icon

Synova priateľka mi nie je sympatická

30. sep 2025

Potrebujem sa vyrozprávať, neviem či len preháňam alebo to pochopíte. Mám dospelého syna 28 ročného, s mužom sme ho podporovali celý život, vyštudoval dobrú VŠ, hneď po škole sa zamestnal, má prenajatý byt. O vzťahoch detaily nemám, počas VŠ chodil so spolužiačkou. Po škole sa venoval hlavne práci.
Už vyše pol roka však chodí s terajšou priateľkou, ja som ju stretla prvýkrát pred mesiacom (boli sme spolu aj so synom na obede). Primárne vtedy rozprával syn, a trvalo to možno pol hodinu, len tak narýchlo sme sa aspoň zoznámili.
Minulý týždeň som mala narodeniny, syn teda prišiel v sobotu aj s priateľkou na návštevu na celý deň, tak sme ju mohli viac spoznať. Mám z toho také zmiešané dojmy :( Ja nechcem aby to vyznelo zle, ale dievča má viditeľnú nadváhu, predpokladám že kondíciu biednu, mne je vždy smutno keď vidím mladé dievčatá v takom stave. Či je za tým nejaký zdravotný problém neviem, so synom som to neriešila. Každopádne viac mi vadí jej správanie, ja mám pocit že všetko z jej úst znelo strašne ironicky, mala také zvláštne poznámky, proste pôsobila priam arogantne? Akoby sa snažila byť vtipná ale takým sarkastickým spôsobom. Pýtala som sa na to manžela, či si to všimol, a potvrdil mi to, že jemu to prišlo možno až také silené miestami.
Robí nekvalifikovanú prácu, čo neriešim, každá práca má svoju hodnotu, no dozvedeli sme sa od nej že VŠ vzdala po tuším dvoch semestroch, čo je v dnešnej dobe... Ja neviem, synovi nechcem dávať nejaké rozumy, je to jeho vzťah a život; ale ja sa cítim tak trocha sklamaná, čakala som, že bude po jeho boku nejaká iná žena. Preháňam podľa vás?

anonym_39a451
30. sep 2025

Môj syn vymenil šikovnú vysokoškoláčku za 40 ročnú pani so synom, ktorý má 16rokov, on má 23🙈. Tiež som si predstavovala pre neho inú priateľku, ale zasa si myslím, že im to dlho nevydrží. Aktuálne je náš vzťah na bode mrazu. Vraj je takto šťastný a nás úplne odstrihol, tak nech je šťastný.

chlebikova
30. sep 2025
@anonym_39a451

Môj syn vymenil šikovnú vysokoškoláčku za 40 ročnú pani so synom, ktorý má 16rokov, on má 23🙈. Tiež som si predstavovala pre neho inú priateľku, ale zasa si myslím, že im to dlho nevydrží. Aktuálne je náš vzťah na bode mrazu. Vraj je takto šťastný a nás úplne odstrihol, tak nech je šťastný.

@anonym_39a451 fuuuhaa, asi mu chybal surodenec alebo co 😅 no drz sa, mas to zaujimave

anonym_fa036a
30. sep 2025

Mna by mozno zaujimalo aj to, ake ma syn vzdelanie a pracu a tiez vy ako rodicia, ked mate od neho vyssie ocakavania. Prezradis?

melanta
30. sep 2025
@beata_k

@melanta Mne jej odpovede nepridu uplne od veci. Pise celkom rozumne. Ano zaujima sa o jej nadvahu a vzdelanie. Nevidim na tom nic zle. Ty si preco robis dalsiu VS? A nevrav mi lebo si plnis sny.

