Ultimátum od rodiny
Aby som na začiatok objasnila situaciu, som dlhodobejšie nezamestnaná, nie dobrovolne, prácu si hľadám, chodím na pohovory, par krat som bola aj uspešna ale po krátkom čase v práci sa vyskytol vždy nejaky háčik -neseriozny zamestnavateľ - práca na čierno, nevyplácanie mzdy atď.
S priateľom žijeme u mojich rodičov, on pracuje, prispieva na domacnosť, ale našim to nestačí, chcu aby som prispievala aj ja. Začali sa do toho montovať moji starší súrodenci. Mám pocit že sa proti mne spikla celá rodina, dohodli sa a dali mi ultimátum (počas vianoc) že ak si nenajdem pracu do veľkej noci, pôjdem pracovať do Švajčiarska - dlhé roky tam žije moja sestra. Možno si poviete, že čo by ste dali za takú príležitoť odísť do zahraničia ALE - musela by som ísť sama, priateľ by ostal tu a neviem si predstaviť že by žil u našich keby som tu nebola ja, ku svojim rodičom isť nechce. Pracovať by som mala ako au-pair v albanskej rodine 😕 takisto by som u nich aj bývala - čiže pracovná doba 24hod. denne, reč neviem. Nedokažem si to predstaviť. Neviem ako riešiť tuto situaciu, je dosť nepravdepodobne že si stihnem prácu dovtedy najsť.. Najradšej by sme sa s priateľom osamostatnili aby sa nam nemiešali do života ale z jedneho prijmu sa to neda.. Posledne dni už kvoli tomu nespavam..
@gab1kaaa ahoj a čo tak práca na výletnej lodi? ...tvoj priateľ by šiel domov k svojím rodičom.....a ty by si niečo nové vyskúšala.....do švajčiarska na čierno by som nešla v žiadnom prípade.....to čo máš doma je vlastne vaša vec.....ja si neviem predstaviť aby mojí rodiačia brali odomňa peniaze na domácnosť.....asi sme iní..... 😉 😉 😉 ........jedine ak by nemali.....ešte sa ťa opýtam tvojmu priateľovi nevadí že nepracuješ?.......aj práca opatrovateľky je dobrá vec môžte bývať sami a ver tomu že aj peniaze odložíš 😉 😉 😉 😉 moje niektoré spolužiačky nechali doma svoje deti pri manželoch a sú opatrovateľkami v nemecku, rakúsku....a konečne zarobia..... 😕 😕 😕 😕 ..........nedá sa vyberať.....kým nemáte deti možností je oveľa viac 😉
No moja mila mam dceru v tvojom veku.Tak ti poviem tak ako keby slo o moju dceru.1.vraj sa rodicia o teba nestaraju?Ako potom.ze u nich doteraz byvas,stravujes sa a ako citam neplatis najom.Moja dcera tiez najprv spekulovala .ze tam nebudem robit.toto sa mi nepaci a pod.Bola dva esiace po maturite doma nakoniec odisla na brigadu s kamoskou.Ked sa vratila povedala som jej.ze bud si najde nejaku pracu mimo domu niekde na Sk alebo v Cechach.alebo pojde aspon na nejaku dohodu pracovat.Kedze bola vedena na urade prace zacala to tiesit absolventskou raxoi.Konecne jej ju schvslili.Ale musela prijat aj pracu na dohodu.aby mala z coho zit.kedze my sa starame este o 3deti a starsi syn pracuje .aj ked zarobi malo.ale pre seba mustaci.Obaja byvajy este doma.mame dost miesta.Ale podmienka vzdy bola a bude praca.Neznesiem ak mlady clovek povie.ze si nrmoze najst ani len brigadu.Ak si dokazu najst brigadu v malom meste musia aj vo vacsom.ale musi sa chciet.Teraz je rada.ze ma aj brigafu.lebo si moze kupit co chcr.Na domacnost od nej zatialvela nepytame.ak bude robit na zmluvu bude prispievat.Ma vsak plany ist pracovat v lete niekde inde chceskusit nieco nove.Ja jrj toprajen.Aj ty neupinaj sa len na priatela.ste mladi ty si ale musis najst pracu a starat sa o seba.Co ak sa s priatelom rozidete.co potom.Dnes take vztahy ako vas .mladych prechadzaju krizami jedna radost.A este jedna vec.urcite by som nedovolila dcere.ak by sa o sebe nedokazala postarat a bola v jrj vrku bez prace.aby sidomov doviedla byvat priatela.Vobec nie som staromodna.ale socnebyvanie ma byt vtedy.ak sme zodpovedni sami za sebe.ajvoci srbe a vieme sa o seba postarat napr.aj tak.ze mozme ist do podnajmu.Ak toto nefunguje tsk ma byvat kazdy osobitne.Mozno trocha tvrde slova pre teba.ale plne chaprm a suhlasim s tvojimi rodicmi a nevidim v tom vobec tragediu z tvojej strany.len treba chciet a vsetko budr.Mas este malo rokov.aby lamentovala.A prijat akukolvek pracu.niekde sa zacat musi.hoci aj tazko.Drzim palce.A este jedno.ak si vybavis absolventsku.mozes ju kedykolvek prerusit ak si najdes pracu na zmluvu.Cize dobry flek ti neunikne.
