Vlastne bývanie nie je luxus, ale systém z neho luxus urobil
Čoraz častejšie počúvam vetu: "Hypotéka je luxus, treba si na byt šetriť."
Úprimne? Neviem, v akej realite žijú ľudia, čo to hovoria.
Byt za 250 000€, platy ledva dobehnú infláciu, nájmy ako druhá hypotéka… a my si máme len tak "ušetriť"?
Vlastné bývanie predsa nemá byť luxus.
Má to byť základná istota. Strecha nad hlavou. Nie výhra v lotérii alebo dedičstvo po starých rodičoch.
Lenže dnes je to presne naopak, bývanie je dostupné hlavne tým, čo ho už majú.
Nehovorím, že každý má mať všetko zadarmo. Len vravím, že dnešná realita je úplne iná ako tá, v ktorej sa kedysi rozdávali byty za symbolické sumy.
Preto ak niekto rieši hypotéku, neznamená to, že žije nad pomery.
Znamená to len to, že sa snaží zabezpečiť základnú vec v podmienkach, ktoré nie sú vôbec jednoduché.
No nič, koniec výlevu.
@anonym_autor mam prehlad o realitach v mexiku, musi to byt velmi malicke za 100 000 a v bohatej stvrti to pochybujem tiez, alebo vo velmi malom meste, dedinke. Domy tam stoja tak ako tu a v bohatych stvrtiach - milionarskych su este drahsie. Chod do Mexika, ale neslubuj si boh vie co, casto nemaju vodu, hurikany, zemetrasenie, delikvencia na dennom poriadku. Sledujem denne spravy z mexika. Pred par dnami popravila mafia ucitelku na dochodku, ktora si privyrabala ako taxikarka a nechcela platit vypalne. Pred smrtou musela nahrat video, aby varovala ostatnych taxikarov, ktorí nebudu chciet platit tak ako ona.
Okrem toho, tu na tomto fore bolo len par zien, co priznali, ze byvaju v bytoch z cias este socializmu kupenych za par supov, my ostatní, vo veku mozno tvojich rodicov mame tiez hypoteky a splacame dost vela.
@zuzana76 to tejto slečne alebo pani ťažko vysvetlíš. Podľa nej je všade lepšie. Akurát, že ona drepí doma a čaká, že bude mať právo na byt.
@anonym_autor mam prehlad o realitach v mexiku, musi to byt velmi malicke za 100 000 a v bohatej stvrti to pochybujem tiez, alebo vo velmi malom meste, dedinke. Domy tam stoja tak ako tu a v bohatych stvrtiach - milionarskych su este drahsie. Chod do Mexika, ale neslubuj si boh vie co, casto nemaju vodu, hurikany, zemetrasenie, delikvencia na dennom poriadku. Sledujem denne spravy z mexika. Pred par dnami popravila mafia ucitelku na dochodku, ktora si privyrabala ako taxikarka a nechcela platit vypalne. Pred smrtou musela nahrat video, aby varovala ostatnych taxikarov, ktorí nebudu chciet platit tak ako ona.
Okrem toho, tu na tomto fore bolo len par zien, co priznali, ze byvaju v bytoch z cias este socializmu kupenych za par supov, my ostatní, vo veku mozno tvojich rodicov mame tiez hypoteky a splacame dost vela.
@zuzana76 Ja viem, že chudobné Mexiko je naozaj také a skorumpované. Známa, ako Europánka, ale žije úplne v inej bubline. Pracuje v banke, má 2 panie na upratovanie a osobného šoféra...a áno, naozaj tam teraz v tej bohatej štvrti 3i byt za takú cenu kúpila.
@zuzana76 Ja viem, že chudobné Mexiko je naozaj také a skorumpované. Známa, ako Europánka, ale žije úplne v inej bubline. Pracuje v banke, má 2 panie na upratovanie a osobného šoféra...a áno, naozaj tam teraz v tej bohatej štvrti 3i byt za takú cenu kúpila.
@anonym_autor ale aj ked zijes v bubline, tak von vyjst musis a mas bohatu stvrt a hned vedla chudobnu. A ked pisem chudobnu, tak naozaj hrozne domy. Naco ma v trojizbovom byte dve panie na upratovanie naozaj neviem, ale ok.
@anonym_autor ale aj ked zijes v bubline, tak von vyjst musis a mas bohatu stvrt a hned vedla chudobnu. A ked pisem chudobnu, tak naozaj hrozne domy. Naco ma v trojizbovom byte dve panie na upratovanie naozaj neviem, ale ok.
