Viac ľudí v rodine má rakovinu

17. feb 2024

Nasa rodina nie je velka. Kazdy ma max 2 deti. A napriek tomu z oboch stran rodicov uz viac ludi zomrelo na rakovinu. A su to rozne druhy rakoviny. Rakovina zaludka, rakovina mozgu, rakovina prsnika, rakovi krcka maternice - vsetci zomreli. Jeden clen rodiny prekonal rakovinu obliciek. Ti co zomreli mali okolo 50 rokov priemerne. Cim to moze byt, ze mame v rodine na pocet clenov tak vela rakoviny? Nerozumiem tomu.

syslik81
17. feb 2024

mozno genetika... hold nie kazdy ma stastie byt zdravy ... s rakovinou je to ako s loteriou bud sa prejavi alebo nie ... zial

tinka2233
17. feb 2024

Geneticka predispozicia. Ked má niekto oca, kt zomrel na rakovinu hrubeho čreva tak automaticky jeho dieťa musí chodiť na kolonoskopiu a udáva sa tak, že ak zomrel napr v 40 dieťa začne od 30 chodiť na vyšetrenia. Rakovina vzniká tým, že sa vám v tele poškodená bunka nezabije (veľmi veľmi zjednodušene napisané) pri vzniku novych buniek, sa stáva, že vznikne aj poškodená bunka - následne existuju mechanizmy kde organizmus tu bunku zabije aby sa ďalej nemnožila, avšak niekedy sa to nestane a takto poškodená bunka sa ďalej bujní a rastie a rozmnožuje. Čiže toto je taky biologicky predpoklad, môže sa to stať komukoľvek aj nefajčiarovi. Avšak už dlho máme opísané pričiny vzniku rakoviny. Rakovina krčka maternice - HPV virus, rakovina hrubeho čreva - zlá životospráva (už teraz sa vie, že časta konzumacia spracovanych potravin + červeho a udeneho maso sposobuje rakovinu), rakovina žaludka podobne atd atd. Najlepšie je si najsť vhodnu životosprávu a chodiť často na lekarske prehliadky vždy povedať rodinnu anamnézu a nič nezatajovať.

stannkal
17. feb 2024

Genetika niečo spraví ale nie veľa. Je tam niečo iné spoločné, čo môže zvyšovať riziko, napr zla strava, alkohol, zle ovzdušie, neprimerany stres? Napr ak bývaš v dedine, kde všetci kúria drevom a popalia popri tom aj všetko ine možné, čo potom všetci dýchajú tak aj to je rizikový faktor a netreba sa potom čudovať vysokému výskytu rakoviny - to len ako príklad.

autor
17. feb 2024

@syslik81 Ale z oboch rodiny taka genetika, aj zo strany otca aj mamy?

zalka
17. feb 2024

Trošku sarlatanstva, nenanucujem nič.
Svojho času pri zdravotných problémoch keď už ozaj nič nepomáhalo a kvalita života šla ta tam som navštívila jedného pána - interné sme si ho nazvali šamanom.
Špecializoval sa hlavne na onko ochorenia. Ale pomáhal aj s inými ťažkosťami.
Pri liečbe ( trvala dlhšie tak cca 4 hodinky ) sme sa rozprávali. A on mi vysvetľoval, že sú rakovinové rody a nerakovinove.
Je to dané geneticky, môže sa človek zdravo stravovať nefajčít a aj tak onemocnie, lebo to v rodine majú dané. A ďalší človek môže fajčiť zle sa stravovať a onko ochorenie nedostane lebo to nemajú v rodine. Dáva to logiku. On tvrdil, že vie ešte pred ochorením zrušiť u človeka tu predispozíciu. Ako ktohovie. Ale mne s iným ochorením pomohol, šla som k nemu na odporúčanie známeho, kt. mal rakovinu s metastazami v brušnej dutine. Mal už nejaku štandardnú liečbu operaciu za sebou a čakala ho ešte chemoterapia. A pred ňou šiel k tomu šamanovi. Po návrate šiel na vyšetrenia metastázy zmizli, ale aj tak vybral ešte aj chemo no podľa jeho slov boli lekári prekvapení, že to zmizlo.Bolo to pred mnohými rokmi. Neupinal sa človek len na alternatívne spôsoby liečby ale riešil i lekárov.

autor
17. feb 2024

@stannkal Uplne kazdy zije, zil v inom meste. Zomrel mi bratranec, sesternica kazdy z ineho mesta, jeden zo strany otca, druhy zo strany mamy. Cele mi je to divne, ze tak malo clenov ma nasa rodina a tolko rakoviny.

