého koníka, už stredoškolákov posielajú na brigády, lebo tu si každý zarábal na seba a makal už od 15-tich, ty to nevieš?
@anonym_7cb154 toto ako pomôže autorke,že ty zarobíš toľko,že živíš 2 dospelé deti?
@anonym_7e51e5 2 dospele deti, ktore chodia na vs a popritom sa snazia a chodia do prace, na brigadu.
@anonym_7cb154 vidis, a mne by ako dcére bolo trápne nedať ani euro s tým ze vsak si šetrím a zarábať pritom viac ako rodicia. Prepáč, ale toto je chore. Netvrdím, že rodic ma dieta zdrat do posledného centu, ale tiež to nie je o tom, ze teraz si ja šetrím a vy sa o mňa starajte pekne ďalej.
@lienka.7 chodi do skoly na vs. Zaraba a setri si na byt. Vsetko okolo seba si hradi sama. Ci su to vylety, dovolenky, oblecenie, benzin aj opravy auta. Nezobrala by som od dietata co u mna byva ani cent.
@ema234 dufam, ze ty ako spravna mama mas pre mladeho nieco do zivota nasetrené
A potom že všetci máme rovnakú štartovaciu čiaru v živote... No bohužiaľ nie, veľmi záleží komu sa človek narodí... Niekomu rodičia zaplatia kvalitné štúdium v zahraničí, potom kúpia byt a auto a postupne si kúpi další investičný byt, so školou v zahraničí ovláda jazyky a má dobre platenú prácu a žije si kráľovsky. A niekto nemôže ísť ani na vysokú školu na Slovensku lebo rodičia si narobia deti a živiť ich nevedia a ešte ak začne skoro pracovať dobre že celú výplatu nedá do domácnosti rodičov a nemá šancu si nasporiť ani na základ hypotéky...
A potom že všetci máme rovnakú štartovaciu čiaru v živote... No bohužiaľ nie, veľmi záleží komu sa človek narodí... Niekomu rodičia zaplatia kvalitné štúdium v zahraničí, potom kúpia byt a auto a postupne si kúpi další investičný byt, so školou v zahraničí ovláda jazyky a má dobre platenú prácu a žije si kráľovsky. A niekto nemôže ísť ani na vysokú školu na Slovensku lebo rodičia si narobia deti a živiť ich nevedia a ešte ak začne skoro pracovať dobre že celú výplatu nedá do domácnosti rodičov a nemá šancu si nasporiť ani na základ hypotéky...
@marsmykkok dlho som si myslela, že všetci máme rovnaký štart, ale tiež som pred časom tento svoj názor prehodnotila. Niekto sa narodí do lepších, iný do horších pomerov a od toho sa ten štart do života odvíja. Potom už je na každom, ako sa uchytí.
@anonym_5551a8 píšeš mi z duše. Ak chce chlapec niečo navyše, nech si to kúpi, ale jeho prispevok na domácnosť je dostačujúci, až možno aj veľa, ani neviem, že by niektory kamarát mojho syna v podobnom veku platil viac, ako 250 eur. A je uuuplne normálne, že v 20tke chce dobré auto. Aj môj finančne gramotný, až držgroš manžel chcel mať a mal v 20tke dobré auto, našetril si sám, jeho mama nemala navyše peniaze a tiež bola až lakomá (žiaľ aj na seba).
Označiť chudáka chalana za povaľača a že čo z neho bude a vyhadzovať ho domu... ja fakt netuším, kde sa v tých ženách, vraj matkách berie toľko zlosti a jedu.
@tilly drahé auto je ta najhlupejsia investícia, obzvlášť s 1000€ platom. To ti povie každý normálny financak. Nie nadarmo bola reklama imidž je na nič. Inak na to auto za koľko teda našetri? A potom teda bude šetriť na byt? A doma bude za 300e tak do 40tky, lebo chlapec si šetrí? Jaj, ci byt má kúpiť matka, tak myslí?