@zuzana76 Bohužiaľ, ona už cez 20 rokov žije len v takejto bubline a má úplne skreslený pohľad na svet. Zle sme sa pochopili. Ona žije normálne v dome, tento 3i si kúpila čisto ako investičný, ktorý bude prenajímať.
@anonym_autor ešte raz, nezavid a začni makať, nech máš aj ty. Jednoduché. Väčšine z nás, čo tu píšeme nepadli do lona žiadne byty zdarma. Tiez mame hypotéky do 65ky. Prečo by ste práve vy mali byt výnimkou?
@anonym_autor ešte raz, nezavid a začni makať, nech máš aj ty. Jednoduché. Väčšine z nás, čo tu píšeme nepadli do lona žiadne byty zdarma. Tiez mame hypotéky do 65ky. Prečo by ste práve vy mali byt výnimkou?
@lienka.7 S vami sa už nebavím, neviete sa pozerať na fakty a vecne diskutovať. O žiadnych bytoch zadarmo tu nikde nič nespomínam a nebudem sa ani znižovať k urážkam.
Nejdem citat 12 stran komemtarov ale mne byt nikto nedal, ani financie na jeho kupu, ani zaklad a ani som ho nezdedila. Odmakala (a to doslova) som si to v zahranici s manzelom a mali sme nieco po 30ke ked sme mali hypo splatenu. Ano bolo to par rokov doazdu a ceny boli inde, ale aj platy na sr takze pomerovo asi to iste co teraz. Moj bezny pracovny tyzden bol 55-60hod.
Poznam x mladych parov ked nebyvaju vo vlastnom tak nariekaju ako sa to neda, ak uz vlastne byvanie na hypo maju tak zase nariekaju ake vysoke splatky maju. A to uz neriesim ze hned potrebuju byt v centre, najlepsie 3 izbovy aj ked dieta este neplanuju, novostavbu a zariadenie ako z katalogu. My sme v zahranici byvali v jednej izbe a setrili a aj po navrate na sr este byt postupne zariadovali. Odrobia 40 hodin vo svojej praci a ked im poviem ze vsak chod robit este brigadu, v porovnanim so mnou maju stale 15-20 hodin kapacitu tak ohrnaju nos…
Takze ak mi niekto zavidi ako zijem (a to sa ich teda naslo), tak ma akurat tak vytoci, nevidi co za tym bolo a rovnako makat ako nam s manzelom sa chce malokomu.
Nejdem citat 12 stran komemtarov ale mne byt nikto nedal, ani financie na jeho kupu, ani zaklad a ani som ho nezdedila. Odmakala (a to doslova) som si to v zahranici s manzelom a mali sme nieco po 30ke ked sme mali hypo splatenu. Ano bolo to par rokov doazdu a ceny boli inde, ale aj platy na sr takze pomerovo asi to iste co teraz. Moj bezny pracovny tyzden bol 55-60hod.
Poznam x mladych parov ked nebyvaju vo vlastnom tak nariekaju ako sa to neda, ak uz vlastne byvanie na hypo maju tak zase nariekaju ake vysoke splatky maju. A to uz neriesim ze hned potrebuju byt v centre, najlepsie 3 izbovy aj ked dieta este neplanuju, novostavbu a zariadenie ako z katalogu. My sme v zahranici byvali v jednej izbe a setrili a aj po navrate na sr este byt postupne zariadovali. Odrobia 40 hodin vo svojej praci a ked im poviem ze vsak chod robit este brigadu, v porovnanim so mnou maju stale 15-20 hodin kapacitu tak ohrnaju nos…
Takze ak mi niekto zavidi ako zijem (a to sa ich teda naslo), tak ma akurat tak vytoci, nevidi co za tym bolo a rovnako makat ako nam s manzelom sa chce malokomu.
@stormie
Presne si to zhrnula. Ono to je ta "nová doba". Prísť ku všetkému ľahko ako slepé kura k zrnu. To majú z tých ss kde ich vzory typu plátkov a iné luzy majú všetko, samozrejme legálne.
Ťažko im vysvetlíš, ze jednoducho si na ten štandard, aký chce mať musí proste zarobiť. A odvolávať sa na nejaké práva na bývanie je uplne mimo.
