icon

Synovec ubližuje našej dcére, čo robiť?

29. nov 2024

Ahojte, idem sa opýtať ako by ste reagovali.
Moja švagriná má 2 deti a bývajú u svokrovcov, my máme jednu dcéru a chodíme k nim hlavne aby bola malá s babkou a dedkom, keďže svokor je vážne chorý, doteraz sme mali dobre vzťahy aj so švagrinou ale v poslednej dobe sa to kvôli deťom mení. Ide o to že svagrinin starší syn (3,5r) si stále dovoľuje na našu dcéru (1,5r) vždy keď prídeme je to viac a viac. Včera sme tam boli, pozeral na notebooku nejakú rozprávku, dcéra sa pri neho postavila a on ju sotil až spadla, hneď ako sa dotkne nejakej jeho hračky začne kričať a brať jej to z ruky. Viac vecí čo dcéra dostala sme nechali u svokry aby sme to stále neprevlákali a aby doma zbytočne nemala toho veľa, všetky tieto hračky si privlastnil, zhadzuje dcéru z odrážadlá atď. Švagriná sa k tomu stavia tak že deti si toto majú riešiť samé a neupozorňuje ho vôbec, svokra to isté. Keď ho zastavím ja alebo muž, čo teda robíme pravidelne lebo si nenechame otlkať dieťa tak sme zlí a máme ho nechať lebo to sú jeho hračky a on ešte nevie a je malý a podobne blbosti, už aj svokra sa prikláňa k tomu že deti si to vyriešia medzi sebou a máme ich nechať. No prechádza to do hádok...čo ma mrzí, dcéra je skôr taká utiahnutá, keď ju sotí alebo jej vezme hračku drží sa pri nás už potom. Začalo to byť také že synovca neupozornia ale keď si dcéra donesie nejakú hračku z domu tak hneď to musíš požičať bratranci atď, dokonca ževraj ho provokuje keď si sadne na odrážadlo a tak. Úprimne je mi to ľúto hlavne kvôli svokrovi, dlho tu nebude tak nechcem moc obmedziť návštevy aby si ešte užil vnučku, vidno že má dcéru naozaj rád ale každá návšteva skončí hádkou, ako to eliminovať? Čo by ste robili na našom mieste?

Strana
z2
basulaak
29. nov 2024

@biba_18 🤦‍♀️😄 omg, no tak porad ty ked si nam to tak pekne zhrnula. Co ti mam povedat 😅 mondieeeu. Hh

ina2405
29. nov 2024

Chodila by som tam vtedy, keď tam nie sú švagrovci a povedala by som na rovinu prečo.

terezkaarthuramax
29. nov 2024

Ja nemam deti, ale šikanovana som.bola. deti su proste také skúšajú hranice ale treba ich vychovavat. Vysvetlovat davat priklady, tak aby dieta samé prislo na to ze robi zle. Citala som ze je toto spravna vychova.
A ak neposluchne aj nejaky trest. Nie po zadku ale napriklad zakazat rozpravky a tak. A naopak ak bude k sesternici dobry, odmenit ho za to.. a deti take veci ani starsie sami riesit nedokazu. Potrebuju pomoc.

autor
29. nov 2024

@ina2405 bývajú tam

chrumka333
29. nov 2024

Nuž malú by som mala neustále na očiach a synovec by dostal preplesk po rukách, keďže dohovor nepomáha.švagrinej by som povedala, že keď bude malej ubližovať, budem to tak riešiť zakaždým, keďže ona sa zapojiť odmieta.aký je to pocit keď jej niekto silnejší "otlka" dieťa?koniec debaty, nech sa oduje.

ina2405
29. nov 2024

Tak keď ste tam, maj malú na rukách a ak nie, stále jej buď v pätách a tiež by som povedala prečo. A chlapcovi by som povedala aj mimo rodičov, že to robiť nesmie, aj veľmi rázne.Inak neviem čo robiť...jasné, že sú z toho hádky. Ale toto neznášam, keď si rodičia nevedia deti umravniť.

