Trojročný syn po narodení sestry robí náročky zle
Ahojte,
rada by som si vypocula vase nazory na nasu situaciu. Mam dve deti. Starši ma 3roky a 4mesiace. Od malička bol velmi narocne dieta. Vela plakaval, malo spal. Okolo 9 mesiaca sa velmi na mna upol. Nikdy nechcel ist nikomu na ruky, a pod. A toto trva dodnes, ze je taky maminkin. V lete sa nam narodilo dievcatko. Dopredu som ho pripravovala, vela mu citala, aby to pochopil. Velmi ziarlil ked sa narodila. Robil naschvaly, ze ju buchol a pod, chcel sa nosit, kojit. Tak si ho tiez davam niekedy do nosica, odsajem mu mlieko do pohara, skratka snazim sa, aby sa necil odstrceny. Pritom mala je absolutne nenarocne dieta, sama sa prehra, pekne papa, jedine co dlhsie trva ked ju kojim a ona tak zaspava. Ale to je jediny taky nas cas. To mu pustim rozpravku, vysvetlim, kde idem. A tu je ten problem. Vratim sa, on je cely povyzliekany a na gauci nacikane. Odplienkovany je od 2rokov, tam problem nie je. A robi to pravidelne, aj ked mu nachystam serbel napr. Na otazku preco mi odpovie lebo. Druhy problem je ze zadrziava kakanie. Ma spinave slipy, len podla toho viem ze mu treba a dam ho kakat. Pred narodenim malej taketo problemy neboli. Pekne sa pytal. Ja uz neviem ako na neho. Snazimsa mu venovat, aj ked nie vzdy mam tolko casu kolko on vyzaduje. Neprehra sa vobec len za ritou mi chodi. Spokojny je hlavne vonku ale nemozeme byt cely den vonku. Mne je az luto babatka ako malo casu na nu mam, vkuse riesim starsieho. Okrem tych problemov s toaletou aj dost neposlucha, nechce sa obliekat, nechce sam jest, vsetko len mama nakrm ma atd. A ked ho nenakrmim tak bude hladny aj cely den. A ja uz na to nemam nervy stale mu to prikazovat, prosit ho, tak ho radsej nakrmim, obleciem... a mam pokoj. Lebo uz mam toho niekedy plne zuby a muz robi 6-6 vela mi nepomoze. Neviem ci je toto na psychologa alebo ako inak mu pomoct?
V škôlke sa bude cítiť, že ho mama odstrcila aby bola so sestričkou sama... Deti majú teraz hlavky domotane, všeličo sa im pletie a toto je typická žiarlivosť a putánie pozornosti. Ja mam 7r a 2r a staršia neskutočne robí hlúposti putá pozornosť na seba, skáče po gauči, keď malý začne kričať pridá sa aj ona a po upozornení sa ma opýta prečo ona nemôže a brat áno. Taktiež sa snažím jej venovať viac ale stále to akosi nestačí. Predvádza sa, keď je teraz karanténa tak sme doma a to je neuveriteľné co dokáže robiť aby bola stred pozornosti. Ja tiež neviem poradiť, ale ja osobne ak to neprestane tak smer psychológ. 😬
To vyzerá na vzdor a o to horšie že este žiarli na sestričku. Podľa toho čo si pisala sa mu venuješ a snažíš sa aby sa necítil odstrčený. Tam asi psychológ nepomôže. Ja na tvojom mieste ho občas vytrepem po zadku... to ešte žiadnemu dieťaťu neublížilo
V školke bol. Nastupil v novembri, do tyznda chory. Nakazil malu. Mesiac doma kym boli uplne fit. Zase nastup a zas chory. A takto dookola ☹️ Ale aj tam nechcel kakat a uz nam ucitelka naznacovala ze mava nehody, stale ho prezliekali..
A dostal uz aj po riti a nepomohlo. To je jedno mozem aj kricat a nepomoze to. Praveze este zacal aj on bit malu takze to je viac na skodu ako na osoh.
Ja myslím, že chyba bola v tom, že si robila všetko, len aby sa necítil odstrčený - a čím viac robíš, tým viac to zneužíva. Odstriekavať mlieko, aby sa necítil ukrátený? No zlatý môj, ty si si svoj prídel mlieka vypil keď si bol taký malý ako sestrička. Očuraný gauč? No trest by ho neminul a nie mu ešte prdel ofukovať, že chudáčik malý chvíľu bol sám. O chvíľu začne malá behať, chytať veci - zas bude zle, že mu niečo berie a ty zas ustúpiš?
Buď ráznejšia, lebo pletieš si na seba bič a doplatí na to dcéra.
