Unavené manželstvo
Rozmyslam ci je mozne aby sa dvaja ludia zacali mat opat radi ked uz manzelstvo nefunguje.Viem ze mozne to je ale asi nerealne.Navyse mam pocit ze to vlastne uz ani nechcem.Zit s clovekom ktory je do praktickeho zivota takmer nepouzitelny,ktory ma na prvom mieste pracu,ziaden vztah k domacnosti,slaby zaujem o rozvoj svojich deti,ziaden vztah k pohybu,nezodpovednost ani len k svojmu zdraviu,ktory vas sklame po charakterovej stranke,...je pre mna tak psychicky narocne ze si hovorim ze radsej budem zit sam. Ja som bol taky kludny clovek ked som sa zenil ale za tych poslednych par rokov som stratil strasne vela trpezlivosti.Niekedy reagujem uz dopredu podrazdene aj keby som nemusel ale mam pocit ze o co sa nepostaram sam tak to nebude.Viem ze by bolo spravne uz len kvoli detom dat vztah do poriadku ale asi mam tvrde srdce alebo co. Hovorim si ze som odpustil ale lasku uz necitim ziadnu.Skor hnev ked vidim ako u nas doma takmer nic nefunguje.Mozno som zly clovek?Niekedy ma to zoziera.Rozist sa je pre mna boj s vlastnym svedomim ale ten boj asi prehram.Najnovsie som sa dozvedel ze ju ponizujem.Je pravda ze mam obcas take poznamky ze kym si ty rozmyslis tak ja to 3x spravim, ze je spomalena a ze nerozmysla.Nic viac ale to by ste neverili kym by ste nezazili ...mohol by som tu slohovu pracu napisat.Mam toho pokrk.A ked padlo slovo rozvod a deti, tak deti by dala mne lebo by nemohla robit pracu ktoru ma.Tomu sa len tesim ale ten jej pristup ten ma teda sklamal.A tak v dobrom aj zlom,ked ma clovek pocit ze ostalo len to zle deti urcite ocenia taku obetu.Len ci ju chcem priniest? Prepacte,asi som si potreboval len ulavit...nechcem lutovat
@ellise @felixa kocky, ak chcete posudzovat obtiaznost ucitelskej prace, tak mam otazky ... uz ste si to vyskusali? ... kolko rokov a kde mate oducene? ... verte mi, ze kazda praca ma svoje pre a proti ... je velmi povrchne hodnotit, ze nejaka praca je menej narocna ... nechcem moralizovat, ale tuto ste prestrelili 😉 ... kazda praca je dolezita a kazdy clovek by si mal vazit pracu inych ludi.
@zuzkaanicka ja vychadzam z toho ze je pravda co pise😀(nemusi byt) tak on pise ze deti nosi vsade len on,doma porobi co stiha..teda nesedi len tak,vraj
@zuzkaanicka elisa vraj ucila 2 roky a mala kopec volna😝 ale priznam ze felixa mi dvihla zlc... Netusi kde robim,aka je to robota ani nic ale hned ze lahke... A vraj za deti nie si zodpovedna.
@zuzkat1 : ". A Zodpovednost za deti nie je zodpovednost? Zaujimave.takze ty das dieta hockomu a ok... "
Dat dieta otcovi je hocikomu?
Ten dedko, babka, pestun je v pripade, ak rodicia nemozu - su mrtvi, v depresiach, , vyhoreni, liecia sa... , zbaveni prav, vo vykone trestu ... Prekvapuje ma, ze si nepochopila ake pripady by to mohli byt.
@felixa ty nie si učiteľka,že? Tak sa k učiteľkám prosím nevyjadruj. Ja tiež nie som,ale ich prácou nepohŕdam a ani nikdy pohŕdať nebudem. A keď sa bavíme o tej kariére. Čo je to kariéra? Pre každého niečo iné. Aká profesia je najlepšia? Pre každého iná. Niekto považuje za kariéru keď sa venuje právu,, niekto medicíne, niekto keď robí účtovníka a niekto keď učí na vysokej škole. Niekto vie zladiť aj prácu aj rodinu, niekto sa stará o deti a hotovo. 🙂 ale to zas sme skončili niekde inde 😀
@maznacik007
a viet co by ma zaujimalo? kde ste to tu nabrali ze mam 3 deti? 🙂 jedine ze o tom tretom neviem ale to nieje dolezite
s tymi peniazmi to je zas na dlhu debatu ale nejdem nacinat zas nieco lebo to tu nebude mat konca 🙂 su tam veci aj do minulosti co by som musel ozrejmit atd....
a pri dvoch detoch sa da este domacnost stihat aj ked som sam....staci jedna sobota a predovsetkym chut do roboty a ide to. Mam to odskusane nie jeden krat, akurat ozehlit to uz by som nestihol a varit nieco zlozite ale ostatne vpohode. Inak ta pomoc do domacnosti,viem ze v zahranici je to bezne ale ja to vnimam ako isty zasah do sukromia...ale zvykol by som si keby na tom zena trvala.
