icon

Trápi ma postoj rodičov

6. jan 2022

Aktuálne končím posledný rok vysokej školy a ako každého mladého človeka, aj mňa zaujíma ďalšie pôsobenie. Končím učiteľský smer. Veľmi ma to baví. No tu nastáva problém. Som už dlhšie sama, bývam teraz u rodičov dočasne a akurát aj končím vodičský kurz, ktorý si celý hradím sama z part-time jobu. Veľmi by som chcela učiť, napĺňa ma to, ale vieme, aké sú tie platy + aktuálna situácia, že všetko zdražuje. Časom by som si chcela kúpiť staršie auto a samozrejme, možno aj byt podľa moznosti. Predtým som bývala s priateľom, takže sme tieto veci riešili spolu, no keď som sama, o dosť viac vnímam, že platovo mi to stačiť nebude. Rozhodla som sa urobiť kompromis vzhľadom na situáciu a to taký, že pôjdem pracovať do firmy, kde vyžadujú cudzí jazyk (FJ, AJ) a budem súkromné doucovat, takže budem robiť aj to, čo ma baví..
Samozrejme, rodičia nadšení nie su. Vraj na čo si robím vodičák, na čo chcem ísť do firmy (1400-1500€ brutto je rozdiel oproti 950€ brutto). Trápi ich, že chcem "toľko veľa" (aj vodičák, aj že mám ten part-time job)a že sa neviem uspokojiť "s malom". Vraj Mgr. v živote staci. Úprimne, zamrzelo ma to. Sú to moji rodičia a nemusia so všetkým so mnou súhlasiť, viem, že žili inak, ale vidieť ich sklamanie alebo ako to nazvať, to bolo dosť zle. Žijeme v meste a sami vidia, že dnes človek musí vynaložiť väčšie úsilie, ak sa chce mať v živote lepšie. Určite neustúpilm v rozhodnutí, je to môj život, ale trápi ma, že to vnímajú takto negativne (ako sklamanie,že chcem "stále viac"....). A sama seba sa pýtam, či je to v poriadku a ako k tomu pristupovať, a či vôbec ma zmysel vysvetľovať, ze doba sa zmenila.

Strana
z2
miskakyska
6. jan 2022

@stary_ujco ale hybaj🤔...šikovný😲💪👋...si moc starý?🤭😆

mauduska
Autor odpoveď zmazal
luccija
6. jan 2022

@mauduska ja píšem o živote sama s dieťaťom a takým platom...energie myslím, ak by ste byvali sami a popri hypo platíš elektriku, vodu, plyn, káblovku, internet, poistky na byt a pod....nežijem na vysokej nohe, ale netvrdme, že plat 950 brutto je dobrý príjem a človek v pohode vyzije

elizabet173
6. jan 2022

@mauduska nehnevaj sa, ale plat 950 brutto nie je pre jednu osobu na život, ale na živorenie. Ak sa chce mladá žena osamostatniť, kúpiť si byt, trochu cestovať, tak jej z toho hypo, náklady na bývanie, stravu a ostatné nedovolia žiť, len živoriť. A to vôbec nepíšem o značkových handrách, kaderníckom salóne každé dva týždne a dovolenke tri krát do roka, na to by už nemala vôbec. Ak si predstavuješ život tak, že do práce, z práce domov, jediná kultúra TV, kaderníčka nič, kozmetička nič, výlet maximálne do lesa, kino raz za rok, tak potom áno, ale takto má žiť mladá šikovná žena? A prečo, keď má na viac? Veď učiteľstvo môže odložiť na čas, keď bude mať raz malé deti a vtedy bude pre ňu prioritou výhodná pracovná doba a veľa dovolenky, no bude mať ešte partnerov príjem, ale prečo sa tam zahrabať teraz?

marca12
6. jan 2022

Mam rovnakych rodicov. Vzdy som bola cielavedoma,rada sa ucila,vzdy som chcela vediet viac. ked som sa zacala niecomu venovat,doma ma sprdli,naco sa to ucim,mam sa venovat len skole. Bavili ma jazyky,prisla som natesena domov,ze som sa zapisala na francuzstinu a otec ma tak zvozil,co za sprostost som si vymyslela a blablabla. Na rustinu som chodila potajomky,aby som nemala pocuvania. Zistili to az ked si vsimli,ze mam doma knihy a zosity z rustiny. Ked som sa venovala nejakemu sportu zase len pocuvanie,naco mi to bude. Nemyslim si,ze tento postoj je sposobeny ich generaciou,su to take typy cloveka. Mam to so vsetkym tak. Ideme sa najest do restauracie,chcem ich pozvat,nie naco taka hlupost,najeme sa doma. Nasi nikdy neboli priebojni a tak nas aj deti vychovali. Nenechaj sa ovplyvnit. Dobre premyslas a hlavne mudro. Ucitelia velmi rychlo vyhoria. Mozes robit v korporate,zabezpecit sa do zivota a ak raz budes mat deti,ak ta nebude bavit korporat,mozes zvolit ucitelsku poziciu na par rokov,kym deti odrastu.

marca12
6. jan 2022

Rodicia by si mali hlavne uvedomit,v akej dobe zili oni,ked im komunististi vsetko naservirovali na tanieri a nemuseli mat strach z buducnosti a ako sa zije teraz ked je praca neista,doba strasne rychla a ceny enormne rastu z roka na rok. To je to,co rodicia nevidia. Oni vidia ako skromne oni zili. Zili,lebo inak sa nedalo,ale na svoju dobu tiez zili primerane ich platom. My sa musime snazit o lepsi zarobok,nam neda stat byt,nemame podnikove byty,vyhodne mladomanzelske pozicky.

mauduska
6. jan 2022

@elizabet173 nehnevám sa, neboj 🙂 Chápem že je to málo. Je to ešte o to menej, že je to plat pre vysokoškolsky vzdelaného človeka, ktorý vykonáva svoju prácu kedykoĺvek cez deň a málokto si ho váži..

Strana
z2