icon

Veci okolo dedičstva - aký máte na to názor?

19. jún 2020

Ahojte, chcela by som sa opýtať na vast názor, event. osobné skúsenosti, event. ako by ste sa zachovali v danej situácii. Manžel má mladšieho brata, po matkinej smrti zdedil 1/4 podiel domu (polovicu z polovice domu). Potrebujeme financie na kúpu, tak sa s bratom rozprával o vyrovnaní za ten 1/4 podiel, vravel mu to už opakovane, brat mu stále vravel, že to chce poriešiť, aby to už mal z krku. Na objasnenie situácie - švagor má po 30 tke, je slobodný, bezdetný, ale má partnerku niekoľko rokov, žije v tom dvojpodlažnom RD s otcom. Teraz na manžela vybehol, doposiaľ to nikdy nespomínal, že keď mu vyplatí ten štvrtinový podiel požaduje , aby manzel podpísal papier, že sa zrieka v budúcnosti nároku z tej otcovej polovice. Podotýkam otec má 60 rokov. Prišlo mi to neúctivé riešiť to pred otcom, ktory žije, je relatívne zdravý. Brat mu vykrikoval, že on tým, že ostal s otcom bývať, že sa musí zriecť istého súkromia, že to keď by si manžel potom nárokoval aj na tú ďalšiu časť, tak to mohol ísť a postavil by si sám niekde dom, že keď sa o tom s priateľkou rozprávali, že sa skoro rozišli, lebo že ona tam nechcela bývať (zatiaľ ani nebýva), ale že chcela sama , aby si postavili niekde svoje obydlie. Vytkol mu, že oni toľko nezarabajú ako manžel. Na objasnenie, my sme sa osamostanili po vysokej škole, nas sa nikto nepýtal, či máme zaplatený nájom, aké máme výdavky, čo potrebujeme zariadiť v byte apod. On býva so svokrom, po skončení vysokej školy bol 3 roky doma, lebo nechcel ísť pracovať inde, nechcel ísť preč z rodného domu, takisto nechcel len hociakú prácu. Okolo domácnosti všetko financuje svokor, on neprispieva na domácnosť, elektrinu, vodu, plyn, internet , dan, odpad a pod. ani jediným eurom, svokor nakupuje aj potraviny, on údajne semtam (potraviny, drogéria) niečo kúpi. Zarazil nás štýl akým to vravel, v podstate manželovi predostrel vec, že buď sa toho zriekne, alebo on (švagor) si balí veci a ide preč, nechá tam otca samého, pred svokrom rozprával- citujem: " No veď ja to tu musím v úvodzovkách pretrpieť, tak tiež chcem mať nejaký benefit z toho, veď dobre, ked'nebudeš chcieť tak, že sa nezriekneš toho podielu, tak možeš si potom otca zobrať na pol roka a pol roka bude tu" Prišlo mi to strašne neúctivé voči tomu otcovi, akoby bol nejaký horúci zemiak na pohadzovanie. On tam sedel, ale nevyjadril sa k ničomu. Švagor ešte povedal, že jeho potencionálna manželka povedala, že moj muž ho citujem"odžubal", ze sa nezriekol po matkinej smrti svojho podielu na dome, kedze on tam bude bývať aj so svokrom. To mi pride úplne scestné, že eše ani nie je v rodine a už akoby švagra huckala proti mojmu mužovi. Povedal mu, že opakovane chodil na matkin hrob a plakal, že ho moj muž okabátil a že sa nevzdal tej svojej 1/4, pritom predtým sa o tom nikdy nerozprávali. Vytýkal mu, že moj muž je ďaleko od nich, že príde tam cca 1x mesačne, takže on to tam nezažíva apod. Ešte na upresnenie je to dom v okresnom meste s cca 12OOO obyvatelmi, tá suma - jedná sa o niekoľko tisíc, žiadna závratná suma. Nikto nedával robiť ani posudky, ani nič podobné, pričom cena v notárskom rozhodnutí je podla mna podhodnotená, nakoľko 3 izbový byt sa predáva v danej lokalite za vyššiu sumu. On si urobil nejaké prerábky v zmysle maľby, výmeny dverí ale to v tej svojej hornej 1/4 ale v podstate v celej hornej polovici (podlazi) akoby predpríprava na to, že tam budú s potencionálnou budúcou manželkou bývať. Svokor teraz vravel, že budu prerábať sanitu, kupelne, ze ho to (svokra) bude stáť pár tisíc, zafinancoval aj zateplenie strechy. Nikto si nenárokoval na tieto veci, manžel chcel len to vyrovnanie tej 1/4 uvedenej v notarskom rozhodnutí, ani o cent navyše Nepáčilo sa nám to, že jednak otec má 60 r., je samostatný, sebestačný, pracujúci, všetko financuje a švagor sa v podstate vyjadroval, ako on to tam musí pretrpieť, že tam musí žiť, ale pritom vybral si to on sám, nikto ho nenútil, veď nikto mu nevravel, že musí tam ostať. On v minulosti povedal že on nikdy nechce vziať hypoteku, je šetrný, šporovlivý, má vysokú školu, chodí po práci ešte niečo manuálne robiť, ale na druhej strane takisto musí byť po jeho, svokor vraví, že on niečo ovie, ale švagor povie tak a on to rešpektuje, aby mal pokoj , nám to už pripadá aj také staromládenecké správanie. Manžel bol rád, že tam bývajú spolu ,lebo predsa je im veselšie, ako keby tam ostal sám, aj keď opakovane keď telefonuje so svokrom, tak on o švagrovi ani nevie, že on je na svojom podlaží a svokor na svojom.Chcel sme to poriešiť, ja som na materskej dovolenke, čiže tie financie sby sme potrebovali, ale teraz v podstate nevieme. Nechceme naštrbiť rodinné vzťahy, ale zdá sa mi, že to už naštrené aj tak je. Zdá sa mi , že tam je aj závisť voči nám, ale nikto sa nepozrie na to, že kolko rokov sme sa my samostatne nadreli, samy si zabezpečili veci, bez pomoci z ich strany. Prepáčte za tak obsiahle čítanie, chcem sa spýtať na vaše názory, even.t. skúsenosti event. čo by ste robili vy, ako by ste postupovali. Ďakujem