@beata_k ja nevravím, že jej argumenty sú nerozumné. Ale ako prvé by mala riešiť spokojnosť svojho syna. Ja som napríklad veľký odporca tučnoty, netajím sa tým. Ale sú chlapi, ktorým sa páčia tučné ženy. Tak ako sú ženy, ktorým sa páčia pupkáči. Ja som pri dcére za podstatné považovala to, či je šťastná, či ju má rád a či je k nej dobrý. Že sa mi výzorovo nepáči, čo sa mi teda môj zať fakt nepáči, som nepovažovala za podstatné.

anonym_19cb53
30. sep 2025
@pralinka25

Ty už si si partnera vybrala. Nechaj to na syna. On v nej vidi niečo co ty za tu krátku dobu nie.
Ver mu ze sa o seba postarať. Očakávania sú jedna z najhorších veci. Prinášajú vždy len sklamania.
Mala som kolegyňu co tiež vždy takto riešila synove frajerky. Dnes má chalan 45 je sam a všetky vďaka neprijatiu jeho rodiny nakoniec zdrhli.

@pralinka25 presne toto som chcela napísať , poznám to dobre v rodine aj medzi priateľmi. Dokonalá matka chce pre svojho dokonaleho syna dokonalú nevestu, až na to že taká sa pravdepodobne ešte nenarodila alebo sa dotyčnému ďaleko vyhla, lebo by jej svokra do všetkého kecala. Môj bratranec je presne tento prípad dnes má 65 a je alkoholik. Mojej nebohej tete žiadne dievča nevyhovovalo, lebo mala iné vierovyznanie, národnosť, bola rozvedená atď. Každý jeden zvťah rozbombardovala. Asi mu pri dokonalej matke prinášal úľavu iba chľast.

Autorka nechaj ich tak....je to ich život nie tvoj

chiara_elle
30. sep 2025

@autorka. Ja ta chapem. Tiez mam urcite predstavy o buducich muzoch mojich dcer a chcela by som pre ne to najlepsie.

Samozrejme, maju si oni rozumiet a kazda praca/ aj ta nekvalifikova je potrebna.

Ale ruku na srdce, ked ja urobim vsetko pre moje deti aby mali sancu ziskat dobre vzdelanie a dobru pracu, tak ocakavam nejakeho podobneho partnera.
Urcite mi nebude jedno ci si zoberu chalana co ledva ukoncil maturitu, robi niekde v sklade za minimalnu mzdu a uz od mladosti bude mat zdravotne problemy suvisiace s obezitou.

beata_k
30. sep 2025
@melanta

@beata_k ja nevravím, že jej argumenty sú nerozumné. Ale ako prvé by mala riešiť spokojnosť svojho syna. Ja som napríklad veľký odporca tučnoty, netajím sa tým. Ale sú chlapi, ktorým sa páčia tučné ženy. Tak ako sú ženy, ktorým sa páčia pupkáči. Ja som pri dcére za podstatné považovala to, či je šťastná, či ju má rád a či je k nej dobrý. Že sa mi výzorovo nepáči, čo sa mi teda môj zať fakt nepáči, som nepovažovala za podstatné.

@melanta Ona pise o svojich dojmoch. A jej muz mal rovnaky dojem. Tu uz to prestava byt nahoda. Autorka tu x-krat napisala, ze miesat sa mu do vztahu nebude. No svojim pocitom sa iba tazko ubrani.

autor
30. sep 2025
@chlebikova

@anonym_autor a mas nejaky priklad toho co povedala a vyznelo to arogantne? Nech aspon vieme, co si pod tym predstavit?

@chlebikova z toho čo mi tak narýchlo napadne, mala poznámku na rezne, že také mastné jej babka robila a že asi preto už nie je medzi nami alebo nejak tak to povedala.. alebo keď muž hovoril niečo o práci, spomínal pri tom prácu na PC, tak povedala že ju by 'asi drblo' keby mala v práci celý čas pozerať do PC. Ono nič z toho nebolo nejako vulgárne, len také uštipačné, nevhodné.

autor
30. sep 2025
@anonym_19cb53

@pralinka25 presne toto som chcela napísať , poznám to dobre v rodine aj medzi priateľmi. Dokonalá matka chce pre svojho dokonaleho syna dokonalú nevestu, až na to že taká sa pravdepodobne ešte nenarodila alebo sa dotyčnému ďaleko vyhla, lebo by jej svokra do všetkého kecala. Môj bratranec je presne tento prípad dnes má 65 a je alkoholik. Mojej nebohej tete žiadne dievča nevyhovovalo, lebo mala iné vierovyznanie, národnosť, bola rozvedená atď. Každý jeden zvťah rozbombardovala. Asi mu pri dokonalej matke prinášal úľavu iba chľast.