@gab1kaaa
@gab1kaaa prepac necitala som pred mojim komentom vsetky tvoje pridpevky.Az teraz citam postoj tvojich todicov.aj to aki su.Tak o to viac zober aj nejaku brigadu .alebo absolventsku ak maz mznost a cim skor prec od rodicov do podnajmu.Alebo aspon na ubytovnu.Moja sestra zila s manzelom 5rokov na ubytovni v jednej izbe aj so syncrkom.Vydrzali by to este dlho.lenze svagra uz niet a tak je uz sama.Ale nikdy by nemenila hoci u nasich bol dom prazdny.Hlavne bolo ze su sami.
@betunka39 ty trpíš schizofréniou? Zrejme áno, lebo si protirečíš vo vlastných príspevkoch na tomto fóre.
@nikawero12 moja mila lepsie citaj.pisem v druhom prispevku.ze som necitala predchadzajuce jej komenty len uvodny tak som reagovala.Potom som si ich zacala citat tak som sa dozvedela ne veci takze mi nehovor.ze si protirecim.Jasne som to napisala.ale niekto tu uz asi spi.
@nikawero12 a inac zmenila som len nazor na jej postoj a vyjadrenia k rodicom a starostlivosti.vsetko ostatne co sa tyka prace .aby si ju hladala a snazila sa byt nezavisla.tak za tym si stojim a myslim.ze ani nikde si ohladom toho neprotirecim.
@betunka39 moja milá, práve preto, že čítať viem a mám slušnú pamäť, tak tvrdím, že si protirečíš.
V téme "Mám nedoplatok na elektrine a potrebujem pôžičku" si sa "obula" do žien, čo radili zakladateľke témy, aby si jej deti našli brigádu ...citujem - "Tie co su take mudre nech si pridu skusit zivot tu na vychode.Aj moje deti by dli na brigadu.keby bola.Ak nema znamist mozes hladat.Tu je rad dospely .ze ma pracu nieto dieta brigadu."
A v tejto téme odrazu píšeš ....citujem - " Neznesiem ak mlady clovek povie.ze si nrmoze najst ani len brigadu.".........takže tvoje názory sa menia zrejme podľa nálady.
@nikawero12 miesas dokopy dva rozne prispevky a este im aj nechapes.Zakladatelka temy pokil viem ma 21rokov.maskoncenu skolu kedze chce ist naabsolventsku a je nezavisla.Takze pracu si moze hladat kdekolvek.moze ist pracovat mimo miesta bydliska.dochadzat denne alebo na tyzdnovky.nema ziadne zavazky iba priatela.kroty ak je normalny tak jej nebude branit v rozvoji.Cize onamoze odist pracovat aj do Prahy ak bude chciet a verim.ze praca sa da najst ak sa chce aj mimo mesta.V prispevku ohladom elektriny sa jedna o brigadu neplnoletych deti .konkretne o 16-rocneskolopovinne dievca ktore byva naintraku.Taktiez opisyjem zhananie brigad pre moje deti ktore boli neplnkleye.Co je velmi velky rozdiel tak to laskavo nespajaj dokopy a neobvinuj ma zo schizofrenie.Ja viem dobre co pisrmTy siradsejkup okuliare a dobre citaj a hlavne dlho aby si tomu aj porozumela lebo miesas dve rozne veci.ktore vobec spolu nesuvisia.