@ellise
mozno to tak vyzera ale niesom rozhodnuty, rozmyslam na tym a v niecom mi pomohla aj tato debata, ci sa mi podari nieco zmenit neviem
A k tym pracam sa tu dobra vojna rozputala.Len Vam poviem jeden fakt. Su deti, ktore rodicia nepustia k ziadnej robote.Vsetko im beru z ruk a este aj v dospelosti ich obskakuju ako male deti. Nevedia sa poriadne pripriet k ziadnej robote, mozno len k tej svojej profesii ktoru studovali....Takyto clovek ked pride do manzelstva kde je potrebne aby zabral ma vazne problemy, lebo to nieje nauceny. Zase su to dopady z minulosti ktore by som tu musel obsirne vysvetlovat ale vidim ako vsetko ma svoje dovody a suvis preco je to tak a tak...
Ja som sa od vysokej skoly staral sam o seba kedze som bol daleko od domu,a doma som bol nauceny tiez robit.Musel som chodit po brigadach aby som si na seba zarobil,na skolu, na zivobitie a drhol som aj smradlave zachody. Mozte sa cudovat ze moja trpezlivost nasla hranice, bohuzial nejako sme sa nenasli a rozdielnost nasej vychovy sposobuje problemy.
@zuzkaanicka jo já učila 2 roky na střední škole a k tomu dělala zástupkyni ředitele, jezdila jsem 40 minut busem do práce a ve 3 odpoledne jsem byla doma. první rok jsem si dělala přípravy a opravovala písemky doma, druhý rok jsem se to dělala ve volných hodinách. Plány na další roky mi rozhodně netrvalo celé prázdniny, ale možná týden.
@zuzkat1
vieš, ja nedokážem ľutovať muža, keď som neni o tom presvedčená, že to, čo píše, je aj pravda ☹ už tu bola nejedna diskusia, keď sa muž začal sťažovať a keď začala prispievať manželka, s otvorenou pusou sme sa dívali, čo všetko prezradila o svojom "dokonalom" manželovi. Nehnevaj sa, žiadna z nás nedokáže zmeniť v priebehu pol roka o 180°C-myslím tým názor na výchovu detí a čo sa týka domácnosti. Buď som gazdiná, varím, pečiem, upratujem, žehlím atď. a o deti sa starám, chcem s nimi ostať na m. dovolenke, alebo hneď poviem, že po pol roku idem naspäť do práce. O týchto veciach sa manželia majú rozprávať ešte pred počatím. Spraviť 3 deti a potom kritizovať, keď je manželka unavená, nestíha atď. sa ľahko robí. A že musí aj on doma niečo robiť? No a čo? Ktorý muž nemusí? Mám len 3 ročného a 2 týždňového syna a tiež som vyšťavená jedna radosť. A máme neustále bordel 🙂 . A nie preto, že neupratujem, ale preto, lebo sa syn hrá s hračkami, nechodím za ním a zbieram ich, dookola striháme, lepíme, darčeky pripravujeme atď. @valy ja si myslím, že hocijaké problémy sa majú riešiť doma a v normálnom manželstve sú neni moje a tvoje problémy a rob si s nimi čo chceš, ale všetko je naše a pomáhame jeden druhému.
@ellise pozri, aj takto funguju niektori ucitelia, to nie je ziadna novinka, napriek tomu si myslim, ze by sa ziadne povolanie nemalo podcenovat ... ja si vazim pracu akehokolvek cloveka, takze taketo vyjadrenia sa mi velmi nepacia 😉
@keram3053 pro každého je důvod rozvodu něco jiného ale stejně zásadového. Ty máš ženu, která nemá vztah k domácím pracím, nebaví ji úklid, vaření..., nemá v sobě pořádkumilovnost, jakou asi má většina žen. Upřednostňuje kariéru před rodinou, chápe že není dobrá máma a že ty se dovedeš o děti lépe postarat, důvěřuje ti, že je vychováš dobře.
