icon

Synov finančný príspevok do domácnosti

ema234
10. feb 2026

Ahojte. Uz som zufala, nechcem ako synovi nic vycitat, ale dava 300 eur na vsetko. Ma 20 rokov zachvilku, rozhodol sa pracovat, ale nevidim dovod z 300 eur mu kupovat tvarohy, mlieko, vlocku 10 vajec atd len na veceru, ked som to rozpocitala tak je to cca 150 eur len vecere kedze cvici a kde su obedy a ine veci. Myslite, ze by si mal toto kupovat sam. Prijem ma vyse 1000 eur, ale setri si na auto pritom si moze kupit lacnejsie ale imidz. Mam este jedno dieta a dalsie na ceste. Zial mam kopu inych vydavkov.

tilly
11. feb 2026
@negymama

@tilly a niekedy aj stipka snobstva - nech ludia vidia.
a to "vracanie" vsetkeho, to uz aj tu je pomaly na ustupe, rovnako ako velke svadby. Ale niektori to este chcu. Moja sesternica, vtedy 16 rocna , bola na mojej svadbe a mna s rodinou nevolala na svoju. Ja ju uplne chapem, nestretavame sa, my mame 4 deti, naco treba taku velku familiu na druhy koniec republiky?

@negymama áno. Presne. Trošku sa ukázať

tilly
11. feb 2026
@negymama

@tilly zase povedzme si, ked uz cely zivot clovek racionalne setri, gazduje, a povedzme si raz si splni nieco, hoci mozno blbost, tak to este neznamena, ze cely zivot bude darebny minac. Ja mam sen - Island. Netreba mi to, ale - chcem tam raz byt a vidiet gejziry.
mna tiez bavie vsetky tie fabulacie okolo autorky a syna...ona je taka, on je taky... a to vsetko vycitali z kavovej usadeniny, alebo pardon z kartonu vajec a tvarohu.

@negymama áno. Tiež si myslím, že ak má niekto sen, treba si ho splniť. Načo potom žijeme? Len z roboty domov? To nie je život.

anonym_5127ae
11. feb 2026
@misanthropicdann

@anonym_1e0a1b od konca strednej zarababam od 22 nežijem u rodičov od 25 bývam vo vlastnom. Všetko toto si teda hradím sam.
Áno 300€ je veľa ak mu nič z toho neodkladaju.
Či čakáš ze ma rodičom platiť aj časť hypotéky?
Naozaj si myslíš ze náklady na domácnosť narástli o toľko % o koľko % je ľudí v byte viac?
Keď dieťaťu skasnes nemalú časť výplaty a nič mu z toho neodlozis ako čakáš ze sa osamostatni.

Ja keď som začinal pracovať robil som rôzne práce, lepšie/horšie a mama (kto na dve deti bola sama a jej príjem nedosahoval ani priemer Slovenska) sa ma snažila podporovať aj tým ze som jej platil 150€ nech mam príležitosti si vyskúšať v ktorej práci sa nájdem a budem môcť uplatniť. Nedala mi na štart do života žiadny obnos peňazí lebo nemala z čoho ale umožňovala mi v jej možnostiach ktoré neboli najväčšie aspoň trochu uľahčiť štart pracovného života a cestu k osamostatneniu sa. A aj z toho dôvodu som nepokračoval na VŠ po SŠ ale zamestnal sa, osamostatnil a išiel na VŠ externe ktorú si mimochodom tiež platím a nie je to najlacnejšia položka v mojom ročnom rozpočte.

Co by robila keby sa teraz syn rozhodne ísť na VŠ, bude ho musieť ďalej živiť a nedostane od neho ani tých 300€?
Akože sorry ale nemám na život a ešte ďalšie dieťa si idem urobiť?

@misanthropicdann syn sa rozhodne študovať na VS a bude ho musieť zivit? To ako fakt? Asi žijem a žila som v inej realite, ale ja sama som nesla po maturite na VS, lebo mi bolo jasné, že by to naši nedali. Resp. dali s odretými ušami. To by mi fakt nedalo, aby som si takto sebecky dupla, že ja idem študovať a poser...e sa, musíte ma živiť.

jaroe
11. feb 2026
@anonym_ea854a

@ema234 nečítala som všetky komentáre , ale tak 300 eur sa mi zdá dosť. Ak chce nejakú stravu na vyše tak sa s ním dohodni nech si kupuje sám. Ty nakupuj a var ako si zvyknutá.

