icon

Synov finančný príspevok do domácnosti

ema234
10. feb 2026

Ahojte. Uz som zufala, nechcem ako synovi nic vycitat, ale dava 300 eur na vsetko. Ma 20 rokov zachvilku, rozhodol sa pracovat, ale nevidim dovod z 300 eur mu kupovat tvarohy, mlieko, vlocku 10 vajec atd len na veceru, ked som to rozpocitala tak je to cca 150 eur len vecere kedze cvici a kde su obedy a ine veci. Myslite, ze by si mal toto kupovat sam. Prijem ma vyse 1000 eur, ale setri si na auto pritom si moze kupit lacnejsie ale imidz. Mam este jedno dieta a dalsie na ceste. Zial mam kopu inych vydavkov.

anonym_1e0a1b
10. feb 2026
@anonym_055b10

@anonym_a87d1e Akoze zdrat vlastne decko o polku vyplaty, tak to je extrem.

@anonym_055b10 to decko je už dospelé, zaraba. Takže treba odpojiť pupocnu šnúru a postaviť sa tvárou tvar realite života. Môže sa o seba starať aj same a ostane mu tak 100€.

anonym_319187
10. feb 2026
@thirstymonk

Chlapec cvičí, buď rada, že cvičí. Mám známeho, ktorý má 36, teraz sa vrátil z prednej hory a zase veselo droguje. Kradne, klame, oyebava o prachy a piko sem, piko tam. Narobil dlhy na aspoň dvesto ďalších rokov a 4 ďalšie generácie.

10 vajec ani ten najväčší švarceneger za deň nezožere, Tvarohy kupuj v lidli, alebo ak máš možnosť ísť do polska, tam sa dá kúpiť 1kg výborného tvarohu za 2€ (pod nazvom twarog sirnik). Namiesto tvarohu môžeš kupiť aj kazeinový proteín, gymbeam má fajný a ten sa dáva na večer, jedna dávka ťa vyjde po prepočte cca 60 centov, takže menej ako tvaroh. A lepšie sa to leje dole gagorom.

Neurob tú istú chybu, čo urobili moji rodičia. Ohejtovali ma, že chodím do posilky za to, aby som mal viac sily na mlatenie surodencov. Tak som prestal športovať a začal piť a fajčiť. Už je to 17 rokov čo fajčím a za otca sa toho neviem zbaviť. Všetko mohlo byť inak... keby mi rodičia nezabili môj sen.

@thirstymonk 10 vajec ako nič...., môj 14 ročný chrúst zje naraz 5 úplne v pohode. A zjedol by ich aj na obed, aj na večeru, keď má na ne chuť. A nevyhováraj sa na rodičov, už si veľký chlapec...

marsmykkok
10. feb 2026

@ema234 že by ťa ešte živil nie? Keby sa nerozhodol pracovať a išiel by študovať hoci napríklad nejakú zbytočnú filozofiu tak z čoho by si mu platila intrák a školu? Treba si urobiť toľko detí koľko uživíš a byť rada že nešiel dalej študovať, lebo však ani nemohol ak deti robiť vieš, ale príjem na ich výchovu nemáš. Ja by som od dieťaťa po škole brala maximálne 200 eur s tým že by som ich nepoužila a odkladala mu ich a ked sa bude chcieť osamostatniť tak nasporenú čiastku by som mu dala...

anonym_a358c7
10. feb 2026
@anonym_5551a8

@anonym_a358c7 a prečo do toho rátaš splátku hypotéky alebo nájom? Nebodaj ak sa dieťa odsťahuje tak hypotéku prestaneš platiť? Nevidím dôvod po dieťati chcieť platiť náklady, ktoré platím nezávisle od toho, či dieťa býva so mnou alebo nie. Si ma akosi nepochopila, v ďalších príspevkoch som toto jasne vysvetlila.

