icon

Trápi ma vzťah s bratom: Ako ho riešiť?

Včera o 10:50

Mam mladsieho brata takmer o 10 rokov. Vzdy sme boli ini, ale mam pocit ze sa to stale len zhorsuje. Mame casy kedy vlastne nemame nejake interakcie ale ked niekam ideme alebo sme v kontakte, je to strasne. Nikdy sa medzi nami nic zasadne nestalo, co by takto nastrbilo nas vztah, nerozumiem tomu a som smutna preco to takto je. Pre priklad tu napisem tolko, ze som v lete sla na dva tyzdne k mame lebo ona isla na pobyt, brat chodil na brigady, ja som mala volno a prerabala sa strecha, takze tam musel niekto aspon obcas byt. S bratom to bolo tazke, on na mna nevie najst jedneho pekneho slova. Neviem ani od kedy a preco ma ma zafixovanu ako najhorsieho cloveka na svete, ale strasne ma jeho spravanie zranuje. Hned v prvy den som zacala upratovat a cistit kuchynu, bordel bol ako v tanku, suchala som kachlicky lebo na nich bola vrstva povlaku z odparov, bez poziadania, len tak. Omylom som pri upratovani vyhodila poistky, na co moj brat vybehol, vulgarne mi vynadal do vsetkeho, potom zavolal mame a stazoval sa jej na mna, povedal ze som antikrist, ja som sa rozplakala a potom mi este aj za to vynadal, ze takto placu len psychopati a patrim do ustavu. Dalsia situacia napr ked som jeden vecer objednala pizzu a on povedal ze chce bez cesnaku, pizza aj tak prisla s cesnakom lebo ho tam davaju automaticky na okraje, aj ked som pri objednavani hovorila ze bez. Spustil na mna, ze som to urobila naschval, len aby sa nenajedol, ze si to vie predstavit pri tom aka som zakerna. Dalej to bolo neustale podpichovanie, buzerovanie, urazanie. Vlastne takto vyzera kazdy nas kontakt, nie len tie dva tyzdne. Ja sa dookola snazim, ked treba pomozem mu, vzdy mu aj nieco kupim, prinesiem, on to aj prijme no mam pocit ze ma vobec nema rad. Dnes mi povedal, ze sa za mna hanbi a ze skoda ze nema miesto mna radsej nejakeho brata. Aj ked ma to velmi boli, povedala som si ze ho proste odstrihnem, ze toto sa vynutit neda, ale je to pre mna tazke. Co by ste robili na mojom mieste?

januska12323
•
Včera o 10:55

Prestala by som to seba robiť onucu, dobre mu vynadala a prestala sa s ním kontaktovať. Je to debil bez ohľadu na to, že máte spoločných rodičov.

anonym_d57e4f
•
Včera o 10:55

Pošli ho do riti a bude kľud

a0
•
Včera o 11:05

@anonym_autor prečo si necháš nadávať bratom? Veď ho pošli tam, kde slnko nesvieti a nenechaj po sebe dupať a veľmi rýchlo skrotne. Dôvody prečo ťa nemá rád môžu byť rôzne, niekedy neopodstatnené, stačí, ak mu niekedy mama povedala, že si v niečom bola lepšia/iná a nenávisť je na svete. Inak, kľudne ho odstrihni, to že ste rodina, neznamená, že sa musíte kontaktovať. 🙃

lenja123
•
Včera o 11:06

@anonym_autor najprv by som skúsila objektívne zhodnotiť, či sa brat takto správa ku všetkým, alebo len k tebe. Ak ku všetkým, tak s tým asi veľa nespravíš, jedine nastaviť hranice a nebrať si to osobne. Ak to nepomôže, prípadne nie si natoľko silná osobnosť, že to ustojíš, tak obmedziť kontakt.
Ak sa takto správa len k tebe, tak sa skús porozprávať priamo s ním, kde je problém. Ak odmieta komunikovať, tak oslov rodičov, prípadne iných blízkych príbuzných, spoločných priateľov atď ako to vnímajú oni, možno má nejakú príčinu na svoje správanie, ktorú ty nevidíš.

