Urážka od novopečenej svokry
Dobrý deň.
Mám 4 roky vzťah, 8 ročného syna z predošlého manželstva. Teraz už manžel má tiež syna, o rok staršieho z predošlého vzťahu. Nedávno sme manželstvom zoficiálnili náš vzťah, nakoľko spolu žijeme 3 roky, súkromný obrad na úrade.
Tu nastáva problém - rodine a blízkym sa už len oznámilo, že sme tak učinili a reakcia novej svokry ma nechala posadenú na zadku. Oznámenie len hodila do šufla, niečo zamumlala a tvárila sa, že sa nič nestalo. Ok, nepotrebujem ovácie, mám svoj vek, nerobili sme žiadny humbuk, ale gratulujem, či všetko dobré sa tak nejako očakáva. Zo slušnosti. Odchádzala som v rozpakoch - fungovali sme celý čas predtým normálne. Spoločné oslavy, spoločná príprava a réžia osláv, vždy má niečo aj pre môjho malého na narodeniny, Vianoce alebo len tak. Cítila som sa ako "nevesta" už nejakú dobu. Nová svokra nie je úplne vyrovnaný človek, ledva sa rozpráva s vlastnými deťmi, je veľmi uzavretá, ale akceptovala som to.
Avšak na ďalší deň po oznámení volala môjmu už manželovi, nech mu HLAVNE nenapadne si moje dieťa osvojiť, lebo za tri roky sa rozvedieme a ja budem pýtať výživné od neho. Fajn, praktická žena, treba myslieť do budúcna - ale je to normálna reakcia? Nič také nechcem riešiť, moje dieťa má otca. No urazilo ma to, to je prvá reakcia na oznámenie svadby? Mne sa teraz nechce prijímať nedeľné pozvania a chodiť sedieť a tváriť sa usmiato... Odmietla som tam ísť.
Teraz neviem, či som prehnaná... Ale nemá význam sa s nimi rozprávať, oni sa nerozprávajú nikdy o ničom, asi by dostala mŕtvicu. Len, že ako by ste to brali vy na mojom mieste.
Ďakujem
@anonym_autor ťažká situácia. Lebo úplne chápem teba, si tam ako rodina, berú ta a aj tvoje dieťa a potom toto hlúpe správanie svokry. Podľa opisu si spomínala mie veľmi dobre a otvorene vzťahy. Chápem prečo ste svadbu poriešili takto. My budeme úplne podobne riešiť a nie rodičia nebudú prítomní kvôli vzťahom. Treba si uvedomiť že nie vždy mozu deti za vzťahy s rodičmi. Tvoja svokra sa ti len ukázala aká je a ako ta vníma. Buď rada, mám niečo podobne preto chápem to sklamanie. Nedávno som sa tiež takto sklamala, keď mie ešte horšie. Mala vám zagratulovať , je to slušnosť, stačilo gratulujem jedno slovo. Neurobila to lebo je ješitná baba. Hrala krásnu hru pred tebou. Prečo že som takáto ja to asi aj vnímam osobnejšie, keďže takto isto sa moja svokra zachovala. Na spoločne stretnutie vás pozvala oboch? Udržala by som chladný vzťah, treba ti takúto osobu k životu? Išla by som na rodinný obed si rodina predsa a krásne by som sa bavila so svojim mužom a zvysoka kašľala na svokru. Muž by si ta mohol trošku zastať a rázne jej vysvetliť, čo si môže dovoliť voči tebe a čo mie. Tie jej reči sú rečičky nevie uz čo ma povedať. Prajem veľa síl, aby si ako tak zvládla vychádzať s takou osobou v živote, aspoň minimálne, kvôli mužovi, predsa si si brala jeho a nie ju
@anonym_db5305 kaslala by si na svokru, ale jedlo, ktoré navarila, napiekla by si zjedla. To je take trápne.
@anonym_db5305 otrasná osoba tá svokra musí byť. Prijala ju do rodiny, pozývala na rodinné akcie, jej synovi darčeky kupuje. Hnusoba jedna.
