icon

Vianočné darčeky medzi manželmi

koritsi
2. jan 2013

Ahojte
Chcem sa s vami trosku poradit, pripadne sa spytat na vas nazor.
S manzelom mame taky bezny vztah, kde tu je hadka, udobrovanie, samozrejme domacnost je "viac na mojich pleciach", aj ked, ked naozaj "musi" tak pomoze, sam od seba, bez reptania... Povedala by som ze taka klasika.
Trapi ma vsak jedna vec, vedome sa ju snazim potlacit aj ked casto sa pristihnem ze na nu myslim. Moj vianocny darcek. Pytala som sa manzela co by chcel pod stromcek - kedze ho poznam a viem ze darceky rad dohaduje. Povedal, vybral si vec za 90 eur, kedze ju nema, tak som ju bez problemov kupila. Od neho prisla ta ista otazka, a ja vzhladom na to ze uz po materskej chodim do prace, poprosila som ho o nejake nausnicky. Kedze nevedel vybrat poslala som mu zopar napadov. Islo o bizuteriu, ktoru objednal a kedze som mu navrhy poslala viem aj ze stala priblizne 30 eur.
Vobec, ale vobec ma to netrapilo, trochu ma "mrzelo" ze si darceky hovorime, celkom by som sa potesila nejakou hlupostou alebo prekvapenim, ale nevenovala som tomu pozornost... Kedze mam ale v decembri aj sviatok, pytal sa ma co by som si priala, kedze som vedela co bude pod stromcekom povedala som mu ze nejaky kvietok do bytu bude stacit. Nedostala som nic. A tu zacinaju moje myslienky.. Aby som sa vyjadrila spravne - v zasade ma nemrzi ze nemam materialny darcek, ale mrzi ma ze si nedal tu namahu ze by skocil aspon do kvetinarstva a kupil kvet. Hovorim si ci aj u vas to tak bezne byva ze manzelia "odignoruju" taketo veci, alebo ci si darceky vyberate a balite same pre seba, ci to len ja nejako zle vidim alebo je to bezne.. Proste ma to trapi ako zenu, ze nestojim ani za taku malu namahu - nejde mi o samotny dar, skor o tu pozornost, ved ked to tak vezmem cely darcek som si na nete nasla ja, este som si ho "proforma" aj zabalila pod stromcek...
Ako je to u vas?

Strana
z2
aduskatt
3. jan 2013

darceky si kupujeme vzajomne ako prekvapko, len mame teda dohodu, ze ziadne velke drahe dary.......a co sa tyka sviatkov ako meniny a narodeniny, tak zatial nezabudol nikdy a diostanem aspon kvietok a raffaello.......

fuska
3. jan 2013

Tak tieto Vianoce som manzelovi kupila zubne kefky a pre seba (akoze od neho) papuce na doma. 😀 Samozrejme, ze vsetko som balila ja. Vlastne ja som mala zalozit tuto diskusiu. 😀

monhla
3. jan 2013

Ja si myslím, že netreba ignorovať malé darčeky. Nemusí to byť veľa, ale niečo zo srdiečka. Môj manžel napríklad zháňal na moje narodeniny moju obľúbenú čokoládu - veľmi milo to potešilo, hoci po peňažnej stránke nič moc - ja som bola šťastná ako blcha /veď si nielenže pamätá, ktorá to je, ale ju ešte aj hľadal v obchodoch 🙂 / Niekedy môže byť darček aj nehmotný - drahý raz celý deň varoval dcérenku 1,5 roka a mňa vyhnal do mesta na "kávu a nákupy" a jediné, čo ho hnevalo, že som sa vrátila skoro 😢 😢 😢
Ide o pozornosť a tú by mohli venovať aj muži - výhovorka, že na to namajú gény a pod. je o ničom. U nás v rodine som to ja, čo sa pýta na darček pre drahého, on vždy niečim prekvapí.