autor
•
Včera o 11:08
@a0

@anonym_autor prečo si necháš nadávať bratom? Veď ho pošli tam, kde slnko nesvieti a nenechaj po sebe dupať a veľmi rýchlo skrotne. Dôvody prečo ťa nemá rád môžu byť rôzne, niekedy neopodstatnené, stačí, ak mu niekedy mama povedala, že si v niečom bola lepšia/iná a nenávisť je na svete. Inak, kľudne ho odstrihni, to že ste rodina, neznamená, že sa musíte kontaktovať. 🙃

@a0 to ze mama ho v tom nie ze podporuje ale nic mu na to nehovori. Je s tym proste v poriadku, ako keby mal pravdu. Nebudem ich uz kontaktovat, len je to tazke lebo z mojej strany tam laska je.

autor
•
Včera o 11:11
@lenja123

@anonym_autor najprv by som skúsila objektívne zhodnotiť, či sa brat takto správa ku všetkým, alebo len k tebe. Ak ku všetkým, tak s tým asi veľa nespravíš, jedine nastaviť hranice a nebrať si to osobne. Ak to nepomôže, prípadne nie si natoľko silná osobnosť, že to ustojíš, tak obmedziť kontakt.
Ak sa takto správa len k tebe, tak sa skús porozprávať priamo s ním, kde je problém. Ak odmieta komunikovať, tak oslov rodičov, prípadne iných blízkych príbuzných, spoločných priateľov atď ako to vnímajú oni, možno má nejakú príčinu na svoje správanie, ktorú ty nevidíš.

@lenja123 rodina o tom vie. Krstny mu nie raz vynadal, ci sa za seba nehanbi na vlastnu sestru takto rozpravat. Aj otec si ma zastane, no je len z toho hadka. Brat si neda povedat, skor sa zacne hadat o tom ze ano, som zakerna, zla, a neviem aka. Pokusala som sa s nim o tom rozpravat ale nedalo sa. Popiera ze by ma nemal rad, provizorne ma obijme, pripadne to obrati na srandu.

pukavica
•
Včera o 11:14

Prerušila by som kontakt. Rodina-nerodina, ale proste toxických ľudí sa treba strániť, nepomáhaš si rozhodne, ak sa s niekým takým pravidelne stretávaš. Ja už som sa veru naučila selektovať ľudí. Aj keď boli súčasťou mojej rodiny.

anonym_59c9ce
•
Včera o 11:32

Brata by som poslala tam, kde sa zrejme ešte nepozrel, keď je tak frustrovaný. Z domu by som odišla, nech sa o prerábku postará sám a rodičom povedala, že nabudúce prídem, keď tam ten mentál nebude. Aj keď ťa to mrzí, skús sa nad to povzniesť, brat je skrátka vadný a taký aj zostane.

anonym_a04a6b
•
Včera o 11:38

Tvoj brat je velmi zly a nevychovany clovek. Rodicia ho velmi zle vychovali a mali by sa hanbit.

anonym_bc2128
•
Včera o 11:52

@anonym_autor kupiš mu niečo a pomozeš mu, a prečo si takto ubližuješ ????? Jeba** by som na neho za také chovanie, je zakerný a nevychovaný, uplne by som sa s nim prestala baviť.. dovi dopo

anonym_2a8b55
•
Včera o 12:19

už by som ho dávno poslala do zadku aj s dovetkom že je korunovaný ko*ot.
a odstrihla zo svojho života

anonym_40ae7e
•
Včera o 12:28

@anonym_autor chápem, prečo ta to bolí a mrzí. Ty si do toho dala čo si vedela, on ma nejaký zvláštny problém, pravdepodobne za to môžu vaši rodičia ak ta v niečom uprednostnili alebo ak on na teba žiarlil ktovie. Ale už to asi nemáš šancu zmeniť ale máš šancu ochrániť samu seba a nedovoliť mu sa k tebe takto správať. Hrozne inak. Je mi to ľúto a chápem lebo je to brat. Ale niekedy niektoré veci nevieme ovplyvniť, iba skúsiť čo je v našich silách a následne to nechať tak.