@koniarova za mňa áno. Asi si sa nestretla s ľuďmi,ktorí len hrajú formu. Sú milí, zlatí lebo sa patrí, vnútri opak. Pri takýchto vyhrotenejsich situáciách sa to objavi, čo sa stalo aj autorke. Tiež som niekedy naivne verila ako každý človek je dobrý, má len správne úmysly….. ale našťastie som to zistila včas. A nie nemám okolo seba hnusných ľudí len, mám rodinu a verila som, že aj mužova matka do mojej rodiny bude patriť. Ublížila mne aj môjmu mužovi tak, že už to nejde zvrátiť. Našťastie
@anonym_db5305 kaslala by si na svokru, ale jedlo, ktoré navarila, napiekla by si zjedla. To je take trápne.
@anonym_2222de no, ja mám všetky možné alergie, takže našťastie to nie je veľmi môj prípad. 😄
Dá sa to zobrať z inej strany, keď ideme takto uštipačne - aby som im makala na roli, to áno, aby som pomáhala na každej oslave a fungovala ako umývačka riadu a čašníčka, to áno... Prijať darčeky na každej oslave a pod stromčekom, to áno. Povedať "gratulujem, ale mohli ste dať vedieť", to už nie.
Samozrejme, to je už len reakcia na ten tón v tvojom komentári.
@anonym_2222de hah, ja k tej svojej nechodím jesť. To ako sa správa sa premieta aj do varenia. Ďakujem neprosím, radšej navarím pre svoju rodinu sama. Reagovala som čo by som robila na mieste autorky, keď doteraz bola súčasťou rodiny a po svadbe svokra takto skysla voči nej 😂
@anonym_2222de no, ja mám všetky možné alergie, takže našťastie to nie je veľmi môj prípad. 😄
Dá sa to zobrať z inej strany, keď ideme takto uštipačne - aby som im makala na roli, to áno, aby som pomáhala na každej oslave a fungovala ako umývačka riadu a čašníčka, to áno... Prijať darčeky na každej oslave a pod stromčekom, to áno. Povedať "gratulujem, ale mohli ste dať vedieť", to už nie.
Samozrejme, to je už len reakcia na ten tón v tvojom komentári.
@anonym_autor myslím že sa reagovalo na mňa, že viem ísť vyzierat svokru 😂 autorka chod na obed, ste oficiálne rodina, možno ta tvoja svokra odfuci dovtedy. Možno len skratovala. Ak nie, len si ju nepripusť k telu s buď neutrálna, čo ste myslím doteraz robili aj. Asi ťažko by si mala vzťah krásny nevesta-svokra, keď tvoj manžel nemá úplne naj vzťahy. Čo sa dá robiť no. Budujte s oku rodinu silnou a ukážte deťom ako sa to robí. A gratulujem k sobášu! 🩷
@anonym_2222de no vsetci su v sucasnosti taki vyhladnuti, ze ledva cakaju co im da svokra jest, ze? Ci podla seba sudis ostatnych? Vies o tom, ze ludia si doma varia a necakaju kto ich zavola na obed?
@anonym_autor dost by ma ako mamu zamrzelo kebyze sa o svadbe dozviem z "oznamenia". Hlavne ked tri roky spolu pekne fungujete.
To co sa nasledne udialo mozes brat ako velku krivdu a priepast prehlbit. Alebo sa nad to povzniest a snazit sa nehadzat sa o zem lebo ty si cakala gratulaciu a svokra nechce aby si muz osvojil syna
@anonym_2222de rozhodli sa tak po 4 ročnom vzťahu, sú dospelí a ja by som to rešpektovala, ale vidím, že niektoré chcú mať deti pod kontrolou a kecať im do života aj keď sú dospelé. Možno práve preto sa tak rozhodli a na trápnu poznámku o zastávke ani nereagujem.
@anonym_482a0a treba rešpektovať dospelé deti, ak sa tak rozhodli je to ich vec. Svokra šťastná nemusí byť, ale nemusí mať ani zákerné poznámky na syna nevesty.
@anonym_2dc1c4 veď práve kvôli tomu je tam nejaký problém, nedôvera syna voci rodičom alebo nevesty, ktorej želanie on len splnil, a na toto ta svokra reagovala
@anonym_autor inak ocenujem, po nejakom čase opäť normálna téma, pri ktorej sa môže človek hlbsie zamyslieť. Toto by malo ísť na titulku a nie, či je normálne, ak je žena fyzicky tyrana a nevie o tom.
