icon

Váš názor na náš rodinný problém

mesiac2015
5. dec 2015

Ahojte mamicky.
Hned na zaciatok napisem,ze som si zalozila novy nick,aby sa predislo nedorozumeniam v rodine.
Chcela by som pocut Vas nazor na nasledovnu situaciu,alebo si to len ja velmi pripustam.
Pred rokom mi zomrel otec a ked bolo dedicske konanie zistilo sa,ze treba doplatit zanho este 700€
Mama plakala,ze tolko penazi teraz nema,lebo predsa zije z jedneho dochodku...moj nazor bol,ze si to rozdelime medzi sebom my surodenci a zaplatime to.
Dala som mame peniaze.Tyzden potom mala moja dcera narodeniny a mama(dcerina babka) jej nic nekupila,lebo nema peniaze.To bolo take prve sklamanie kedze peniaze odomna mala.Dcere by naozaj stacili napr.ceruzky za euro. Malej bolo luto,ze babka jej nic nedala😔
Teraz bude Mikulas...bavila som sa s mamou o tom a hovorila,ze krstna kupila pre moje deti sladkosti a poslala nam ich. som sa potesila a hovorila som,ze jej musim napisat a podakovat.a ona ani len nespomenula,ze by im nieco poslala...byvame od seba 350km takze nebudeme spolu.
Alebo napriklad ked zomrel otec sme sa skladali na pohreb a vsetko okolo toho.
Celkovu sumu za vsetko sme rozdelili medzi nas deti.Od nej sme neziadali,aby nieco platila.
Ja som jej svoju ciastku dala a jeden brat nie,lebo ,ze nema.
Na to som povedala,ze to uz je medzi nimi ako sa dohodnu..Ale prave som sa dozvedela,ze si hlada brigadu,aby mohla vratit peniaze za pohreb mojej sestre.
Dala jej rovnaku ciastku ako ja.
A mne samozrejme nic.
Je to podla Vas spravodlive?

tanka0908
5. dec 2015

ak toto povazujes za problem v rodine, tak to si asi ziadny vazny problem nemala. peniaze boli a budu bud rada ze mas zdravu rodinu a neries peniaze.

jadelka
5. dec 2015

moja mama nikde nerobi uz roky a nema z coho zit, ja som samozivitelka a este jej pomaham ako viem, nikdy by ma nenapadlo hnevat sa za mamu, ze neda mojim detom nic, aj ked ona aspon cokaladku kupi a da, ale aj tak, keby aj nie nehnevala by som sa zato, ze nic neda, ked nema z coho, ale skor zato, ze je taka nezodpovedna a nesnazi sa nejako svoju zlu situaciu riesit.

nela1916
5. dec 2015

@mesiac2015 ... posielaš mame prášky na pranie a potraviny (ktoré si z dôchodku nemôže dovoliť, predpokladajme), ale ty od nej očakávaš darček pre dcéru? Možno som už aj ja skĺzla do nezmyselných konšpirácií, ale príde mi to také okaté "niečo za niečo", také doťahovanie sa o každý cent, a to je ozaj zbytočné míňanie drahocennej životnej energie. A tú vec so ssestrou by som si proste vykomunikovala - nerozumiem, máte s mamou problém hovoriť o veciach na rovinu, alebo je tá informácia od krstnej akože veľmi prísne tajná a nemáš ju šíriť? Alebo?

alaguema
5. dec 2015

@mesiac2015 ak niečo dávaš, dávaj nezištne. V opačnom prípade, sa ti to takto "vráti". Máš zrejme pochopiť, že skutočne dávať od srdca, vyzerá inak než to, čo robíš ty. Možno si výpomocou mame kupuješ jej priazeň, alebo to robíš, lebo "sa to má".

vejula
5. dec 2015

@alaguema ale koniec koncov je velmi smutné ak si dieťa musí kupovať priazen rodiča... Tá by podla mna mala byť uplne automatická, či nie?

zuzada29
5. dec 2015

Ja ju chápem trochu.ja to mám podobne so svokrou. Pýta sa či ju odvezieme do kostola ktorý je za rohom a kvôli vnukovi ktorý žije s ňou (svagrinej dieťa) zbeha celé mesto aby mu kúpila mobil a on je lenivý a nič jej doma nepomáha. A ked sa ozvem tak som zlá nevesta.