syslik81
17. feb 2024

co sposobuje rakovinu sa presne nevie.. a ze z oboch stran-hold sa nasli .. kolko sportovcov co ziju stravo cvicia etc a rakovinu dostali a ludia alkoholici drogisti - nie ... rakovinu mame vsetci otazne je u koho sa prejavi - mas modifikovane potraviny vsade plasty,ovzdusie znicene .. to vsetko moze vyvolat ze sa bunky prejavia a ak si oslabena imunitou alebo hold nie tak silna ako iny tak ju dostanes ... to ako zijes to moze ovplyvnit ale mozno tak na 20-30 % ... ak to mas dostat dostanes to aj keby si zila v bubline

mimixxxx
17. feb 2024

genetetika je najpravdepodobnejsia pricina. Ak je silna genetika (vid angelina jolie, tam nepomoze ani zivotosprava, jej pravdepodobne ta skora mastektomia zachranila zivot). Genetika nemusi byt vzdy taka silna ako u nej, casto je to kombinacia genetiky a faktorov prostredia. V tomto pripade treba chodit na preventivne prehliadky stale!

luccija
17. feb 2024

Genetika...plus niečo málo vieš ovplyvniť stravou,nedrzat v sebe zlosť.Ja verím, že väčšinu z týchto chorôb spúšťa psychika dlhodobý nešťastný život, nevypustenie emócií, prepracovanie, zlosť tým pádom zle funguje imunita a je to krok od rakoviny.Aj vysoký tlak je nevypustenie emócií, tlak, ktorý na seba vyvíjame, zlá strava, fajčenie, alkohol z nervov...ono v podstate každá rodina tie svoje "choroby" v jednej skôr infarkty, mozgové porážky v inej rakovinu...len u vás je ten vek ešte naozaj nizky

autor
17. feb 2024

Vyrata som to, ze rodina mala 16 clenov, z toho 4 zomreli na rakovinu, a 1 prekonal rakovinu. Do toho poctu 16, uz neratam partnerov a manzelov nas bratranncov a sesternic a nase deti.

ivangeline
17. feb 2024

Da sa to vysetrit. Geneticke testy,ci mas predisoziciu.

tilly
17. feb 2024

Cernobyl... akosi sa na to zabudlo.
Akurát my 40tnici a 50tnici sme to schytali najviac.

queen_mary
17. feb 2024

Najdi si najblizsie geneticke centrum, s takou anamnezou ti zoberu krv a budu hladat geneticke mutacie, ci ich mas zdenene.

Budu ta kontrolovat castejsie a specialisti v odbore, pri niektirych typoch mutacii sa daju spravit rozne opatrenia..

A aj ked zdedenu mutaciu nemas, ako napriklad ja, ale zomreli ti relativne mladi pribuzni na onko ochirenie, aj tak mas pravo, aby si chodila k nim do centier na kontroly.

Ja tam chodim na heydukovu do preventivneho centra.

msnesquik
17. feb 2024

Bohuzial existuju geny, ktore sposobuju rakovinu, osobne poznam jednu rodinu, kde dve deti zo styroch dostali rakovinu..jedna z rakovin bola jednoznacne sposobena geneticky, podla testov, niektore typy su take, ja som mala napriklad nahodnu formu, takze to u ans nebolo dedicne..pozor na sposob zivota, ja som presvedcena, ze moja rakovina isla zo stresu, za to dam ruku do ohna, aj ked ma moja terapeutka presviedcala, ze to tak skor nebude...co som sa bavila s ostatnymi spolupacientmi, tak kazdy mi povedal, ze zil tak, ze uz citil, ze sa nieco musi stat, lebo prezival v zivote iste veci..pozor na ten stres, to je fakt velka svina

barborachors
17. feb 2024

@zalka prosim ta prestan tu šíriť bludy. Nikto sa z raka nevyliecil za pomoci zaklinadiel abrakadabraka.Tomuto možno uverí decko z materskej školy. To môžem aj ja si otvoriť stan a kúpiť sklenenú guľu v pepcu a trepat tieto nezmysly, hlavne že dezolat zaplatí. Keby toto fungovalo co tu splietas, tak lekári a veda môže ist do prdele a rovno nech aj všetky nemocnice zrusia.

martinmmartin
17. feb 2024

Rakovinu dostane kazdy druhy a dokonca mas denne rakovinove bunky ktore ale Imunita vyriesi. To ze je to vo vasej rodine tema moze byt kludne zanedbanou prevenciou.