Ste zmontovana rodina, ked bude spolocne dieta, tak tvoje a moj biju nase😅 neodvrhuj hned spolocne obedy, tie vela znamenaju pre ich vnuka a mozno aj pre tvojho maleho. Kazdy vztah viac dava, ako berie, ked to nie je epstein🫂 opytaj sa, co mozem pre svokrovcov II. urobit? A urob to, nieco sa najde a lady sa roztopia.
a tebe by sa pacilo keby ti syn dal len zdrap papiera ze mal svadbu? nic ti nepovie,nepozve ta? ani mini oslava v kruhu rodiny? osobne keby to mne spravilo dieta tiez ma to zamrzi a nahnevam sa.. zachovali ste sa voci nej tak hnusne ako ona k tebe teraz-nemate si co vycitat - a len nahals muzovi povedala to co je pravda ...
Mimochodom, teší ma, že až na jeden komentár nikto neskloňuje to, že v skutočnosti so mnou (a synom) nie je vyrovnaná. Lebo to bolo to, čo mne napadlo.
Ak je to len o tom, že nie je schopná akceptovať (alebo primerane reagovať na) rozhodnutie svojho 40+ syna a jeho dlhodobej partnerky, tak je to ten lepší prípad.
Napriek tomu si myslím, že mohlo prísť aj - "Mohli ste dať vedieť vopred, ale gratulujem." Nemuseli sme sa rozhodnúť podľa jej predstáv, ale treba si zachovať slušnosť. Najmä pri jej celkovom formálnom životnom nastavení.
Mám podobnú situáciu, dieťa z prvého vzťahu, môj už manžel dieťa nemá, ale vzťahy navzájom so svokrovcami máme dobré. Tiež sme nechceli svadbu s ovaciami, ale bolo by nám ľúto, že tam rodičov nemáme. Aby sme sa vyhli nežiaducim radám pred svadbou, všetko sme si vybavili a rodičov sme pozvali na obed s tým, že sme im tak nejako načrtli, že nech sa oblečú slavnostnejsie. Stretli sme sa na námestí, čiže nejakých 20 minut pred obradom. Naši bratia boli svedkovia. Potom sme šli na obed. Nikto sa nehneval, všetci chápali a akceptovali že sme to chceli takto.
Teda hej, svokor sa hneval, lebo že keby vedel, pôjde do banky a kúpi aspoň kyticu 😂😂😂
Ježiš Mária. Robíte z komára somára. Však sa jej ospravedlňte, že ste jej ani nedali vedieť ( mohli ste) a reči si nevšímajte. Zjavne dúfala, že k tomuto kroku nedôjde a že sa rozidete. 95 % svokier v to tajne dúfa.
Nestalo sa, tak si stará trošku pofrflala. Tak jak ty frfles teraz na ňu. Move on a život ide dalej
Ježiš Mária. Robíte z komára somára. Však sa jej ospravedlňte, že ste jej ani nedali vedieť ( mohli ste) a reči si nevšímajte. Zjavne dúfala, že k tomuto kroku nedôjde a že sa rozidete. 95 % svokier v to tajne dúfa.
Nestalo sa, tak si stará trošku pofrflala. Tak jak ty frfles teraz na ňu. Move on a život ide dalej
@doriiis máš pravdu 🙂
@anonym_autor tak ako sa teba dotkla jej reakcia, tak jej sa zrejme dotklo to, ze vlastny syn sa neunuval jej povedat, ze sa bude zenit. Je divne ocakavat gratulaciu ak niekoho takto obides. Nehovorim o pozvani, hovorim len o jednoduchom oznameni “mami, buduci tyzden sa s anickou vezmeme, len jednoduchy obrad na urade o dvoch svedkoch”. Nemozes ocakavat slusnost, ked ju sama nedavas 🤷♀️
My sme mali tiez svadbu o 2svedkoch, nevedel o tom nikto v rodine. Prave preto lebo sme vedeli dopredu ze budu mat svokrovci blbe poznamky, ze to sa nepatri, treba pozvat sesternicu 8 kolena a jasne ze treba mat obrovitansku oslavu. Tak sme to spravili po svojom, na vecere sme boli len my so svedkami. A rodine sme to oznamili po. Aj mojim svokrovcom sa to nepacilo lebo co povie suseda a bla bla. Lepsie sme spravit nemohli a do dnes nelutujem. Kasli na nu a uzivajte si jeden druheho
@doriiis máš pravdu 🙂
@anonym_autor speváčka z Roxette Márie Fredriksson sa vydávala tajne bez účasti svojho speváckeho kolegu Pera. Oznámila mu to až po svadbe. Ich vzťahy boli potom extrémne narušené a Per, ktorý považoval Marie za svoju rodinu verejne priznal, že sa ho to veľmi dotklo a musel to niekoľko rokov predychavať. Marie sa mu ospravedlnila a Per sa pokúsil obnoviť spevácky a priateľský vzťah s Márie. Roky sa pokúšal vysvetliť si, prečo ho Márie vynechala zo svadby, keď on ju bral ako svoju rodinu.