@stormie ma tam byt Plackova 🙈🤣
@anonym_autor stale di sa nevyjadrila, ze ides sama nakupovat nehnutelnost za 250k? Pozri, nebapisala si ani aky mas plat - tu je priklad https://www.nehnutelnosti.sk/detail/JutzY6TMKRR... - garsonecka nedaleko BA, do 500 eur byvas aj so vsetkymi nakladmi. Ked si najdes manzels, gradobku predas/prenajmes a spolu si kupite nehnutelnonst, na ktoru budete mat.
@anonym_autor byty zadarmo? to bolo predsa nieco neprirodzene a velmi malo ludom sa toto privilegium dostalo.. vsade na svete a v historii ludstva si musel preto, aby si byval, vynalozit vyznamne usilie, tak neplac a setri, tak ako my ostatni..
@dadis všetci mohli mať štátny alebo podnikový byt
Tak nekecaj .
Ja som vtedy žila
Ak si mala peniaze tak sa kupoval tzv družstevný bytty niečo a aj družstvo .
..
Môj otec dostal 2 podnikové byty ktoré ale neprevzal ..že nepotrebuje
Býval o svokry
A za pôžičku 30 000 mladomanzelsku si kúpila od bytu do lyžičky
Pri dieťati bol odpis z pôžičky
Sa srandivalo že tri deti ti zaplatili dlh
Moji rodičia si nebrali .
Zadarmo Pionierske tábory .
Rekreácie na chatách roh
Ja som vtedy žila a vytačajú ma tie sprostosti mladých
Tak nekecaj .
Ja som vtedy žila
..
Býval o svokry
Rekreácie na chatách roh
@dusika11 ja som žila tiež a zadarmo všetko zaručenej nebolo. Pomer mzda-naklady. Niektorí sa mali top a iní nie. To som vnímala už ako dieťa. Takze mňa rovnako otravu reči,že kedysi padali byty k nohám. Ten kto chcel mať lepšie mal možnosť sa mať,ale nie len preto,že je. Vtedy síce okrem makania boli aj iné podmienky,ale rovnako to platilo.
@stormie uplne suhlasim.
@anonym_autor stale di sa nevyjadrila, ze ides sama nakupovat nehnutelnost za 250k? Pozri, nebapisala si ani aky mas plat - tu je priklad https://www.nehnutelnosti.sk/detail/JutzY6TMKRR... - garsonecka nedaleko BA, do 500 eur byvas aj so vsetkymi nakladmi. Ked si najdes manzels, gradobku predas/prenajmes a spolu si kupite nehnutelnonst, na ktoru budete mat.
@dadis uz som jej presne toto tu napisala par krat, ale ziadna reakcia . jasne ze dvom sa to taha lepsie.
A čo vychádza vlastne z logiky, že z socko krajine si niekto kúpil byt za 100 000? To je akože dobrá či zlá cena? 😀 V socko krajine by mal stáť byt socko prachy a nie stotisíc :D
A čo vychádza vlastne z logiky, že z socko krajine si niekto kúpil byt za 100 000? To je akože dobrá či zlá cena? 😀 V socko krajine by mal stáť byt socko prachy a nie stotisíc :D
@procrastique tak pozor, v Mexiku mas ja najbohatsie mesto latisnkej ameriky, Monterrey a San pedro garza Garcia a tam su teda nehnutelnosti v uplne inej rovine ako u nas. Ale teda ak pani z mexika nema manzela, tak tiez kupit sama nehnutelnost nie je take lahke. Tam sa tiez maju dobre len lekari, podnikatelia, napr ucitelia tam maju ovela nizsie platy ako u nas a ledva prezivaju, resp. su na tom horsie ako tu. Vacsina ludi je na tom dost biedne. Aj VS vzdelani ludia co robia za par pesos a pracuje sa tam zvacsa aj v sobotu. Pozor nemaju pracovny tyzden 40 hodin ako u nas.
@procrastique a sukromne zdravotnictvo a skolstvo su tam na ovela vyssie urovni ako u nas, ale samozrejme nestoji to socko prachy, skolne je aj 800 eur na ziaka a na preparatorias, cize gymnaziu aj 4000 eur na rok, v kazdom pripade to by sa tu dotycnym inak pretacali panenky, keby ich cakali este taketo poplatky a nechceli by nechat svoje deti chodit do skol publicas, kde chodia deti chudobnych
@dadis uz som jej presne toto tu napisala par krat, ale ziadna reakcia . jasne ze dvom sa to taha lepsie.
