Unavené manželstvo
Rozmyslam ci je mozne aby sa dvaja ludia zacali mat opat radi ked uz manzelstvo nefunguje.Viem ze mozne to je ale asi nerealne.Navyse mam pocit ze to vlastne uz ani nechcem.Zit s clovekom ktory je do praktickeho zivota takmer nepouzitelny,ktory ma na prvom mieste pracu,ziaden vztah k domacnosti,slaby zaujem o rozvoj svojich deti,ziaden vztah k pohybu,nezodpovednost ani len k svojmu zdraviu,ktory vas sklame po charakterovej stranke,...je pre mna tak psychicky narocne ze si hovorim ze radsej budem zit sam. Ja som bol taky kludny clovek ked som sa zenil ale za tych poslednych par rokov som stratil strasne vela trpezlivosti.Niekedy reagujem uz dopredu podrazdene aj keby som nemusel ale mam pocit ze o co sa nepostaram sam tak to nebude.Viem ze by bolo spravne uz len kvoli detom dat vztah do poriadku ale asi mam tvrde srdce alebo co. Hovorim si ze som odpustil ale lasku uz necitim ziadnu.Skor hnev ked vidim ako u nas doma takmer nic nefunguje.Mozno som zly clovek?Niekedy ma to zoziera.Rozist sa je pre mna boj s vlastnym svedomim ale ten boj asi prehram.Najnovsie som sa dozvedel ze ju ponizujem.Je pravda ze mam obcas take poznamky ze kym si ty rozmyslis tak ja to 3x spravim, ze je spomalena a ze nerozmysla.Nic viac ale to by ste neverili kym by ste nezazili ...mohol by som tu slohovu pracu napisat.Mam toho pokrk.A ked padlo slovo rozvod a deti, tak deti by dala mne lebo by nemohla robit pracu ktoru ma.Tomu sa len tesim ale ten jej pristup ten ma teda sklamal.A tak v dobrom aj zlom,ked ma clovek pocit ze ostalo len to zle deti urcite ocenia taku obetu.Len ci ju chcem priniest? Prepacte,asi som si potreboval len ulavit...nechcem lutovat
Treba sa s ňou porozprávať o tej popôrodnej depresii. A možno jej aj pomôže, keď bude sama s deťmi, že ju to nakopne.
@zuzkat1 ty to vidíš predovšetkým ako žena , ktorá preferuje ženu v domácnosti a keby nemusela tak by nepracovala. Ja to vidím ako karieristka a nijak sa za to nehanbím a kludne si na seba poviem že som najlepšia matka aku moje deti môžu mať. 🙂
Ja si budujem karieru a dokonca som sa odvážila mať 4 deti , považujem to za najlepší krok v živote.
@zuzkat1
Nie ze mas iny nazor, ale nechces akceptovat a ani pochopit roznost u ludi, si idealizujes materstvo. Inak by si kategoricky nevyhlasova, ze matka, ktora nebude kazdy den s dietatom, nie je matka. Kazda zena to moze pocitovat inak. A okrem toho, kolko dospelych ludi sa hrdi tym, ze ich matka je v domacnost a tym, ze ich matka ma urcite postavenie?
@keram3053 Tak som si precitala ten zoznam problemov. Tiez som za to, ako pise @maminuska , ze toto su vsetko riesitelne problemy. Ale je ich tak vela, ze skutocne ich asi sami nevyriesite, ja som presvedcena, ze bez odbornej pomoci sa nezaobidete.
Ale nesuhlasim s tebou @maminuska v urcitych bodoch, kde obhajujes jeho zenu, ze na vychovu deti su dva, cize co robi ON, ako otec, to je vsetko samozrejme..... Ono to je vsetko samozrejme, ale skutocne poznam asi 1-eho chlapa v v zivote, ktory mysli na to, ze dieta ma ostrihane nechty. Toto je taky "dramaticky" detail, ktory ma tu zarazil, ze si dovolim tvrdit, ze v ich pripade mi to pripada, ako keby matka pomaly a postupne stracala v ich rodine zmysel.... a uplne sa oddala praci. Moj muz ma dve firmy a teda pride domov a kuchyna a zachody su jeho "rajon"- nezaujima ma, ze sefuje 50-tke ludom....ved je to nasa spolocna domacnost....
Presne ako keram pisal, ze nejde o to, ze to musi urobit ON, ide o to, ze ONA si to vobec nevsimne....... Ja na jeho zene nevidim nic pozitivne..... Ja som tiez taka "minikarieristka" ja by som na materskej 3 roky nevydrzala, ani keby ma niekto platil. Ja sa potrebujem realizovat, ale ODTIAL -POTIAL.