Trest dostane vzdy. Zavrem ho do izby tak na 10 minut. A vzdy krici ze uz bude dobry. Ale skutek utek. Ja neviem aky iny trest by som mu dala, telku mu nemozem zakazat, lebo ked idem kojit a uspat tak by vystrajal a budil mi malu.
Tiež máme 3 ročného a aj 3 mesačné bábo - vďaka bohu nežiarli a bábo zbožňuje, ale má takisto obdobie vzdoru, skúša vo si môže dovoliť, keď dostane po riti tak to naňho ma presne opačný efekt, ale spoľahlivo funguje keď mu niečo zabavím. Napr. naschvál vylieva vodu v kúpeľni a odmieta po sebe upratať - ok, zoberiem jeho kombajn vložím na chladničku a pokial ho chce naspäť tak musí upratať +nejaký čas počkať. Hádzal hračky o zem a pi upozornení ešte pritvrdil -ok, beriem mech na smetie nahádžem hračky a odnášam. Pokiaľ ich chce späť musí poslúchať, každá splnená úloha =jedna hračka sa vráti. A tak ďalej. Par krát som to spravila a neustupila ani keď sa u chladničky hádzal o zem a teraz stačí len poznamenať,, neposlúchaš, asi zas pôjde nejaká hračka na výlet "a už šliape ako hodinky 🤷♀️😏
urcite psychologa..a cim skor. tvoje doterajsie postupy neprinasaju vysledok a nemy zmysel, aby ste sa dalej takto trapili obidvaja a nasledne aj cela rodina. tu nepomozu logicke argumenty, ani tresty...chce to zmenit "akciu", aby bola ina reakcia, ale tym sposobom, aby to prinieslo ulavu vsetkym. tresty nic nevyriesia, naopak mozu situaciu zhorsit. ide skor o dohody. a to takeho druhu, ktorym je schopne porozumiet aj tak male dieta.
Robis blbo ze ustupujes. Syn je uz velky a vie co robi. Kamaratka takto ustupuje synovi ktory od malinka jacal, a dnes ma chlapec 4,5 roka a ona oznami, ze musia ist do velkeho tesca nie do maleho - lebo maly by zacal kricat a hadzat sa po zemi. Dieta jej prerastlo cez hlavu, diriguje ju, terorizuje vreskotom ju od rana do vecera. Urcite je chyba v nej, pretoze v skolke je ticho ako pena. Ja ta chapem ze s uvrieskanym dietatom ktore je na tebe zavisle, je to tazke - ale pokial dieta neskorigujes, same to nepride. Zial, niekedy byt matkou, je nevdacna uloha 😕
Ano nieco na tom bude lebo aj nas v skolke poslucha. Ale ja si neviem predstavit ho nechat cely den v pyzame, holeho, hladneho.. jemu je to jedno
Ahoj, my sme doma v podobnej situacii, este aj ten vekovy rozdiel sedi. Na mojho nezaberalo nic, absolutne...potom si to nejak uvedomil z dna na den a bolo to lepsie. Skusala som vselico asi ako ty. Najviac sa mi osvedcilo milucko s laskou ALE s jasnymi pravidlami. Musim povedat ze ok kedy mame malu, tak syna ovela viac mojkam a venujem sa mu vzdy ked mozem aj na ukor nej ako si aj ty pisala. Ked sa hrajeme malu dam nazem k nam a stale hovorim, pozri ako sa sestricka na teba pozera aky si sikovny. Alebo jej napr. pomalicky davam jeho hracky a vravim ze aky je pekny ze jej pozicia, a stale vymyslam na neho nejake finty. Ovela viac ho zapajam do vsetkeho do coho sa da. Hlavne ten program je pre neho dolezity aby sa nenudil. Skus mu mozno za ten cas co nakojis malu dat nejaku,, specialnu ulohu"
Na mojho zatvorit do izby ako trest absolutne nepomahalo, aj ked sa toho velmi bal, bolo to este horsie. Treba asi len skusat a skusat 😁... A hlavne pevne nervy a chladnu hlavu aj ked to niekedy nejde 😟
Netusim, ci by to zabralo alebo ci je to spravne, ale napadlo ma jedno - co tak otocit to proti nemu? Chovas sa ako babo? Tak aj ja ta tak budem brat. Nejdes na zachod? Dam ti plienku. Vonku budes v kociku, cez den budes spinkat. Atď. Mozno si uvedomi, ze ako "velky chlapec" sa ma lepsie a ma z toho vyhody. Len taky moj napad.