alaguema
5. dec 2015

@vejula je toho veľa na tom svete čo nie je, akoby by malo byť. Myslím, že to je jedna z našich úloh, naučiť sa postaviť aj k takýmto veciam s nadhľadom zrelého človeka. V tomto konkrétnom prípade viem úplne presne, o čom píšem 😉

mihula
5. dec 2015

@nela1916 myslim si,ze ani jej tak nejde o peniaze ako o princip.A tiez si myslim,ze ja ako matka ak si od svojej dcery dokazem vziat peniaze a aj veci dennej potreby,snad by som si mohla tiez spomenut,ze mam aj vnucata a ten balicek nestoji hory doly.
Neviem si ani len predstavit,aby som svojim detom zanechala dlzoby a tiez si neviem predstavit,ze budem cakat aby sa vyskladali na moj pohreb.Kazdy človek od urciteho veku sa zamysla nad svojim koncom a snazi sa nejaky obnos penazi mat nasetreny.
Tiez mi pride nepochopitelne,ako jej nemoze vystacit na zivobytie ak ma svoj dochodok,vdovsky dochodok po muzovi,100e jej dava dcera,ktora snou zije a pisatelka jej pomaha ako vie.
Tiez na zamyslenie

vejula
5. dec 2015

@alaguema asi ano, len je to určite ťažké. Poznám dievča, ktoré od mala bojuje o lásku a priazen matky, zatial čo jej sestra si jej lasku zasluží len tým že je (tak ako by to aj malo byť). Ale ako píšeš život nieje dokonalý.

alaguema
5. dec 2015

@vejula pre každého je ťažké niečo iné, to chápem. Každopádne, treba si uvedomiť, že ľudia riešia aj oveľa, oveľa horšie problémy. Túžba po uznaní rodiča je vlastne taká egoistická záležitosť, ktorá je navyše prezentovaná stále akoby z pozície obete, toho neuznaného, nechváleného dieťaťa. Ten človek nevyrástol. Aj ako dospelý, už sám rodič dieťaťa, si stále ofukuje to bibinko z detstva. Nie je to určite nič, kvôli čomu by som nejak hlboko cítila s dotyčným, lebo je to dobrovoľné nimranie sa v niečom, na čom vlastne nezáleží. Je to asi aj nedostatkom sebadôvery, alebo tej viery, že viem, aká je moja hodnota a nemeria sa tým, čo si myslí mama, otec, brat, manžel...atď. V každom takom prípade je to ale škoda, lebo je to len mrhanie energiou.

vejula
5. dec 2015

@alaguema ja si zas myslím, že tieto zranenia su tie najsmerodatnejšie. Ak dieťa v detstve nedostane lásku to určite nieje nejaké zanedbatelne bobenko ale fest velká rana, ktorá sa často odzrkadluje v konaní človeka v dospelosti. Samozrejme da sa s tým pracovať, ale nieje to jednoduchá záležitosť. Teda zaleží aj od osobnosti samozrejme...

0silvia0
5. dec 2015

@vejula aj rodičia sú ľudia, ktorí kopu vecí nerobia správne. Áno, nemali by, ale robia. Tým, že sa človek stane rodičom sa nestane automaticky spravodlivým, vnímavým, chápavým človekom... Ak by to tak bolo, žiadne dieťa by nemalo žiadnu traumu z detstva. Rodičia robia kopu chýb, možno nevedomky, možno len tým, že jednoducho rozumejú jednemu dieťaťu viac ako druhému, možno sa v jednom dieťati vidia a v druhom vidia napr. svokru/svokra. To je jedno, jednoducho sa to stáva a aj to dieťa, keď vekom dozreje, pochopí, že rodič je len obyčajný omylný človek (nie nadčlovek, ako rodiča vnímajú deti v detstve) a robil/robí chyby ako ktokoľvek iný. Ak to dospelé dieťa nepochopí, znamená to, že ešte pravdepodobne ľudsky nedozrelo 😒
Máš pravdu v tom, že často sú to fatálne rany, z ktorých sa dieťa líže dosť dlho, ale povedz.... čo sa s týmto dá robiť??? Áno, rodič by mal byť taký a onaký, lenže nie je... nikde nie je žiadne pravidlo, že rodičom sa môže stať len vyzretá, zodpovedná osobnosť. Jednoducho rodičom sa stáva ktokoľvek, čo sa s týmto dá robiť?

alaguema
5. dec 2015

@vejula neviem, ako je to konkrétne v tomto prípade, ale ja som písala o nedostatku uznania, priazne, nie o nedostatku lásky. Nikde ani nečítam, že by to zakladateľka spomínala. Rieši nejaké financie a to, že nie je prísun darčekov, zatiaľ čo sestra užíva nejaké privilégia. Takže mne to skôr znie na súrodeneckú rivalitu a možno rozdielny meter na deti zo strany matky. Nedostatok lásky v detstve vie narobiť veľa zla, s tým súhlasím...len nemám dojem, že by sa tu toto riešilo.