simca06022011
3. jan 2013

@koritsi no chapem ako sa citis, s priatelom som 8 rokov, na zaciatku mi kupila darcek pod stromcek jeho matka, potom chodil on vzdy 24teho a kupil prvu somarinu, ktoru som po sviatkoch vyhodila/nikdy nepouzila alebo nemohla pouzit, lebo som nemala kde ako kedy... cize namaha ziadna. Dlho dlho ma to trapilo a teraz si to riesim po svojom.. kupim si sama.. chcem nausnice? Kupim si. Chcem nieco ine? Tiez si kupim... tento rok ked uz sme mali v podstate prve vianoce ako rodina (a mala nespinkala ale vnimala co sa deje) si dal tu namahu a na cely 24. december sa vybral na nakupy... kupil mi original swarovski ale ze by sa dal inspirovat tym co sa mne paci, asi tazko.. zeby sa poradil s predavackou asi tazko tiez... cize vyhodene peniaze.. resp. ako som povedala, je to pekne.. o par rokov to bude nosit nasa dcerka 🙂)) (retiazka bola taka kratka ze mne ledva okolo krku a nausnice su visiace, ale normalnej zene neprevisnu ani cez ucho :P ) no... ale pekne to je 🙂) v skatulke 🙂)) Takze.. radsej mala somarina, ktoru zahrabem do skrine/darujem/vyhodim .. ako nieco taketo... knihy a podobne veci tiez vobec nepochodili u nas.. ja mu vzdy nieco kupim samozrejeme.. musim kupovat aj jeho a mojim rodicom.. ale co uz 🙂)) proste na to nema bunky.. radsej si skreckuje peniaze a place ako minam 🙂)) Cize kup si sama a potes sa sama.. ved co 🙂) svet sa za to nezruti 🙂))

tulka3
3. jan 2013

myslim, ze uz nie sme deti a teda ak nebude pod stromcekom prekvapko, resp. dotahovat sa o to, aby sme si dali dary v rovnakej ci vyssej hodnote to su vsetko malicherne hluposti si myslim. v dnesnom uponahlanom svete mozme byt rady ak nasi manzelia nezabudnu, ze vobce nejaky sviatok ci prilezitost su a ci uz kupia nieco v nasej pritomnosti, alebo nieco za par centov je uplne fuk, hlavne ze aspon myslienka bola 😉

reisi
3. jan 2013

Ja mojmu vopred poviem co chcem, kde to kupi . Hlboko sa zamysli a da mi obalku nech si to kupim sama ked uz viem kde to predavaju 😀 ale prekvapko byva vzdy, nejaka vonavka a knihy. On podedil po otcovi dobry zvyk, ze svokor si vzdy potrpel na darceky pre svokru, nikdy nezabudol a casto ju obadruval, takze videl doma co treba. 😀

vadimka
3. jan 2013

@tulka3

nic v zlom, ale ja zo srdca neznasam tu frázicku "v dnesnej uponahlanej dobe, mozeme byt rady, ak nasi manzelia nezabudnu...bla vbla bla......"
preboha, aka uponahlana doba??????????
co rano musia chlapi vstavat o stvrtej aby sa postarat o dobytok....potom rychlo na pole ci na stavbu tazko pracovat? a vracat sa so zapadom slnka ustvaty jak kon???? tito chlapi mohli byt osravedlneni, ze pocas dna nemali cas ani chut pomysliet na darcek ci prekvapko...
....ale dnesny chlap??? ked ich vacsina aj v praci sedi na zadku, doma pred tv ci pc??? budte k sebe zeny uprimne, ze kolko vas chlap travi casu len tak nic nerobenim....ak ked mu nestojite uz ani za myslienku, tak to koser nie je...a nie je to ani v poriadku....
clovek, ktoremu nerobi radost obdaruvat ineho je proste egoista.

annia
3. jan 2013

My sme spolu 11 rokov a darceky sme si vzdy dali. Ked nebolo vela peniazkov stacil aj jeden 🙂 Ale teraz si kupime vzdy nieco, ziadne neviem ake drahe dary. Tento rok mi kupil knihu-tu som si vybrala,ale bolo aj prekvapko...nausnicky a tavnu pistol na lepenie 🙂 To som mu kedysi davno spomenula len tak ze by som chcela a ahaho...bola pod stromcekom 🙂