domcci72
•
Včera o 12:32

Takýto "vzťah" ale fakt nie je OKej. Ja osobne nerozumiem, keď sa takto rodina nepohodne, resp.nemajú sa radi. Veď ste predsa RODINA ♥ Čo je dôležitejšie v živote? Nič.

anonym_215354
•
Včera o 13:05

@anonym_autor je padnuty na hlavu, kasli na neho

catherin4
•
Včera o 13:31

Psychopat je on. Nekontaktuj sa s nim, vyhybaj sa mu.

sidicek
•
Včera o 14:42

Tu nebude normalna ani matka ,ked mu to ako pises toleruje a neda ho do laty.Inac ja by som im tam teda neupratovala a nedrhla dlazdice ,ved v dome su 3 dospeli.Kasli na nich ,ja si ani neviem predstavit kontakt s takymto otrasnym clovekom, nie este pisat ze ho mas rada.Preboha, co mozes mat rada na niekom , kto ti nadava ? Toto mi pride ako uplne patologicka rodina

anonym_e5119b
•
Včera o 14:55

Kolko ma brat rokov?
Nie je v puberte?
Nechvalia ta neustale pred nim rodicia , neporovnavaju ta s nim? Aj rodicia toto mohli nechtiac sposobit.

anonym_0f6a7b
•
Včera o 16:11

Budem hadat, bracek zije u maminky. mozno je to uz velky corgon v mamahoteli, maminka ho do malicka ofukuje. nic nemusi robit, proste princatko co si mysli, ze moze vsetko a kazdy sa z neho pokaka. S mamou by som kontakt udrziavala aj nadalej, brata by som ignorovala, nie to aby mu este pomahala alebo darceky kupovala.
A este dovetok. Brat si k tebe dovoli tolko kolko mu dovolis ty. Mala by si sa sama seba zastat a upratat ho razne. Ale viem, ze prave toto nevies. Skus sa to naucit, lebo mama ho neuprace. Musis to spravit ty

anonym_619eec
•
Včera o 16:24

Kolko ma brat rokov? Je to jeden nevychovany primitiv. Treba rodicom povedat ako ho vychovali. A cudujem sa, co na nom mas rada? Mas ho rada, lebo sa to patri, ked ste rodina? A vraj je surodenec najviac. Chvalabohu, ze nijakeho nemam.

negymama
•
Včera o 18:23

ma to aj vyhody, ze si jeho sestra.
Nemozes byt jeho zena...
Fakt otrasny hulvat.
a je jedno kolko ma rokov, ja mam doma 2 pubertakov a takto sa nespravaju ani k svojim sestram, ani k nikomu inemu.
Ty mu nosis darceky? pomahas mu? pizzu objednavas? Tak s tymto skonci. Ak si u rodicov, nebav sa s nim, jedina inerakcia, ahoj a dovi. a hlavne sa uz NESNAZ.
Vim viac sa budes snazit, tym bude k tebe horsi.
Ja mam dve sestry, Jedna je moje dvojca, s tou si rozumiem, stretavame sa, telefonujeme a krasne vztahy maju aj nase deti /7 dokopy/, su viac ako sestry a bratia, nez bratranci a sesternice.
S mladsou sestrou sme v detstve a v mladosti vychadzali dobre, cele hodiny sme prekecali, zverovali sa. Nasi rodicia nam nekazili vztahy. Som aj krstna mama jej dvoch deti...a teraz ma posledne roky doslova neznasa, ignoruje, u rodicov urobi vsetko preto, aby ma pri prichode ci odchode nepozdravila, odchadza z miestnosti, alebo ak vojdem prestane s niekym rozpravat, alebo stoci temu. Ak uz sa ku mne ozve, tak len ironicky, vysmesne. Zmenila sa takto, ked sa narodili moje deti. Ona ratala, ze ostanem slobodna "teta", ktora bude len s jej detmi, a nebude mat vlastny zivot.