Autorka nechaj ich tak....je to ich život nie tvoj

@anonym_19cb53 nečakám dokonalú nevestu, len som čakala, že si syn najde 'rovnocennu' priateľku. Uvedomujem si ako hlúpo to znie, len ťažko sa to vysvetľuje. Vzťah im ničiť nebudem, možno je v skutočnosti milá a starostlivá, možno sa jej v práci darí a bude dariť. Toto sú len moje doterajšie dojmy a trocha ma to zobralo.

skeblicka777
Autor odpoveď zmazal
skeblicka777
30. sep 2025
@chlebikova

@anonym_39a451 fuuuhaa, asi mu chybal surodenec alebo co 😅 no drz sa, mas to zaujimave

@chlebikova ktovie, čo tým mladým behá po rozume, keď si nájdu také staršie 😁. Dúfam že moji mi toto nedonesu

anonym_47e480
30. sep 2025

Treba prestat idealizovat si veci a inspirovat sa rodinnymi pripadmi. A ty si doktorka , kandidatka vied , stihlucka mudra charizmaticka ? Podla seba sudim teba ci ako ved kym to nie je kriminalnicka nejaka nechaj ich tak

hopsas
30. sep 2025

@anonym_autor črtá sa nám tu ďalšia vydarená svokricka.... Čo riešiš prosím ťa, žiť s ňou bude tvoj syn nie ty!!! Normálne som sa vytočila pri tvojom príspevku lebo mňa moja svokra odpísala hneď po prvej návšteve a ani 24 rokov šťastného manželstva s jej synom ju nepresvedčili že som ho hodná ... Nestacili jej moje dve VS (!!!), ani dobrá práca, ani štíhla postava, nic..furt jej dačo bolo zle..furt....chces byť taká istá? Lebo už teraz si...

20erika07
30. sep 2025

@anonym_autor neviem aky mate vzťah so synom, ale skočte spolu na obed a povedz mu, ze si rada, ze ma priateľku s ktorou je šťastný, v tom nadviaž, že co si na nej cení, co radi spolu robia a tak nech sa vykecá, aby si ju spoznala z jeho pekného rozprávania, keďže na prvýkrát dobrý dojem neurobila , ale to mu nehovor ,možno ti on inak otvorí oči a zistíš, ze nie je taká, aka si myslis, ze je .

monro
30. sep 2025

Mne by sa také správanie tiež nepáčilo, či už bola nervózna alebo nie. Odtiaľ potiaľ. Poznámka o mastných rezňoch mi pripomenula komentár dcéry môjho bývalého priateľa o hnusných zemiakových knedlíkoch, ktoré som pre jej otca osobitne robila. Mala vtedy 12 rokov, a už aj na ten vek to bolo nevhodné. Postava by mi vôbec nevadila, to by som absolútne neriešila. Ja si všímam správanie, či je dievča milé a slušné.

anonym_12e5c9
30. sep 2025
@hopsas

@anonym_autor črtá sa nám tu ďalšia vydarená svokricka.... Čo riešiš prosím ťa, žiť s ňou bude tvoj syn nie ty!!! Normálne som sa vytočila pri tvojom príspevku lebo mňa moja svokra odpísala hneď po prvej návšteve a ani 24 rokov šťastného manželstva s jej synom ju nepresvedčili že som ho hodná ... Nestacili jej moje dve VS (!!!), ani dobrá práca, ani štíhla postava, nic..furt jej dačo bolo zle..furt....chces byť taká istá? Lebo už teraz si...

