Trnava vs Trenčín, kam ísť bývať?
Ahojte baby. S priatelom sa budeme buduci rok brat. Byvame v BA,ale chceme odtialto odist. Vyberame medzi TN a TT,nakolko odtial pochadzame. Mozno by aj mne osobne pomohlo v rozhodovani pocut nejaky nestranny nazor...niekoho,kto obe mesta pozna,resp nejaky cas zil,studoval v tom druhom...porovnat moznosti,prostredie,ludi,kulturu,sportove vyzitie atd
@montemotherone ked som videla toto, spomenula som si, ze sme sa tu o tom bavili: https://www.ta3.com/clanok/1158085/analyzovali-...
Podla clanku je v TN najlepsie ovzdusie v ramci SR. Takze teraz nerozumiem tym datam, ktore su na tej stranke, co som spominala. Ale kiezby sa teda ta stranka mylila 🙂
@erienka tak to by bolo super 😉 Akože my keď sme sem prišli z "dolniakov", tak dcérke- alergičke sa viditeľne polepšilo. Nie je to ešte super, ale bol to taký skokový rozdiel vtedy. Celé mi to tu prišlo také zelenšie, cítila som viac vlhkosti. Vtedy tu dokonca bývalí dosť upršané letá a vôbec oproti Trnave, som zrazu mala pocit že tu prší vkuse 😏 Posledné roky sa to zmenilo. Všetko sa mení, ale musím ozaj potvrdiť, že úroveň života je tu o poznanie vyššia. Cez víkend som bola v Bratislave a či parking, alebo zmrzlina... tak ako v TN. Je to tu strašne drahé. Nehnuteľnosti tiež...
@montemotherone ja uz som dlho odtialto nevystrcila paty, takze ceny velmi porovnat neviem, viem sa vyjadrit len k tym nehnutelnostiam. Za posledne 2 roky neuveritelne zdrazeli. My sme pred 2 rokmi predavali byt. Co pozeram teraz inzeraty, tak keby sme ho predavali dnes, tak aj o 30 tisic drahsie. Myslim, ze tie ceny neodrazaju realitu dnesnych TN zarobkov, su premrstene.
Co sa tyka tej urovne zivota, ja som tiez spokojna, ale budem este viac, ked sa bude pokracovat v rekontrukcii namestia smerom k ODE. Malo by sa to v blizkej buducnosti realizovat, takze tesim sa 🙂
@erienka áno, práve vypísali výberové konanie na rekonštrukciu 😉
Ja by som sa na to pozerala tak, že kde bude ľahšie aby sme si našli obaja prácu vo svojom odbore a kde je rodina ktorá vie vypomôcť s deťmi.....
@estrella5 parkovanie budú musieť za chvíľu riešiť všetky mestá, je to len otázka času a odvahy primátora (lebo ono to nie je veľmi milé a populárne, ťahať z ľudí peniaze) ale... Vďaka tomu prerobili parkovacie miesta, je ich viac, sú vynovené. Ľudia neparkujú toľko kade-tade po chodníkoch. Hold, život v meste je vždy drahší. Tak to vždy bolo 🤷
@montemotherone ja s tým nesúhlasím..
že by sa nejak extrémne zvýšilo počet parkovacích miest som si nevšimla. jedine na niektorých miestach a to sa mi tiež nezdá OK aby každý kúsok trávnatej plochy bol prerobený na parkovisko. či chceme mať zachvíľu naozaj všade len parkoviská?
že ľudia parkujú/parkovali na chodníkoch? no áno, treba to sledovať a dávať pokuty. nevidím súvislosť medzi plateným parkovaním a parkovaním na chodníkoch.
to, že je veľa áut je fakt a je nutné to riešiť. väčší význam by som však videla v tom keby sa zaviedol poplatok od určitého počtu áut na domácnosť (napr.).. ale aby človek platil za to, že má napr. jedno auto a aj tak príde z práce domov a nemá kde zaparkovať? rovnako je problém s parkovaním ako predtým, akurát sa za to platí 😉
nehovoriac o tom, že 2 roky je to zavedené a už sa zvyšujú sumy. otázka času kedy to bude naozaj extrémne predražené. 2€ za hodinu parkovania v meste? aj v iných mestách sa platí.. ale nie preboha 2€/h.
ja som z TN a Trnavu som parkrat navstivila ale vôbec sa mi nepaci, nechcela by som tam byvat ani za nic...cyklotrasa sa zacina budovat aj v trencine celym povazim co sa nesmierne tesim
@estrella5 2€ je mozno tak akurát na palackeho a to z dovodu ze z toho chcu spravit casom pesiu zonu s nejakym parkom preto sa chcu takto "zbavit" aut...ja som napríklad minule parkovala pri rozmarine a cena bezna ako bola a navyse som bola cela happy lebo bolo prazdne parkovisko pocas dna som nechapala...kedysi som 10 krat obiehala mesto kym sa mi podarilo zaparkovat a aj to kusisko od miesta kam som chcela ist takze som mohla ist rovno z domu pesi a mala by som to zajedno ....takze ja osobne si kludne zaplatim..
