Veľmi túžim žiť pri mori. Mám všetko nechať a odísť?
Neprejde den, aby som na to nemyslela. Ja to uz takmer 12 rokov, co som zila pri mori. Doma som si nikdy nezvykla, aj ked som sa velmi snazila, zivot pri mori mi neskutocne chyba. Co by ste robili? Keby som odisla, pridem o pracu, ale o nic viac. Rodinu tu nemam, blizke kamaratky tiez nie. Mam tu vsak priatela a to ma trapi. On by so mnou nesiel, ma totiz iste zdravotne problemy, maximalne na dovolenku, ale dlhodobo nie. Neviem co robit. Je mozne, ze by som prisla o priatela a pracu. Tam nebudem mat dobru pracu urcite, zacinala by som na jednoduchych poziciach, a bola by som tam sama. Napriek tomu ma to neskutocne taha. Este po takej dlhej dobe si vybavujem, ako som sa citila ked som sa prechadzala popri plazi. Take vnutorne stastie. Jedine, co mi tam vtedy nevyhovovalo bola praca, bojim sa, ze aj teraz to tak bude. Neviem co robit. Ten pocit som odvtedy nemala, iba ked si pozeram stare fotky, alebo videa, ci fotky na internete z toho miesta. Konali by ste na zaklade tychto pocitov?
@franica ešte sa da kupit apartman a celoročne tam chodiť na víkendy
@franica Aj ja som tak chcela, aspon chodit na par mesiacov, ale je to nemozne, partnerova dovolenka, nie je dost casu, proste sa to neda, a tych 10 dni co mi kazdy rok na to vyjde, jednoducho nestaci. Tiez podavam loto. Keby tam partner nemusel pracovat, povedal, siel by hned. Presne ako vy, co tam? Minimalna mzda, jazyk tiez nie je perfektny, ja sa dohovorim, partner skoro vobec, on nema hlavu na jazyky. Je to strasne tazke a komplikovane. Mam pocit, ako keby som zila dva zivoty, jeden tu, druhy v mojej hlave tam. Je to aj divne, vycerpavajuce. Clovek nevie, ktore rozhodnutie je spravne. Tiez mi hovori, prestahujeme sa na dochodok, ale ved ja sa ho ani nedozijem.
@karolinakr Neda, bezny clovek ma iba na jedno byvanie, nie na dve :(
Myslim si, ze predstava, ze budes zit niekde pri mori je pekna - ale s realitou to ma pramalo spolocne. Pretoze zalezi kde budes zit - ale byt pri mori a denne sa v nom kupat nie je mozne. Musis vela pracovat ako cudzinec aby si sa uzivila. Neviem ci sa ti po 8-10 hod pracovnej dobe bude chciet pelasit niekam do mora. urcite nebudes byvat blizko neho. Tie pozemky su pre turizmus. V kazdej krajine je zima/leto. A je jedno ci si spanielsku alebo v azii. Takze praca je tam skor na sezonu, ten zvysok ludia ziju skromne, pretoze ziju skor z turizmu. A to sa podpisuje takmer vo vsetkych prac. oblastiach. Druha vec je, ze predstava ze si nonstop niekde pri mori a mas sa super ... no neviem. My sme takto isli do Azie a ja som sa po 3 mesiacoch vratila neplanovane domov. Nonstop prazilo slnko - kazdy den. Prvy tyzden to bolo v poriadku, ale potom ma uz palila pokozka a chodila som vonku v UV trickach. Vytacal ma piesok - vsade nonsto piesok 🙄 Uz ma potom nebavila ani ta plaz. To iste. V mori navyse nonstop palilo slnko tak ma palila pokozka. A milion turistov. Na motorkach, na autach - vsetci trubili. Drahe jedlo, ubytko, pretoze v tur. oblastiach je vsetko drahe pocas sezony. Priletela som v novembri a na zaciatku februara som sa vratila domov. A nikdy viac Pretoze ist niekam na 14 dni na dovolenku a zit v krajine kde je more, su 2 rozdielne veci. Ja by som ti doporucila ist na sezonu do spanielska, azie, mexika ... ja neviem kde to je mozne a skusit to. A uvidis ci sa ti to bude pacit. Mozno budes mat tie iste pocity ako ja.
Inak ak chces, mozem ti pomoct sa dostat Mexika. Je tam kamaratka zo Slovenska, ma tam syna -tak mi napis IP. Mozem sa jej spytat ci by ti nemohla pomoct na zaciatok. Myslim ze s tym nebude mat problem. Sesternica je v Spanielsku v Malage ale tam neviem - je tam roky a neustale straca pracu pretoze tam je velmi vysoka nezamestnanost. Je tam vela cudzincov a nie je tam dobre.
