Uprednostnili by ste kariéru pred vzťahom pri takomto partnerovi?
Ahojte, chcela by som počuť Vaše názory na moju situáciu. S partnerom som vyše troch rokov, posledný rok žijeme spolu v prenajatom byte (aj v tomto spravil rozhodnutie až tesne pred podpísaním zmluvy, kde meškal). Medzitým som skončila VŠ, ale keďže žijeme v meste, kde sa nemám šancu uplatniť, lebo tu nič nie je, potrebujem odísť preč. Skrátka som nezamestnaná, pričom popri škole som nabrala super prax, pretože som stále pracovala v odbore, aby som predišla situácii, že budem nezamestnaná absolventka bez praxe. Žiaľ, v predchádzajúcej práci pokračovať nemôžem, lebo nemám status študenta...
Chcela som, aby sme sa presťahovali. On zarába asi 500eur, ja nič. Fungujem z peňazí, ktoré som si ušetrila z práce popri štúdiu. Z toho som zároveň platila aj školu (fakt dream job). Teraz ho môžem robiť len vo väčších mestách, kde môj partner odmieta ísť kvoli svojej mame, práci (v ktorej sa uplatní fakt kdekoľvek, žiadna neodolateľná profesia). Ja som kvôli nemu:
1. ostala na pôvodnej škole, pričom som chcela ísť na Mgr. preč, ale boli sme spolu rok, tak som to nechcela trhať
2. odmietla super job, ktorý som dostala počas mgr. študia v BA, ale neodišla som, lebo tu bol on... 3. pred štátnicami som opäť našla prácu v KE, kde tiež nechcel ísť, tak som to nechala.
Ale už ma to takto nebaví. Proste som celý deň doma sama, periem, varím, žehlím... Som ambiciozna a komunikatívna žena, ktorá sa posledné mesiace môže porozprávať akurát tak s mrazničkou, lebo priateľ chodí na služobky. Keby sme mali aspoň dieťa, ktorému sa môžem venovať, ale to "ešte teraz" nechce (tých ešte teraz už bolooo). Áno, mám tu dve kamošky, ale s mojou profesiou sa tu fakt nemám šancu uplatniť. Všetci sa mi čuduju, prečo som tu ostala, prečo sa nerozvíjam, ale sedím doma. Predstavte si, že chcete tlmočníka čínskeho, arabského a anglického jazyka uplatniť v dedinke na ukrajinskej hranici... proste fakt bez šance.
baby, nikdy by som nepovedala, že tu raz budem takto nešťastná.... ☹ Čo by ste urobili?? Uprednostnili by ste karieru pred vzťahom??
Prepáčte za dlhý úvod, ale muselo to ísť von.
Necitala som komenty... chod, ked neodides budes si to neskor vycitat, robis ustupky stale len ty, on si pracu za 500€ najde hocikde. Pises, ze keby ste aspon dieta mali🤦🏼♀️ To myslis vazne, ze by rodina zila z 500€??! Nerob to. Uz len to, ze vahas, ci ti to stoji ten vztah za to je jasna odpoved. Keby si bola o vztahu a partnerovi presvedcena tak by si nevahala. Chod!! A mozno nakoniec pojde s tebou ked to aj jemu stoji za to. ✊🏻✊🏻
@darling16 a ešte by som podotka pýtaš sa, že či máš uprednostniť karieru pred vzťahom. To nie je správna otázka. Ty sa vlastne svojim príspevkom pýtaš, či sa máš vzdať seba, svojej identity, osobnosti, túžob a schopností, ktoré máš, či to všetko máš v sebe potlačiť, aby si si udržala vzťah. Toto je Tvoja základná dilema. A ešte je rodziel medzi tým, či toho človeka máš naozaj rada, alebo si na ňom len nejakým spôsobom závislá (ani si to neuvedomuješ napr. citovo a pod.)