@tilly drahé auto je ta najhlupejsia investícia, obzvlášť s 1000€ platom. To ti povie každý normálny financak. Nie nadarmo bola reklama imidž je na nič. Inak na to auto za koľko teda našetri? A potom teda bude šetriť na byt? A doma bude za 300e tak do 40tky, lebo chlapec si šetrí? Jaj, ci byt má kúpiť matka, tak myslí?
@anonym_1e0a1b bavíme sa o 20 ročnom chlapcovi, nie 40 ročnom otcovi od rodiny. Jeho túžba je úplne normálna. Ja viem, že drahé auto je blbosť, ale tiež som mala ako mladá červený blesk 😉, moja sestra mala v tej dobe auto, ktoré jej všetci závideli, môj otec mal zahranične žihadlo v časoch ťažkého komunizmu, môj muž mal najlepšie auto v okolí. Toto je vec, ktorou si mladý človek musí prejsť. Je to úplne normálne a v poriadku. Jasné, že si iné auto kúpiš v 30 a iné v 20.
Autorka aj niečo objasnila alebo sa tu stále len meliete medzi sebou??😎
@tiezjedna autorka plače doma do vankúša pretože čakala masívnu podporu, ako jej syn platí málo a mal by jej dávať nie 300 ale rovno celú výplatu a namiesto toho sa jej dostalo len kritiky, že ožobračuje syna a nevie zabezpečiť rodinu ktorú má, tak si ešte spravila ďalšie dieťa, aby išiel rodičovský 3 roky
@tiezjedna autorka plače doma do vankúša pretože čakala masívnu podporu, ako jej syn platí málo a mal by jej dávať nie 300 ale rovno celú výplatu a namiesto toho sa jej dostalo len kritiky, že ožobračuje syna a nevie zabezpečiť rodinu ktorú má, tak si ešte spravila ďalšie dieťa, aby išiel rodičovský 3 roky
@anonym_89bb31 tak zrovna ja si nemyslím, že ho ožobračuje. A keby sa diskusia ako tradične nevybrala iným smerom, tak by pravdepodobne aj ostatné diskutérky podobného razenia zaujímalo, či to so synom vyriešili.
@anonym_1e0a1b Financnu negramotnost bude mat ocividne po matke
Bývala som u rodičov do 26 rokov. Hneď deň po štátniciach som nastúpila do prvej práce. Ako psychológ pracujúci s deťmi som zarábala žalostne málo. Moji rodičia si odo mňa nevypýtali nikdy ani cent. Skôr ma podporovali v tom, aby som cestovala, vzdelávala sa ďalej atď . Jasné , že som aj nakúpila, každý víkend som upratala celý byt, keď odišli na chalupu a pomáhala s čím bolo treba. Rovnako to plánujem pri svojich dcérach, čo som dostala , vrátim ďalej 🙂
@misanthropicdann poslala by ho bez milosti na brigádu nech si zarobí a prispieva. Tak ako to tu robí 90 percent modrého koníka, už stredoškolákov posielajú na brigády, lebo tu si každý zarábal na seba a makal už od 15-tich, ty to nevieš?
@anonym_112062 brigáda je v zásade podľa mňa dobra, ale ma nanajvýš suplovat vreckové dieťaťa (ak vôbec nejaké dostávalo), ale nemá financovať domácnosť a ani jeho stravu u rodičov.
Tiež som si z brigád financoval výlety, vzťah s priateľkou,festivaly a pochopiteľne alkohol.
Ale nie že si budem u mami platiť aviváž, zubnú pastu a podobne veci len pre to ze som si v 16 tích našiel brigádu.
@anonym_112062 brigáda je v zásade podľa mňa dobra, ale ma nanajvýš suplovat vreckové dieťaťa (ak vôbec nejaké dostávalo), ale nemá financovať domácnosť a ani jeho stravu u rodičov.
Tiež som si z brigád financoval výlety, vzťah s priateľkou,festivaly a pochopiteľne alkohol.
Ale nie že si budem u mami platiť aviváž, zubnú pastu a podobne veci len pre to ze som si v 16 tích našiel brigádu.