@hopsas hohoho, toto beries osobne, takze nemas odstup - tvoja reakcia je hodne cez čiaru
autorka vystupuje velmi zmierlivo a aj celkom slusne

lauruska_sumienka
30. sep 2025

@anonym_autor take spravanie by vadilo aj mne, co som nevesta.
ano tiez nie som ideal ktory by splnal svokrine ocakavania, co sa pri oznameni zasnub po rokoch spolocneho byvania, rovno pred vsetkymi spytala ci si je isty. vdaka tomu nemame nejake dobre vztahy, no ale je to predsa jeho mama, ked mozem pomozem.
Skus sa spytat na tie poznamky svojho syna a prezistit to. Predsa ste zvyknuty a nauceny na iny styl komunikacie, tak len nech vam on pomoze pochopit tu jej, aby ste boli na jednej vlne 🙂 mozno aj jemu nieco casom docvakne

krtko1313
30. sep 2025
@chiara_elle

@autorka. Ja ta chapem. Tiez mam urcite predstavy o buducich muzoch mojich dcer a chcela by som pre ne to najlepsie.

Samozrejme, maju si oni rozumiet a kazda praca/ aj ta nekvalifikova je potrebna.

Ale ruku na srdce, ked ja urobim vsetko pre moje deti aby mali sancu ziskat dobre vzdelanie a dobru pracu, tak ocakavam nejakeho podobneho partnera.
Urcite mi nebude jedno ci si zoberu chalana co ledva ukoncil maturitu, robi niekde v sklade za minimalnu mzdu a uz od mladosti bude mat zdravotne problemy suvisiace s obezitou.

@chiara_elle len na rozveselenie, tento rok v lete som viac sledovala deti na kúpaliskách. Zistila som, že sú skoro všetky obezné. Tak sa tiež pripravujem, koho mi deti donesú domov.

anonym_34fd4a
30. sep 2025
@anonym_autor

@chlebikova z toho čo mi tak narýchlo napadne, mala poznámku na rezne, že také mastné jej babka robila a že asi preto už nie je medzi nami alebo nejak tak to povedala.. alebo keď muž hovoril niečo o práci, spomínal pri tom prácu na PC, tak povedala že ju by 'asi drblo' keby mala v práci celý čas pozerať do PC. Ono nič z toho nebolo nejako vulgárne, len také uštipačné, nevhodné.

@anonym_autor
Ja som bola takto zo správania nesvoja, keď som bola prvý krát so švagrom a jeho rodinou. Jeho rodina má veľmi svojský "humor" najskôr som nevedela, či ma chce uraziť, zostala som zaskočená. Až som zvažovala, či sa mám brániť a ohraniť sa. No oni to brali ako pohoda - normál... A veru, keď i teraz dačo také povedia, je mi to nepríjemné. Prejdem to mlčaním. Bolo to ale pre mňa ponaučením, niečo ako - iná rodina - iný mrav...
To čo povedala, bolo naozaj netaktné a pripomína mi to taký "jednoduchší" humor. A rozumiem tomu, že sa to teba i manžela mohlo dotknúť. Ale ona proste taká je, čo na srdci to na jazyku - proste taká jednoduchšia. Kto vie, možno to tvojmu synovi imponuje.
Ja by som ju pred synom nehodnotila, ale povedala by som mu, že niektoré jej poznámky mi prišli nevhodné až urážlivé, hádam to bolo len trémou. Veď tam sedel a hádam i on má nejakú empatiu. Alebo sa zasmial na jej utrúsených poznámkach?

janka1224
30. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor teraz keď ste to napísala presnejšie, tak áno asi na prvé alebo druhé stretnutie sa takého poznámky nehodia (ja to tiež neznášam, len také aby sa niečo povedalo) no a "drblo" to je taký slang mladých, s tým asi nič nenarobíte. Ale každopádne budem držať palce a ruku na srdce, koľko rodičov je spokojných s výberom partnerov svojich detí...

anonym_81508d
30. sep 2025

Mojej svokre som bola vrcholne nesympaticka zo zaciatku. Citila som to riadne z pohladov rozhovor spravania sa. Mala asi pocit ze jej syn ma naviac ako na mladu soplanu co sa mu nastahovala do bytu. Tiez jej moj humor na zaciatku prisiel skor drzy ako humorny lebo stres na kazdej strane robis svoje. Ja som mohla byt kludnejsia a ona nebrat vsetko doslovne. Inak mne nebola preto svokra sympaticka tiez. 😀 to je tak ked sa energeticka vychodniarka stretne s konzervativnou stredoslovenkou.

