icon

Udala som sestru na sociálku

24. feb 2026

čaute, mám 23 a o 2 roky mladšiu sestru. Náš život bol náročný, rodičia tragicky zomreli, babka naša jediná opora tiež keď sme boli v puberte. Neskor prišli už len ďalšie rany pod pás, silné zanedbávanie, chudoba, hlad, život bez základných potrieb. Ako sme dospievali prišli drogy už vo veku 14-15, išlo to reťazovo. Jedného dňa sme ostali samé a ona mala ísť o pár mesiacov do detského domova (neviem prečo ju nezobrali hneď keďže nemala zabezpečené základné potreby). A síce sme obe neboli plnoleté, mňa už do DD prijať nechceli, mala som niečo po 17. A tak som ostala sama, na sš a uchýlila som sa k predaju drog, mala som aj drogy aj peniaze. Žiaľ ešte pred DD sestra vykonávala sexuálne služby za peniaze aby na tie drogy mala, keď som sa to dozvedela položilo ma to. Ked sme ostali samé ona odišla k priateľovi tak som o nej moc nevedela, neozývala sa. Jednoducho povedané, dnes je moja osobnosť alterovaná v afektivite následkom početných tráum, prežili sme si toho moc.. ale ja som sa nejak vyhrabala von. Bola som asi šiesty deň bez spánku ked ma niečo dorazilo a ja som od bolesti spadla na zem, nejedla som týždeň, nebol hlad. A niečo cezomňa prešlo, presťahovala som sa, so všetkými som prerušila kontakt a fet som odrezala zo dňa na deň aj keď ma to stálo školu, chvílu pred maturitou som sa do tej školy už nevrátila, úplne som odrezala mesto, v ktorom som žila. A do dnes nerozumiem prečo práve ja som spravila to rozhodnutie ale som za to vďačná.

To aby ste mali predstavu prečo sestra niektoré rozhodnutia, o ktorých Vám poviem urobila tak ako urobila. Totižto ona počas dd aj po tom čo vyšla z DD mala feťáka priateľa, agresor, kt. týra svoju mamu fyzicky. Samozrejme si s ním spravila dieťa. Keďže som sa snažila sestre povedať, že s ním nemá budúcnosť.. odmlčala sa na pár rokov. Až donedávna ked sme si začali už ako dospelé volať. Zistila som, že on sestru týra, bije ju aj svoju mamu, starkú, vo veľkom fetuje, bola tam minulosť bodania za ktoré si odsedel trest. A do toho 2 ročné dieťa. Najskôr som sa snažila sestru ukecať nech odíde, že jej pomôžem ale to nefungovalo. A tak som poza jej chrbát poslala na sociálku fotky z rozbitého bytu, a všetko čo mi ona povedala akurát keď ju bil, boli tam policajti atď. Predstavte si ten stres, že sestre ublížim... lenže ona sa prizerala ako trpí jej dieťa a niekto musel zakročiť. Niekto si povie, že som sa do toho nemala starať ale vyčítala by som si to navždy.

No sociálka samozrejme prišla a bolo to tak zlé, že sestra dostala ultimátum, buď pôjde do azylového domu aj s malou alebo maloletú odoberajú. Tak prišla, dokonca som vybavila azyl v mojom meste aj keď žijem 300km ďaleko. Po rokoch sme sa prvýkrát videli. Vidím na nej, že nie je v poriadku, prešla si tiež peklom. Lenže ja sa jej snažím pomôcť a ona robí kroky späť. Klame ma, je nezodpovedná, malú nechá samú cudzím ženám a ona ide niekde za kamošmi tam kde bývala, fetuje a malá kde je 4 dni jej je fuk... a ja som z toho na dne. Sama mám problémy, konečne žijem ako tak normálnejší život atď. ale psychika je niekde mimo a nemôžem mať dieťa. A teraz toto? vedela som, že riskujem keď si ju púšťam späť do života ale nečakala som, že ma to až tak zasiahne. Pretože dnes sa rozhodla, že malú nezvláda a chce sa jej vzdať a tak v azylovom dome idú kontaktovať cez soc. pracovníčky upsvar o ďalšom postupe. Pohádali sme sa pretože ja chcem aby išla k psychiatrovi kde chodím aj ja, potrebuje pomoc je voči tej malej nervózna, výbušná a očividne aj emočne odpojená, zanedbáva ju, ubližuje jej. Ale ona odmieta. A samé tie sociálne tam vidia, že nie je normálne nechať 2 ročné niekoľko dní samé.