@anonym_5551a8 ale veď môže odísť a bývať sám. To, že sa rozhodol bývať s nami ( a mať pohodlný život) je na jeho rozhodnutí. Výplatu má dostatočnú na to, aby sa odsťahoval. Ak by s nami nebýval, nepotrebujeme väčší dom alebo byt, t.j. menšie náklady samozrejme (nájom, hypotéka), menšie energie, voda (rád sa denne sprchuje 15 minút a aj to skrátil zo 40-45 minút) a nevidím dôvod, prečo ja by som mala chodiť do práce a platiť jeho pohodlný život, keď on je dospelý, sebestačný a zárobkovo činný. Samozrejme je to náš syn, nevyhodíme ho ale bola by som rada, ak by rozmýšľal nad vlastným bývaním a lepším životom, manžel ten ešte viac chce aby bol samostatnejší. U nás sa to nenaučí. Všetci bývame v jednej domácnosti a čerpáme všetky jej výhody a keď čerpáme, spoločne sa aj podieľame. Takto to funguje v našej domácnosti. Mám aj staršie dcéry, ktoré už nebývajú s nami, avšak keď bývala s nami, opäť sme to rozdelili spravodlivo. Syn vtedy nepracoval (chodil ešte do školy) tak jeho časť

anonym_a358c7
10. feb 2026
@anonym_5551a8

@anonym_a358c7 a prečo do toho rátaš splátku hypotéky alebo nájom? Nebodaj ak sa dieťa odsťahuje tak hypotéku prestaneš platiť? Nevidím dôvod po dieťati chcieť platiť náklady, ktoré platím nezávisle od toho, či dieťa býva so mnou alebo nie. Si ma akosi nepochopila, v ďalších príspevkoch som toto jasne vysvetlila.

@anonym_5551a8 jeho časť sme samozrejme platili s manželom my ako rodičia.

anonym_a358c7
10. feb 2026
@mondolina

@anonym_a358c7
to čo bývate v paláci keď máte bývanie skoro za tisícku?

@mondolina normálny RD na hypo, nič extra. A to sme platili o 130€ viac avšak sme refixovali tak od januára platíme menej. Bohužiaľ sme vystihli najhorší čas na hypo r.2023 , úrok sme mali 4,19% .

mondolina
Autor odpoveď zmazal
anonym_e91e8a
10. feb 2026
@anonym_1e0a1b

@oslo1 vidis, u vás si ľudia šetria, u nas sa stále odvolávajú na to, ze vsak celý život pracovali a majú teraz všetko zadarmo. Stále sa neprebrali, ze uz nie sú v sociku ale ťažkom kapitalizme.
Plus tu ti este nejaké múdre napisu, ze si pomaly socka, ako to, ze nedáš automaticky decku byt a 20k k tomu. To je u nás taky štandard, vies.

@anonym_1e0a1b zas tieto všeobecné žvásty ... niekto má riadne nahovno život

sofiakr
10. feb 2026

Mam 23 rocneho syna konci VS.Vie si zarobit ma dva dzoby kde si vie zarobit vyse tisicky.ALE ani raz ma nenapadlo pytat od neho ani euro.Pokial vidim,ze sa snazi,a to vidim obracia sa ako vie,nakupim.A to tiez donedavna makal vo fitku a pripravoval sa na sutaz.Nemala by som srdce pytat vo vlastnom dome dotaciu od deti.Mam aj 14 rocneho,tiez zje svoje.🙂

anonym_5551a8
10. feb 2026
@anonym_a358c7

@anonym_5551a8 ale veď môže odísť a bývať sám. To, že sa rozhodol bývať s nami ( a mať pohodlný život) je na jeho rozhodnutí. Výplatu má dostatočnú na to, aby sa odsťahoval. Ak by s nami nebýval, nepotrebujeme väčší dom alebo byt, t.j. menšie náklady samozrejme (nájom, hypotéka), menšie energie, voda (rád sa denne sprchuje 15 minút a aj to skrátil zo 40-45 minút) a nevidím dôvod, prečo ja by som mala chodiť do práce a platiť jeho pohodlný život, keď on je dospelý, sebestačný a zárobkovo činný. Samozrejme je to náš syn, nevyhodíme ho ale bola by som rada, ak by rozmýšľal nad vlastným bývaním a lepším životom, manžel ten ešte viac chce aby bol samostatnejší. U nás sa to nenaučí. Všetci bývame v jednej domácnosti a čerpáme všetky jej výhody a keď čerpáme, spoločne sa aj podieľame. Takto to funguje v našej domácnosti. Mám aj staršie dcéry, ktoré už nebývajú s nami, avšak keď bývala s nami, opäť sme to rozdelili spravodlivo. Syn vtedy nepracoval (chodil ešte do školy) tak jeho časť