daganov
19. jún 2020

Aha, uz som pochopila, nicoho by som sa nezriekala, ani by som to vobec za zivota otca neriesila. Mam to za sebou, riesili sme tieto veci az po smrti oboch rodicov.

terezka1947
19. jún 2020

Ver,ze u nas muz place pre nespravodlivost ak teraz. Ale co.uz.
Otec zomrel a vlastne nema nic.
Svagrina raz na Vianoce s manzelom vsetkym povedala,ze bud otec daruje dom.im alebo.odchadzaju. videla,som ten sok vo.svokrovycg ociach.
Tak sa to s vyhrazkami.natahovalo.
Nakoniec to bolo,ze otca nechcu,ale ani dom neopustia. Budu tam.byvat dalej a vyplscat nic nikomu nebudu,lebo.peniaze nemaju.
Nakoniec,raz zobrali svokra k.notarovi,ani.nevedel.kam.ide. Bol uz chory...neviem,co tam porobili s nim,lebo uz nevedel velmi rozpravat,dom im daroval,bez vecneho bremena. Manzel ked sa,to dozvedel,vzda to,daroval aj svoju cast. Chceli sme svokra zobrat k sebe,no nechcel uz ist...uz asi citil,ze pomaly konci...ale boli to smutne mesiace,pretoze telo odchadzlo,ale rozum fungoval. Tak na sviatky,predlzene vikendy aspon sme ho mali.
Svokra nechavali doma sameho,po.nemocniciach sme chodili s nim.my,atd,atd.
A ked zomrel....ostal im relativne novy dom,pretoze svokor stihol na nom vsrtko,co sa dalo vymenit,bol velmi sikovny.
Nezasluzil si taky smutny koniec. No...bozie mlyny mely pomaly.
Mna doma ucili:ukradnute,oklamane nikdy nie je pozehnane.
Radsej nemat nic ako kvoli.majetku niekomu ubluzit.