Podľa toho, čo píšeš, nie si momentálne pripravená vzlietnuť, ale radšej volí ustupovanie. Prejaví sa Ti to niekde na zdravotnom stave. Snáď čas to celé ukáže. V čom si vyrastala, že si naučená takémuto modelu správania?
chod za karierou, ten spravny muz si ta najde a bude ta v nej podporovat. vlastna skusenost. samu seba som potlacila kvoli chlapovi,co nic nechcel viac stacilo mu zarabat 650€, a mna chcel za pas. tiez mam Mgr.ale nikdy mi nechcel dovolit byt lepsou a nedajboze zarabat viac ako on...tolko som sa nehala nim manipulovat,aj som sa za neho vydala...nastatie a vdaka Bohu jeho chybou som sa dostala do super prace a nastalo peklo, lebo postupne som zacala zarabat viac...rozviedli sme sa.ano moj navrh to bol.aj som to cele zaplatila....teraz mam noveho priatela,ktory ma podporuje,pomaha mi, povzbudzuje a je uplne skvely...nenechaj sa zatlacit. ak mas ambicie napln si ich,aby si nikdy nelutovala co si nespravila...pebo je pesie povedat hups, ako preco som bola taka truba 🙂
no s takym ta nic dobreho necaka
najdi si najprv job. teoreticky aj jeho cv mozes rozposlat. ked budes mat pracu, budes chodit na tyzdnovky a potom sa uvidi. najlepsie ked zozenies pracu aj jemu, skusite a uvidite co bude
@lija22 on by si našiel robotu rýchlo, skôr než ja. Už teraz mám pre neho 3 pracovné ponuky a profesia by nám určite ponúkla ďalších 10... Ale on od svojej rodiny odísť nechce. Ma vymedzené 4 malé mestečká v okolí, kde je ochotný ísť, nič viac. Ja som mala vôľu hľadať si prácu aj v týchto mestách a okolí,, ale fakt nic...
to už má rodičov starých , ťažko chorých, že sa od nich nemôže ani pohnúť ?!
dievča nájdi si prácu ktorá sa ti bude páčiť, bude podľa tvojho vzdelania a praxe, chod do sveta či kdekoľvek, ale čo najdalej od takéhoto prilepeného. nezahadzuj si s ním šance a tvoj rozvoj
@darling16 to nieje o kariére ale o tom robiť čo ma baví a nebyť vo vzťahu, ktorý sa vlastne ani vzťahom nazvať nedá a v mojom osobnom rozvoji ma v podstate brzdí.. človek sa raz za čas musí rozhodnúť a myslieť skôr na seba, aby potom neostal nešťastný po celý zvyšok života.. pekný deň
@darling16 dvies co mi napadlo, on sa boji ze ty budes zarabat viac mozno aj to by ho stvalo a mozno je taky pohodlny typ ze nechce nic menit.
Myslim si, ze ty uz vies odpoved 🙂
Inac arabstina a cinstina su dost tazke jazyky. Musis byt fakt hlavicka ;)
@lapersefona a mozno je to jeden vychcanec ktory sa boji ze keby odisla tak si najde lepsieho a takto si ju chce priputat pre seba...ktovie su kadejake typy ludi...MOj ex ked videl ze robim a zarabam viac a aj chlapi vzdelani sa okolo mna krutia tak ma sledoval na kazdom kroku aj so svokrom
@darling16 necitala som prispevky, ale ja by som tuto situaciu nedavala do polohy bud vztah alebo kariera. Ono pri troche usilia bude mozne oboje, samozrejme, ked sa budu obaja partneri snazit. S danou situaciou nie si spokojna, ja by som nebola tiez a velmi sa cudujem, ze si pristupila na ''kompromis'' byt radsej nezamestnana... studovala a praxovala si a chces pokracovat v danom obore, co je logicke a rozumne. Kedze je to zrejme specificka praca a treba sa kvoli nej prestahovat, tak to jednoducho treba brat ako fakt. Myslim, ze rozhovorov na danu temu ste mali s partnerom dost, tak treba zacat konat. Vyhladat pracovne pozicie, ktore Tvojmu profilu vyhovuju, mozno zuzit vyber na mesto, kde by sa Ti pacilo (a teoreticky aj Tvojmu partnerovi) a prijat pracovnu ponuku, ktora bude najviac vyhovovat. Rozumny partner Ta bud podpori a bude spolupracovat alebo nie, ale v tom pripade to jednoducho nie je vhodny muz pre Teba. Byt nezamestnana doma so ziadnou vyhliadkou nie je uprednostenie partnera ale obycajna hlupost. Drzim palce!