@anonym_a358c7 ak sú náklady zvýšené kvôli dieťaťu, tak ich má dieťa zaplatiť. Tú svoju časť. Ale ak platím splátku hypotéky a platila ju aj keby dieťa nebýva, tak mi príde úplne úbohé zarátavať to dieťaťu do nákladov. Preto nechápem, prečo niekoré hneď píšu, že má platiť 300€ na domácnosť a plus strava. A čo ak také náklady na domácnosť nemá? Prečo by mal chalan automaticky platiť tak veľa. Tomuto nepochopím. Veď ak míňa naozaj viac, tak nech platí toľko, koľko míňa. Ale naozaj neviem pochopiť, prečo ho toľko žien má za úplneho úbožiaka, rozmaznanca, povaľača čo sa mal dávno osamostatniť a mame prispieva žalostne málo. Bavíme sa o chalanovi krátko po strednej, nie o 40-níkovi.

nicegirl369
10. feb 2026

@ema234 je smutné, že matka nechce svojmu vlastnemu synovi kupiť tvaroh a napriek tomu si urobi dalsie dieťa. Načo máš deti, keď k nim más takyto vztah, ze ti je luto mu kupit kvalitne jedlo? Nemiesto podpory od matky má toto. Strašne, hanbila by som sa

anonym_1e0a1b
10. feb 2026
@anonym_e91e8a

@anonym_1e0a1b zas tieto všeobecné žvásty ... niekto má riadne nahovno život

@anonym_e91e8a asi ty, ze?

sofiakr
10. feb 2026

No naozaj by som chcela vediet ako to mamina prehodnotila a rozhodla sa.8 stran nazorov.Dufam,ze zajtra kliknem a prispevok vymazany.🙂🙂

anonym_2fdc41
10. feb 2026

Autorka, načo sem prispievaš témou, keď si ticho?

anonym_545ddd
10. feb 2026
@anonym_2fdc41

@anonym_2fdc41 Lebo to nie je realna tema.

anonym_e91e8a
10. feb 2026
@anonym_1e0a1b

@anonym_e91e8a asi ty, ze?

@anonym_1e0a1b ja sa mám dobre a dúfam, že aj ty

anonym_1e0a1b
10. feb 2026
@anonym_2fdc41

@anonym_2fdc41 možno len nema chuť sa tu s niektorými "dokonalymi" matkami dohadovať o tom, ze to, ze raz porodila dieta este neznamená, že teraz do dôchodku sa bude o neho starať a financovať, lebo ono si predsa setri. Snáď ma konečne právo aj na svoj život.

anonym_a358c7
10. feb 2026
@anonym_5551a8

@anonym_a358c7 ak sú náklady zvýšené kvôli dieťaťu, tak ich má dieťa zaplatiť. Tú svoju časť. Ale ak platím splátku hypotéky a platila ju aj keby dieťa nebýva, tak mi príde úplne úbohé zarátavať to dieťaťu do nákladov. Preto nechápem, prečo niekoré hneď píšu, že má platiť 300€ na domácnosť a plus strava. A čo ak také náklady na domácnosť nemá? Prečo by mal chalan automaticky platiť tak veľa. Tomuto nepochopím. Veď ak míňa naozaj viac, tak nech platí toľko, koľko míňa. Ale naozaj neviem pochopiť, prečo ho toľko žien má za úplneho úbožiaka, rozmaznanca, povaľača čo sa mal dávno osamostatniť a mame prispieva žalostne málo. Bavíme sa o chalanovi krátko po strednej, nie o 40-níkovi.