Obaja su rovnocenni, obaja pracuju ale to "zazemie" pre deti im poskytuje iba OTEC.....bohuzial.
Inac definitivne by si si mal tu upratovacku najst a zaplatit. Suhlasim s @felixa . A ja osobne by som si nasla nejaku fajn-sexi mladu a pohladnu studentku, smrtelne vazne. Treba manzelku trochu "prebrat" do reality.
Ako ste vlastne stari? Tie odchody k rodicom, to je tiez od nej nejake "detinske"...ako keby bola pubertacka. 🤐
@zuzkat1 Ked chce mat niekto karieru, tak nech nema deti......TO su prilis silne slova a myslim, ze su uplne nevhodne.
Dat toto precitat mojim kamaratkam- jedna je pravnicka a druha je lekarka.... To chces tvrdit, ze zena nedokaze sklbit karieru s vychovou deti? Ja takym zenam tlieskam. Tie zeny maju asi v sebe toho ovela viac, ako Ty, prepac. A vela z nich travi rovnaky cas s detmi ako tie, co su domace mamicky.....preto, lebo si daju upratat, daju si pozehlit, mozu si dovolit chodit castejsie do restauracie, alebo kupovat drahsie domace varene jedla, zaplatia si udrzbara domu, co sa im stara o vsetko a oni namiesto Soboty, ktoru vacsina mamiciek preupratuje idu s detmi na cely den na vylet......Asi tak.
@digysa
Sme v kristovych rokoch.S tou upratovackou mi ide o princip.Zaraba tiez tak nech neziada aby som to platil ked teraz hradim 3/4 vydavkov ja.Vadi mi jej postoj k peniazom a na tu temu by som toho tiez mohol popisat.A tiez si myslim ze sa da kariera zladit s rodinou,ked su ludia co zvladnu pracu a sest deti....Niektore hodnoty si ale clovek uvedomi ked uz je neskoro.
Dik
@digysa ak sa im dari byt s detmi tak fajn... Ale ak chce niekto karieru na ukor deti tak to nechapem.nechapem to ze jeho zena chce dat deti jemu aby mohla budovat karieru-tam nechapem naco jej boli deti. Inak k tym upratovackam...ja dost pochybujem ze by som si vpustila daku do bytu😝
@keram3053 Nečítala som príspevky, ktoré ti radili iné ženy, čítala som len to, čo si napísal ty. Mne sa zdá, že u vás poriadne viazne komunikácia. Sťažuješ sa tu miesto toho, aby ste si sadli, zobrali si papier a napísali si priority, resp. očakávania jeden od druhého. Zdá sa mi, že tvoja žena uteká z domu-keď je pravda to, čo si o nej napísal...Dookola píšeš, či s ňou ostať, alebo nie, ak áno, tak len kvôli deťom.... Ty si myslíš, že si to tvoja žena neuvedomuje, alebo necíti? Neviem si predstaviť manželstvo, kde je tichá domácnosť-- len aby deti nepočuli, že viem zvýšiť aj hlas, kde nechodí spolu rodina na prechádzky, nákupy, k starým rodičom atď. Ty ju voláš so sebou? Poďakuješ sa jej sem-tam za niečo? Pochváliš ju? Hráš s nimi stolové hry? Mne sa zdá, že tebe na nej všetko vadí...Ani z jedného príspevku som nemala dojem, že si ju čo i len pre jednu vec vážiš... píšeš, to ja musím, to ja robím, to ja, to ja, to ja....to ja by možno tiež trebalo troška "prerobiť!"
@adkoalauri
Beriem kritiku.Mam chyby aj ked som tu o nich nepisal.A riesit som sa to s nou predtym snazil velakrat efekt bol kratkodoby.Takze som sa to naucil dusit v sebe, a obcas vybuchol.Nie nevilam ju,je predsa svojpravna ak chce byt s nami a je to pre nu dolezite tak sa pozbiera aj sama.Nemam na to nervy sa este obzerat aj za nou.Ked takto zijes rok,dva tri tak sa v tebe vytvori uz taky postoj ze beriem niektore veci automaticky negativne.Je dospela.Ano uz si ju nevazim ani nechvalim lebo je nas vztah na bode mrazu.Niekto by usiel hned,niekto takto prezije cely zivot a su ludia co to dokazu zmenit a hodit vsetko za hlavu, obdivujem ich.Predstav si ze by ta muz podviedol.Uz chapem ze musim zacat sebou ako mi to tu uz pisali ale je to tazke.Uvidim ci sa mi s tym nieco podari spravit...:(
@zuzkat1 mňa neprekvapuje ani tvoj postoj ani postoj tvojho muža. Z vášho pohľadu je správny, z môjho pohľadu a pohľadu môjho manžela " divný " a to neber v zlom .