@kittykat22 Fu, dakujem velmi pekne za ponuku, ale ja chcem zostat v Europe. Moje srdce je Anglicko, Francuzsko a Taliansko
Koľko máš rokov?
@eliska13 No uz 31...stara kofa :(
Necitala som vseky komentare, ale podla mna si len zabudla na tie negativne veci a teraz si nostalgicky vybavujes len krasne prechadzky. Spomen si preco si vtedy odisla. Praca ti vadila, ale teraz by si sa zrejme vratila do toho isteho a hoci si teraz hovoris, ze by si to prekusla, bolo by to naozaj tak? Predsa len 12 rokov neskor, nechcem sa ta dotknut 😀 ale vsetci vieme, ze uz nie sme taki flexibilni ako za mlada. My teda tiez zijeme uz roky pri plazi, postupne v roznych statoch, ale toto je vzdy nasa podmienka takze na jednej strane ta chapem, na druhej ucite velmi dobre vies, ze prechadzky pri plazi problemy v zivote neriesia. My vsak mame to stastie, ze s pracou sa nemusime trapit.
Pokial sa necitis momentalne spokojna, skor by som sa mozno zamerala na terajsiu pracu a porozmyslala nad moznostami, co profesne zlepsit/zmenit aby si mala moznost pracovat na dialku. Neviem teda v akej oblasti pracujes, ale mozno by si sa mohla zacat venovat nejakemu dalsiemu studiu, zmenit specializaciu, pripadne zmenit zamestnavatela tak, aby si mohla pracovat odhocikial. Tak by si mohla aspon trochu viac cestovat.
V zavislosti na tvojej terajsej profesii a financnych moznosti by som mozno este zvazila dat si buduci rok partydnovu/mesacnu pauzu a odist niekam aspon na cas, utriedit si myslienky a uvidis.
@azzflo Bohuzial, v mojej praci nie je sanca na home office, musim byt pritomna na mieste. Jedine, ze by som kompletne zmenila profesiu. Alebo sa dala na vlastne podnikanie v zahranici, co je ale pre mna momentalne nemozne. A este keby som tam bola sama :( Sama som si spravila zacarovany kruh. Bodaj by som mala pracu, ktora by sa dala vykonavat na dialku. Na odlahcenie, minule som videla ponuku na eroticku linku, tak to je asi jedine, co by som mohla robit na dialku (zartujem) 🙂
@karolinakr no na víkendy to nevidím reálne. Už cesta je skoro deň tam aj späť, hocikam tu v Europe, to si neviem predstaviť, letecky je to tiež náročné, drahé a s deťmi... to asi vôbec.
@kittykat22 inak dačo bude na tom aj čo ty vravíš, hoci Azia je trochu iné kafe, to je fakt strašne rozdielne. Ale tento rok sme si na dovolenke s mužom vraveli, ked bolo ozaj teplo, že s deťmi ani to nie je výhra stále, že sa treba skrývať a natierať pred slnkom, to ich nemôžem len tak vypustiť na dvor hrať sa, lebo všetko páli až do žerava, to by museli asi dnu sedieť najmä kým musia rodičia pracovať 😔
Ak to tak citis, tak to urob, nikdy ale naozaj nikdy sa nevzdavaj svojich snov koli muzovi, nahodou sa rozidete a ty si to budes vycitat... Ja som sa ako krava vzdala vsetkeho co som chcela koli ex, cele roky ma to trapilo ale vravela som, ze vsak on za to stoji, nestal, nestal za nic... Po rozvode som opat zacala snivat a plnit si sny a uz nikdy nikomu nedovolim mi ich zobrat...
Keď Ťa čítam a vidím vek si naozaj stastna?väčšinou za takym snívanim býva nespokojnosť so svojím životom.netuzis ešte po dieťati, rodine?
Keď píšeš, že by to prichádzalo do úvahy o rok, dva to už máš 33 r a zase by si začínala niekde od začiatku v podradnejsej práci vzťah by išiel do stratena on nechce ísť, jazyk nevie...