@anonym_5551a8 300€ prispieva aj so stravou, je to adekvátna suma. Každá domácnosť to má nastavené inak. My sme sa tak dohodli, dali sme na výber, mal možnosť ísť do prenájmu. Rozhodol sa bývať s nami tak pomerne prispieva. Vek je irelevantný. Je jedno, či má 20,30,40. Keby býval sám, platí podstatne viac. Je zárobkovo činný. Takto vie, že musí sám priložiť ruku k dielu a že nič nie je zadarmo. Sme rodičia, vychovali sme ho a ďalšiu časť života si musí zariadiť sám. Áno, pomôžeme ale nie takým štýlom, že budem využívať rodičov. K tej poznámke, či by sme hypo platili alebo nie, no neplatili v takej sume. Dom sme dali naprojektovať tak, aby mal vlastnú izbu, inak by sme nedávali taký veľký resp.by sme ostali v dvojizbovom byte, ktorý by sme mali už splatený. Takže áno, má sa podieľať. Napokon mu časť z domu aj ostane.

biba_18
10. feb 2026

@anonym_a358c7 toto je jaká chobotina - on už ako dospelý sa s vami sťahoval do novopostaveného domu?

sidicek
10. feb 2026

Pracujuci clovek sa ma snazit osamostatnit a nie setrit na luxusne auto. Ale to je sucastny trend z mamahotelu do zenahotelu.Lebo aby si ani blby tvaroh a vajcia nevedel 20r sam kupit a pyta vsetko od mamy ? 300e je ok keby si zvysok odkladal na zabezpecenie byvania a doma aktivne pomahal,opral navaril ...ale ak da na stol 300e a vsetko caka od mamy tak to je cele zle.

anonym_1e0a1b
10. feb 2026
@sidicek

Pracujuci clovek sa ma snazit osamostatnit a nie setrit na luxusne auto. Ale to je sucastny trend z mamahotelu do zenahotelu.Lebo aby si ani blby tvaroh a vajcia nevedel 20r sam kupit a pyta vsetko od mamy ? 300e je ok keby si zvysok odkladal na zabezpecenie byvania a doma aktivne pomahal,opral navaril ...ale ak da na stol 300e a vsetko caka od mamy tak to je cele zle.

@sidicek no vidis, ale podľa niektorých tu snuro-matiek by ho chudáčika mala zivit ďalej matka. A ona si namiesto toho urobí ďalšie dieťa. Koľka trufalost!

mandarinka555
10. feb 2026
@tilly

Dievčatá, zbytočne sa snažíte. Autorka sa 6 strán neozvala...

@tilly Presne tak...cca 300 odpovedí a autorka čuší ako voš pod chrastou...Ďalšia vymyslená téma od adminov🙈

thirstymonk
10. feb 2026
@anonym_319187

@thirstymonk 10 vajec ako nič...., môj 14 ročný chrúst zje naraz 5 úplne v pohode. A zjedol by ich aj na obed, aj na večeru, keď má na ne chuť. A nevyhováraj sa na rodičov, už si veľký chlapec...

@anonym_319187 teraz uz je to samozrejme o inom. Ja som mal na mysli cas, kedy som bol maly chlapec 😎

anonym_70c59b
10. feb 2026
@anonym_1e0a1b

@sidicek no vidis, ale podľa niektorých tu snuro-matiek by ho chudáčika mala zivit ďalej matka. A ona si namiesto toho urobí ďalšie dieťa. Koľka trufalost!

@anonym_1e0a1b Presne... aká trúfalosť urobiť si ďalšie dieťa a nedopriať dospelému zarabajucemu dieťaťu tvaroh🙈... normálne žasnem

misanthropicdann
10. feb 2026

@ema234 300€ za bývanie u rodičov mi príde veľa pri 1000€ plate.
Pri takejto sume by som už radšej išiel do zdieľanej izby alebo s kamarátom zobral podnájom.

Ak mu z tých 300€ mesačne neodkladas ze mu to dáš keď sa bude sťahovať príde mi to extrémne veľa.

misanthropicdann
10. feb 2026
@negymama

Uvedomte si zeny, ze dieta aj kebz sme ho ako financne edukovali, pri prvych vyplatach vlastne nevie, kolko by tej mame mal davat na domacnost.
vacsinou si povie rodic, ze daj mi tolko a tolko.
takze oni sa zrejme dohodli na tych 300 eur, a matka po case zistila , ze je to malo,. Jednak ze syn ma drahsi zivotny styl, fitnes, bielkovinova strava atd. a jednak asi aj zistila, ze caka dieta.
netreba tu nadavat na syna ci na matku, detaily rodiny nepozname.
skratka, ak zistila, ze to nezvlada...je nacase vysvetlit chlapcovi ako sa veci maju, a pytat si viac.
chlapec sa moze rozhodnut, ci zacat viac zarabat, alebo polavit z fitnes zivotnych nakladov, alebo sa odstahovat /to by asi prerobil/. Proste mama to prehodnotila, a on to musi akceptovat, taky je zivot.