No, ale prvi ste sa zachovali neslusne vy. A od nej ocakavate slusnost? Dostavas len to co davas. Zaujimave, ze sa takto zachovas a potom ocakavas, ze ti budu vsetci gratulovat....
Ako nehnevaj sa, stale omielas, ze ste 40+ a co teraz ako? Po 40+ sa uz nerobia jednoduche svadby s najblizsou rodinou a pripadnym naslednym obedom? Pokial ste to chceli takto, tak ste im ani nemali oznamovat, ze ste zasnubeni. Lebo ak najblizsej rodine oznamis, ze si zasnubena, tak ocakava, ze rovnako neskor oznamis aj kedy bude svadba. Aspon v nasej kulture je to povazovane za zvyk a tradiciu. Nemame tu Las Vegas, kde su bezne sobase za 5min a nikto o nich vopred nevie.
A rovnako to moze aj ona brat ako ty - ty si si z jej reakcie myslela, ze ta neprijima so synom - a po tomto si zase ona moze mysliet, ze ty ju neprijimas ako rodinu.
Po druhe stale omielas ako maju v rodine formalne vztahy. A co je na tom akoze zle, ze sa bavia o neutralnych temach? Aspon prebiehaju stretnutia v pohode, dobrej nalade a bez hadok. Nie kazda rodina musi na rodinnych stretnutiach ukazovať všetky svoje emocie a psychicke stavy. Ja by som bola len rada.
@anonym_autor vy ste svokru nepozvali na svadbu? Ani ste jej neoznámili, že svatba bude? Matka tvojho muža nebola na svadbe prítomná? No, tak jej reakcia bola podľa mňa primeraná situácii. Ak ste ju nepotrebovali na svatba, nevidím dôvod , aby ste ju potrebovali na ovácie po svadbe. Mňa by sa to veľmi dotklo, keby ma dieťa vylúčilo zo svadby.😔
Ahoj, my sme tiež nikoho z rodiny nepozvali, nevedeli o našej svadbe a učinili sme tak z istých súkromných dôvodov. Ja si ale nemyslím, že je to dôvod na to, aby sa svokra takto rozdrapovala, aj tak tým nič nedosiahne. To, prečo ste sa zosobášili súkromne je len vaša vec, váš život a keďže správanie svokry je neprimerané, môžeš sa slobodne rozhodnúť nestretávať sa s ňou a ani dieťa k nej nepúšťať. Svokry sú už žiaľ také, že všetko chcú vedieť, všade chcú byť a hlavne chcú riadiť - svojich synov, dcéry a keď si nimi proste nenecháš rýpať do života, potom sa takto sfukujú a čo s nimi, no nič, len si to nevšímať, nedávať tomu pozornosť..Držím palce a nerob si z toho veľkú hlavu, nič zlé ste neurobili.
@anonym_autor
Ahoj, my sme tiež nikoho z rodiny nepozvali, nevedeli o našej svadbe a učinili sme tak z istých súkromných dôvodov. Ja si ale nemyslím, že je to dôvod na to, aby sa svokra takto rozdrapovala, aj tak tým nič nedosiahne. To, prečo ste sa zosobášili súkromne je len vaša vec, váš život a keďže správanie svokry je neprimerané, môžeš sa slobodne rozhodnúť nestretávať sa s ňou a ani dieťa k nej nepúšťať. Svokry sú už žiaľ také, že všetko chcú vedieť, všade chcú byť a hlavne chcú riadiť - svojich synov, dcéry a keď si nimi proste nenecháš rýpať do života, potom sa takto sfukujú a čo s nimi, no nič, len si to nevšímať, nedávať tomu pozornosť..Držím palce a nerob si z toho veľkú hlavu, nič zlé ste neurobili.
@anonym_autor
@anonym_f3fb08 " len si " to" nevšímať, nedávať tomu pozornosť. 😳Bože, veď je to jeho matka, absolútne najbližšia rodina. To aké vzťahy máte, že sa takto správate k matke? No nič, k tomu len toľko, že existujú rôzni ľudia s rôznymi vzťahmi v rodine a chvalabohu, že nepatrím medzi medzi tých nešťastníkov, ktorý si " to nevšímajú nedávajú "tomu " pozornosť".