@anonym_ea854a tak napíšeš (a nie len ty) že tých 300 eur je dosť a vzápätí, že si má syn ešte extra dokupovať jedlo. Nie je potom jedno, či dá mame o niečo viac a kúpi všetko ona? Veď mne to vychádza narovnako, a teda tych 300 EUR je potom málo, či?

anonym_5127ae
11. feb 2026
@anonym_89bb31

@misanthropicdann ak pojde na VŠ , tak si ju urcite chudacisko bude musiet platit sam pri tejto matke... smutne... hlavne ze caka dalsie.

@anonym_89bb31 prosím ťa čo to trepeš? Čiže rodičia, ktorí si nemôžu dovoliť financovať dieťa počas VŠ radšej nemali mať deti? Šibe ti?

negymama
11. feb 2026
@anonym_5127ae

@anonym_89bb31 prosím ťa čo to trepeš? Čiže rodičia, ktorí si nemôžu dovoliť financovať dieťa počas VŠ radšej nemali mať deti? Šibe ti?

@anonym_5127ae no na tomto prispevku jasne vidiet, ze ta anonymizacia diskusii ma neblahy vplyv na slusnost prispievatelov.

marsmykkok
11. feb 2026
@anonym_5127ae

@misanthropicdann syn sa rozhodne študovať na VS a bude ho musieť zivit? To ako fakt? Asi žijem a žila som v inej realite, ale ja sama som nesla po maturite na VS, lebo mi bolo jasné, že by to naši nedali. Resp. dali s odretými ušami. To by mi fakt nedalo, aby som si takto sebecky dupla, že ja idem študovať a poser...e sa, musíte ma živiť.

@anonym_5127ae áno, dieťa má právo na vzdelanie, nerobí sa len na prvé 3 roky života aby rodina dostala kočíkovné a matka mohla byť doma na materskej/rodičáku a nemusela chodiť do roboty. Ak niekto má dieťa, mal by rozvíjať jeho talent, dopriať mu dobré vzdelanie a platí že čím je dieťa staršie tým stojí viac peňazí, na malé sú jediný výdavok plienky, taký chlapec 14plus preje veľa... Ako je iná situácia ak živiteľ rodiny v 40tke umrie a žena ostane ako vdova s tromi deťmi, proste financie nie sú a áno, stredná škola je maximum a dieťa to musí pochopiť. Ale iné je ak je prípad ako autorka, že rodičia sú obaja a zjavne zdravý ak si trúfajú na malé dieťa, ale hoci majú málo financií, sebecky majú dalšie dieťa na úkor toho aby 2 väčšie deti mohli študovať alebo sa postaviť na vlastné nohy...

misanthropicdann
11. feb 2026
@anonym_5127ae

@anonym_5127ae

Vyživovacia povinnosť rodičov k študentovi (aj plnoletému) trvá, kým nie je schopný sám sa živiť, zvyčajne do skončenia vysokoškolského štúdia II. stupňa, ak študuje dennou formou.

Vyživovacia povinnosť zahŕňa najmä:
bývanie (strecha nad hlavou)
stravu
základné životné potreby
primerané náklady súvisiace so štúdiom

Takže ak sa on rozhodne študovať VŠ, a pojde na medicínu kde nebude mať priestor na brigády nebude mocť prispievať 300€, rodičia mu budú musieť nadalej zabezpečovať stravu a strechu nad hlavou. Nie nebude jesť vajcia a tvarohy za 150€ ale budú mu nadalej poskytnuť strechu nad hlavou a stravu.

Dokonca je možné aby sa počas štúdia odstahoval na internát a požadoval od rodičov výživné. A mohol by sa doťahovať súdne v akej výške s prihliadnutím na ich finančné pomery.

misanthropicdann
11. feb 2026
@anonym_5127ae

@anonym_5127ae predstav si že ano môže si dupnúť a doťahovať sa či si to môžu alebo nemôžu dovoliť a môže to skončiť až na súde.
Ten mu može odklepnúť peniaze ktoré ma od nich dostávať alebo nemusí podľa ich finančnej situácie.
To že si ty mala empatiu voči rodičom neznamená že ju majú aj iný.

anonym_5127ae
11. feb 2026
@misanthropicdann

@anonym_5127ae

Vyživovacia povinnosť rodičov k študentovi (aj plnoletému) trvá, kým nie je schopný sám sa živiť, zvyčajne do skončenia vysokoškolského štúdia II. stupňa, ak študuje dennou formou.