vejula
5. dec 2015

@0silvia0 ano je to ako píšeš, vo všetkom suhlasím, ale aj tak si myslím, že to nieje lahká záležitosť. KEdže tie deti nepocítili tu nezištnu lásku ako deti, velmi ťažko budu svojim rodičom tu nezištnu lasku vracať. A aj to pochopenie o ktorom píšeš môže byť sťažené tou skusenosťou z detstva.

vejula
5. dec 2015

@alaguema neviem, nezažila som... Ale je možné že to dieťa to môže vnímať tak, kedže je tam ten dvojitý meter, že mama má rada sestru a mna nie...

alaguema
5. dec 2015

@vejula dieťa to tak môže vnímať a asi aj vníma. Ale pokiaľ má tú rodičovskú pozornosť a tie bežné prejavy náklonnosti a starostlivosť, tak sa nedá hovoriť o nedostatku lásky a v určitom veku to aj pochopí. Jednoducho, ako píše @0silvia0 , tie vzťahy môžu byť fakt zložité a človek dospieva aj preto, aby začal chápať aj tieto veci. Len ono sa to nedá, kým človek neprekoná sebaľútosť a neopustí pozíciu obete.

sense
5. dec 2015

myslim ze tu nejde ani tak o tie peniaze, ani o cokoladu na mikulasa ale o princip zrejme ze nie vsetky deti su brane rovnako....

babika23
5. dec 2015

Ja ta plne chápem, tiez som v tejto situácii bola a naštastie sa to po rozhovoroch zmenilo... Niekedy si rodičia neuvedomujú, ze robia rozdiely medzi deťmi, ona to asi nerobí naschval.. Skús sa o tom porozprávať s ňou alebo ak na to nemáš chuť a odvahu, tak jedine pustiť to z hlavy... Možno mamu trápi nezáujem sestry o ňu a takto sa ju snaží vybojovať, nikdy nevieš... Niekedy všetci nelogicky usilujeme o priazeň toho, kto nám ju proste nechce dať... Nenechaj si kaziť sviatky, dcérka urcite pochopí, alebo jej kúp niečo ty za ňu. Ja ta naozaj chápem, ale rodičov proste nezmeníš, s niektorými vecami sa dá iba zmieriť... Držím ti úprimne palce

rainbow0508
5. dec 2015

Myslim si, ze koren veci je niekde hlbsie: mozno ta, ktora pise prispevok, ma dojdm, ze vzdy robila vsetko tak, aby mame vyhovela, kym ostatni nie...a ona je teraz ta, ktoru si nevsimaju...len sa pytam, ze ak ma rodinky (manzela deti), ci im to neklape, ked sa musi takto zniovat a stracat sebauctu dovolavanim sa (akoze) spravodlivosti...zena, matka a manzelka, ktora je plne milovana a vazena svojim manzelom a deti, ktora uz je tak zrela, ze pozna svoju hodnotu a vazi si sama seba, nezobroni o pozornost svojej matky...chybu treba hladat inde, nid v spravani sa matky k nej...si myslim

katrin21
5. dec 2015

no,. vacsina jej tu vycitate, ale...
ja si myslim, ze ona ma pravdu a chapem ju.
Prave preto, ze dcera jej pomaha a posiela jej jedlo a ine veci, mohla by babka usetrit aspon 2E a kupit cokoladu,alebo fixky napr. vnucke.. proste nieco .... KOlkokrat v tych predajniach za 1E najdete aj nieco za par šupov, co symbolicky ucel splni, aby vnucatko nebolo sklamane...
A duplom, ak jedna dcera da peniaze, aj druha a jednej to ma potrebu vracat, pritom ta v podstate skoro zadarmo u nej byva a nema ziadne starosti, rodinu , nic.... a este sa asi aj naje z toho, co posle druha sestra raz za cas.. Hmm... no divny meter aj podla mna.. sorry...
Ja som za spravodlivost....
Je pekne, ze ona mame pomaha a mozno je na tom trochu lepsie, ako ostatní surodenci, ale co ked sa ostatní len spoliehaju, ze ved ona da a oni sa nejako zvezu pri tom, v podstate je to zneuzivanie situacie a mama by to mala vidiet a ist na brigadu skor aby vnucke mohla kupit darcek a nie aby splagila jednemu dietatu z 3 nieco.....