negymama
29. nov 2024

razne obmedzit navstevy. Kaslat aj na takeho deda a babu, co nechaju vlastnu vnucku otlkat a ustrkovat dalsim vacsim a silnejsim vnukom.
presne toto sme mali aj my , len s mensim rozdielom veku.
Medzi detmi bol jeden rok, synovec prve milovane a vlastne u skokrovcov jedine vnuca. Chlpapec robil nasej mladsej a mensej dcere zle, bil ju od chrbta, sacal, bolo jedno ci ta hracka ci sladkost bola jej, jeho, ci spolocna. Svokra sa isla prenho roztopit, kazdy jeho zakerny uder hodnotila ako . to Niiic , to su len deti, oni Sa biju, treba ich nechat. Synovcovi rastli kridla a chut ublizovat, vsak ked mohol a nik sa obete nezastal... raz do krvi uhryzol dceru a svokor ho zavolal k sebe, ze Pod ku mne ty maly krokodilcek 😖 no ake zlatucke, ze?
samozrejme ked ich milacik plakal. napr. preto ze som mu v lufte zadrzala ruku co sla udriet, alebo ked som ho za ruku vyviedla z izby /podotykam nikdy som ho ani neudrela ani nanho nekricala/... uz sa svokrovci aj svagroci zhrkli okolo neho, ze preco milacik placka. svokra ho volala hviezdicka moja, a nasa dcera bola pre nich "ona".

raz svagrina dala aobom detom cukriky a synovec zaccal revat , ze preco nie vsetky jemu, tak svagor dobehol ako besny pes z dvora a krical , co mu ONA urobila! no jasne on o hlavu vacsi a 5 kil tazsi a 2 rocne dievcatko ho urcite bije.
Tu nespravodlivost si vzdy pestovali,, akurat svagrovci to potom v tichosti zacali brat inak, ked synovec mlatil aj ich mladsiu dceru, to uz im take vtipne a milucke nepripadalo. Raz ju sotil /sestru/ z bicyklika pocas jazdy, na strkovu cestu, cela sa dobila. Dovolila si "hviezdicku" predbehnut v jazde.

kitycat
29. nov 2024

Nemozete sa zavret v nejakej inej izbe bez toho fagana?
Velmi otvorene by som povedala dovod, ze preco.

No a pises, ze maju aj mladsie, tak zachvilu si uziju

negymama
29. nov 2024

autorka dve veci.
- a ako sa synovec sprava ku mladsiemu surodencovi? asi tazko ako vzorny bracek, ci? aj tam si moze udriet a sotit a nechaju to na deti nech si poriesia medzi sebou?
- tvoja dcera nemusi byt vobec utiahnuta ako ju opisujes. Ma len 1,5 roka, tieto deticky este nemaju socialne schopnosti starsich deti, nevedia sa este presadit, ona sa zo skusenosti svojho bratranca boji, preto posobi ustrasene.

napr. v nasom pripade z mojej dcery vyrastlo sebavedome cielavedome dievca, nikdy nebola v skolke ani v skole sikanovana, vzdy bola priatelska, mala spustu kamaratov, dokonca v starsom veku bola ten "vodca" , vedela vymyslat zaujimave aktivity a deti po nej opakovali.
Synovcovi to protezovanie vobec neprospelo. V skolke ci v skole si nemohol dovolit co doma, decka mu uder vratili, bol neublubeny, svagrovci menili skolu, lebo vsade kde bol, boli len "zle" deti, len on bol ten dobry. Teraz su obaja dospeli, synovec nedokoncil VS, sedi doma bez prace , bez skoly, bez brigady. Moja studuje v zahranici, predym sama pochodila europu, worcampy atd.
Sebavedomie urcite nevznika tym, ze v 3-4 rokoch svacam mladsie dievcatko.

terezkaarthuramax
29. nov 2024

@negymama strašne!