My sme s manželom dvojkarierne manželstvo , obidvaja sa realizujeme a obidvaja sa staráme o deti , ale využívame aj opatrovatelky a upratovačky. Ja s tým problém nemám , nemaju s tým problém ani moje deti a ani môj manžel , ktorý je inak dobrý otec ako pre vlastné deti ,tak aj tie nevlastné.
Ja napríklad by som nevedela žit s tvojim manželom a môj muž s tebou a tak to aj má byť, majú sa hľadať. páry ktoré si vzájomne vyhovujú .Ja osobne kvality matky neposudzujem podľa toho kolko času trávi s dieťatom ale podľa toho ako intenzívne sa mu venuje, ako je schopná reagovať na ťažké situácie v živote, ako je schopná zabezpečiť prežitie potomkov.
Ešte odbočím k mojej matke - nemám s ňou žiadny vzťah, nula bodov a to napriek tomu že bola doma. Bola frustrovaná a znechutená že ju môj otec tlačil zostať doma s nami deťmi a jedine na kom si to vršila sme boli my deti. Takže pre nás surodencov by bolo podstatne lepšie keby bola radšej v práci 12 hodín denne a doma kľud. Nebola a nie je matka roka , napriek tomu že s nami trávila - netrávila množstvo času . Svoju tetu , jej sestru , ktorá pracovala ako doktorka som milovala ako dieťa , pretože čo bola s nami tak to bola super , brala nás na výlety , do lesa a tak .
Ano , my sme s mužom karieristi , dobrovolne to priznávam a čuduj sa svete vôbec sa za to nehanbíme . Moje priatelky su karieristky a ja sa aj takými ľudmi obklopujem , lebo si rozumieme a mám sa s nimi o čom rozprávať, čo na rozdiel od mamičiek doma ani nehrozí . Nenavštevujem materské centrá , nepotrebujem sa rozprávať o kašičkách pre moje deti , o ich zaparených zadočkoch , o tom kedy vie alebo nevie farby, u nás to ide prirodzene. Pre mňa je smerodatné .že ked napríklad môj syn urobí pruser, viem že prvému komu zavolá som ja.
Teraz mi ide veľmi ťažké obdobie , myslím pracovné , kedy sa budem doma zdržiavat podstatne menej a toto obdobie bude trvat až do februára , v iných rokoch až do marca a budem pracovat aj 12 hodín denne ale za to sa nepovažujem o nič horšou matkou ako ty , ktorá končíš o tretej poobede a potom si s dcérou 🙂.
@keram3053
Najdi si na internete "vyhorenie". Z toho, co pises, nim trpite obaja, ale najma tvoja zena. Mali by ste sa drzat rad, ako sa z toho vyliecit.
A este, vycitas zene, ze nestiha tolko, co ty. Ber do uvahy, ze je zena a ma slabsiu fyzicku konstituciu ako ty.
Podielas sa na svojom skrachovanom manzelstve rovnakou vinou. Ako muz nie si velkorysy a si lakomy.Su muzi, ktorych zeny nepracuju a muzi hradia vsetko, plus aj upratovacku, pestunku a kucharku. Nepredpokladam, ze mas taky prijem, aby si toto mohol platit, ale nieco z toho by si zrejme financne uniesol. Tvoja rodina a zena sa potrebuje od niecoho odstartovat. Ked stale dokola s nou riesis len poriadok, ako muz si musel u niej riadne klesnut v ociach.
Pravda sa nepocuva dobre, jednoduchsie je utvrdzovat sa vo vlastnom mysleni a preto chces silou mocou svojim kritizovanim a buzerovanim zmenit svoju zenu. Ale druheho mozes zmenit len zmenou svojho vlastneho pristupu. Preco si myslis, ze ked doteraz cim dalej pri tvojom stale rovnakom pristupe zena postupne odignorovava domacnost, ze ju zrazu nieco osvieti a stane sa z nej gazdinka?