Vyživovacia povinnosť zahŕňa najmä:
bývanie (strecha nad hlavou)
stravu
základné životné potreby
primerané náklady súvisiace so štúdiom

Takže ak sa on rozhodne študovať VŠ, a pojde na medicínu kde nebude mať priestor na brigády nebude mocť prispievať 300€, rodičia mu budú musieť nadalej zabezpečovať stravu a strechu nad hlavou. Nie nebude jesť vajcia a tvarohy za 150€ ale budú mu nadalej poskytnuť strechu nad hlavou a stravu.

Dokonca je možné aby sa počas štúdia odstahoval na internát a požadoval od rodičov výživné. A mohol by sa doťahovať súdne v akej výške s prihliadnutím na ich finančné pomery.

@misanthropicdann viem, čo hovorí zákon, ale naozaj si neviem a ani nechcem predstaviť vzťahy v takej rodine (kde dieťa vie, aké sú možnosti rodičov a ostane im na krku do tých 25 rokov, len preto, lebo môže)

anonym_5127ae
11. feb 2026
@marsmykkok

@anonym_5127ae áno, dieťa má právo na vzdelanie, nerobí sa len na prvé 3 roky života aby rodina dostala kočíkovné a matka mohla byť doma na materskej/rodičáku a nemusela chodiť do roboty. Ak niekto má dieťa, mal by rozvíjať jeho talent, dopriať mu dobré vzdelanie a platí že čím je dieťa staršie tým stojí viac peňazí, na malé sú jediný výdavok plienky, taký chlapec 14plus preje veľa... Ako je iná situácia ak živiteľ rodiny v 40tke umrie a žena ostane ako vdova s tromi deťmi, proste financie nie sú a áno, stredná škola je maximum a dieťa to musí pochopiť. Ale iné je ak je prípad ako autorka, že rodičia sú obaja a zjavne zdravý ak si trúfajú na malé dieťa, ale hoci majú málo financií, sebecky majú dalšie dieťa na úkor toho aby 2 väčšie deti mohli študovať alebo sa postaviť na vlastné nohy...

@marsmykkok teraz rozmýšľam, či by som vymenila brata za možnosť denne študovať na VS. Tisíckrát nie.

misanthropicdann
11. feb 2026
@anonym_5127ae

@misanthropicdann viem, čo hovorí zákon, ale naozaj si neviem a ani nechcem predstaviť vzťahy v takej rodine (kde dieťa vie, aké sú možnosti rodičov a ostane im na krku do tých 25 rokov, len preto, lebo môže)

@anonym_5127ae Aj tak si myslím že 11 strán a akákoľvek dalšia diskusia k tejto otázke je absolutne irelevantná lebo autorka sa neunúvala ani raz reagovať, môžeme tušiť prečo.

Okrem pôvodneho stručného príspevku sú zvyšok už len naše domnienky.

tilly
11. feb 2026
@misanthropicdann

@anonym_5127ae Aj tak si myslím že 11 strán a akákoľvek dalšia diskusia k tejto otázke je absolutne irelevantná lebo autorka sa neunúvala ani raz reagovať, môžeme tušiť prečo.

@misanthropicdann presne naše domnienky a krásne sa ten príbeh odvíjal. Od toho, že to vlastne nie je jeho mama, ale macocha, cez to, že ho mala v 16 a vlastne s ním nemá vzťah, chce ho vyhodiť z domu, má tri deti a každé s iným mužom... no celkom sranda

tilly
11. feb 2026
@misanthropicdann

@anonym_5127ae
@marsmykkok
@misanthropicdann ak je dieťa šikovné, moze študovať aj diaľkovo. Je to síce náročné, lebo na skúšky sa chodí s dennými a študuje sa to isté, nikto ti nič neodpustí, lebo pracuješ, ale je to možnosť, ak chce výšku.

lenkahvh
11. feb 2026
@tilly

@misanthropicdann presne naše domnienky a krásne sa ten príbeh odvíjal. Od toho, že to vlastne nie je jeho mama, ale macocha, cez to, že ho mala v 16 a vlastne s ním nemá vzťah, chce ho vyhodiť z domu, má tri deti a každé s iným mužom... no celkom sranda