skusila si to mame povedat? ze o tom vies a spytat sa jej, preco to robi? ako sa citis potom ty? alebo co ju k tomu vedie? MOzno by to pomohlo, ty to dostanes so seba von a mama tiez bude vediet, ze kde je sever..... Netreba to v sebe dusit, ja by som to mame urcite povedala, ja v sebe neviem nieco dusit...
A ano, je to nespravodlive...nech je ako chce, ale je to nespravodlive. Uz z principu.

deny81
5. dec 2015

@mesiac2015 tak a pekne pocuvaj/citaj. nie je to o tom, kto dalej docika resp. kto mohol cikat alebo nie. Ide o to, ze ta zena ta vychovala, starala sa o teba, davala svoje peniaze na tvoje plienky,zosity, oblecenie, starala sa o teba, ked si bola chora. Aspon zo slusnosti, by ti luto nemalo byt, ked v takejto situacii nema / neda. a to ze chce vratit tvojej sestre a tebe nie? Chyba ti to tak strasne moc? keby sa tvoje deti/dieta v tvojom starom veku hadali o to, kto ma tvojmu muzovi ich otcovi zaplatit pohreb, ako by si sa citila? dnesna obrovska chyba - z deti su modly, len skoda ze sa neudrzuje ucta k rodicom a vdacnost ......

sense
5. dec 2015

@deny81 prepac ale myslim ze rovnako vychovala aj ostatne dve deti alebo nie?...zrejme ju pochopi len niekto kto v rovnakej situacii bol kde bolo kazde dieta al. vnuca ci pravnuca brane inak a nie na kazde bol rovnaky meter....

katarinapekna
5. dec 2015

Nechápem čo to tu splietate o spravodlivosti??? To je čo? Je to len slovo,pomenovanie niečo čo reálne neexistuje. Ľudia majú 2 a viac detí absolútne netuším k comu je to dobré???? Nikdy nebude mat tie deti rovnako rád, ani vnucata, ale nikto z rrodičov nemá gule na to,aby to priznal. 🙂

bonaqa2013
5. dec 2015

Na pohreb si mali rodičia našetriť sami. Tiež sme mamu pochovali v sept. a všetko zaplatil otec z peňazí čo si s mamou našetrili. Ak otec narobil dlh - mali ste to odrátať z dedičstva.... vieš, nikdy nebude spravodlivosť. .... To vidím aj ja teraz po smrti mamy....

jeennyv
5. dec 2015

Ja situaciu vidim tak, ze nejde o tie peniaze samotne, ale ide o pristup, o pomoc ktoru poskytneme niekomu, ci poziciame peniaze atd, a cakame aspon slusne zaobchadzanie....@mesiac2015 ja na tvojom mieste by som to mame povedala, ze nejde o tie peniaze samotne a o nejake dary, ale o fakt, ze ked vy surodenci riesite veci rovnakym dielom, tak by mala aj ona, ved uz len korektny problematika dlhovania, ved ked nieco dlzim, tak vratim kazdemu, nie len niekomu.... a co sa tyka tvojho vztahu s mamou, ja vobec nepovazujem za detinske tvoje pocity, to povacsine tak, ked je viac surodencov, aj moj ocik je z pocetnejsej rodiny a tam vidno na vztahoch, ze deti doteraz, dnes uz dospeli ludia sa nevedia vyrovnat s istymi pristupmi rodica..uprednostnovanim atd.. cize ja ta napr. uplne chapem, ale tazko s tym nieco narobis, jedine ked nechas priechod svojim pocitom a porozpravate sa o tom...