Ale casom pochopila ze prvy dojem a odsudzovacky mozu klamat. Teraz je prestastna ze ma nevestu, ktora jej nikdy nezakazoval navstevy, nikdy nebranila stykat sa s vnukmi a synkm, nikdy sa nespravala stylom ze mat svokru je katastrofa, vzdy detom rozpravala o starkej a dedovi len v dobrom aby v ich ociach bola proste skvela starka, ktorou aj je.
Ale skoro o toto vsetko prisla len preto ze ma odsudila priskoro, co otriaslo na chvilu vztahom medzi mnou a manzelom.

sevrin
30. sep 2025

@anonym_autor nechaj to tak, každý chlap si na začiatku musí prejsť rôznymi variantmi žien, aby dostal rozum, keby som ti povedal, s kým som sa ja vláčil, keď som mal dvadsať, tak sa do večera len prežehnávaš.
Keď som sa to rozhodol ukončiť, normálne som cítil ako sa mi rozum začína nalievať do hlavy.

anonym_2cc18b
30. sep 2025

Poznám rodinu ktorým velmi vadila synova priateľka, dávali to patrične najavo. Ich syn “mal na viac”. Časom sa zobrali, mali spolu deti a hádaj čo? Rozumný muž odstrihol svoju rodinu a teraz bedákajú ako nevidia vnúčatá. Nepokaz si vzťahy. Neviď svojho synáčika ako toho úžasného, dokonalého. Vieš. Ja som bola ten opak, našlapnutá krásna kariera, vzdelaná, vedela čo chcem. Môj muž nie. A ako je to teraz? Ja som doma pri deťoch a on je ten úspešný ktorému ide dobre kariera. Keby si ho naši hneď zaškatulkovali a odsúdili tak by sa zbytočne pokazili vzťahy. Nerob chybu ktorú budeš ľutovať.

beata_k
30. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ano, je sarkasticka. Nie je to tiche nervozne dievcatko 😃

autor
30. sep 2025
@anonym_34fd4a

@anonym_autor
Ja som bola takto zo správania nesvoja, keď som bola prvý krát so švagrom a jeho rodinou. Jeho rodina má veľmi svojský "humor" najskôr som nevedela, či ma chce uraziť, zostala som zaskočená. Až som zvažovala, či sa mám brániť a ohraniť sa. No oni to brali ako pohoda - normál... A veru, keď i teraz dačo také povedia, je mi to nepríjemné. Prejdem to mlčaním. Bolo to ale pre mňa ponaučením, niečo ako - iná rodina - iný mrav...
To čo povedala, bolo naozaj netaktné a pripomína mi to taký "jednoduchší" humor. A rozumiem tomu, že sa to teba i manžela mohlo dotknúť. Ale ona proste taká je, čo na srdci to na jazyku - proste taká jednoduchšia. Kto vie, možno to tvojmu synovi imponuje.
Ja by som ju pred synom nehodnotila, ale povedala by som mu, že niektoré jej poznámky mi prišli nevhodné až urážlivé, hádam to bolo len trémou. Veď tam sedel a hádam i on má nejakú empatiu. Alebo sa zasmial na jej utrúsených poznámkach?

@anonym_34fd4a k synovej reakcií - v podstate áno, len sa nad tým pousmial, inak to išlo skôr tak do stratena. Asi to bude iným štýlom komunikácie alebo výchovou, neviem, nepoznám ju dostatočne a syn to predtým nespomínal. Nechcem to zatiaľ pred ním vyťahovať, skôr počkám ako sa to vyvinie medzi nimi, prípadne keď sa s ňou znova stretnem.
K ďalším komentárom - znova hovorím že nečakám dokonalú nevestu, ani im nejdem kaziť vzťah. Ja tiež nie som lekárka s postavou modelky, ale vždy som sa snažila starať sa o seba a pracovať na sebe ako som najlepšie vedela. Aj vďaka tomu sme vedeli deťom dopriať pekne detstvo a dobre vzdelanie.

petronelag
30. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_19cb53 nečakám dokonalú nevestu, len som čakala, že si syn najde 'rovnocennu' priateľku. Uvedomujem si ako hlúpo to znie, len ťažko sa to vysvetľuje. Vzťah im ničiť nebudem, možno je v skutočnosti milá a starostlivá, možno sa jej v práci darí a bude dariť. Toto sú len moje doterajšie dojmy a trocha ma to zobralo.