pohodacka03
29. nov 2024

Mrzelo by ma to kvoli svokrovi, ale chodila by som co najmenej. Z domu by som vzala dcerke jej hracky zakazdym par kusov a nedala ich synovcovi. Bohuzial, ak este svokra schvaluje, ze tvoja dcerka je otlkana.🤦. A to mam doma presne 1,5 a 3,5 rocne deti. + Este 4,5 rocnu. Ale keby som ich nechala nech si to vyriesia medzi sebou, tak sa pozabijaju niekedy asi uz. Dookola im vysvetlujeme, ze si nemaju robit zle, nebrat si hracky atd. To kde sme, aby si deti robili zle a nic im nepovieme?
Neplanuje dat svagrina syna do skolky? To by ste mohli ist na navstevu pocas skolky 🙈

evcagabi
29. nov 2024

Ani zanic by som tam nesla ! Nedovolila by som, aby niekto ublizoval mojmu dievcatku. Ked si svagrina ide svoje a aj svokra, nech zdvihnu rite a pridu k vam

darmasiswa
29. nov 2024

nesla by som tam, pozyvala by som svokrovcov ku nam. A ak svokor nechoodi, isla by som tam iba do jeho izby, ktoru by som zatvorila, dceru by som mala pri sebe a hajde domov. Nevem, ako je na tom svokor mentalne, a neviem, ako sa pri nom zabava tvoja dcera, ak sa dcera nezabava, a nudi ju to, fakt by som obmedzila kontakt

lucia13022023
29. nov 2024

Vyriešiť sami? 1,5 ročne dieťa s 3,5 ročným? Akože aj môj syn v tomto veku pekne rozpráva, vie sa ohradit keď mu berú hračku, ale zas nevie sa zastať sam seba a ešte pred starším dieťaťom. Ktoré je silnejšie, zdatnejsie, obratnejsie. Keby niečo nepovie švagriná, povedala by som ja.
Normálne by som povedala svagrinej, že nenechás toto robiť svojmu dieťaťu, že ak nemieni zakročiť ona, zakročis ty, či sa jej to páčiť bude alebo nie

nikushka8
29. nov 2024

Tvoja dcerka je este babatko, toto si ona sama s bratrancom nevyrieši. On je sice v strasne zlom veku, tak o to viac ho treba usmernovať. Plus si zjavne kompenzuje spravanim ziarlivost na svojho surodenca. Ked vytrhnd hracky, vytrhla by som mu ju spat. Ak musí poziciavat iba vasa, razne by som pred svokrou a svagrinou povedala,ze nie,nemusí. Ak nepomaha dohovor, razne by som svagrinej zakazala ukazovat sa s deckom v nasej pritomnosti, nech sa zavrie do izby. Riesila som podobne, tiez maju svokrovci len jednu najdokonalejšiu vnucku, ktora zije u nich. Len v tom bol rozdiel, ze na nasu o 10m starsiu vsetci tlacili,ze musela vzdy ustupovat, poziciavat atd,lebo ved je starsia. Raz to vyustilo do takej situacie,ze to uz ani svokor nezvladol,lebo sa natahovali o hracku a zobral im ju tak,ze moju nou udrel (kedze som mala na rukach mladsiu 9mesacnu, nestihla som zasiahnuť). Vtedy som na svagrinu neskutocne navrieskala,nech si decko zacne vychovavat, inak si nezelam,aby sa nase deti stretávali a svokrovi ze prestaneme chodit (byvame 500km daleko). Obmedzili sme kontakt a bolo dobre. Doteraz ju vychovava stylom,ze vsetko moze (ma pomaly 6rokov), kludne svokrovcom nicit veci, pisat po stenach atd. Ale k mojim babam si uz nedovolí, staci,ze na nu prisne pozriem. Som zvedava, co to bude,ked jej brat podrastie a zacne si vydobijat on.

terezkaarthuramax
29. nov 2024

@nikushka8 na to som citala neviem ci sa to naozaj stalo. V autobuse dieta vymyslalo obtazovalo a rodicia ze oni uprednostnuju volnu vychovu, ze je velmi citlive a tak. Mladik zobral vyzuvanu zuvacku nalepil ju dietatu do vlasov so slovami aj moji rodicia uprednostnovali volnu vychovu...