@estrella5 2€ za parkovanie je v Áčku, zajdeš ku Kolibe, máš to o pár metrov chôdze ďalej a ak máš univerzál rezidentskú máš to zadara 😉 Nemyslela som vytváranie nových parkovísk, ani neviem či sa vôbec niekde robili nové, ale zrekonštruovali sa niektoré staré, to nemôžeš poprieť. Ľudia nadávali na nové jednosmerky na Dlhých Honoch a už sú všetci ticho. Lebo je tam oveľa viac miesta na parkovanie. To isté bude aj na Juhu. Teraz všetci nadávajú že musia parkovať pomaly kilometer od domu, keď nenájdu miesto, ale plateniu sa bránia a pritom kým sa bude platiť, bude sa všetko rekonštruovať tak, aby bolo parkovacích miest viac. Z ekologického hľadiska je každé auto navyše záťaž. Ja s tým súhlasím na 100% Ak sa niekto potrebuje vyvážať sám v aute a sedieť 5 hodín na kávičke v meste, nech za tú uhlíkovú stopu aj platí. Ja nemám problém chodiť po meste busom, bicyklom, či kolobežkou. Tá vysoká cena ma jednoducho motivuje. Ak sa dá nestojím tam dlho a ak sa chystám sedieť tam, ísť na zmrzku, radšej idem busom, peši, bicyklom....
Všetko niečo stojí a už som to tu spomínala, život v meste bol odjakživa drahší. Treba ísť na dedinu, kde je jedna krčma, jedny potraviny viac zatvorené ako otvorené a jedna pošta 🙂 ...ak vôbec. Parkovacia politika sa mení a bude meniť vo všetkých mestách. Skôr či neskôr. Sú to nepopulárne kroky (ako som spomínala), preto sa im mnohí primátori bránia, aby si udržali stoličku pod zadkom, aj za cenu toho, že na opravu ciest, chodníkov ktoré patria pod samosprávu sa zadlžujú.
@estrella5 inak zamysli sa logicky "platí sa všade"... Ak by si vlastnila nejaký pozemok, súhlasila by si s tým, aby ti na ňom hocikto parkoval a ešte od teba požadoval aby si ho udržiavala, opravovala... ? Jediná vec, ktorá ma štve, že pri jednorázových platbách pri automate (nie pri kartách, tam je to poriešené) sa nezohľadňuje či vodič je, alebo nie je občanom mesta. To je nespravodlivé. Zóna A a B sa pre bežného človeka, ktorý v nej nežije a nepodniká nedá nijako poriešiť a je to drahšie... Na druhej strane v týchto zónach nie sú nejaké extra pre život dôležité inštitúcie. Mestský úrad, kataster...
@montemotherone Ja žijem prechodne v inom meste (aj keď chcela som sa naspäť vrátiť do TN) a napriek tomu, že sa v danom meste za parkovanie neplatí tak auto s mužom vyťahujeme málokedy, resp. v 99% len keď ideme mimo mesto. Ja som celkom aktívny človek a kam sa dá, tam si to prejdem pešo. Aj v TN som bežne z juhu chodila do centra pešo, veľakrát som sa aj z ostrova alebo zo sihote prešla na juh pešo, atď.. Takže naozaj nie som z tých, ktorí si vyvážajú zadok v aute aj na krátke vzdialenosti.
Napriek tomu s tým nesúhlasím. A zdvihnúť sumu o 100%, hoc len v A pásme (z 1€ na 2€) mi príde naozaj priam až drzé. Jasné, človek môže ísť MHD, pešo, zaparkovať inde, atď. Ja nevravím, že nie sú iné možnosti (ktoré ja osobne aj tak využívam častejšie - či s parkovacou politikou alebo bez).. Ale ide o princíp ako taký a mne to jednoducho príde ako drzý výsmech.
"Ak by si vlastnila nejaký pozemok, súhlasila by si s tým, aby ti na ňom hocikto parkoval a ešte od teba požadoval aby si ho udržiavala, opravovala... ?" - aj na lavičkách, ktoré mi nepatria sedávam a ešte požadujem aby boli v dobrom stave.. aj po chodníkoch, ktoré nevlastním bežne kráčam a požadujem aby boli OK... aj dieťa zoberiem na detské ihrisko, kt. nie je moje a žiadam aby bolo OK... atď atď.. mnohé veci v meste človek využíva aj keď ich nevlastní a požaduje aby sa oň mesto staralo.. mestu sa platia dane.. od toho to je.. Podľa tejto logiky (resp. argumentu, kt. si použila) by sme mali potom začať zvlášť platiť aj za lavičky, chodníky, cesty, detské ihriská, trávniky,.....
@fantaandsprite ideme sa stahovat do Tn. Ako si sa nakoniec rozhodla?

Ja mam rada Trenčín. Ako to tu bolo písané, mesto tak akurat, ani veľké ani malé. Krásne okolie ci už na bicykly, pešo, behom. Aj hory, aj rieka a to všetko priamo v centre mesta. Príroda a možnosti kam vypadnúť sú u mňa vždy rozhodujuce takže v tomto mamTN naozaj rada.
To ci je/nieje robota to sa nedá povedať o žiadnom meste. Šikovný človek si nájde prácu vždy.