A tak plačem a rozmýšlam, keďže sestru už asi nezachránim, nejak sa snažím upokojiť, že aspoň malá nie je v tom nebezpečnom prostredí kde bola na začiatku a ak by ju sestra opustila, malá sa tam medzi tých tyranov nevráti. No neviem čo mám robiť aby som sa nezosypala.

Aj takéto príbehy píše život v bežné utorky.

Strana
z2
anjelicek26
24. feb 2026

Spravila si dobre, krok dalej by bolo si tu malu vziat k sebe, sestru az ked si da do poriadku zivot... takto nema male dieta vyrastat.

anonym_422de8
24. feb 2026

Ach ako sa potvrdzuje,ze stafeta pokracuje.Aspon,ze ty si si zobrala priklad,ze takto zit ako ste zili ako deti nechces a chces zit riadne zodpovedny zivot.

anonym_0db165
24. feb 2026

Poviem to na rovinu, tak ako to je. Ak ste bieli, dieťatko dostane pestúnsku rodinu takmer okamžite (prípadne si ju môžeš skúsiť vziať ty). Sestre nepomôžeš nijak, kým sama nechce ale najskôr si zachránila život malého dieťaťa, ktoré má teraz možnosť mať dobrú rodinu, to je to najviac, čo si mohla urobiť ♥️

autor
24. feb 2026
@anonym_0db165

Poviem to na rovinu, tak ako to je. Ak ste bieli, dieťatko dostane pestúnsku rodinu takmer okamžite (prípadne si ju môžeš skúsiť vziať ty). Sestre nepomôžeš nijak, kým sama nechce ale najskôr si zachránila život malého dieťaťa, ktoré má teraz možnosť mať dobrú rodinu, to je to najviac, čo si mohla urobiť ♥️

@anonym_0db165 áno sme bieli, tiež ma to napadlo, rómske deti žiaľ často ostávajú. :'( Verím, že pre ňu by sa veľmi rýchlo niekto našiel. No najradšej by som bola, keby si ju môžem zobrať ja, uvidíme ako dlho sa to bude naťahovať.. :/

anjelicek26
24. feb 2026

Komunikuj zo socialkou, zbieraj dokazy, ze tej malej tam nie je dobre. Nejdes proti sestre - ale pomahas neterke... stale si to dokola opakuj. Sestra je dospela, musi chciet sa dat dokopi, ale to male za to nemoze, ze takto musi zit...

anonym_6fc1bd
24. feb 2026

Tak na toto sa extra opýtam kompetentnej osoby. Že ako je možné, že ta ako neplnoletu nezobrali do DD.

anonym_9387bc
24. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_0db165 áno sme bieli, tiež ma to napadlo, rómske deti žiaľ často ostávajú. :'( Verím, že pre ňu by sa veľmi rýchlo niekto našiel. No najradšej by som bola, keby si ju môžem zobrať ja, uvidíme ako dlho sa to bude naťahovať.. :/

@anonym_autor takto končia fetky, ak ich neosvieti tak ako teba
https://www.csfd.cz/film/264177-katka/prehled/

anonym_f8306f
24. feb 2026

@anonym_autor ak jej dieta odoberu , budu sa pytat v prvom rade rodiny... ak neprejavi nikto zaujem, pojde k PNR a odtial podla toho, ako sa vyslovi tvoja sestra bud do pestunstva, NOS alebo na adopciu... Pre vas obe by bolo najlepsie dopriat tej malej milujuci a laskavy zivot s niekym nie tak dodrbanym zivotom ako ste vy dve... pokial si nechas malu ty, sestry sa nikdy nezbavis a nikdy to dieta nebude mat pokoj...

krasneleto
24. feb 2026
@anonym_6fc1bd

Tak na toto sa extra opýtam kompetentnej osoby. Že ako je možné, že ta ako neplnoletu nezobrali do DD.