@misanthropicdann ja s tebou súhlasím, len poniektoré tu to berú akoby to ani ich deti neboli
By ma vážne zaujímalo, kam sa u všetkých tých chytrých horákyň, ktoré tu autorku osočujú, že zdiera vlastné decko, podelo to zázračné zaklínadlo, s ktorým vyrukujú vždy, keď si niekto príde posťažovať, že nevychádza - zakrývaj sa takou perinou, na akú máš🙄😎 Alebo na dospelého zarábajúceho muža to neplatí?? 🧐 ...zaujímavé🙄
By ma vážne zaujímalo, kam sa u všetkých tých chytrých horákyň, ktoré tu autorku osočujú, že zdiera vlastné decko, podelo to zázračné zaklínadlo, s ktorým vyrukujú vždy, keď si niekto príde posťažovať, že nevychádza - zakrývaj sa takou perinou, na akú máš🙄😎 Alebo na dospelého zarábajúceho muža to neplatí?? 🧐 ...zaujímavé🙄
@tiezjedna plati to pre oboch , ale nie v rovnakej miere.
Inou mierou sa ma posudzovat fin. hospodarenie mladňaka cerstvo po škole, bez rodiny a zavazkov, zacinajuceho zarabat aorientovat sa v dospelej realite.
a inak sa ma posudzovat fin. gramotnost dospelej matky coskoro 3 deti.
Kym v prvom pripade sa nad fin. chybami este da prizmurit oci /sporenie na auto nad zarobkove majetkove pomery/, tak dospela zena , ktora sama ma uz dospeleho syna, by uz mohla mat viac skusenosti v zivote, co kolko stoji, hlavne co stoji rezia dietata , maleho aj velkeho.
A to pritom , ja nic nemam proti prispievaniu mladych dospelych nestudentov, byvajucich u rodicov. Mlady prispieva primerane priemernej rodine, ale ak prave ich rodina je chudobnejsia ako priemer a potrebuju jeho prispevok prehodnotit - zvyšit, pripadne ho usmernit aby sporil na ine nez auto...nech sa paci, na to je komunikacia.
Tvaroh, mlieko a vločky sú lacné potraviny, keby to kúpiš aj každý deň tak to máš 60 euro max za mesiac aj to by musel vypiť každý deň liter mlieka sám za jedno, a za druhé ako správna matka by si mu mala z toho ešte odkladať peniaze a keď sa odsťahuje dať hotovosť na život, žiaľ keď mi nevychádza tak si nespravím tretie dieťa, treba myslieť hlavne na to aby mali všetci všetko dopriate a nie potom ledva mať na pokrytie veci
@zuzubb007 este som len na par komentov precitala a mne to hlava neberie, tak oni nemaju peniaze na prestravovanie jedneho syna a dalsie dieta je na ceste.. ok ich vec, ale chlapec ma 20, pekne pracuje a dava naozaj slusnu ciastku do domacnosti, co mnohe deti v tom veku nedaju nic. To, ze si chce kupit auto, no a co, nech si dopraje, ved kedy, ked nie teraz, potom mozno uz cely zivot nebude mat na kupu ineho, ked zacne sam zit a aspon zisti, co take auto stoji a aka velka financna zataz to je. Inak mi nejde do hlavy, ze donedávna zrejme brali len pridavky na dieta a vedeli ho uzivit a zrazu nestaci, ze da 300€ na domacnost? Ked sa zrata len tri dospele osoby v domácnosti keby davali po 300, tak to je za mna slusny zaklad na zitie mesacne.. Za mna neni syn povinny pokryt financne viac ako len prispevok, to maju pokryt rodicia a prispevok dava naozaj slusny z jeho platu.

Tiež by som to riešila tak ,že všetko naviac čo potrebuje mimo toho čo ja navarím a nakúpim nech si kúpi sám a 300 € je v dnešnej dobe primeraná suma , keď mu kupujete stravu + kozmetiku, pokiaľ budú deti do 30 rokov doma pri mamke ( navarené, nakúpené, vypraté, požehnané
atď) nikdy sa neosamostatnia.