@anonym_autor
@anonym_f3fb08 Nemam pocit z autorkinych slov, ze by svokra chcela riadit jej manzela.
Autorka, ked tak ste im po oznameni zasnub mali proste odkomunikovat ako si predstavujete svadbu. A to si mohla kludne komunikovat aj ty a nie cakat, ze to manzel "vybavi". Tu zlyhala absolutne komunikacia. Keby vopred boli informovani, ze svadba bude bez nich niekedy, tak to nasledne beru inak. Ale oznamovat zasnubenie a potom spravit toto, to je ako na co dobre...pokazit si vztahy hned na zaciatku pre tvoj dobry pocit ako si vsetkych obabrala a usetrila si.
Vies, aj ti svokrovci, ktovie kolko este budu zit....
@anonym_f3fb08 " len si " to" nevšímať, nedávať tomu pozornosť. 😳Bože, veď je to jeho matka, absolútne najbližšia rodina. To aké vzťahy máte, že sa takto správate k matke? No nič, k tomu len toľko, že existujú rôzni ľudia s rôznymi vzťahmi v rodine a chvalabohu, že nepatrím medzi medzi tých nešťastníkov, ktorý si " to nevšímajú nedávajú "tomu " pozornosť".
@anonym_8a2af6 tiež mi je z toho smutno, čo tu čítam. Verím, že svoje deti vychovávam dobre a budeme mať pekné vzťahy aj s nevestami.
Urazilo by to aj mňa
No mňa by tiež ako matku hnevalo,mrzelo, že dozviem sa o synovej svadbe az po...asi nieste moc rodinne založení, keď takéto udalostí nezdielate s blízkou rodinou
Neviem ani viac čo povedať ale sucitim so svokrou
Také tajnosti, tiež by som nevedela ešte čo od teba čakať.,
Čo už.. už to nevratite späť
A ako si napisala dovtedy bolo všetko spoločne a zrazu z takej udalosti ste ju vyškrtli 😮💨
Asi len proste prekapena. Necakala ze ju z tohto okamihu "vyclenite".
Ano aj ostatnych. To ju ale netrapi kto dalsi tam bol.
Bola na jednej svadbe. Mozno chcela byt aj na tejto. Mozno sa citi hmmm "oklamana" ze o niecom takom nevedela. Ze ste jej to oznamili "len tak".
Hmmm ako pises-kazdy ma ine predstavy. Ine prezivanie....
mozno aj tvoju mamu to mrzelo ze nebola. Len to nedala takto najavo.
A ešte dodám
Obrovský rozdiel povedať dopredu, že budete mať svadbu ale nikto nieje pozvaní
alebo natajnasa čo zopakujem dovtedy ste spoločne nemali problém nič🥺
Chudera svokra,keby som mohla normálne ju objimem ako mi je jej ľúto a to ani ju nepoznám
Ach..
... ocakavas slusnost , ktoru si sama neukazala ...a to vobec nejde o nejaku oslavu ci " obed"..
@anonym_autor ty si ešte v pohode. Moja svokra sa po mojom desaťročnom vzťahu s jej synom po oznámení o tom že sme sa vzali psychicky zrútila. Vraj nie som vhodná pre neho. A celých desať rokov mi posielala darčeky a nechala pozdravovat.... Stáva sa. Nerieš. Je to staršia žena, rešpektuj, ale nedaj si pokaziť manzelstvo.

@anonym_2dc1c4 nie povolenie. Ale bezne si blizki ludia taketo veci zdielaju. Ci akoze Ty sa s rodicmi a detmi bavis len o pocasi? Jak s cudzim clovekom na zastavke?
@anonym_2222de rozhodli sa tak po 4 ročnom vzťahu, sú dospelí a ja by som to rešpektovala, ale vidím, že niektoré chcú mať deti pod kontrolou a kecať im do života aj keď sú dospelé. Možno práve preto sa tak rozhodli a na trápnu poznámku o zastávke ani nereagujem.
@anonym_482a0a treba rešpektovať dospelé deti, ak sa tak rozhodli je to ich vec. Svokra šťastná nemusí byť, ale nemusí mať ani zákerné poznámky na syna nevesty.