autor
19. jún 2020

@ayanamirei dakujem za nazor, tiez si myslim, este aby som dodala, aj ked nezijeme s nim, byvame vyse 100 km od nich, manzel vola so svokrom kazdy den, teraz vybavoval veci ohladom vysetreni, konzultoval, nie je to zeby sa nestaral, zaujíma sa o nho, aj o brata a nakoniec vysiel ako najvacsi looser

terezka1947
19. jún 2020

@daganov ano...podla zakona nie,jasne,ze pravne maju na dom.narok deti.
Ale moralne je to vzdy dom otca,kt.zije,postavil ho,zije v nom.

beronsche
19. jún 2020

nuz trochu inak to vyznelo z prveho prispevku...
Tak vo vasej situacii by som si brata posadila, bez pritomnosti otca a povedala mu, nech sa laskavo spamata, nic mu nepredavala/ nedavala.. Ze kym otec zije, z ucty k nemu, nic veru riesit nejdem..
Ak ma taky strach, ze ho buduca zena oberie o dom, tak nech si to poriesi vynatim z bezpodieloveho vlastnictva (do ktoreho inak dedicstvo ani nepatri).. Podla tvojich prispevkov vyzera svagor ako riadny vychcanec, pardon za vyraz..

autor
19. jún 2020

@beronsche tak neviem, ako som to v tom prispevku vykreslila, pisala som to narychlo, potom som to tam este dopisala. Ano, on si chce veci poriešiť pred manzelstvom, comu ja tiež velmi nerozumiem, pretoze nikdy som tak na vztah s mojim muzom nepozerala, ze co mam ja a co ty, vobec som to neriesila a to manzel prisiel do manzelstva bez nicoho, cize nie velmi dobre sa mi na toto vsetko pozera. On proste chcel poriesiť tu 1/4 domu, aby mal polovicu domu na seba napisanu, cize to by uz nebolo dedicstvo, ale by to bolo napisane na neho, preto stale dookola manzelovi povedal, ze ho chce vyplatit, aby uz s tym mal pokoj, aspon tak to rozpraval jemu. Teraz vsak na nho vybehol, ze ked mu vyplati tu 1/4 tak mu musi podpisat papier, ze sa zrieka tych dalsich , pricom svokor je 60 r. clovek !!!!! a on si to chce na seba vsetko napisat , asi mu to otec podaruje tu jeho polovicu , asi aby pred manzelstvom mal cely dom , pricom to tiez nechapem, ved ked niekoho mam rad, planuje s nim buducnost, tak vopred myslim aby som svoju manzelku nemusel zahrnut do domu?!!!!! a pritom vravim je to uvedene v rozhodnuti na pár tisic, ziadne krkolomné desatttisíce, alebo miliony, fakt je mi z toho zle. Manzel hned na to mu vravel, ze aby potom nevyhodili otca z domu, takze nie, ze tam bude to vecne bremeno, ci ako to je, ja sa tomu nerozumiem, ze bude tam mat pravo dozitia. Pride mi to scetne riesit to teraz, ano je dobre vediet veci vopred, ale nie pred rodicom tam vykrikovat take veci a este mojmu mužovi vytykať, že ho "odzubal", ze sa nevzdal tej 1/4 po matke, ze to jeho priatelka mu hovorila, ze on chodil vyplakavat na hrob matky, ako ho moj manzel obral o tu 1/4, lebo jeho predstava asi bola taka, ze on bude mat cely dom svoj a mojmu muzovi netreba nic. Ja som sa ho opytala, ze keby bola opacna situacia, ze on by byval daleko a my by sme boli tam, ako by sa on zachoval, on povedal zeby sa vsetkeho vzdal v prospech mojho muza. Vykrical , ze on (svagor) preto tak vyzera (je chudsej postavy) tak ze preto, lebo tu musel zit, nie preto zeby chcel! Tomu som uz fakt nerozumela, ze co tam rozpraval, fakt ved je na kazdeho rozhodnuti, kde bude zit, nikto ho nenutil. Opakujem manzel je rad, ze su tam spolu, ale nikto mu nevravel, ze musi. Takze nam to prislo vyslovene ako vydieranie.