@anonym_6fc1bd do 18 musia

brendaa
24. feb 2026

@anonym_autor uff nechápem ako sa toto mohlo stať, a nemás žiadnu tetu, sesternicu, že sa nik o vás nezaujímal, dokonca mesto, obec? Kuratela, sociálny úsek??? Čo sa stalo z domom kde ste bývali....

anonym_6fc1bd
24. feb 2026
@krasneleto

@anonym_6fc1bd do 18 musia

@krasneleto Tiež sa mi to nechce verit. Ak nie DD, tak potom iné náhradné výchovné zariadenie.

januska12323
24. feb 2026

17 ročnú nechali úrady napospas osudu?
Ohľadom dieťaťa si urobila to najlepšie čo si mohla, snáď sa o úrady postarajú lepšie ako o vás dve. Sestra si život kazí ďalej sama. Ak si ochotná a schopná sa o dieťa postarať tak to urob ale sestru ber ako cudziu.

anonym_9930d9
24. feb 2026

Je mi velmi luto co prezivas… aj co si prezila ako male dieta.. urobila si dobre, zachranila si sestrine male dievcatko.. a teraz o nu bojuj nech to stoji co to stoji.. a dopraj jej lepsi zivot, ako ste mali vy dve.. si silna, velmi silna, zvladnes to.. v tvojom zivote uz nic nebude take tazke ake to bolo kedysi.. len sa nevzdavaj.. drzim ti prsty a myslim na vas

anonym_73c34e
24. feb 2026

Je mi ľúto čím si si prešla, tiež som nemala ľahké detstvo, ale oproti tvojmu je to ružová záhrada.
V puberte som sa utiekala k alkoholu, ale 10 ročia to mám pod kontrolou a minulosť beriem ako zlý sen, alebo že som videla nejaký zlý film.
Mozog dokáže veľa vecí vytesniť.
Urobila si tú najlepšiu vec, sestra by mala ísť na liečenie a snáď jej odobratie dcérky pomože k okamžitým riešeniam svojej situácie.
Musíš sa držať koli nim a ukázať sestre, že sa dá démonov zbaviť, je v tých sra*kách dlhšie ako ty a preto myslím, že liečenie je na mieste, psychiater by mohol byť na toto krátky.

autor
24. feb 2026

Som zvyknutá na to, že môj príbeh, ktorého veľkou súčasťou je práve zlyhanie systému je často prekvapujúci, človeka to zaskočí. Neraz som počula, že je to ako z filmu, mám napísať knihu a podobné absurdity. No je to realita a čím som bola staršia, tým viac som si uvedomovala čo sa mi vlastne stalo.

Samozrejme ten "krátky" úvodný text je len zlomok toho všetkého. Ale aby som objasnila to, že ako neplnoletá som ostala sama (samú by ma to zaujímalo), po smrti babky si ma osvojil súrodenec, ktorý však holdoval alkoholu, preto život pokračoval tak, ako pokračoval. A preto dnes nie sme v kontakte. Následne po cca 3 rokoch, keď nás znovu vypli z elektriny on sa zbalil a odišiel. Ostali sme v byte samé, bol to sociálny byt, ktorý dostala ešte moja babka. Sestra odišla k priatelovi a ja som ostala tam. Nejakým spôsobom sa to sociálka dozvedela a prišli za nami a teda sa rozhodlo, že sestra pôjde do dd a ja ostanem pretože budem mať 18, lenže to bolo za 9 mesiacov. A tak aj bolo. Nikto neriešil, čo je so mnou, že som v byte bez elektriny a teplej vody, že chodím na sš. A nie, inú rodinu nemám, ktorú by som poznala. A potom prišlo zistenie, že brat už niekoľko mesiacov neplatil mestu za ten byt nájom. Oni mu to asi odpúšťali, že doplatí no lenže prestal platiť a keď sestra išla do dd prišlo, že sa treba vysťahovať. Super... samozrejme som nemala peniaze na bývanie. A keď ma napadlo zveriť sa triednej učiteľke, možno by mi pomohla vybaviť internát, povedala, že majú teraz plné ale mám si skúsiť požiadať, nič viac, žiadny ďalší návrh a tak mi pomáhali kamaráti. Dokonca príspevok v NOS dostával súrodenec na účet aj po tom, čo odišiel. Trvalo kým sa to všetko vybavilo. Na sirotský dôchodok som čakala polroka a počas toho všetko pozastavili. Nikto neriešil komu sa to vlastne deje, takže tak. Radšej by som žila vo svete, kde sa mi to zdá neuveriteľné.