Je to pro tebe nejspíš nepochopitelné, nerozumíš tomu, ale musíš to přijmout jako fakt. nejspíš to nedokážeš změnit. Ani tým že ji budeš chválit, ani tým že ji budeš žádat aby něco udělala... a neustále to opakovat.
Představ si že ty máš něco co nesnášíš a nemáš k tomu vztah, kdyby ti každý den někdo do hlavy hučel že je fajn a bezva a že to většinou muži dělají... taky to nezačneš milovat a dělat rád sám.
Ty teď můžeš dvě věci, akceptovat ženu jaká je a dělat domácí práce sám, a ona bude ta co vydělává, a nebo to nedokážeš akceptovat, tak potom se v dobrém rozejděte a dělej si to po svém.
@zuzkaanicka já si vážím práce všech i popeláře, ale nemám ráda když si někdo stěžuje jak to má těžké. Pokud si učitelé stěžují, a tím nemyslím Zuzku, ať odejdou ze školství, najdou si práci v soukromém sektoru, s 42 hodinovým pracovním týdnem, 4 týdny dovolené. nebo může být OSVČ, když si na to troufá.Jestli si někdo myslí že jen učitelé dělají doma, tak na velkém omylu.
Ale toto je mimo téma, takže bychom o tom debatovat neměli.
@ellise ani ja nemam rada, ked sa niekto stazuje, vtedy aj ja odporucam zmenu 😉 ... mna len zarazilo, ze si @zuzkat1 napisala, ze to ma jednoduche (nechce sa mi to hladat-ale nebudeme sa dotahovat na presnej formulacii, keby bolo treba pohladam 😉 ) ... to mi proste prislo zvlastne, tak som sa neudrzala 😉
@adkoalauri suhlasim.ale mozno by sme rovnako cumeli keby zacali prispievat manzelia tych zien.
@ellise ja sa nestazujem len som reagovala ze to nie je 21hod a padla...
@adkoalauri
nechcem lutovanie ani niesom dokonaly
a tieto rozlicne nazory vsetky maju nieco do seba a osobne si myslim ze ani jeden extrem nieje dobry
a mam pocit ze ma tu mate za niekoho kto chodi a skusa prstom ci niekde je prach alebo nie...
ja poznam cloveka co ma zenu co kazdy den vysava....mne to nepride normalne...
a vela veci clovek nepochopi kym ich neprezije,
@ellise
dobre pises a plne s tym suhlasim,
jeden fakt je ale ten,ze ako muz nedokazem dat rodine niektore veci ktore ma zena ako dar vo svojej prirodzenosti (teda vacsinou ten dar zeny maju) hrat sa ze muz moze byt zenou a naopak nefunguje. A nejde o to ci pracuje jeden alebo druhy,nejde o to kto robi domace prace a pod. lebo takmer vsetci co tu diskutuju myslia len na to. Ja ako muz mam pocit ze tej rodine nieco chyba-matka. Ako si tak vsimam tak vacsinou uplne opacny postoj maju ludia ktori v matke nemali vzor, pripadne pri muzovi v otcovi.To prostredie v ktorom vyrastame vacsinou formuje aj nase nazory a postoje k zivotu.Je pravda ze ja som vyrastal bez otca a sam hladam svoju cestu ako byt dobry otec a vychovat spravne svoje deti...
@keram3053 Ahoj, je velmi smutne ked dospeje manzelstvo do tejto fazy, a vina je urcite na oboch stranach. Nejdem tu mudrovat, ale co by som spravila ja, je pravdepodobne odisla na vikend sama na kludne miesto, kde by som si zvazila dve veci - 1. ci sa pokusim manzelstvo zachranit, 2. ci absolutne nemam o zachranu manzelstva záujem. Ak sa rozhodnes pre alternatívu 1, ja by som skusila poradnu. Sadla by som si s polovickou, porozpravala sa ako dvaja dospeli ludia. Ak ma zaujem zachranit manzelstvo, bude suhlasit ak nie, tak by som podala ziadost o rozvod. Ak vsak by si sa hned rozhodol pre alternativu č. 2, tak podaj rovno ziadost o rozvod. Obaja mate sancu niekoho stretnut a zacat novy zivot a netrpiet. Toto nie je zivot ale prezivanie. Je to len moj nazor, kazdopadne drzim paste, aby si sa netrapil. Ani ty, ani ona ani deti. (viem ze teoria je super, tazie je to realizovat, ale verim ze to das...) Hlavne sa netreba lutovat a treba konať!! Good luck
@mikchaila
dakujem 🙂
a inak 3. moznost je prijat veci take ako su a zit spolu aspon kvoli detom,kym nas potrebuju oboch.Vela ludi si mysli ze to dobre nieje ale v rodine mam takych par parov a tie deti im boli za to vdacne ze pre ne priniesli taku obetu.