bluerose
3. jan 2013

@koritsi AHoj, my to mame na Vianoce spravene tak, ze si povieme navzajom co chceme a to ten druhy potom aj zozenie a plus, vzdy je nejaka drobnost ako prekvapenie. Nikdy nezabudol na narodky, alebo meniny, aj ked som mu vzdy aspom tyzden dopredu hovorila, ze aby nezabudol 😀 A taketo sviatky tiez riesime, ze si povieme co chceme a plus k tomu je vzdy aj nejake prekvapenie. Uprimne poviem, ak by ma odignoroval ako teba, len tak by som neprezila a musela by som to s nim riesit. U nas by to proste znamenalo nejaky problem, pretoze doteraz s darcekmi problem nebol...este aj na MDZ si spomenie, ved je toho plny net, radio v praci,kolegovci to riesia, on to berie tak, zbey bola hanba, keby si on nespomenul a nic mi nedoniesol, hoci aj len cokoladku 😀
Jaj a k baleniu- balim ja prenho a celu moju aj jeho rodinu, nasho syna, ale on darceky pre mna zabali🙂 Ved nebudem si balit darceky pre seba,nie?!

zuzana76
3. jan 2013

@vadimka myslim, ze zakladna myslienka je pravdiva - teda ta o egoizme, az na to,ze napr. ja si nepotrpim na ziadne drobnosti za par eur, ktore aj tak vyhodim a su to povacsinou gyce, ktore neznasam a moj muz takisto, kvety kvoli alergii takisto nie, dokonca , ked som este ucila a dostavala som od ziakov kytice kvetov, tak isli vsetky na cintorin, bohuzial, takze u nas jedine ta cokolada, ktoru zje aj tak moj chlap 😀 , nepijem ani kavu, ani alkohol, no je to tazke so mnou a s nim takisto, dokonca aj ponozky co som mu kupila boli zle, pretoze mali nejaky pasik, ktory mu vadil 😀 . Takze u nas je to jedine samoobdarovanie sa. Ale zase viem,ze na mna mysli, ked mam sviatok, tak ak je v praci tak hned doobeda mi zavola a zablahozela a potom pride domov s tou cokoladou. No a potom si ja vybehnem sama a kupim pre seba co mi urobi radost, teda bud kabelku, alebo oblecenie, alebo obuv. A on takisto. Ale uponahlana doba je, moj vstava uz o 5.00. este pred 6.00 odchadza z domu a vracia sa domov vecer. Nase prekvapenia nikdy nedopadli dobre, pred 3. rokmi mi kupil parfem Benneton, nic drahe ais za 20 eur, ale nepouzivam ho, nepaci sa uz ani jemu, takze zase vyhodene peniaze, takze my sme si radsej povedali,ze budeme bez prekvapeni, ako vyhadzovat takto peniaze na veci co sa nam nepacia.

Ale pre tie zeny, ktore maju s tym fakt vazny problem mam viacero moznosti.

1. terapia nazornou ukazkou - teda pripravte vy manzelovi prekvapenie, ake by ste si zelali pre seba, napr deti dajte strazit starym rodicom, alebo niekomu z rodiny a pripravte muzovi skvelu veceru, alebo rozsypte po posteli lupene ruzi a cakajte ho v sexy bielizni, alebo mu poslite do prace kyticu kvetov s blahozelanim - ak je to mozne a pracuje na takej pozicii - na toto urcite nezabudne len tak lahko
2. terapia sokom - ak uz zabudol, tak ak mate spolocny ucet, chodte a kupte si poriadne drahy darcek - cenu si urcite sami, kedze kazda rodina ma iny rozpocet, pre niekoho je to 50 eur, pre ineho 300, pre dalsieho 1000 eur, ak mu pride sms o stave uctu, resp vypis z banky a bude sa pytat, na co ste minuli tolko penazi, tak mu povedzte - kedze si na mna zabudol a nepriniesol si mi ani cokoladu, ci kvet, tak som si musela predsa kupit darcek sama, urcite nezabudne a na najblizsie narodeniny / meniny/ pride radsej s tym kvetom, ci cokoladou.

Ak nezaberie ani jedna z moznosti, tak potom je to uz fakt egoista.