A keď som si prešla nejakými terapiami, spravila som si maturitu, som na vš len roky sa posunuli, dnes vidím ako ma ten systém zradil, tí konkrétni pracovníci, ktorí to videli.

autor
24. feb 2026

A tí ľudia tam možno stále pracujú... však bolo to pár rokov dozadu, dokázať sa to zlyhanie určite dá, vedia kedy sestru brali do dd a koľko som vtedy mala rokov.

anonym_2f1e2d
24. feb 2026

Neverím ani slovo....

krasneleto
24. feb 2026
@januska12323

17 ročnú nechali úrady napospas osudu?
Ohľadom dieťaťa si urobila to najlepšie čo si mohla, snáď sa o úrady postarajú lepšie ako o vás dve. Sestra si život kazí ďalej sama. Ak si ochotná a schopná sa o dieťa postarať tak to urob ale sestru ber ako cudziu.

@januska12323 len to tak celkom nefunguje... ak bude vychovavat jej dieta, uplne cudzia asi nebude..

autor
24. feb 2026
@anonym_9930d9

Je mi velmi luto co prezivas… aj co si prezila ako male dieta.. urobila si dobre, zachranila si sestrine male dievcatko.. a teraz o nu bojuj nech to stoji co to stoji.. a dopraj jej lepsi zivot, ako ste mali vy dve.. si silna, velmi silna, zvladnes to.. v tvojom zivote uz nic nebude take tazke ake to bolo kedysi.. len sa nevzdavaj.. drzim ti prsty a myslim na vas

@anonym_73c34e ďakujem mozog to úspešne vytesňuje, som vďačná za túto schopnosť, ešte keby si to telo a nervová sústava všetko nepamätá. Strašne by som bola rada keby sa dá dokopy, veď to aj bola celá pointa.

a ďakujem aj Vám ostatným za povzbudenie

hytal
24. feb 2026

To čo opisuješ je strašné čítať, nie ešte prežívať. Mala si dve možnosti, na všetko sa vykašľať, alebo kontaktovať sociálku. Zachovala si sa zodpovedne a správne. Veď čo by s tou maličkou bolo ďalej? Je veľa bezdetných manželstiev a 2 ročné dieťa si určite rýchlo adoptuje, alebo zoberie do pestúnskej starostlivosti dáka rodina. Ďalšia možnosť je, že by si o malú prejavila záujem ty. No netuším aké máš v súčasnosti podmienky na výchovu neterky. Sestre nepomôžeš, kým sama nebude chcieť. Podľa tvojich slov, ona určite potrebuje ísť na odvykačku.
To, ako zlyhala sociálka a spoločnosť je nepochopiteľné. Ako mohli 17 ročné dievča nechať na pospas osudu, dokonca ťa poslať preč zo sociálneho bytu?
Musíš byť veľmi silná osobnosť, keď si sa dokázala postaviť na nohy a začať žiť svoj život lepšie. Veľmi ti držím palce, musíš byť skvelé žieňa.

brendaa
24. feb 2026
@anonym_autor

Som zvyknutá na to, že môj príbeh, ktorého veľkou súčasťou je práve zlyhanie systému je často prekvapujúci, človeka to zaskočí. Neraz som počula, že je to ako z filmu, mám napísať knihu a podobné absurdity. No je to realita a čím som bola staršia, tým viac som si uvedomovala čo sa mi vlastne stalo.

Samozrejme ten "krátky" úvodný text je len zlomok toho všetkého. Ale aby som objasnila to, že ako neplnoletá som ostala sama (samú by ma to zaujímalo), po smrti babky si ma osvojil súrodenec, ktorý však holdoval alkoholu, preto život pokračoval tak, ako pokračoval. A preto dnes nie sme v kontakte. Následne po cca 3 rokoch, keď nás znovu vypli z elektriny on sa zbalil a odišiel. Ostali sme v byte samé, bol to sociálny byt, ktorý dostala ešte moja babka. Sestra odišla k priatelovi a ja som ostala tam. Nejakým spôsobom sa to sociálka dozvedela a prišli za nami a teda sa rozhodlo, že sestra pôjde do dd a ja ostanem pretože budem mať 18, lenže to bolo za 9 mesiacov. A tak aj bolo. Nikto neriešil, čo je so mnou, že som v byte bez elektriny a teplej vody, že chodím na sš. A nie, inú rodinu nemám, ktorú by som poznala. A potom prišlo zistenie, že brat už niekoľko mesiacov neplatil mestu za ten byt nájom. Oni mu to asi odpúšťali, že doplatí no lenže prestal platiť a keď sestra išla do dd prišlo, že sa treba vysťahovať. Super... samozrejme som nemala peniaze na bývanie. A keď ma napadlo zveriť sa triednej učiteľke, možno by mi pomohla vybaviť internát, povedala, že majú teraz plné ale mám si skúsiť požiadať, nič viac, žiadny ďalší návrh a tak mi pomáhali kamaráti. Dokonca príspevok v NOS dostával súrodenec na účet aj po tom, čo odišiel. Trvalo kým sa to všetko vybavilo. Na sirotský dôchodok som čakala polroka a počas toho všetko pozastavili. Nikto neriešil komu sa to vlastne deje, takže tak. Radšej by som žila vo svete, kde sa mi to zdá neuveriteľné.