deny81
5. dec 2015

@sense ja som tiez dieta ktore "ma smolu". a dost dost som tym trpela. az ked som to zacala takto brat, sa mi ulavilo. lebo nikomu som svojim hnevom a mlatenim okolo seba neublizila, nenapravila som ho, lebo jednoducho nevysvetlis. avsak ak ma mama netyrala, alebo mi naozaj mi nejako ozaj neublizila, preco mam pravo ju sudit, ked ani ja ako mama nie som dokonala (ktora vravi ze je, tak klame). zaboli hociake "ale on toto a ja jemu toto". ide o to, co konkretne od rodicov mame my deti ocakavat a co by sme im my prave naopak mali poskytovat. ako nie su dokonali nasi rodicia, nie sme ani my. A na tu situaciu sa mozu obaja pozerat inak. a jedna zakladna vec, keby clovek otvoril usta a povedal, porozpraval sa o tom,co koho trapi, vysvetlilo by sa viac a bolo menej starosti a obvinovania. a btw zakladom dovery, lasky hocicoho co by v rodine malo byt je to, ze ked niekto nieco urobi, verime ze to neurobil naschvál ale aspon s dobrym úmyslom, ci bez umyslu ublzit. a nie automaticky prisudzovat konaniu zle pohnutky. preto sa ohovora, rozsiruju domnienky. preco sa autorka pyta tu nas a nie rovno mamy? kto iny by jej na to mal dat odpoved ako mama? a predstav si samu seba, staru, iba s dochodkom, vdovu...... v rodine by sa mali ludia podrzat, ak su pochybnosti, porozpravat a nie zazerat a ganit....... ked uz sme u tej spravodlivosti. ani v mojej rodine (z ktorej pochadzam) to take nie je. ale zaklad viem, urcite by som svojich rodicov nenechala v zlom. nielen moja povinnost, ale aj vdacnost. aj keby sa na to moji surodenci vybodli. lebo ak sa oni odvratia, ja mam tiez? mam byt rovnaka? aj ked ja som stale ta najmenej chudatko, ktorej treba pomoct. ale opakujem, vychovala ma, starala sa o mna, satila, utierala zvratky, ked som vracala..... bola som dokonale dieta? nie, nebola... nejde o nich, ide o mna, o nas.....autorka by mala dcere vysvetlit co sa deje a s mamou sa porozpravat. alebo so súrodencami. nic nie je cierne ani biele.... a ziadna strana hadky ta spravna

mamaveronika
5. dec 2015

Ako nechapem z teba, robíš sa tu aká si úžasná ako si dala peniaze...a teraz ti je luto že ti ich nevracia a sestre ano??? a to načo si jej ich davala??? však ak si jej ich dala tak nerieš...tvoja sestra je možno v inej situácii ako ty, možno sa rozhodla mame len požičať a nie dať.. a že nekupila malej nič na narodeniny?? a pred tým jej tiež nikdy nič nekupila, či len teraz prvý krat ked nema peniaze..??? prepáč ale z toho čo píšeš mi pripada že riešiš kraviny..a podpora niekoho má byť nezištná a nie kalkulovať čo a kolko si jej dala...ved je to tvoja mama, nie suseda z vedlajšieho vchodu!!!!

mesiac2015
autor
5. dec 2015

@alice107 ano na dedicstve bola tarcha.
Otec hral automaty a prehral dost penazi,ktore mama splacala z dochodku mesacne.
Nikomu o tom nepovedala a zistilo sa to az po jeho smrti ked bolo treba dlh zaplatit.
My ako deti sme nemali narok na nic kedze je tu mama-manzelka.
A dufam,ze este dlho bude😊moj navrh bol rozdelit dlh medzi nas deti a vyplatit to.a tak isto to bolo aj s pohrebom a vsetkym okolo toho.
Tak je to podla mna spravodlive.
A nikdy by som ju neziadala vratit mi tie peniaze.Preto sa mi zda nefer,ze ona ich chce vratit sestre,ktora je slobodna a zaraba dost takze peniaze jej rozhodne nechybaju.

mesiac2015
autor
5. dec 2015

@vejula myslim,ze je to tak ako si napisala.
Proste mi je luto ,ze mama uprednostuje surodencov predo mnou😔
Ja som bola ta,ktora doma vzdy pomahala upratovala,zehlila atd
Brat so sestrou nikdy nic nemuseli.
A aj ked bol otec chori bola som to ja,ktora sa zaujimala.Mam pocit,ze im bol skor na obtiaz..
Ked napr.sestra povedala mame ,aby ho dala do neakeho ustavu kedze sa pocikaval😔ze je nechutny😔

celkaxxx
5. dec 2015

@mesiac2015 Problém nevidím v rodine ale v Tebe. Aj mne zomrel tento rok ocko. Jedna sestra uhradila kar, ja truhlu a veci okolo toho. Mamina poplatky na úrade. Tretia sestra nič. Mojej dcérke mamina minulý rok dala sveter (vlastnoručne urobený- skutočná cena min, no pre mňa nekonečná), jednej sestre netuším čo dala synovi a tretej dala 100€. No a? Nespravodlivé? Mamina je svojprávna osoba. Sú to jej peniaze a môže si s nimi nakladať ako uzná za vhodné. Aj ja mamine kupujem veci, dokonca potraviny. Viem aj to, že ich dáva tretej sestre. A som rada, ona je po vážnej chorobe, má tri deti a peňazí málo. Mamina je jediná od ktorej si niečo zoberie. čudujem sa, že po smrti ocka riešiš takéto prkotiny. Som vdačná za každú chvíľku prežitú s rodinou a ak dám niekomu peniaze tak v tom momente sú pre mňa zabudnuté a nič od nikoho nečakám vrátiť. Nerieš niečo čo nemôžeš zmeniť.