sidicek
19. jún 2020

Podľa mňa je neľudské riešiť aj to dedičstvo po svokre, ešte takýmto stylom. OK, keby sa 2 bratia dohodli a otec by súhlasil, že jeden druhého vyplatia, ale takto sa handrkovat prakticky o otcov dom, to je sila.

autor
19. jún 2020

@sidicek dakujem za nazor

autor
19. jún 2020

@sidicek len chcem objasnit, ze my sme sa o ten dom nehandrkovali, nevieme, ci som to dobre napisala, dopisala som aj teraz jeden pripevok vyssie, aby to nevyznelo, ze my teraz riešime vyplatenie domu

autor
19. jún 2020

a este muz svojmu bratovi povedal, ze potom uz mozno vobec nebudeme moct za nimi prist, ked vlastne ma taky pristup, on povedal, ze to nie, ze on nechce aby boli v rodine nezhody, ze kludne budeme moct prist. Ale ze ked sa nezriekne toho svojho " buduceho podielu"- strasne sa mi to vobec pise, lebo je to otrasne za zivota toto riesit, tak ze to uz bude sa na to inac pozerat, ze to bude ina situacia ! ja nechapem takýmto vyjadreniam, mi to pride otrasne

ayanamirei
19. jún 2020

poslite svagra do teplych krajin, nech sa spameta - akoze vyhrazat sa, ze ON to bude inak riesit ? sak nech riesi a nech sa da vypchat, hamiznik jeden

sidicek
19. jún 2020

Aha takže, to len švagor chce riešiť, to som hneď nepochopila. Tak svagrovi jasne povedať, že dedičstvo sa bude riešiť po smrti otca a teraz nech da pokoj. Otcovi povedať, že vám je ľúto čoho bol svedkom, ze ho mate radi, jeho dom nechcete, ale nech sa svagrom nedá dotlačiť do niečoho čo by mohol ľutovať, napr. Prepis jeho časti domu.

terezka1947
19. jún 2020

A su to slova manzovho brata,ci za neho hovori buduca svagrina????

dkethe
19. jún 2020

Nepaci sa mi co robis. Taketo veci sa riesia po umrti oboch rodicov. Takze sa dalej spoliehajte sami na seba a o 20-40 rokov ked nieco zdedis, si prilepsite

autor
19. jún 2020

@terezka1947 to ja never, lego za 8 rocou , co su spolu sme sa videli dokopy 3x, to je fakt realne cislo, my ked ich volame, nech pridu k nam , nikdy nepridu, dokonca na narodeniny, Vianoce apod. stale si nieco vymysli, takze ja neviem z ciej to je hlavy, mojho muza stale trapi to, ze len aby otec tam bol v poohode, len aby on mal klud, teraz uz fakt nerie, co mose clovek cakat

autor
19. jún 2020

@dkethe dakujem za nazor, suhlasim

autor
19. jún 2020

@sidicek ano muz mu to povedal, ze je mu luto, coho bol svedkom, ze prosto toto nechcel, u nas ma dovere vzdy otvorene

autor
19. jún 2020

@dkethe ja som vsak chcela vediet skor to, ci sa vadat toho podielu, ktory uz má, kedze on na nho vyrukoval, ze ho o to bral