@sissy27 tak tak a je ten nosič 🙈😯dievča chce asi prísť o chrbát takého veľkého v nosiči 😱😱😱och
Úprimne - neviem ti poradiť, aké tresty zrazu vymýšľať pre 4,5ročného rozmaznanca (prepáč, tak ho vidím ja). Doteraz mohol všetko, vo všetkom si aj tak nakoniec ustúpila a on to vie a využíva vo svoj prospech. Sama to vidíš - zavrieš do izby, a zas si vyreve, že ho po 10 min pustíš. Nemusí spraviť nič špeciálne aby si ho pustila - stačí povedať čo chceš počuť, k tomu revať a vybavené.
Ale určite je niečo, čo má tvoj syn rád - obľúbené jedlo, aktivita, rozprávka, hračka... takže proste nebude, kým sa nebude správať normálne. Žiadne sľuby ale skutky. A ty svoje tiež dodrž. U nás toto fungovalo - sľúbila som vyšmariť hračky do kontajnera keď nebudú upratané, aj som konala. Odvtedy stačí povedať raz a fungovalo to so všetkým, lebo proste zafixovala informáciu, že sa s tým babrať nebudem a čo poviem to aj spravím.
A možno by nebolo odveci navštíviť psychológa, aby ťa naučil s malým komunikovať.
Ešte čo sa týka telky kým kojíš a uspávaš - ak si to neváži a očurá ti za to sedačku, tak nebude telka ale nejaká úloha, niečo nakresliť, poskladať z lega, roztriediť farbičky, poskladať puzzle. A samozrejme tú sedačku by som mu dala čistiť aspoň pol hodinu.
V prvom rade si musíš uvedomiť že rodič si ty a ty musíš vychovávať. Nemôžeš mu vo všetkom ustupovať, sama vidíš ako si zvykol. Ak robí zle, musíš byť ráznejšia a nejaké to vystrajanie vydržať. Dávať ho do nosiča, odsavať mlieko nepokladám za dobrý nápad , skôr mu vysvetliť že on už je veľký, že on sa kojil keď bol bábo, nosil sa a podobne .
To je obdobie vzdoru. U nas to iste. Mam 7 mesacneho a 3,5rocnu. Dcerka ma braceka rada a zatial neziarli ale posledne dni mi oporuje vo vsetkom. Nechce jest chce aby som ju krmila. Poviem jej aby nieco urobila (obula sa, nestrkala prsty do polievky, vysmrkala sa..) ona ze NIE. Ked jej nico nedam co chce, tak mi krici ze to chce az z toho reve. Oduva sa. Robi naschvali, este vidim ako sa mi smeje ze ma prechcala. Deti v tomto veku vedia byt vychcane.
No proste typicke 3 rocne decko. Nam pomahalo niekolko veci. Dali sme jej tabulku kde jej davame nalepky za to ze je sikovna, ze sla na zachod, ze pekne jedla. (Pozitivna motivacia tie nalepky chcela) fungovalo to asi aj mesiac. Teraz su jej nalepky ukradnute. Pouzivame kut, ze ju posleme do kuta aby sa zamyslela nad sebou, ale ani kut nie vzdy zabera. Zatvaranie do izby u nas vobec nezabera, tam sa hra. Momentalne zabera Cert. Ja viem je to strasenie deti, ale nechcem predsa aby mi po hlave skakala. Poviem jej ze zavolam certovi ze neposlucha, a ze bude s certom. To nechce, takze nakoniec posluchne. Si rodic, nemozes si nechat dovolit robit co ti dieta piskne. Takto ti bude skakat pohlave.
Nenos ho v nosici ani mu neodsavaj mlieko. Raz ked je dieta odstavene nema to zmysel. Je velky na nosič a to co robi ze cika na gauc chces mu dat plienku? Deti v tomto veku zvyknu reagovat na noveho surodenca tak ze sa chovaju akoby boli mensie nez su. No to cikanie -pocikavanie treba riešit, Nez pojdes kojit daj mu nocnik ku gaucu a povedz ze ked sa vycika na gauc dostane po zadku. Ked to bude ignorovat svoje slovo dodrziš. Je rozfiel sa pocikat mat nehodu a naschval sa vycikat na gauc. Vies ze to robi naschval a musi vediet on od teba ze mu to len tak neprejde.
Gratulujem ti. Vychovavas si spratka. Toto ides mat s nim cely zivot. Bude ti po hlave skakat este ako 12 rocny, 20 rocny, 40 rocny. Budes tu pisat ako ti syn sedi doma a nechce ist do roboty. Dcera uz bude davno z domu prec, nebude sa moct na to pozerat.
Kakanie sa vyriesi ked sa syn vyriesi sam o sebe. To je psychickeho povodu.
Stavim sa, ze ti cela rodina furt vravela aby si ho tolko nenosila, nehojdala, nekrmila atd.
