Synov finančný príspevok do domácnosti
Ahojte. Uz som zufala, nechcem ako synovi nic vycitat, ale dava 300 eur na vsetko. Ma 20 rokov zachvilku, rozhodol sa pracovat, ale nevidim dovod z 300 eur mu kupovat tvarohy, mlieko, vlocku 10 vajec atd len na veceru, ked som to rozpocitala tak je to cca 150 eur len vecere kedze cvici a kde su obedy a ine veci. Myslite, ze by si mal toto kupovat sam. Prijem ma vyse 1000 eur, ale setri si na auto pritom si moze kupit lacnejsie ale imidz. Mam este jedno dieta a dalsie na ceste. Zial mam kopu inych vydavkov.
Moj ma 20 ,ja som samozivitelka este mam druhe dieta dava 100 s tym ,ze navarim a ked neje ,alebo niwje navarene stravuje sq vonku.Podla,mna ti dava slusne.
@anonym_a358c7 S platom 300 eur si nedostal hypoteku. To je nezmysel.
@anonym_545ddd treba čítať, čo píšem, mzda bola 500-550€ nie 300€, to boli náklady so splátkou, hypo 40k, co je na tom nezmysel? Treba si uvedomiť že v r. 2015 boli iné podmienky a inak sa posudzovala bonita. Napríklad dôlezité bolo, v akej firme pracujem (myslím, že to je dôležité aj teraz). Nehovoriac o tom, že ako dlho pracujem vo firme, akú mám PZ, aká bola moja história splácania úverov. Napríklad teraz mám tiež hypo s oveľa väčšou sumou ale aj mám oveľa vyššiu mzdu a čerpal som 90% z hodnoty nehnuteľnosti a dokonca to bola stavba domu (čo banky opatrnejšie financujú ako byt). V inej banke mi ponúkli maximálne 70% z hodnoty nehnuteľnosti. Takže posudzovanie je veľmi individuálne. To, že niekomu neschvália 90% neznamená, že iný to nemôže dostať. Takže ak sa niekde uvádza, že max ti budú financovať 80% z hodnoty nehnuteľnosti nie je tak celkom pravda. Mojich 90% z hodnoty, bolo 100% ceny domu, čiže nemusel som mať ani tých 10%. Zo svojich peňazí som si kúpil iba pozemok, IS a nejaké ďalšie veci. Do samotnej stavby a vybavenia som zo svojho neinvestoval absolútne nič.
@anonym_a358c7 Preklep. Ani s 500. Teraz ani s 1k.
@anonym_a358c7 Preklep. Ani s 500. Teraz ani s 1k.
@anonym_545ddd ale áno, mohol dostať, aj ja som dostala cca v tej dobe hypo z platu 480, mesačná splátka tiež zhruba 130 a k tomu som mala nezaopatrené dieťa. Čo sa zdá neuveriteľné dnes, nebolo tak v minulosti.
@ema234 Môj bude mať 23 rokov,pracuje,no neberiem od neho ani cent.Obcas niečo kúpi,inak si to my rodicia neželame. Sme radi,že ma prácu a vie šetriť.Nase deti čaká ešte ťažší život...nech si odkladá,kým sa dá.Takto nám to vyhovuje.
@anonym_f94a67 ja byt tebou by som od syna brala (tvarila sa, ze to je chod domacnosti) a potajme mu tie peniaze odkladala - bude si nevedomky setrilt na neskorsi zivot
@anonym_f94a67 ja byt tebou by som od syna brala (tvarila sa, ze to je chod domacnosti) a potajme mu tie peniaze odkladala - bude si nevedomky setrilt na neskorsi zivot
@mimachicha prečo brat od syna a akože mu šetriť?Syn si šetrí,mám o tom prehľad...
Tvoj nazor mi akurát pripomenul osobnú skúsenosť,ked sme sa s manželom vzali-on mal vtedy 23 rokov....a jeho matka,moja svokra mu povedala,aby dával jej svoju výplatu a ona nám bude šetriť....nikdy nezabudnem.