vadimka
3. jan 2013

@zuzana76

no ano, dakto aj vstava o piatej, ale nech mi nevravi, ze za rok si nenajde aspon 10minut na myslienku ako prekvapit manzelku na nar....
...ja som pod prekvapenim nemyslela, ani parfem, ani gyc za par centov ci eur a uz vobec nie ponozky....
my sme si s mm slubili, ze na vianoce a nar. si nikdy nebudeme kupovat veci do domacnosti [lebo tie aj tak treba kupit] ci trapne ponozky, ktore sa daju zaobstarat pocas celeho roka...je pre mna nemyslitelne, aby mi muz na vianoce daroval kuch. stol, za ktorym budu vsetci sediet, ako to daroval mojej kamoske drzgros mm.....pod prekvapenim si ja predstavujem nieco co je len medzi mnou a mm....moze to byt nieco steklive....ale si si ista, ze to zaberie, lebo svojho mm poznas....je to o fantazii a kreativite....cokoloada, alkohol, parfem, oblecenie, potesia ale fakt, ze niekto nieco vyrobi rucne napr. potesi este viac....a ze si s tym da namahu a nejde to kupit do obchodu.....

vadimka
3. jan 2013

@vadimka

len tak mimochodom moj mm mi vzdy povie, ze pre neho by bol najkrajsi darcek, keby som mu zatancovala striptiz 😝 😉

zuzana76
3. jan 2013

@vadimka no to mas pravdu, ale takto to neberiem ani ja a to som zena, fakt som mojmu muzovi nikdy nic nevyrobila ani ho nijak originalne neprekvapila, tak to neocakavam ani od neho, asi sme prilis praktickí a mna by teda novy stol potesil, resp. veci do domacnosti, na Vianoce som si kupila postelnu supravu z bavlneneho satenu, taku aka sa mi paci, to by moj muz nikdy nevybral sam. Takze neocakavam od neho nic, co mu nedavam ani ja. Asi som cudna, ale fakt to su pre mna zbytocne veci, basne pisat neviem, ani ja ani on, viem jedine hackovat, ale zase rucne hackovane a pletene veci on neznasa, takze taku ciapku by ani nenosil. Ale zase napr na Novy rok sa sam podujal a navaril taku svieckovu, ze sme sa len zalizovali, nema problem ani upiect zakusok , ci tortu. Takze to urobi, upecie, ale zvacsa nie v den mojho sviatku, pretoze to je vacsinou pracovny den a tak je v praci.

snopkulka
3. jan 2013

@koritsi zaujímavý postreh... Môj manžel bol antitalent na darčeky - úplne vážne. Ja som zvyknutá dostávať nejaké prekvapenia - žiadne veľké dary, ale moji rodičia mi vždy darovali niečo nápadité, čo som vôbec nečakala. Sme s manželom takmer 8 rokov a z roka na rok ma viac prekvapuje 😵 Ja zase trošku upúšťam, pretože všetko, po čom túži, si kúpi sám, navyše elektroniku a veci s tým súvisiace sa neodvážim kupovať, takže mám posledne dosť problém niečím ho prekvapiť ☹ A ďalšia vec - som na materskej, takže tie peniaze sú úbohosť sama, celkom sa preto teším, keď začnem pracovať 😀 V každom prípade, mňa manžel posledne neuveriteľne prekvapuje, už sa nedesím najbližších vianoc, sviatku a podobne, lebo viem, že to bude opäť výnimočné 🙂

vadimka
3. jan 2013

@zuzana76

nie si cudna, pre vacsinu ludi su materialne veci viac ako dusevne....a to fakt nie je vycitka....
a tvoj mm je sikulak ked vie navarit..to by som ocenila ja....moj mm je zas velmi umelecky zalozeny....maluje, pise....hra ako samouk na gitare...malemu z dreva na druhe vianoce sam spravil.... vsetko ho zaujima..proste v tomto sa mam co ja ucit...ja mam skor take sexualne ci blaznive napady [ktore zas moj mm oceni] ....sak kazdy mame daku uchylku..... 🙂

zuzana76
3. jan 2013

@vadimka viem,ze to nemyslis zle, ja si napr ani nemyslim,ze som nejako extra materialne zalozena, napr pre mna by bol najvacsi darcek, keby isiel moj muz so mnou do kostola, kedze ja som veriaca, ale on je ateista. Moj muz nie je umelecky zalozeny, tam by som nepochodila, nevie spievat, ani hrat na hud. nastroj, ani pisat basne. V praci ma tolko stresu, ze na taketo veci mu vobec nezostava energia a ja to chapem. Mne fakt staci, ze som mohla byt napriklad 7 rokov doma s detmi a on nas zivil. Myslim,ze varit vie velmi dobre. Ja varim tak rutinne a on s citom a laskou, takze aj to mi staci, ale nei ej to zvacsa vtedy , ked mame sviatok, len malokedy, ked to padne na vikend a sme doma.

