Toxická mama
Máte tu niekto takú skúsenosť že sa vaša mama správa toxicky ak to mám takto nazvať? Že sa hrá na urazenú pre nejakú blbosť a tým pádom sa s vami ani nerozpráva, je nepríjemná na vás ale vy ste vlastne absolútne nič neurobili a len premýšľate že čo vlastne ste urobili zle že sa takto správa lenže prídete na to že ste neurobili nič zlé 🤷. Takýchto situácií už bolo veľmi veľa a ja som si vždy pripadala že som za niečo na vine alebo že som niečo urobila, alebo že ja som zlá a pritom som naozaj nič neurobila. Treba okolo nej pomaly po špičkách chodiť. Idú sviatky a zase to bude na h*no. A väčšinou je taká že aj keď je dusná atmosféra v rodine kvôli nej tak ešte ona očakáva že za ňou sa bude chodiť prosiť o prepáčenie/odpustenie ale vy vlastne ani neviete začo by ste sa mali ospravedlniť napríklad. Cítim sa kvôli tomu v strese. Hocikedy myslím na to že čo jej zase sadne na nos a dá mi to pocítiť, zmena správania, bude nepríjemná a nebudem sa môcť ani ozvať pomaly k nej.
Ja mám aj svoj život ale mi to pripadá že keď si ona niečo zmyslí že potrebuje tak treba stáť v pozore.
Proste všeobecne máte mamu ktorá sa uráža za debiliny, aj drámu zbytočnú vie urobiť, zbytočne dusno v rodine a očakáva ona že jej sa budú ospravedlňovať, a aj ja.. aj keď neviem začo.. a typicky keď sa opýtam čo sa stalo či som niečo urobila tak odpoveď je buď že "nič" alebo že "ty vieš čo" a pritom naozaj neviem, preto sa pýtam a dostanem takú odpoveď tak pozerá na mňa že sa robím asi nejaká hlúpa že neviem o čo ide a pritom naozaj neviem. Spolieham sa na nejakú komunikáciu z jej strany že mi objasní kde je problém aby som vedela ako sa k tomu postaviť a dostanem odpoveď že "nič".. a ja sa potom cítim previnilo, ako keby vo mne vyvolávala pocit viny že som niečo urobila a mám sa jej ospravedlniť.. neviem to opísať ani.. možno niektorí viete čo mám na mysli. Už som aj rozmýšľala nad nejakým psychológom že či to je vôbec okej že sa tak cítim a počuť niekoho nestranný pohľad na toto
potrebuje byť stredobodom pozornosti, pocit dôležitosti, súhlasím s názorom nado mnou - správaj sa normálne, vôbec nič nerieš, nevšímaj si jej divné správanie a prejde ju to
@anonym_autor Robi to lebo to funguje a vsetci pristupujete na jej hru. Niekto cely zivot vrieska ked nieco potrebuje, niekto sa uraza.....
Skkuste tu hru nehrat - normalne sa s nou bavit akokeby urazena nebola akoze to urazanie vobec nevidite....odrazi jej dekel
@martinmmartin presne to skúšam aj teraz momentálne. Lenže to budú potom asi výčitky že sa mu kašleme ,že akokeby ignorácia z našej strany že je nejaký problém a tvárime sa že nič. Aj pekne jej napíšem niečo a ona úplný chlad. Nedávno mi aj normálne pekné odpisovala, píšeme si na dobre ráno a ja ako vždy som písala a zrázu prestala písať, odpísala možno až večer čo nebolo jej zvykom a už som normálne intuitívne cítila v kostiach že bude nejaký problém a aj je...
Nie je to mama, ale máme v rodine takú ženu. Neustále obviňovanie, citové vydieranie, plač, neustály nátlak, že sú všetci na vine a ona je chúďa, ktoré chce všetkým len dobre. Spôsobuje ľuďom len neustály stres, nevedia ako sa s ňou baviť a tak sa s ňou nebavia, keď nemusia. A to zase spustí ďalšiu vlnu výčitiek a tak stále dookola. Už nepomáha ani ignorácia, ani obmedzenie návštev po jej výlevoch. Je to skrátka taká povaha a má to v sebe hlboko zakorenené, iná už nebude, pretože jej to takto vyhovuje a nemá potrebu sa meniť, veď v nej predsa problém nie je. Stýkam sa s ňou minimálne a nevšímam si jej ataky. Je to tvoja mama, chápem, že s ňou chceš byť v kontakte, ale ja osobne som nenašla spôsob ako s takýmto človekom vychádzať aspoň neutrálne.