@mimachicha prečo brat od syna a akože mu šetriť?Syn si šetrí,mám o tom prehľad...
Tvoj nazor mi akurát pripomenul osobnú skúsenosť,ked sme sa s manželom vzali-on mal vtedy 23 rokov....a jeho matka,moja svokra mu povedala,aby dával jej svoju výplatu a ona nám bude šetriť....nikdy nezabudnem.
@anonym_f94a67 pozri sa, urob si ako ty chces. Ja pri svojich detoch tak urcite spravim. Bude musiet hodpodarit tak, aby vedel prispiet doma. Ale nebude vediet, ze si to v podstate odklada pre seba do dalsieho zivota. Su to peniaze, ktore mu neskor pridu vhod- ako keby nasiel. Ak si usetri nieco aj sam, o to lepsie.
@mimachicha ja by som to tak robila tiež, ale tu to vyzerá tak, že autorka finančne nevychádza a tak potrebuje reálne príspevok na domacnost. Ale zbytočne sa snažíme. Autorka nepridala okrem úvodného príspevku žiadny komentár. Takže bud ju to nezaujíma, alebo je to cele fake téma
Môj má 24 a nepýtam mu nič., ani by som.mu nevzala.
Takze nedokazes uzivit a prestravovat syna tak si spravis dalsie decko, tomu sa hovori konsolidacia. Chuda dieta
@anonym_7faceb Dokazem uzivit vsetko. Ide o princip. Deti maju vsetko co maju mat, zabezpecena som. Nebudem nikoho zivit na svoj ukor aj ked je to moj syn. Chodi do prace, zaraba a doma ma myslim vsetko. Len tiez odtial potial 😉
Môj má 24 a nepýtam mu nič., ani by som.mu nevzala.
@anonym_a8fd85 to nie. Ma mat daku zodpovednost a rozhodol sa pracovat. Ja neschalujem styl , aby rodicia zivili dospele, zarabajuce dieta..
@anonym_a8fd85 to nie. Ma mat daku zodpovednost a rozhodol sa pracovat. Ja neschalujem styl , aby rodicia zivili dospele, zarabajuce dieta..
@ema234 ja s tebou súhlasím. Mnohé si nedokážu prestrihnut pupocnu šnúru. A potom tu príspevky od mladých, ze AKO ma vyzit z 900€, ktoré ako absolvent zaraba. To je začarovaný kruh. Pokial je dieta školák, ok, nech si brigáduje a ma peniaze pre seba a svoje veci a ako rodicia ho stále zivime. Ale nevidím dôvod ho zivit, keď už normalne zaraba. Na čo má, to si kúpi a na co nemá, mat nebude.
@ema234 ja s tebou súhlasím. Mnohé si nedokážu prestrihnut pupocnu šnúru. A potom tu príspevky od mladých, ze AKO ma vyzit z 900€, ktoré ako absolvent zaraba. To je začarovaný kruh. Pokial je dieta školák, ok, nech si brigáduje a ma peniaze pre seba a svoje veci a ako rodicia ho stále zivime. Ale nevidím dôvod ho zivit, keď už normalne zaraba. Na čo má, to si kúpi a na co nemá, mat nebude.
@anonym_1e0a1b presne som toho isteho nazoru. 😉
@anonym_1e0a1b presne som toho isteho nazoru. 😉
@ema234 verím že budeš spravodlivá a aj tým ďalším deťom po 20 tke povieš ďalej sa živíte sami. Dodrz to rovnako. 20 ročný je ešte mladý aj keď začal zarábať, podľa mňa by mu pomohlo ešte nejaký čas pomoc rodičov rok dva, potom nech sa osamostani a skúsi si žiť sám.
@anonym_7faceb Dokazem uzivit vsetko. Ide o princip. Deti maju vsetko co maju mat, zabezpecena som. Nebudem nikoho zivit na svoj ukor aj ked je to moj syn. Chodi do prace, zaraba a doma ma myslim vsetko. Len tiez odtial potial 😉
@ema234 este vo februari si bola zufala, teraz uz vyzera, ze sa vsetko vyriesilo. O kolko si mu zvysila prispevok? Ci uz si kupuje potraviny sam?