dai
3. jan 2013

@koritsi ahoj... dam len odpoved na tvoju otazku - precitala som si prvu radu a stacilo mi... teda ja mam poriadne problemy ale takato"malichernost" by ma urcite trapila...
mne osobne sa to nepaci ze manzelia na seba nemyslia - nechcu si spravit radost a urcite by ma to trapilo keby som nedostala darcek na sviatok - moj muz to vie a este sa nestalo zeby so. bez darceka zostala - a je to vzsjomne... viem ze ajmj muz ma rad darceky - hlavne prekvapenia kedze materialne si vsetko dokaze kupit sam...
ja by som to muzovi urcite vytklaako sa poznam - hlav ne v zmysle ze si nedal namahu...

jara24
3. jan 2013

tuto diskusiu by si mali precitat chlapi... mozno by si aspon niektori z nich uvedomili, co ich zenam chyba a ze oni to nemaju ani v päte ☹
dost smutny obraz manzelstva / partnerstva. zeny, treba s tym nieco robit, vysvetlovat, rozpravat a verit, ze chlapi prestanu byt lenivci a zbabelci a ignoranti 😢

baboadel
3. jan 2013

Tak milé babenky neviem či mám závidieť žienkam na ktoré ich mužské polovičky nezabudnú s darčekami a hojne ich obdaria alebo ľutovať tie ktoré darček nedostali . Tak ja som darček pod stromček dostala ,kávovar už dávnejšie som snívala ale zdalo sa mi to dosť drahé a ani nie taká nevyhnutnosť,že by som ho stoj čo stroj chcela ale manžel prekvapil a pod stromčekom bol. A taktiež musím podotknúť že zatiaľ ani raz nezabudol na sviatok s nejakou tou maličkosťou. Ale ja som asi ina lebo by som sa netrápila ani keby som darček nedostala, ja by som skôr bola prekvapená a potešená keby doma bola každy deň pohoda bez hádok a šomrania môjho ufrflaného a nervózneho manžela. Keby som ho našla napr umývať riady alebo vysávať, to by bol darček a prekvapenie. A keď už tak prečo by sme sa nemohli sami seba potešiť nejakým darčekom a ísť napr. do drogerky a kúpiť si dobrý parfém alebo čoloľvek iné podľa svojho vkusu a tomu sa hovorí urobiť si radosť. A keď už tak sa poteším trebárs kytičke lúčnych kvetov od o usmiatého, kľudného a pozorného manžela ako autu Audina v plnej výbave od nervózneho, uhundraného t.j. môj manžel. Tak čo si vybrať ? Darčeky alebo šťastnú a spokojnú rodinu ? Baby závidím ktoré to máte oboje.!!!

kmkke
3. jan 2013

Ako vás tak čítam, tak ja mám potom úžasného manžela 😀 Narodeniny máme skoro spolu (rozdiel len 4dni - teda 4 dni som od neho staršia a tie 4 dni mu hovorím že je zasraný 😀 ), takže na tie nezabudneme nikdy. Dátumy si pamätá lepšie ako ja (ja som minule spotvorila dátum našej svadby na čo sa urazil že si to nepamätám 🙂 ), a na vianoce si stále vymyslíme nejaké darčeky o ktorých si nehovoríme, aby to bolo prekvapenie, aj keď tieto vianoce mi to prezradil len kvôli tomu (dostala som nový mobil) aby som si vybrala medzi dvoma jeho favoritmi (on je na technické veci a ja na dizajn) 🙂 a nevedel medzi nimi vybrať tak to nechal na mňa. Takže mám krásny elegantný biely obrovsko-obrazovkový mobil 😀 Trochu ho mrzelo že nemá žiadne prekvapenie, ale mne už nič iné netrebalo, cením si že mi vybral darček a dal si na ňom záležať 😅 (a takéto drobnosti ako niektoré spomínate, sú krásne a milé, ale aj veľké lapače prachu a zavadzajú na poličkách. Ja som minule odniesla jednu veľkú tašku všelijakých keramických sošiek, rámikov, pohárikov a neviem čoho ešte kolegyni do roboty - robím v knižnici, takže to okrášlilo trochu priestor a poličky, ak si to nejaké dieťa či niekto "ukradne" ľúto mi za tým nebude 😀 )

Strana
z2