Ty si si sla zrejme stale svoje "lebo uz nemas na to nervy".
Tvoj syn je rozmaznany a aj tqky ostane.
Akoze prepac ale aby vyse 3 rocny chlapcek takto dirigoval mater. To by som sa na to pozrela. Nech sa aj dogrcia od zurivosti. Chalan musi pochopit zakom akcia reakcia .Po riti a klacat. Ked bude pekne sedkat a pocka ta kym dokojis tak ho pompjkas. Ked takto vydrzis 2 mesiace si zachranena. A potom opakovat ked bude treba.
Ale ty nevydrzis lebo uz nemas na to nervy. A kto ma mat? Ja? 😁
Neboj sa, hladny nebude. On sa raz naje.
Tvoj syn nema hranice. To je skoda, lebo deti to maju radi.
Ja ta tu povzbudzovat nejdem. Mamy ako ty vacsinou vedia co maju robit ale su lenive vychovavat svoje deri. Radsej im budu rite utierat do 10 rokov len "aby mali pokoj".
Ak nevies ako na to, porad sa so psychologickou. Ved na to su tu.
Kde je tvoj manzel v tomto vsetkom?Ako moj miluje mmoju nadovsetko najviac na svete ale on ked povie raz tak tak to aj bude 😉 pri mne si mala sem tam aj dovoli ale pri nom nie cize mam v nom podporu a viem ze co povie on to plati
A ja si myslim ze az moc hopsas okolo tvojho maleho.Ja to vidim denno denne.Chodi ku mne do obchodu matka s dvomi detmi.Jeden je prvak a druhy ma 2 roky.Ty a ten starsi vkuse dzuga do toho maleho stipe ho alebo sa mu vysmieva ze haha ja si kupim taketo cukriky ci zmrzlinu a ty take nemozes.Alebo sadol malemu na motirku a skoro ju zlomil a mama mu vravi xy krat zlez lebo mu ju zlomis.A on 100x sa jej pyta a preco a preco a ako to ze zlomim.No ako ja mat takehoto nevychovanca co ma ona tak uz by dostal par na rit daaaavno,tie este nikomu neublyzili.Aby ma dieta tocilo na prste a kvoli nemu aby som sa nemohla venovat druhemu dietatku.Musia byt iste hranice.Milujeme svoje deti davame im vseku lasku ale musia chapat ze oni su deticky a my rodicia a rodica treba posluchat respektovat
Neodsavaj mu.mlieko, nenos ho v nosici.... ka sa neoblecie bude v pyzame... ak sa nenaje bude hladny.... tiez sa priklanam.k.tomu ze si z teb arobi opicku na gumicke...
Ak ho das za trest na 10min do izby trvas na tom ze tam ostane alebo ked place povolis? A ak by sa vycutal narocky na gauc musel by si to uz "ocistit"
Musis toto obskakovanie zastavit cim skor... a byt dislednehsia venovat cas aj ken vylucbe jemu aby nebol odstrceny ale netobit co a ako chce on.... teraz je babatko este male a kludne ...ale pojdu mu zubky al nieco ine a zblaznis sa...
Baby ja vazne nie som z tych co dovolia vsetko. Snazim sa byt prisna a naozaj som jedina kto je prisny lebo otec deti je absolutny opak, on je s malym kamarat, nevie byt vobec prisny. A ja mam pocit, ze som tu uz fakt jedina kto na neho pokrici. On je taka povaha, ze este aj ked treba napr nieco reklamovat povie chod ty a urob tam poriadky. On nemal otca ked bol maly, mozno je to tym, iba direktivnu mamu a 3 sestry, jednoducho nema gule. No kazdopadne ho od dnes skusim neobliekat a nekrmit.
Ale nechcem hadzat vinu na neho. Ja som s detmi gro casu.
Najvacsiu chybu robis ze mu ustupujes, deti su vuchcane potvory. On ta ma uz precitanu od predu dozadu. Ziadne mlieko, ziadne nosenie. Je to uz velky chlapec, ktory to uz musi chapat. Ocura gauc? Daj mu handru do ruky a nech drhne. Capne sestru, capni ho aj ty aby vedel ake to je. Odmietne ti jest, nech sa paci, hladovat dlho nebude a od hladu este nikto neumrel. Hracky si upratuje, ci aj to ty robis? Ty mu musis ukazat ze to co povies myslis vazne. Ono to bude fungovat ale chce to cas a pevnu volu. Ziadne ustupky, normalne nastolit pravidla a ked nieco z toho co povies posluchne tak samozrejme ho za to pochvalit. Tebe ten chlapec skace po hlave.

Škôlka