@negymama hej lenže to vyzerá ze ak sa syn odsťahuje len vtedy to skutočne prestane mama zvládať.

evkatk
10. feb 2026

Veď 20 - ročný by mal ešte študovať a ty sa o neho starať. Keď boli moje deti v tom veku, študovali a ja som im pripravovala promočný dar - nový dom pre každé. Ani by ma nenapadlo vyčítať im stravu. Dostali vreckové, nefajčili, nepili, nepotrebovali veľa, ale jedlo mali neobmedzené. A to som bola sama na nich z jedného platu a sirotského.

anonym_545ddd
10. feb 2026
@evkatk

Veď 20 - ročný by mal ešte študovať a ty sa o neho starať. Keď boli moje deti v tom veku, študovali a ja som im pripravovala promočný dar - nový dom pre každé. Ani by ma nenapadlo vyčítať im stravu. Dostali vreckové, nefajčili, nepili, nepotrebovali veľa, ale jedlo mali neobmedzené. A to som bola sama na nich z jedného platu a sirotského.

@evkatk Z jedneho platu VS a dva domy.

zara3
11. feb 2026

To akoze fajne baby. Chalan je mlady, vyzera to, ze nerobi blbosti a pracuje. Necuci cely den do monitoru a nepresedi cely den.
Mne by srdce puklo, keby ze som na jeho mieste a moja mama mi pocita naklady na stravu, kolko zjem a spotrebujem vody, elektrinu, plyn... Boze, to akoze fakt?
To ked vy budete stare a nemohuce, budete vdacne, ked vam vase deti pomozu, ked budete byvat u nich nedajboze, to aj oni vam budu musiet uctovat vsetko, ako vy teraz svojim detom?
Najprv chcete vychovat dobrych ludi, s respektom a laskou ku vam, ale tiez si niekedy myslite, ze vase deti su bez mozgu ci srdca. Oni si budu pamatat, ako ste sa vy zachovali k nim a ako ste ich chapali a pomohli im v minulosti.
Pre mna budu moje deti detmi navzdy a ich deti tiez. Aj ja budem ich mama - stara mama a budu mat u mna dvere vzdy orvorene. Je ine , ked dieta chce financne pomoct, je zla situacia a rodina sa navzajom dohodne, kto zaplati toto, kto pojde robit tam a tam, ked su deti dospele a pomahaju si vsetci navzajom. Avsak ked je strecha nad hlavou, voda a chlieb na kazdodennom poriadku, tam bysom vobec neziadala od mojich deti nic.
@autorka na tvojom mieste by som mu tie peniaze, co by mi daval setrila jemu a ani bysom mu o tom nepovedala. To aby nerozhadzoval peniaze, ale vedel s nimi narabat. Prosim ta, nechci po nom nic, musi ho to velmi boliet, ze ti musi platit za svoju izbu v svojom dome. Naveky budes jeho mama, tak mu neznic tu pamiatku a lasku k tebe koli tvojim financnym problemom. Svojim spravanim sa ku nemu si znicite vztah mama - syn.

zara3
11. feb 2026
@nicegirl369

@ema234 je smutné, že matka nechce svojmu vlastnemu synovi kupiť tvaroh a napriek tomu si urobi dalsie dieťa. Načo máš deti, keď k nim más takyto vztah, ze ti je luto mu kupit kvalitne jedlo? Nemiesto podpory od matky má toto. Strašne, hanbila by som sa

@nicegirl369 nez zacal zarabat, bolo na jedlo pre chlapca, jak robi, uz neni - najprv zaplat
Smutny je tento svet. Predtym sa ludia aj s siestimi detmi dokazali najest a rozdelit si bochnik chleba. Ludia jedli spolu z jednoho taniera az do smrti. Take silne a hlboke vztahy boly, jak deti vedeli podakovat a pomahat rodicom, tak aj rodicia boli rodicmi do konca zivota. Teraz nemyslim tie extremy, kde sa bilo jak zito, ale ozaj laskyplne rodiny, kde clovek vedel, ze tu rodinu ma.