@tilly mozno uz aj zabudla, ze zalozila diskusiu, predsa len dve deti, tretie na ceste 🙂

ja som sa raz zapojila do diskusie ohladom stitnej zlazy, baba dala malo info, tak som jej polozila doplnujuce otazky, nereagovala, az potom napisala, ze nestiha odpisovat, ze soferuje, akoze co ju otravujem a uz sa nikdy do tej diskusie nevratila 🙂

tilly
11. feb 2026
@lenkahvh

@tilly mozno uz aj zabudla, ze zalozila diskusiu, predsa len dve deti, tretie na ceste 🙂

ja som sa raz zapojila do diskusie ohladom stitnej zlazy, baba dala malo info, tak som jej polozila doplnujuce otazky, nereagovala, az potom napisala, ze nestiha odpisovat, ze soferuje, akoze co ju otravujem a uz sa nikdy do tej diskusie nevratila 🙂

@lenkahvh áno, môže byť. Ale upozornení musí mať milión 😂

anonym_a358c7
11. feb 2026
@anonym_e91e8a

@anonym_a358c7 jeho časť 🙈
Veď on si tú hypotéku nebral, či podpísal v detstve?

@anonym_e91e8a bývali sme v podnájme

anonym_a358c7
11. feb 2026
@misanthropicdann

@ema234 300€ za bývanie u rodičov mi príde veľa pri 1000€ plate.
Pri takejto sume by som už radšej išiel do zdieľanej izby alebo s kamarátom zobral podnájom.

Ak mu z tých 300€ mesačne neodkladas ze mu to dáš keď sa bude sťahovať príde mi to extrémne veľa.

@misanthropicdann odkladať si môže zo zvyšku. Ja som zarábal 500€ po škole a zobral som si hypo na byt, platil som 300€ s energiami, 200€ ostalo ale po mimo som si našiel brigádu, takže v pohode a mal som aj auto a normálne som žil, hanba by mi bola, ak by som od rodičov pýtal peniaze alebo býval u nich

anonym_a358c7
11. feb 2026
@la_dolce_vita

@anonym_a358c7 pre teba symbolicka suma, pre mna od syna dostatocna. Kazdy to vidime inak..

@la_dolce_vita iste, ak máš výdavky napr. 600€ tak 300€ je dostatočná suma

anonym_545ddd
11. feb 2026
@anonym_a358c7

@misanthropicdann odkladať si môže zo zvyšku. Ja som zarábal 500€ po škole a zobral som si hypo na byt, platil som 300€ s energiami, 200€ ostalo ale po mimo som si našiel brigádu, takže v pohode a mal som aj auto a normálne som žil, hanba by mi bola, ak by som od rodičov pýtal peniaze alebo býval u nich

@anonym_a358c7 To ktora banka ti dala hypo pri plate 500 eur a nakladoch 300 eur.

anonym_a358c7
11. feb 2026
@anonym_5551a8

@anonym_a358c7 napísala si, že máte náklady na bývanie 250€ bez stravy, od tohto som sa odrážala. Ja som písala o tom, že kto preboha má náklady 300€ bez jedla, bez nájmu/ hypotéky (lebo to chcu podaktore aby chalan platil mame) a ty si napísala, že vy máte 250€/osoba. Ale rátala si do toho nájom/hypotéku, ktorú nakoniec po dietati platit nechcete. Takže ja píšem o jednom a ty o druhom.

@anonym_5551a8 rátam všetky náklady deleno počet osôb, aby sme boli spravodliví. Nič naviac nechceme, dokonca keď nemá, požičiame. Keď je preplatok na energiách, pomernú časť mu dáme, keď nedoplatok, nepýtame. Všetko do domácnosti samozrejme kupujeme my. Máme hypo to áno, neprispieva na ňu, ale platí za seba a že s nami býva. Ale ako píšem, každá domacnosť to ma iné

anonym_1b3dd8
11. feb 2026
@anonym_f94a67

@ema234 Môj bude mať 23 rokov,pracuje,no neberiem od neho ani cent.Obcas niečo kúpi,inak si to my rodicia neželame. Sme radi,že ma prácu a vie šetriť.Nase deti čaká ešte ťažší život...nech si odkladá,kým sa dá.Takto nám to vyhovuje.