potrebuje byť stredobodom pozornosti, pocit dôležitosti, súhlasím s názorom nado mnou - správaj sa normálne, vôbec nič nerieš, nevšímaj si jej divné správanie a prejde ju to
@anonym_b9ed49 možno áno. Ale ja skôr očakávam pritvrdenie neviem prečo... Mrzí ma to samozrejme kvôli tomu že idú sviatky, pracuje v zahraničí a prišla cca na 2 mesiace že ostane do 24ho , že si spravíme spolu večeru a teraz to vyzerá tak ako vyzerá.. asi budem len s octom večerať, netuším ako sa bude chovať ale intuitívne z toho nemám dobrý pocit
prečo si píšete každé ráno? ak si dospelá a nebývaš s ňou tak si ži svoj život, pupočná šnúra je prestrihnutá, ozveš sa občas ako sa máš a OK
Ignorovala by som 🙂 Áno, je to mama, chápem, ale takéto správanie rozhodne nie je v norme. Ignoráciu nikto nemá rád, podľa mňa je to skvelá príučka.
prečo si píšete každé ráno? ak si dospelá a nebývaš s ňou tak si ži svoj život, pupočná šnúra je prestrihnutá, ozveš sa občas ako sa máš a OK
@anonym_b9ed49 máme skupinu spoločnú s rodičmi kde si píšeme keď niečo a zvykneme si napísať ráno proste len tak, pozdraviť si. O pupočnú šnúru nejde ja nemám problém byť samostatná.
Ignorovala by som 🙂 Áno, je to mama, chápem, ale takéto správanie rozhodne nie je v norme. Ignoráciu nikto nemá rád, podľa mňa je to skvelá príučka.
@prabinka stresuje ma to. Stresuje ma ten pocit že sa niekto tak chová ku mne bez toho aby som vedela či som proste niečo urobila. Ono asi si to nesiem ešte z detstva nejak.. doma boli hádky
neignoruj ju v zmysle že sa s ňou nebudeš baviť - ignoruj jej hru, nepýtaj sa čo sa stalo, proste sa nič nestalo (keď vravíš že nie) - a funguj normálne…
@prabinka stresuje ma to. Stresuje ma ten pocit že sa niekto tak chová ku mne bez toho aby som vedela či som proste niečo urobila. Ono asi si to nesiem ešte z detstva nejak.. doma boli hádky
@anonym_autor musíš sa odosobniť. Aj my máme v rodine takú osobu. Mala som traumu aj zavolať, lebo nasledovala vlna výčitiek a jej sebaľútosť. No nie, v istom období som tam prestala chodiť, išla som len v pripade nutnosti. Podľa mňa tam je nejaká porucha odolnosti, poruchy nálad. Nedaj sa o toho zatiahnuť.
@anonym_autor taká musí byť celý život nie?Vekom a menopauzou životnými okolnosťami sa ešte viac zmení k horšiemu.ved ju ignoruj a nevzťahuj to na seba je taká, lebo....rovno jej napíš 24 budeme spolu, alebo ako sa mám zariadiť?
Moja svokra je takáto typická obeť nasratá na celý život, každého, ale doma jej to tolerujú muž by sa ňu aj dýchal a dcéra býva s nimi aj pred 40 tkou asi sa boji, že by sa mama nahnevala, keby chcela žiť svoj život😆môj muž sa jej tiež boji resp.nic jej nevytkne, lebo vie, že to nemá zmysel.
Hlavne neanalyzuj každé mamine slovo a gesto.
Čím viac budeš rozbiehať debatu a čo sa stalo, prečo si taká čo som spravila, tým pre ňu lepšie.
kolko ma rokov? nemoze prechadzat nejakymi hormonalnymi zmenami napr.? Bola aj predtym taka?
Lebo ja to napr. vnimam teraz na sebe, asi perimenopauza zacina, ze uz reagujem trosku inak ako pred par rokmi a mozno keby moj syn sem hodi podobny popis s problemami, tak nie na 100%, ale vidim sa v tom.