@svetlana35 no vidis presne to som mala n mysli..ach muzske ego...
To ci sa vztah rozpadne,ked pojdes za karierou, nie je len otazka na teba ale aj na tvojho priatela.Lebo toto je o dvoch.Ak ta podporuje,budete spolu aj keby ste mali byt na chvilu v inych mestach.Ale ak je on domasedko,robotu si vie najst,zamestnal by sa inde ale on NECHCE a preto ani TY NEMAS CHCIET, v takom pripade,by som sa vyprdla na to aby som s takou jazykovou kombinaciou sedela niekde v diere pri mraznicke.Pekne sa zbalila a odisla.
Nielen ze by som odisla z tej dediny, ja by som odisla aj z SK.Ak mas aj ine schopnosti, mas neuveritelne moznosti karierneho rastu v podstate kdekolvek. Ak tie jazyky mas skutocne na TOP urovni.Nechcem byt svina,ale z toho co pisu ostatne a co pises o nom ty..Skutocne nerozumiem,preco si este stale s nim.Cakas kym ti dojdu uspory?A co potom?On ta uzivi?
Aby som napisala suhrn,moj subjektivny pocit je ten,ze on vie,ze na to mas,ale ta blokuje.Lebo jemu sa nechce,tak aby si nebodaj nezarobila viac ako on.On je schopny kvoli muzskemu egu dosrat cely vztah,aj tvoje moznosti a vyhladky aby ste ako rodina v buducnosti mali lepsi zivot.A ty mu to pekne zeries,len aby si jeho ego neurazila.Uz len jedna otazka,co je pre teba viac dolezite,tvoj zivot,tvoja praca,tvoje stastie,tvoja spokojnost,tvoja kariera,tvoja nezavislost...alebo ego nejakeho CUDZIEHO chlapa,s ktorym ta okrem postele nespaja nic,ale vobec nic? Poloz si tu otazku a potom sa rozhodni.
@kapustovafliacka99 👍👏👍🌷
@darling16 ako prepáč, ty si ale hlúpa. Nechcem ta nahnevať, len ak niekto vie čínsky, arabský, anglicky, má toľko talentu v sebe od Boha ci z nebies, ber to ako chceš a takto ním mrhaaaa. Halóoo. Ja mat partnera tak šikovného, sim na neho hrdá a snažím sa ho podporiť v rozvoji. Je jedno aj ci vie jazyky, či je dobry rezbár, či bude doma sit krpce lebo ho to baví alebo ci vie niečo na svetovej úrovni a potrebuje vyletieť z domu. Každý normálny človek, ešte ľúbiaci podporuje toho druhého v dobrých veciach. Na šťastie nemáte ešte deti a nie žiaľ. Poznám lekárky, ktoré v pohode odrodili 3 deti a ficia ďalej vo svojom obore. Lebo ešte dlho budú pracovať do dochodku. Tvoj priatel je strašný sebec ak nie je ochotný nič obetovať pre lásku k tebe. Drzi sú ta v zlatej klietke doslova. Chod za svojimi snami, ten pravý chlap, ktorý ťa bude ľúbiť presne takú ambicióznu, ci len práce chtivu ta bude niekde čakať.