A keď som si prešla nejakými terapiami, spravila som si maturitu, som na vš len roky sa posunuli, dnes vidím ako ma ten systém zradil, tí konkrétni pracovníci, ktorí to videli.

@anonym_autor s z čoho si žila keď si ostala v tom byte ešte bývať?...toto že kuratelu nezaujímalo..či ti babka nechala peniaze? A potom keď si odišla z čoho si žila na strednej škole?

anonym_f8306f
24. feb 2026

drzim palce..... skromna rada... nevytesnuj... vrati sa ti to ako bumerang... musis spracovat... a dieta si nenechavaj... bud k sebe uprimna, ci jej vies dat to, co skutocne potrebuje... v milujucej rodine, kde je vytvorene zazemie jej bude lepsie

krasneleto
24. feb 2026
@brendaa

@anonym_autor s z čoho si žila keď si ostala v tom byte ešte bývať?...toto že kuratelu nezaujímalo..či ti babka nechala peniaze? A potom keď si odišla z čoho si žila na strednej škole?

@brendaa ved bola v NOS ako pise... cize niekto na nu peniaze bral

anonym_05bd16
24. feb 2026
@anonym_2f1e2d

Neverím ani slovo....

@anonym_2f1e2d ani ja. Sme len dve. Ostatné naleteli nádejnej spisovateľke s veľmi dobrým písomným prejavom.

anonym_0db165
24. feb 2026
@anonym_2f1e2d

Neverím ani slovo....

@anonym_2f1e2d vo svojom okolí som mala jeden sociálny prípad, kde deti chodili spité (naozaj deti od útleho veku 3-4r) a vieš čo? Socialku to takmer 10 rokov nezaujímalo, lebo deti chodili do školy a to podnety boli od nejednej osoby z dediny, takže to, že o 17ročnú sociálka nejavila záujem ma nijak neprekvapuje. Ešte podotknem, že to nebola žiadna sockárska oblasť pri Košiciach ale na Orave.

simca06022011
24. feb 2026

@anonym_autor nie sestru nezachranis ak nechce ona sama, ak vies a mozes, tak si zober neterku k sebe. Spytala by som sa na to sestry, ci by suhlasila, alebo sa informovala na socialke, ci by to bolo vhodne... Obavala by som sa len dram ak by ich chcela robit sestra, ze mas jej dieta.. a obtazovanie a klamstva, pripadne kradeze a pod veci, ktore sa objavuju okolo takychto pripadov. Drzim palce, aby sa ti podarilo pomoct neterka ale aj sebe samej drzat si trochu odstup. Na sebe musis vidiet, ze pokym sestra nebude chciet, ty s tym nic neurobis a nemozes si to tak brat k srdcu.

patrike
24. feb 2026

Divny pribeh, posobi umelo.

domkakvet
24. feb 2026

@anonym_autor tvoja sestra by suhlasila s tym, aby si sa ty postarala o to dieta?

anonym_89a38c
24. feb 2026
@anonym_05bd16

@anonym_2f1e2d ani ja. Sme len dve. Ostatné naleteli nádejnej spisovateľke s veľmi dobrým písomným prejavom.

@anonym_05bd16 ani písomný prejav nie je až taký super.

anonym_89a38c
24. feb 2026

Vmyslená bájka. Už len chýba aby autorka sem napísala číslo účtu na ktorý zbiera e.

Strana
z2