@ema234 este vo februari si bola zufala, teraz uz vyzera, ze sa vsetko vyriesilo. O kolko si mu zvysila prispevok? Ci uz si kupuje potraviny sam?
@anonym_112062 predstav si vsetko je stale rovnako. Tolko nenavisti a zloby, ale co cakam na slovensku od ludi len blbe komentare.
@ema234 verím že budeš spravodlivá a aj tým ďalším deťom po 20 tke povieš ďalej sa živíte sami. Dodrz to rovnako. 20 ročný je ešte mladý aj keď začal zarábať, podľa mňa by mu pomohlo ešte nejaký čas pomoc rodičov rok dva, potom nech sa osamostani a skúsi si žiť sám.
@1andrea111 do prace chodi od 16. rokov po brigadach a ano vsetky deti chcem mat zodpovedne a nie ako dnesni zasrani vyuzivaju rodicov.
@1andrea111 a nie je velka pomoc, ze zije u mna v dome, ze ma k dispozicii 100m2 na hornom poschodi, myslim, ze mnoho rodin, zije v skromnejsich podmienkach.
@ema234 z tvojho prveho prispevku vyplyvalo, ze financne nestihas: "Zial mam vela inych vydavkov". Prestala si mu kupovat tvarohy, alebo poziadala o zvysenie prispevku od syna?
@eva8 nie fungujeme stale rovnako, len nemienim robit niekomu full servis a chodit po nakupoch a platit vsetko na komplet. Ma plat ako ja, s tym, ze ked zaplati za byvanie ostatne si moze odkladat. Ked sa pokazi pracka, ci nieco ine , vsetko platim ja. Ako naozaj chalan bude mat 20 rokov a nemoze sa cely zivot spoliehat na mna.
@1andrea111 do prace chodi od 16. rokov po brigadach a ano vsetky deti chcem mat zodpovedne a nie ako dnesni zasrani vyuzivaju rodicov.
@ema234
No tak vyššie sa na neho sťažuješ, že stále rovnako.
Nižšie píšeš o zasranoch, čo využívajú rodičov, čiže tým myslíš aj svojho syna?
@eva8 chladnicku ma plnu, navarene je vzdy, ale este mu prisposobovat pankovi jedalnicek nemienim
@ema234 vsak ano, to, co chce navyse, nech dokupi si sam. Jednaj s nim s pochopenim, neoplati sa rozhadat kvoli peniazom. Je este stale v citlivom veku, nech si pomaly zvyka. S laskou a usmevom dosiahnete viac 🙂
@eva8 chladnicku ma plnu, navarene je vzdy, ale este mu prisposobovat pankovi jedalnicek nemienim
@ema234 vsak navar podla seba, keď sa mu nepáči, nech sa paci, nech si kúpi, resp.zabezpeci sám, za svoje. Jednoduché. Co sa tyka bývania, stanov mu nejaké najomne. Pokial ma plnohodnotný plat, nie je dôvod mu čokoľvek odpúšťať. Ja keď som začala zarábať, uplne normalne som sama od seba začala našim prispievať, plus taktiež som kupovala potraviny, občas prášok a pod. Lebo stále bolo výhodnejšie bývať doma, ako v komerčnom podnájme. Ale nevidela som zmysel v tom, ze ja si budem zarábať, ale živiť ma budu aj naďalej rodicia?! Našťastie som mala "detskú izbu" a nejakú tú výchovu.

@tilly tak to s určitosťou tvrdiť nemôžeme, pretože to nevieme, ale chápem ako to myslíš... Každopádne podobných prípadov je tu x. A autorka do budúcna určite nič nepokazí tým, že so synom preberie cenovú realitu a hlavne to, ako jej prispôsobiť nároky. To mu rozhodne nemôže uškodiť👍
@tiezjedna no veď to je to, že nič nevieme. Tým pádom sú tu špekulácie a môže to byť úplne inak celé...