queen_mary
17. feb 2024

@martinmmartin jezisi kriste. Ak raz mas napriklad ten gen, tak ju dostanes, aj ked chodis kazdy mesiac na prevenciu. Dolezite je, ze ak to vies, a chodis kazdy mesiac, tak ti na to pridu hned a vyliecis sa lahsie.

tilly
17. feb 2024

Nie každá rakovina má genetické predpoklady... prsník, pľúca, ženské veci ako maternica, vaječníky áno, ale napr lymfom nie

queen_mary
17. feb 2024

Autorka, bez proste do genetickeho centra, tam ti to vysvetlia a aj zistia pripadne mutacie. Lebo z tychto balastov tu, uf..

queen_mary
17. feb 2024

@tilly preto by mala ist na geneticke vysetrenie, aby to zistila, a nie si citat balasty o cernobyle a samanoch

tilly
17. feb 2024

@queen_mary áno, genetické vyšetrenie, tak, ako pravidelné prehmatavanie a preventívky, je na mieste. Cernobyl nie je balast, ale fakt. Ešte stále nás ovplyvňuje a ešte aj bude.

marca12
17. feb 2024

Aj my mame v rodine vela rakoviny. Hrozim sa dna,co ak nahodou aj ja budem mat. U nas to vraj nie je geneticke aspon teda podla typov nadorov to nie je genetika. Takze ozaj neviem,cim to je. Stravujeme sa dobre,pohyb mame. Takze ozaj neviem a nevedel na to odpovedat ani onkologovia.

zalka
17. feb 2024

@barborachors si trápna...bludy nesirim, nauč sa čítať.
Píšem, že bral liečbu aj konvencnu...čo pomohlo jemu neviem. Ja som tam šla na odporúčanie toho známeho s onko ochorením. Ale mne pomohol šaman no nie na onko ochorenie.
Samanom sme si ho interne nazvali s bratancom, lebo rovnaké ochorenie máme. A jeho medota nám bola čudná. Mimochodom šlo o inžiniera a pracoval s prístrojom čo si sám vymyslel. Lebo ako povedal manželku mal z rakovinoveho rodu.

A viac som šla poukázať na diskusiu čo som s ním mala. Bolo to zaujímavé a čím ďalej tým viac si uvedomujem, že aj pravdivé.
Detto bavili sme sa o dedicnosti. On tvrdí, že dedia sa ochorenia ob generáciu. Teda zo starých rodičov na vnúčatá.

queen_mary
17. feb 2024

@zalka naozaj? Tak preco mal rakovinu prostaty moj bratranec aj jeho otec? 😀 ci vynimka.potvrdzuje pravidlo? Pristroj, ktory si sam vyrobil? Boze moj. 😀

martinmmartin
17. feb 2024

@queen_mary no vsak to aj hovorim, ak ma niekto rakovinu terminalnu alebo neskorsie stadium je to ovela horsie ako chodit na prevencie pravidelne. Lenze vela ludi sa sprava podla motta: "co uz mi len doktor povie"

zalka
17. feb 2024

@queen_mary a ujova manželka jej otec nemal rakovinu? Už keď ideš tak do hĺbky tak daj ďalšie informácie.
A medzitým sa zamysli nad tým prečo sú rodiny, kde rakovinu majú a rodiny kde sa nenachádza. A áno nie každá rakovina je genetická, napr rakovina krčka maternice je z vírusu HPV, a náhodou neockuju deti proti tomu typu hpv čo spôsobuje rakovinu krčka maternice. A ak je mi známe tak ockuju aj chlapcov. Ale oni krcok maternice nemajú...takže zrejme ich má ochrániť pred inou rakovinou čo spôsobuje mužom hpv vírus alebo len preto im platia poisťovne očkovaciu látku aby neboli nosičmi? Až tak to nesledujem. Skúsenosť nemám, našťastie...mňa trápia iné veci.

diaszoky
17. feb 2024

Nevwrim na genetiku skor prekliatie

msnesquik
17. feb 2024

@diaszoky 🙈🙈🙈

alenka58
17. feb 2024

keby to bolo také jednoduché zadefinovať tak lekári hlavne onkológovia by sa vyhli tomuto ochoreniu ak nie vôbec, tak aspoň do vysokého veku, ale nie je to tak

luccija
17. feb 2024

@zalka lebo chalani sú prenášaci.Dievcata chodia aspoň na cyto stery chalani nie.HPV je svinstvo kde je rozbehnuté očkovanie teenegeriv nemajú toľko rakoviny
Prvé čo sa pýtajú u lekára kto na aké choroby v rodine zomrel.Tak ako dedime predispozície na alergie tak aj ostatne choroby