Ale skusim zacat od jednotky.
@zuzkaanicka k poznamke @ellise, ze ucitel ma viac casu, alebo to ma lahsie, alebo take nieco...myslim, ze kedze si to sama vyskusala a pozna aj nieco ine, vie porovnat svoje skusenosti a pise podla tohto porovnania, neviem nakolko zovseobecnujuco to vyznelo...ja mam tiez skusenosti take aj onake a tiez hovorim, ze u sukromnika je to narocnejsie. A poznam viac ludi, ktori odisli zo skol a fakult do sukromneho sektora kvoli financiam a maju ten isty nazor.
@inkinka neviem, ci si citala vsetko, ale @ellise som to uz vysvetlila ... mne islo o nieco ine-vsak mrkni, nechce sa mi pisat dva-krat to iste 😉 ... v kazdom pripade, nemam rada, ak niekto nieco podcenuje ... kazda praca ma svoj vyznam, svoje pre a proti ... to je vsetko, co som tym prispevkom chcela povedat-nic viac za tym nehladaj 😉
@jetopravda
Praveze k praci ucitela sa musia a "mali by sa aj vsetci" rodicia vyjadrovat, aj ked sa to tebe nepaci. 😉 Ucitelia maju svoju pracu vdaka rodicom, nie naopak. Ale to je ot.
@inkinka moje dve bývalé kolegyne odišli zo školstva do súkromného sektoru a povedali: už nikdy by sa do školstva nevrátili!!
samozrejme, zarobia 3-krát viac so svojim vzdelaním u súkromníka, ako v školstve
ale nemenili by, hoci v školstve mali viac dovolenky 😉
nemenili by v prvom rade pre konečne nadobudnutú psychickú pohodu, bez nervákov denne v práci a riešenie nevyriešiteľných problémov u detí ( a ich rodičov)
a samozrejme aj pre peniaze 😉
síce vraj sú viac hodín v práci, ale cítia sa menej vyčerpané psychicky ako po pár hodinách vyučovania
a pohľad na účet berú ako zadosťučinenie 😉
takže, nezovšeobecňujme
každá práca je dôležitá a každý chce alebo zvládne robiť niečo iné 🙂
@felixa to,že učitelia majú svoju prácu vďaka rodičom - tak to mi prišlo smiešne 😀 😀 😀 😀 😀
prepáč 😉
a to ich akože oprávňuje hodnotiť prácu učiteľov? 😅
aj smetiarov si pristavuješ bežne, že hej, vy máte prácu aj vďaka mne,tak sa idem k nej vyjadrovať?
alebo u lekára? že vďaka tebe má prácu, tak ho budeš verejne riešiť, jeho prácu, postupy, odbornosť? 😅
to snáď ani nemyslíš vážne 😅 😉
@felixa praca kazdeho cloveka je na niekom zavisla 😉
@zuzkaanicka reagujem na tvoju otazku: ak chcete posudzovat obtiaznost ucitelskej prace, tak mam otazky ... uz ste si to vyskusali?
nebola sice adresovana mne, ale dovolila som si odpovedat 😉 ze ano, mam vyskusane a takyto nazor na to mam a ze je nas viac takych, co vieme porovnat. Nikde inde som nemala tolko volneho casu a taku flexibilitu.
@inkinka dobre, ja som Ti len odpisala, ze som to tu uz vysvetlila, kto chcel pochopil ... mne moja praca vyhovuje, nemenila by som, ale nemam rada, ked sa nieco podcenuje ... to je vsetko 😉

@ellise asi od skoly zavisi... Ja pred 4tou nie som doma a pisomky a pripravy robim az doma.
A mama to iste na inej skole. Cez prazdniny piseme plany na dalsi rok atd...