@darling16 Sorry ale si postavena na hlavu ak takto stagnujes ved zivot je len jeden to akoze co chces robit? S takym neschopackym trulom chces zit jak dakde v búdke na dedine? Naco si studovala a pracovala ked hovno z toho? A este napises ze decko. Ved nesi ani vydata, co ta drzi? A to on je kto ze ti bude rozkazovat aku pracu si mas brat? Ved ho posli do riti a najdes si v super praci niekoho na rovnakej inteligencnej urovni. To mu nepride sebecke a hnusne ze ty sa vzdavas svojich snov pre niekoho kto si ta ani nevazi? Sa zamysli a uz dneska bal kufre.
@darling16 asi áno, uprednostnila. Hlavne ak si mladá a môžeš si dovoliť kariéru uprednostniť ešte pred deťmi a rodinou. Už teraz Tvoj nešťastný postoj je dôkazom toho, že s tým musíš niečo urobiť, že to chce zmenu. Podľa mňa si to dala "na papier" len aby si sa o tom utvrdila a aby Ti to potvrdili možno aj tí čo si to prečítajú.
@romiada áno, možno máš pravdu, možno som len potrebovala počuť, že nie som sama, ktorá by to spravila takto. Avšak posledne sa o tom veľa rozprávam s okolím, ktoré sa mi stále čuduje kde som, čo som... aj rodiča mi začali dohovárať, hoci sa do mňa nikdy nestarali. Takže som sa rozhodla v prospech práce, pretože som si uvedomila, že nejde o kariéru, ale o bežnú súčasť života, každý človek skrátka potrebuje prácu, aby prežil... Aktuálne čakám, kedy nám skončí podnájom.
@zahrajzlato takže takto to dopadlo
@romiada áno, asi áno. O tej vízii som vedela, skôr som potrebovala fakt počuť iný ženský pohľad.
@zahrajzlato zobral to ako hotovú vec, vlastne som mu nedala na výber, to bolo také oznámenie. Možno si myslí, že sa ešte za tých pár mesiacov niečo stane.
čo má tvoja práca a kariéra spoločné s podnájmom ? ved hľadaj prácu, uplatnenie a rieš postupne
Áno, ja by som za takýchto okolností s takým pocitom frustrácie odišla začať nový život do iného mesta.

@darling16 ťahá Ťa dolu a bude Ťa ťahať dolu celý život, lebo proste to máš taký typ. Možno to, že sa treba držať vzťahu nie je dobrá výchova, nie si niečim viazaná, nie si povinná. Len niektoré veci človek zistí až po rokoch. napr. že preberáme modely rodín, v ktorých sme žili, aj keď nie sú správne. Ako žil jeho otec, či mama - to je jeho vzor. Ja by som si hlavne položila otázku - píšeš že žiješ s úspor, čo teda nie je nič moc, lebo Ty vo svojom veku nepotrebuješ žiť z úspor a minúť ich, aby si potom nemala. Čo urobíš keď sa Ti tie úspory minú, lebo to príde. Potom to už budeš musieť riešiť. Prečo to neriešiť skôr a ušetriť si úspory. Nemusíš sa rozísť, len odíď pracovať, aj keď budeš kvázi dochádzať k manželovi. Určite si nájdi prácu, ktorá Ťa bude baviť a posúvať vpred. Máš nato ideálny vek a tento čas už nevrátiš. Argument, že musí zostať pri mame, lebo je tiež nezamestnaná vypovedá o tom, že sa v rodine boja robiť rozhodnutia, ktoré by im pomáhali a posúvali, ale že žijú životom, ktorý je stagnáciou, zotrvávaním v niečom, čo ani nie je dobré, ale proste neurobia zmenu. Tvoj život vlastne pri ňom už je stagnáciou, a takto budeš žiť stále. Zmeň to, pokiaľ je čas.