A nie, ze by som ich chcela citovo vydierat, ale s nim je to tazke (mozno aj so mnou 🙂 ), od detstva je s nim boj vo vsetkom - ucenie, hygiena, poriadok a do toho puberta. A tiez sa mi uz nechce neviem kolky krat pustat do vysvetlovania, preco sa ma uceniu venovat, preco musi dodrziavat hygienicke zaklady, preco je lepsie udrziavat poriadok, ked potom zabijame cas hladanim veci, lebo on to niekam zastrci a pod.
A tiez to moze vyzerat tak, ze sa urazim, nemam silu vysvetlovat, "bojovat", tiez som uz mala aj vybuchy, lebo to proste vrie vnutri a tak. A tiez mozno nechape, preco to tak je.
Pripisujem to uz aj tym hormonom, lebo to tu zmenu na sebe citim.
tak maminka by zrejme potrebovala ochutnat rovnaku polievocku, aku serviruje ona ostatnym. 🙂
Treba prerušiť kontakt aspoň na nejaký čas. Ale nie že na týždeň či mesiac, ale na dlhšie obdobie a nechať mame priestor trochu popremýšľať či sa správa uolne v poriadku
Ty si zatiaľ premyslis ako jej budeš nastavovať hranice
Pauza prospeje obom stranám
áno, tiež som to zažívala s mamou, prerušila som kontakt na pol roka, a postupne sa to urovnalo. teraz je to ok. dáva si už pozor.
@anonym_autor ano mam takych rodicov a nestretavame sa velmi. Oni su urazeni a ja to mam v pazi. Ale tiež keď sa máme stretnúť mám z toho stres a najradšej by som ich nevidela.
@anonym_autor Nechcem ťa strašiť ale vyries si hranice kým budeš mať deti lebo potom to bude stokrát horšie😂
@anonym_autor prečítaj si tento článok, pravdepodobne sa tam nájdeš
https://najmama.aktuality.sk/clanok/mtdyt0q/nar...
Bohuzial su taki ludia. Konkretne moja mama nastastie nie, ale mame v rodine a v okoli taketo osoby. Znicili zivot ludom okolo, su doslova toxicki. Osvedcilo sa nenarabat s nimi v rukavickach a povedat si svoje. V rodine mame aj ja aj manzel skusenosti. Ostatni sa ich boja, chodia okolo nich ako okolo malovaneho vajca. To sme nikdy nechapali, ako toto ostatni dovolia tym toxickym clenom takto sa k nim chovat a byt z nich v strese. Ku nam si nikdy tieto osoby toto nedovolili, resp. raz a naposledy. Ukazali sme im, kde je ich miesto a ze toto tolerovat nebudeme a uz sa to viac neopakovalo. Ja si zivot nicit nenecham a moze to byt hocikto.
@anonym_autor márnosť, otravne už len citat, asi fakt len ta ignoracia, a hľadieť si svojho. Max jej povedať, mať tvoje problémy… určite by som ju neriešila. Však keď sa urazí, nech je urazena, but sa zasa odrazí, alebo aj nie. Súhlasím s názorom čo písali prečo mnou: netreba hrať jej hru. Tak sa to robí s deťmi, rovnako s detinskými dospelákmi.
Ja mám takú dcéru, vždy ma z niečoho obvinila, prekrútila sms, alebo že ju nedostala, tak už len posielam hlasovky a je to oveľa lepšie.
Nemože povedať že som to zle napísala a ona to nepochopila.
Jej nálady ignorujem, robím že nič, idem si svoje.
Prvá napíše len keď niečo potrebuje, inak ma vie ignorovať aj 2 mesiace, nič si z toho nerobím, teším sa že si vie poradiť aj bezomňa.
Občas vie prekrútiť aj čo poviem, dávam si pozor aby som hovorila vecne bez omáčok, aby sa nemala čoho chytiť.
Striedajú sa jej obdobia, kedy nemože bezomňa žiť a potom zasa opačne, nesilím to, chcela by ma dostať do zúfalstva a trestať, ale už som otrlá.
A mám takú aj ,,kamarátku,, z hodiny na hodinu sa otočí, posľubuje, ja čakám, urgujem, ozve sa o mesiac čo som chcela😁
A takto sa správa len k tebe? Alebo iní členovia rodiny jej výlevy tak neprežívajú?
Ja sa ti čudujem, že sa trápiš. Ak ti nevysvetlí prečo je zdutá tak jej problém. Nemalo by ťa to vôbec prápiť. Nech sa trápi už len ten, kto s ňou žije ešte v domácnosti.