Je mi jasne, ze by si sa s nou rad rozviedol a nasiel si sluzku typu niektorych prispievateliek tu, peniaze by si zrazu usetril. Ale zena ti povedala, ze deti neberie do statostlivosti a to ti spravilo skrt cez rozpocet.
Preto prestan tvrdohlavo lpiet na svojich nemoznych zasadach a zacni robit pre rodinu aj to, co prinesie zelany efekt. Netvrdim, ze vsetko, co robi tvoja zena je ok. Ale ty si jej muz, okrem teba sa asi nikto nenajde, kto by jej podal pomocnu ruku.
A este raz pisem, mate behom kratkej doby tri deti, to je v dnesnej dobe, ked je kazdy odkazany len na seba, vela, polav vo svojich narokoch na svoju rodinu. Ohanas sa tym, ked ini zvladnu sest deti. Co ty o nich vies. O ich problemoch, nevychove, pomoci celej rodiny alebo cirkevnych spolocenstiev.
@felixa ano určitým spôsobom si to aj ja myslím , že ked mu manželka jasne povedala že deti si vezme do starostlivosti on , urobila mu škrt cez rozpočet. Len som sa to neodvážila napísať takto priamo a práve toto ho ešte brdzí od toho rozvodu .
Pretože zbaliť sa a odísť bez detí sa dá mužovi veľmi ľahko, ale s deťmi ups 🙂. A skutočne tri deti za šest rokov je veľa tak fyzicky pre manželku - vynosiť, porodiť, odkojiť ako aj psychicky, do toho pracovať a nosiť domov peniaze ... a ano vyhorenie je tu viac než možné .
@keram3053 no tak na čo potom čakáš , chceš deti do svojej starostlivosti , ona s tým súhlasí , manželku už zrejme nemôžeš ani vystáť a pravdepodobne ju už ani neľubiš, nevyhovuje ti ako sa stará o domácnosť, nevyhovuje ti jej vzťah k peniazom , celkovo ti nevyhovuje ako žena.
Je vôbec na nej ešte niečo pozitívne pre teba čo by stálo za to aby sa to manželstvo zachovalo ? Má pre teba ona vôbec nejaku hodnotu ked jej vravíš že je neschopná a spomalená ?
Ak nie, nuž tak to je dôvod k rozvodu .
@maminuska ty ma asi nie celkom chapes... Jasne ze su matky co su 24hod doma a kaslu na deti a su nanic... Mne nevadi ak zena ma karieru,ale vadi mi ak je to na ukor deti,teda ze jej je kariera prednejsia.. to neviem pochopit...
A k tej upratovacke... Neznasam upratovanie ale nezniesla by som cudziu zenu v mojich veciach...
A kasicky atd.. tak o tom sa ja nebavim...🙂
To je tiez take ze si myslis automaticky ze zena kt.preferuje domacnost a deti,ze nema ine temy...
@maminuska , @zuzkat1 kazda zena je ina, kazdy chlap je iny, neda sa to plosne posudzovat 😉 ... obe ste si nasli k sebe toho spravneho partnera (aspon podla toho, co citam) a tak je to spravne 😉 ... v manzelstve zakladatela temy to tak nie je ... on zrejme ocakaval zenu, ktora sa postara dokonale o domacnost, jeho manzelka sa chce realizovat aj v praci ... k tomu vsetkemu maju tri deti v kratkej dobe-to by bolo vycerpavajuce aj pre idealny par ... tam proste problemy museli vzniknut ... riesit ich je vsak velmi narocne a to hlavne aj preto, lebo su tam uz deti a tie za ich blby vyber nemozu ... tu pomoze jedine obrovsky kompromis, alebo rozchod ... k tomu sa ja velmi netrufam vyjadrit, len ma zaujala vasa polemika, lebo obe vas mam rada-aj ked ste kazda uplne ina 😉 ... my mame dvojkarierne manzelstvo a ja tvrdim, ze sa to da zvladnut, ale je to asi narocnejsie ako keby som sa na karieru vykaslala-aj ked, pre mna by to asi bolo horsie riesenie-spokojna by som velmi nebola, ale zrejme oddychnutejsia 😉
@keram3053 Nehnevaj sa, ale veta: " Nemam na to nervy sa este obzerat aj za nou." - ma úplne dorazila :(( spamätaj sa... čím ďalej, tým viac sa mi zdá, že ty veľmi rýchlo potrebuješ odbornú pomoc.

@maminuska ja to nevidim jednoducho. Vidim to ako matka,zena a nie zena posadnuta karierov...