h2
19. jún 2020

Chudák otec. ☹️ Ak je jeho podiel na dome 1/2, znamená to, že on sa svojho podielu vzdal v prospech svojich synov. Ináč by mal otec 3/4 a synovia každý po 1/8. Zomrela mu manželka a musí sa pozerať na to, ako sa synovia dohadujú o JEHO majetok, ktorý si on s manželkou zaobstaral za života. A jeho syn, ktorý s ním žije v JEHO dome, hovorí druhému synovi, aby si ho zobral na pol roka??? Akým právom rozhoduje o otcovi v jeho dome?! Ten syn by mal byť otcovi vďačný, že ho u seba nechal bývať! Navyše, otec má 60 rokov, ešte môže žiť pokojne aj 30 rokov.

bobulka109
19. jún 2020

@h2 suhlasim

bobulka109
19. jún 2020

@h2 presne , nechapem to, ze tak moze vykrikovat, to sa nestitil pred otcom? odvtedy sa bavili spolu?

autor
19. jún 2020

@h2 ano taktiez suhlasim

autor
19. jún 2020

@bobulka109 ano, nam sa to nepacilo, ja som mala slzy v ociach a nie je to moj rodic, manzel s otcom rozpraval, s bratom nie

puklica13
19. jún 2020

nemozes sa zriect niecoho, co ti nepatri..taky akt by bol pravne neplatny

terezka1947
19. jún 2020

Vies....ono je sice ok,ze tvoj svagor chce nieco.
No v prvom.rade je to vsetko o otcovi.
Co chce,bude chciet on.
Cize este vsetjo moze byt inak. A druha vec,otec je este ok...sebestacny. co bude,ked pride vazny problem

autor
19. jún 2020

@h2 on to cele opisoval to byvanie tam ako pritaz, obetu, alebo neviem ako. Ale pritom sam sa tak rozhodol, ako som spominsla on nechcel vziat hypoteku, aby zacal od piky, podla mna je drzgros, len aby jemu bolo dobre , na zlatom podnose, lebo tieto veci sa podla mna tiez teraz nemaju co riesit. Ja tomu uplne rozumiem, ze zivot osamote je iny ako zivot s rodicom , svokrom, to je jasna vec, svokor je totalne nekonfliktny typ, cize ako povie svagor, tak je. Ale na druhej strane on este sa ani neosamostatnil, “nevyleté z rodicovskeho hnuezda”, o nikoho sa zatial nepostaral a on tu ide toto riesit??????? wtf????Nam sa nepacilo, ze to zacal takto riesit, mne to pride neludske. Jedna vec je mat dopredu vo veciach jasno a druha vec je takymto stylom

autor
19. jún 2020

@terezka1947 presne tak, presne to som pisala teraz vyssie

autor
19. jún 2020

@puklica13 to sa nevyznam, on to chcel nejak do buducna, neviem, on sa v tom orientuje, ale je to logicke, ved vsetko je to otcovo, on sa nema do toho co starat, ked otec rozhodne, ze mu to da, tak je to jeho vola ale mna skor to rozhodilo, ze on ho tam vykreslil sko nejakeho “ darmozraca”, ktory si nechal tu 1/4, ze sa mal tiez zriect ako otec aby on mal celu polovicu

judar
19. jún 2020

Ked ho na stare kolena doplopatruje myslim ze by bolo rozumne mu nechat tu 1/4 a nehandrkovat sa o peniaze kedze vy by ste mali vlastne byvanie z tej vyplatenej 1/4 pokryte ....on sa obetoval a jednak aj sa pricinuje do stavu toho domu

h2
19. jún 2020

Tak keď je pre pána brata na príťaž bývať so sebestačným samostatným otcom, tak nech sa správa, ako dospelý a zabezpečí si bývanie sám. So všetkým, čo to predstavuje, čiže hypotéka atď. On by chcel zo všetkého len výhody.