@anonym_01b743 Ak by zila v onej dobe, co spomina, tak ako nevydata by ziaden byt i tak nedostala, tusim by aj platila staromladencku dan (alebo to len muzi? ). Myslim si, ze tato doba ovela viac praje single ludom, kedy v historii si mohla dovolit zena byvat sama vo vlastnom..
Tak nekecaj .
Ja som vtedy žila
..
Býval o svokry
Rekreácie na chatách roh
@dusika11 koľko s čakalo na ten byt?
@procrastique a sukromne zdravotnictvo a skolstvo su tam na ovela vyssie urovni ako u nas, ale samozrejme nestoji to socko prachy, skolne je aj 800 eur na ziaka a na preparatorias, cize gymnaziu aj 4000 eur na rok, v kazdom pripade to by sa tu dotycnym inak pretacali panenky, keby ich cakali este taketo poplatky a nechceli by nechat svoje deti chodit do skol publicas, kde chodia deti chudobnych
@zuzana76 však hovorím, klasická definícia socko krajiny a naširoko roztvorených nožníc. Nechápem, čo na tom autorka obdivuje, nakoľko by v Mexiku bola na spodku rebríčka a pila akurát tak vodu z potoka, keby tam žila.
Tak nekecaj .
Ja som vtedy žila
..
Býval o svokry
Rekreácie na chatách roh
@procrastique tak pozor, v Mexiku mas ja najbohatsie mesto latisnkej ameriky, Monterrey a San pedro garza Garcia a tam su teda nehnutelnosti v uplne inej rovine ako u nas. Ale teda ak pani z mexika nema manzela, tak tiez kupit sama nehnutelnost nie je take lahke. Tam sa tiez maju dobre len lekari, podnikatelia, napr ucitelia tam maju ovela nizsie platy ako u nas a ledva prezivaju, resp. su na tom horsie ako tu. Vacsina ludi je na tom dost biedne. Aj VS vzdelani ludia co robia za par pesos a pracuje sa tam zvacsa aj v sobotu. Pozor nemaju pracovny tyzden 40 hodin ako u nas.
@zuzana76 Áno, tá známa býva v Monterrey.
Ako prisne? Aky mas plat? Moje 2 single kamaratky po 30tke maju 1izb/garsonku kupene.
Ako prisne? Aky mas plat? Moje 2 single kamaratky po 30tke maju 1izb/garsonku kupene.
@dadis ešte raz si prečítaj
Každý mal prácu zaručenú zákonom
O byť si mohla požiadať buď zamestnávateľa alebo miestny úrad.
Dneska doba je zla.a hypo platiť celý život ? To nie je normálne
Ja nerozumiem prečo tvoje rodičia nepožiadali
Ale ty sa húfne dostávali .asi trebárs podpísala 5 rokov že zostanes v podniku .
MUDr bolo bežné že dostal byť na dedine kde siel pracovať
Moja mama vravela že môj otec odmietol dva byt
@zuzana76 Áno, tá známa býva v Monterrey.
@anonym_autor tak zrovna Monterrey trpi nedostatkom pitnej vody, je to sice rozvinute mesto, ale stat Nuevo leon patri k tym nebezpecnejsim v krajine. A ako bezna radova zamestnankyna banky by si nemohla dovolit dom s dvoma upratovackami a investicny byt, takze za sebou niekoho ma, bud manzela, milenca, alebo je rovno sefkou tej banky sama, alebo este sama podnika. Proste je sikovna a to nikto nebrani ani tebe. Mozes zacat podnikat.
@dadis ja som vtedy žila mne nehovorte ako bolo ...toto milujema ešte spojenie 80 a 50 tých rokov.
))))) tamni nehovor ako bolo .
Pioniersky tábor zadarmo
Požiadať o byt máš
Akurát nebolo elektroniky ( nosili sme z Maďarska )
@dadis To, že podmienky získania hypotéky sú prísne. Nič viac.
@anonym_autor nic viac nic menej, mala si si setrit, kazdy z nas si setri aby daco dosiahol. co nedokazes pochopit.

@lienka.7 Vy vôbec nechápete, že človek v dnešnej dobe aj keď maká, tak jednoducho nemá nič. Vidíte tie ceny bytov a podmienky získania hypotéky?! Veď 2i byt v 15 tisícovom meste je od 100 000€. Čo taká Bratislava alebo Košice?
Známa si teraz kúpila novopostavený 3i byt v Mexiku pri mori v bohatej štvrti za 100 000€!