@anonym_f94a67 cize mamahotel. Perfektna priprava do buducna.

wandawandawanda
11. feb 2026

@ema234 dohoda- výdavky na domacnot- elektrina, voda, plyn drogeris, pranie a neviem co uznáš za vhodne. Ostatne všetko, nad rámec bežného, čo len chce môže do tvojej chladničky, kúpeľne priniest.
S rizikom , že to môžeš aj ty niekedy spotrebovať, ak ťa pochytí túžba.
Už starovekí Rimania hovorili: jasne zmluvy, jasné vzťahy...asi tak

marsmykkok
12. feb 2026
@tilly

@tilly tiež by ma zaujímali tie pomery... Je veľmi možné že chlap v domácnosti nie je otec najstaršieho syna a preto aj štve matku proti nemu a nič mu nie je dosť a teda tá myšlienka že by mal prispievať viac jej nabulíkal on... Zase nech sa chlapec stravuje ako chce však väčšinu týždňa je v práci a predpokladám že sa stravuje hlavne v práci teda nemyslím že by doma spôsobil až takú "škodu" na strave ako sa tu prezentuje, doma nie je 24/7. A ak bude mať auto a bude behať vo voľnom čase veľa na ňom preč bude to ešte lepšie a aj vo voľnom čase sa bude stravovať hlavne mimo domu... A celkom by ma zaujímalo koľko toho preje otec toho budúceho dieťaťa... A možno nielen preje ale dá aj na iné zlozvyky...

anonym_112062
12. feb 2026
@anonym_1b3dd8

@anonym_1b3dd8 a ty mas kolkorocneho doma? Patrocneho?

nela82
12. feb 2026
@anonym_1b3dd8

@anonym_1b3dd8 Aha,nechať si syna šetriť peniaze na vlastné bývanie,budúcnosť...keď syn nepije,nefajčí atď atď...je zodpovedny -lebo na to všetko je rodič,aby učil svoje deti-tak v našom prípade sa určite nejedná o mamahotel.Ved ty si ber od svojich detí aj celú vyplatu-mne je to jedno.

tiezjedna
12. feb 2026
@tilly

@tiezjedna ten je strašný, ale zas nerobme to z každého chlapca, čo žije doma u rodičov a prispieva. Henten určite nebol zvyknutý na participáciu v domácnosti.

@tilly tak to s určitosťou tvrdiť nemôžeme, pretože to nevieme, ale chápem ako to myslíš... Každopádne podobných prípadov je tu x. A autorka do budúcna určite nič nepokazí tým, že so synom preberie cenovú realitu a hlavne to, ako jej prispôsobiť nároky. To mu rozhodne nemôže uškodiť👍

anonym_1e0a1b
12. feb 2026
@tiezjedna

@tilly tak to s určitosťou tvrdiť nemôžeme, pretože to nevieme, ale chápem ako to myslíš... Každopádne podobných prípadov je tu x. A autorka do budúcna určite nič nepokazí tým, že so synom preberie cenovú realitu a hlavne to, ako jej prispôsobiť nároky. To mu rozhodne nemôže uškodiť👍

@tiezjedna všetci tu riešia, ze kooooľko ten chalan akoze prispieva. To, ze s veľkou pravdepodobnosťou iba preje viac ako platí, to im akosi nevadí.
Zachytila som tu iba jeden takýto príspevok. V ostatných sa tu iba predvádzajú "dokonale" matky ako silou mocou podporujú svoje zaopatrene pracujuce detičky aj nadalej. Vsak ok. Nech si to robia. Ale keď ma na to niekto iný názor či pohľad, nech ho hneď za to tu nepranieruju a nerobia z neho pomaly krkavciu matku.
A este k tej polemike, ze keby študoval, nemala by ani tých 300€. Štúdium nie je povinnosťou, ale možnosťou. Sú aj študenti z chudobných rodín, ktorí ked chcú študovať, tak jednoducho brigáduju a väčšinu výdavkov si platia sami. Rodicia im prispejú vrámci ich možnosti. Ale chápem, že tie, ktoré tu majú 5k mesacne a 3 investičné byty to proste nepochopia, ani keby im z toho urobíš obrázkové leporelo.

anonym_a358c7
12. feb 2026
@anonym_545ddd

@anonym_a358c7 To ktora banka ti dala hypo pri plate 500 eur a nakladoch 300 eur.

@anonym_545ddd slovenská a rozumej, že hypo bola splatka 130€, náklady 170€. Platil som radsej viac aby som nemal nedoplatky.

anonym_545ddd
12. feb 2026
@anonym_a358c7

@anonym_545ddd slovenská a rozumej, že hypo bola splatka 130€, náklady 170€. Platil som radsej viac aby som nemal nedoplatky.

@anonym_a358c7 S platom 300 eur si nedostal hypoteku. To je nezmysel.