miadi
29. nov 2024

Povedala by som jej ze “ nech si deti vyriesia same “ moze povedat o svojich detoch jej vychova. Ale tvoje dieta je tvoja vychova a nedovolis aby 1.5r este takmer babo sacal 3.5r bratranec. Potom moze jeho teta ( ty) sotit jeho nech vie ake to je ?! Bud nech mu zakaze ju sacat alebo nech ho na tu polhodku co ste tam umrace do inej izby ked sa nevie chovat . Asi tam treba chodit menej a na kratko ani ten chory svokor nepotrebuje pocut hadky plac .. babka moze dojst k vam na navstevy ked chce vidiet vnucku. Ty si vlastne skusila co sa dalo no ochota zo strany svagrinej nie je ani nebude ,

bobaas
Autor odpoveď zmazal
bobaas
29. nov 2024

Bola by som veľmi rázna. Deti si môžu veci medzi sebou vybavovať v momente, keď im niekto ukáže, ako sa to robí. Nie v tomto veku. To ešte netušia, kde je sever. Upratať si to musí muž. Rázne.

euka210
29. nov 2024

To su este male deti a urcite potrebuju zasah dospelych...ten dvojity meter na jeho a jej hracky je velmi zly.
V 3r je take majetnicke myslenie deti, aj nas prvy to mal ked prisla svagrina s rovnako starym synovcom a chcel hracky...museli sme to korigovat. Take zasady co pomahaju a myslim, ze by ste ich mali zaviest u svokrovcov, su, ze kto si aku hracku zoberie ako prvy, tak sa s nou hra. Alebo ked zoberie oblubenu hracku, tak dat malej inu na vymenu. Urcite bit mensiu nesmie, nie je mu seberovna, ja nechapem takych rodicov co to neriesia...my sme hned dohovarali a kludne som mohla aj synovcov napomenut.
Urcite by som postupovala ako Ty a nenechala synovca sa tak spravat k malej a zakrocila by som zakazdym. Bohuzial ak maleho oni nevychovavaju, tak iny nebude.

terezkaarthuramax
29. nov 2024

@bobaas motivovat ale treba. Neskor uz nedat odmenu ked sa to nauči. Napriklad akcia detsky čin roka su deti odmenene za dobre skutky. A nemusi ta ocmena byt nieco hmotne. Staci ze uvidi ze su nanho hrdi ze poslucha, ze sa z neho budu tesit, budu stastni a on bude stastny tiez.Biblia pise ze ked deti posluchaju dobre sa im dari. To je ta odmena

bobaas
Autor odpoveď zmazal
svetlonos
29. nov 2024

Máš okolo sebavsamych debilov. Medzi našimi je rozdiel 3 roky, ľúbia sa ale aj tak zrebacdatvpozor niekedy. Snáď nenechám starsieho robiť zle mladšiemu! A to sú obaja nasi. Toboz keby to bolo svagriny. Áno 3,5 rocny ešte nemá mozog navuroni vývoja aby všetko chápal ake nechať ho tak a ze riešte si deti sane, tak to sú fakt debilne vsetcia rad radom. Ved ja skočím aj po tom malom, zrovna q,5 ročnom keď robí zle brachovi. No nič, striehnu ako policajti na navsteve a hotovo. Aj ja som o 2 roky mladšiu sesternica "terorizovala" obcas ale nikto nemal tak blby nápad, nech si riešime same! Dodnes mame fajn vztahbalevajvpreto, ze mame normálnych rodicov a nik mi nepovedal, že nič zlé netobim keď som jubsotila ci vlády trvala. No tiez som mohla mať 3 a chcela som jej hračku. Každopádne treba zasiahnuť u detí, keď iz dosoely suvblbi ako táčky!

mariska1989
29. nov 2024

Žiadnom prípade by som netvrdila že také malé deti treba nechať si to vyriešiť samé . Však tvoja mala nemá žiaden rozum nevie čo robí . Ale ten chlapec už ma vek na to aby pochopil že niečo robí zle a rodičia ho majú na to upozorniť . Keď ho nechajú v tom a bude pokračovať tak v škole budú mať potom len a len problémy a samozrejme v škôlke

feuille
4. apr 2025

Ahoj, ako ste to nakoniec s deťmi vyriešili?

Strana
z2