@anonym_autor Rozumiem ti. A chcem ti hneď povedať jednu dôležitú vec: to, čo popisuješ, nie je v poriadku – a nie je to tvoja vina.
Skúsim to povedať úplne jednoducho.
Vzťahy fungujú len vtedy, keď je jasná komunikácia a férovosť. Keď sa niekto urazí, mlčí, správa sa nepríjemne, vytvára dusno a pritom odmieta povedať prečo, nehrá čistú hru. Ty potom automaticky preberáš zodpovednosť za niečo, čo ti ani nebolo pomenované. A to je presne to, čo ťa vyčerpáva.
Ak ti niekto povie „nič sa nedeje“ alebo „ty vieš čo“, ale zároveň ťa trestá správaním, nedáva ti šancu vec riešiť. Bez pomenovania problému totiž neexistuje riešenie. A v takom prípade zodpovednosť nemôže byť na tebe.
Je veľmi dôležité, aby si si v sebe ujasnila toto:
👉 Za pocity a správanie iných ľudí nie som automaticky zodpovedná.
👉 Ak niekto nechce povedať, čo ho trápi, je to jeho rozhodnutie – nie moja vina.
To, že sa kvôli tomu cítiš v strese a chodíš „po špičkách“, je signál, že príliš veľa zodpovednosti nesieš ty a príliš málo jej nesie ona. A to sa často deje v rodinách – nie zo zlomyseľnosti, ale zo zvyku.
Máš právo mať svoj život, svoje hranice a pokoj.
Máš právo povedať (pokojne, bez hádky):
„Ak mi nevieš povedať, čo sa stalo, neviem sa k tomu postaviť. A nemôžem sa ospravedlňovať za niečo, čo nepoznám.“
To nie je drzosť. To je zdravá zodpovednosť.
A áno – myšlienka porozprávať sa s nestranným človekom (psychológ, kouč) je úplne v poriadku. Nie preto, že by s tebou bolo niečo zlé, ale preto, aby si prestala niesť vinu, ktorá ti nepatrí.
To, že si to uvedomuješ a pýtaš sa, znamená, že chceš veci riešiť vedome. A to je znak sily, nie slabosti.
@anonym_autor mama sa správa toxický mám rozumieť, že ma v sebe, na sebe nejakú chemikáliu?spravat sa toxický-šálke kvôli otrave jedom? Nerozumiem. Mne tiež dcéra povedala, že sme toxická rodina😵💫 nikto neberieme drogy. 😵💫 nechápem takýmto primitívnym výrazom.
@anonym_b9ed49 možno áno. Ale ja skôr očakávam pritvrdenie neviem prečo... Mrzí ma to samozrejme kvôli tomu že idú sviatky, pracuje v zahraničí a prišla cca na 2 mesiace že ostane do 24ho , že si spravíme spolu večeru a teraz to vyzerá tak ako vyzerá.. asi budem len s octom večerať, netuším ako sa bude chovať ale intuitívne z toho nemám dobrý pocit
@anonym_autor mas narcisticku matku, taka osoba likviduje vsetkych okolo nieco si o tom precitaj
Presne moja mama. Odišla som z domu, rok bola na mňa urazená a nebavili sme sa. Ostala úplne sama. Kúpila si psíka, zmenila sa pri ňom, postupne sme sa začali znovu stretávať a úplne sa zmenila, ale má stále niekedy tieto tendencie, darmo, má to v sebe, len už som prestala hrať tú jej hru. Keď sa nebaví, neriešim to a väčšinou ju to po 1-2 dňoch prejde. Ale už to robí málo, naozaj tam bolo treba prerušiť kontakt na nejakú dobu a nehrať tú hru.
@anonym_autor mama sa správa toxický mám rozumieť, že ma v sebe, na sebe nejakú chemikáliu?spravat sa toxický-šálke kvôli otrave jedom? Nerozumiem. Mne tiež dcéra povedala, že sme toxická rodina😵💫 nikto neberieme drogy. 😵💫 nechápem takýmto primitívnym výrazom.
@anonym_44ba25 asi nechápeš toho viac, to nie je primitívny výraz, ale odborný.

@anonym_autor Robi to lebo to funguje a vsetci pristupujete na jej hru. Niekto cely zivot vrieska ked nieco potrebuje, niekto sa uraza.....
Skkuste tu hru nehrat - normalne sa s nou bavit akokeby urazena nebola akoze to urazanie vobec nevidite....odrazi jej dekel