@anonym_autor Skoro každá mama, čo som doteraz stretla nie je spokojná s priateľkou svojho syna, ale netreba sa do toho starať, môžte sa tak nenápadne syna pýtať, čo sa mu na nej páči, aké má povahové vlastnosti alebo zdrav. problémy. Ja som sa tiež syna pýtala, ale nie urážlivo. S prvou známosťou možno ani nebude hneď uzatvárať manželstvo, nadváha by mi nevadila, ak nie je za tým zdrav.problém, skôr taká komunikácia, ale mladí sú aspoň úprimní, menej sa pretvarujú. Treba ju lepšie spoznať.

hopsas
30. sep 2025
@anonym_12e5c9

@hopsas hohoho, toto beries osobne, takze nemas odstup - tvoja reakcia je hodne cez čiaru
autorka vystupuje velmi zmierlivo a aj celkom slusne

@anonym_12e5c9 a to sa veľmi mýliš..aj moja svokra na mňa v živote nezvýšila hlas ..ale je cez čiaru vypisovať na koníka že raz vidí budúcu nevestu a už jej na nej niečo vadí ....za mňa red flag milá pani svokra

liusa82
30. sep 2025

veď kde je napísané že spolu aj budú čo si ju ide brať? a áno vadilo by to aj mne tiež som taká že ak si dačo ja predstavujem že by bolo pre mňa dobré automaticky si myslím že aj pre druhého.Bola by som sklamaná určite.Ale ja mám takú povahu že by som jej nazad dačo uštipačného veru povedala ako ona mne tak aj ja jej 😀ale vela záleží ako sa pri tom tvárila alebo akým tónom to rozprávala ak bola chúďa nervozna a vystresovaná to by si videla.To potom je zas o inom. Ale ak by to bola nejaká sebavedomá a namyslená fúria čo už pri prvom stretnutí robí dusno a akože nie je nad ňu tak by som s ňou hneď zatočila. Ale väčšinou ak máš vysnívanú nejakú nevestu tak just dostaneš opak potom.Netreba mať radšej asi žiadne ilúzie o nikom

niki35
30. sep 2025

@anonym_autor tvoj syn si vyberá partnerku na život s ktorou chce byť on, nie s ktorou chceš ty aby bol. On s ňou bude žiť, nie ty. Nechápem toto nariekanie matiek že im sa nepáči synova priateľka, že majú vysnívanú nejakú inú preňho atď. Vyberám si do života partnera aký vyhovuje mne, či si rozumieme, či si máme čo povedať, či sa máme radi.. koľko je prípadov že syn nakoniec ostal sám lebo mamke sa žiadna nepáčila. Jedna baba to tu aj písala v komentároch. Nechaj syna nech nech si s ňou buduje vzťah. Ak by to bolo zle tak on sám sa rozhodne či s ňou bude alebo nie. Odsúdila si ju už po prvej návšteve. Skús dať aj ty tomu čas a uvidíš neskôr aká je keď ju viacej spoznáš.

luccija
30. sep 2025

@anonym_autor ja mám kamarátky, ktoré mali deti skoro a už sú teda aj svokry.Ani jednej nie je zať podľa gusta a vidia iba výhrady🤪takže nič nenormálne každý chce pre svoje dieťa to naj naj.A nezostáva ti nič iné len akceptovať veď sa nejdú zobrať😆ale bola by som tiež rozčarovaná z takých reči či práce zase sa nehrajme, že to rodičom nevadí.Tiez váš syn mal snahu študovať atď...porozprávaj sa nenápadne so synom a uvidíš.Toto je moja nočná mora čo raz dcéra prinesie domov😂