@gab1kaaa no ak by ste s priateľom odišli do ČR - napr. Praha, tak si zoženieš minimálne prácu ako operátorka call centra a za to máš mesačne min. 13000Kč, priateľ má už nejakú prax, tak by mohol zohnať aj niečo lepšie, ale dajme tomu, že by zarobil tiež tých 13000Kč - spolu máte 26000Kč, podnájom 1+kk zoženieš aj s poplatkami za 8500Kč (kým by ste našetrili na prvý nájom a kauciu, tak by ste mohli bývať so spolubývajúcimi to nájdeš aj za 4000Kč a kaucia sa neplatí). Byť vami, tak idem preč - našetrila by som nejaké peniaze alebo si aj zobrala pôžičku, keby sa inak nedalo a odsťahovala sa.
@gab1kaaa takze moja na tvvojom mieste si premyslim vztah s priatelom... musis vycestovat za hranice svojho mesta ked si nevies najst pracu...UPSVAR ti ho nenajde... ja som od 18 nastky od mamy a to som sa tiez potulovala 5 rokov... blava, rakusko cechy, holandsko...aj ma odrbali... ale su to skusky zivota na nezaplatenie... potom sa vsetko da doporiadku aj doma a budes spokojna...nemozes sa rodicom cudovat..oni mali inu predstavu po odrasteni deti chceli klud, a ziadne stresy... a aj ked je to tazke musis sa zacat starat sama o seba... a akoby moja mama povedala ked vies mat frajera, sex tak vies si najst aj robotu a starat sa o seba...mala som tvrdu vychovu ale mojej mame len a len za to dakujem ze ma nevodila za rucicku, ale ma hodila do vody sice spinavej ale hodila... ale vzdy ked sa v zahranici nieco posralo bola prva ktora pomahala ci peniazmi, kreditom na mobil a podobne.... nieje hanba byt v srackach ale je v nich ostat... aspon mam pocestovane.... a este ak si budes hladat vyhovorky neuspejes, ver ze to co ti hovori mama je svata pravda a raz zistis to aj sama... ako kazde dieta to zistilo....
@borkavan vies ale tiez si necakala ze ta odrbu ale mas skusenost... jej rodicia tiez nevadia co je to za pracu... mna tiez odrbali a som tu...
@borkavan preboha a co ste vy dve jedine ktore ste hladali pracu??? Je to tazke ale netreba sa opustat

@gab1kaa jednoznacne do zahranicia na cierno NIE. A jednoznecne by som posluchla tuto baby co Ti radili, lebo dobre Ti radili + rob si kurzy, este nejaku skolu, ved si mlada, obehaj vsetko mozne, opatruj deti, necakaj len na urad. A co sa tyka priatela, jednoznacne by som isla do podnajmu, tiez ako Ti radili - 1 izba, alebo garsonka, alebo ubytovne. ved su v KE ubytovne pre pracujucich, izba pre 2, na osobu tusim okolo 120E dole pri maratonci. Ci to funguje stale neviem, a nie je to ziadna slava, hotel necakaj. 1 sprcha pre celu chodbu, kvazi internat, da sa to tak nazvat. A este je celkom v pohode ked sa date dokopy so studentmi z vysky, kamarati, alebo kamarati kamaratov a spolocne zoberiete byt niekde na prenajom.
Ale najdolezitejsie je asi to, ze si mlada a tu pracu si musis zohnat. Ide o to, ze ak sa nevyšpecializujes nejako, tak ako uzivis potom svoje deti o par rokov? Poznam baby co sedia doma po strednej uz stvrty rok. no co, zvykli si uz. Zrejme to budu tahat este 10 rokov. Potom budu mozno upratovat niekde za 150E. A asi budu aj v 35 zit s rodicmi a podotykam bez chlapa, lebo taku chlapi chcu len kym im to nie je na pritaz. Cize nezvykni si, nenechaj sa odradit, a znechutit, alebo demotivovat. Ty si zodpovedna za svoje stastie 🙂 a prajem Ti k tomu aj vela energie, drzim palce 🙂