Neviem možno som Ťa zle odhadla, ale tak mi to príde tu nie som spokojná a tam na mňa čaká lepší zivot🙂vtedy si bola mladá žaba, ktorú ocarilo zahraničie, život pri mori...o podnikaní v zahraničí ani neuvažuj je to ťažké a fin.nakladne
Taliansko by bolo super - lahka rec, pohoda ludia a dobre jedlo 🙂
@franica manzel mal taku predstavu ze zima v strednej europe a leto v azii alebo pri mori. Ale predstava toho ake to bude a toho ake to bolo bola uplne ina 🤷♀️ Bolo to dobre aspon na to, ze si uzijem dovolenku a tesim sa domov, a ani ma nenapadne byt smutna ze to konci 😅😅
@kittykat22 to máš fajn, ja revem ako decko keď mám ísť domov z dovolenky 😂 a ešte aj týždeň po tom som kôpka nešťastia, že to už skončilo a čo za hrozné mesiace mám pred sebou - jeseň a zima tu 😣
Ja už tuším, že ak mi len nepadne to loto, tak z tychto snov už tento život veľa nebude, takže náš plán je taký, že si asi odložíme ročnú dovolenku na zimné obdobie dakam do exotiky a tým si to rozpolíme a skrátime. No len teraz zas ten covid 🙈 Mňa tu tuším nebesá držia násilím 🤣
@franica Posledna veta vyjadruje cely moj zivot za posledne roky
@eliska13 Nie som veru stastna, a je to presne tak, ako pises. To, ze lubim priatela a to, ze tu mam pracu, je to jedine, co tu mam. Inak sa mi tu ani nepaci. Ani to, ake je vsetko drahe, ani okolie, ani to, aki su tu podaktori ludia, ale to su asi vsade. Chyba mi anonymita. Chyba mi ten pocit slobody. Citim sa ako keby uviazana. Nechcem si vyberat, priatel, alebo sloboda, ale uz to vidim. Akurat som vcera pozerala film Jedz, modli sa a miluj a ani som nespala potom
Ak je priateľ ochotny ta počkať, tak skus odísť napr. na rok... Akoze zarobiť si... Samé sa ti to tam vyostri a uvidíš ako dalej...samozrejme dospejes, prídeš na nieco nové, zistíš, že priateľ ti veľmi chýba... Alebo nechýba... Proste treba spraviť bodku... Bud za tvojim večným dumanim alebo za tymto tu a ísť vyskúšať šťastie....roky plynu, oknosti sa menia... Môžeš ostať tehotná a potom odísť bude omnoho ťažšie... Takže ak chceš a túžiš chod teraz hneď... Je pravda, že žiješ jeden život a dospelý chlap pokiaľ ta miluje a bude chcieť byť s tebou a mate byť spolu tak ta počká....
Ako to dopadlo nakoniec? Odišla si? Či sa tu ešte trápiš....

Ja ťa chápem úplne. Vždy som tam chcela bývať aj ja, nielen more samotné, ale ja potrebujem aspoň relatívne teplo celoročne, inak vyslovene trpím, neznášam zimu, kopce, hory ani lyžovanie, ozaj by som chcela žiť niekde v stredomorí, kde je dlhšie teplo a aj zima sa dá zniesť, plus celé to okolo- jazyk, jedlá, pohoda... 🌴 a áno viem, že bežné dni tam nie sú ako na dovolenke... aj môj muž by šiel, veľmi sme chceli od začiatku nášho vzťahu, ale tiež sme nevedeli ako začať. Stroskotali sme na práci, že čo tam 😕... tu sme obaja vyštudovali VŠ, najmä muž to celkom dobre rozbehol s prácou a je to práca, ktorú nemôže robiť nikde inde, len doma v SR... a nechať fajn prácu tu a začať nikede bez jazyka za minimálny plat, pričom sme plánovali rodinu, to proste nešlo dokopy. Takže sme ostali, už tu splácame dom, máme deti, ale stále sa nevzdávam nádeje, že raz to vyjde. Manžel ma utešuje, že na dôchodku sa presťahujeme, ale to je jednak ďaleko, jednak to je neisté a vo vyššom veku sa človek už len tak nepresídli. Občas podám loto 😀 nech tá nádej aspoň žije.
Inak teraz som si vzala do hlavy, že možno by to nemuselo byť tak úplne natrvalo, ale že ísť tam aspoň na dlhšiu dobu. Dovolenky sú super, ale to je ozaj krátko, hľadám kompromis napr. aj mimo sezonu ísť na 4-6 týždňov, nasať atmosféru, zmeniť vzduch, skrátiť si zimu, ak by sa nám podarilo obom pracovať na diaľku, aj deti by toľko zvládli dobehnúť s učivom... tak toto sa mi zdá teraz reálnejšie, nebyť zase toho vírusu a všetko okolo 🙄