icon

Vlastne bývanie nie je luxus, ale systém z neho luxus urobil

23. júl 2025

Čoraz častejšie počúvam vetu: "Hypotéka je luxus, treba si na byt šetriť."
Úprimne? Neviem, v akej realite žijú ľudia, čo to hovoria.
Byt za 250 000€, platy ledva dobehnú infláciu, nájmy ako druhá hypotéka… a my si máme len tak "ušetriť"?
Vlastné bývanie predsa nemá byť luxus.
Má to byť základná istota. Strecha nad hlavou. Nie výhra v lotérii alebo dedičstvo po starých rodičoch.
Lenže dnes je to presne naopak, bývanie je dostupné hlavne tým, čo ho už majú.
Nehovorím, že každý má mať všetko zadarmo. Len vravím, že dnešná realita je úplne iná ako tá, v ktorej sa kedysi rozdávali byty za symbolické sumy.
Preto ak niekto rieši hypotéku, neznamená to, že žije nad pomery.
Znamená to len to, že sa snaží zabezpečiť základnú vec v podmienkach, ktoré nie sú vôbec jednoduché.
No nič, koniec výlevu.

Strana
z15
natalka13
1. aug 2025
@romino

@natalka13 to je inac pravda, ludia zabudaju.
Casto pocujem "ale ved uz je euro to co kedysi koruna, ..prakticky 1:1... len platy su slabsie ako vtedy".
No prosim ...1kg cukru vtedy tusim 7, dnes 0.7.
Olej 20, dnes 1.70
V original zurnaloch z toho obdobia, dokumenty z obchodakov ...plny youtube takych ...tam take ze cenovka na detskej vetrovke 500.
No masaker ceny voci vtedajsim platom.

@romino to tu 30tnickam nevysvetlis. Boli byty zadarmo a basta a vsetko lacnejsie.
Mame TV stale funkcny za 45.000 korun.

anonym_01b743
1. aug 2025
@natalka13

@romino to tu 30tnickam nevysvetlis. Boli byty zadarmo a basta a vsetko lacnejsie.
Mame TV stale funkcny za 45.000 korun.

@natalka13 tak oni v tej dobe boli detickami alebo neboli, potom len ziju z reci rodicov...

romino
1. aug 2025
@anonym_01b743

@romino preco by nenapadlo, ved vsetko je ucelove.

@anonym_01b743 no ale kto teda ma byt ten niekto, kto chce aby Europa padla ?
Preco tak tajnostkarsky, si sa vyhla odpovedi.

Fakt mi aktualne napada asi len Rusko .. mozno Cine by tiez pomohlo, keby Europa slabla .. ale nie hadam "padla". To by obrovska cast ludi prestala kupovat ich tovary.

Pre USA sme vyznamny partner, obrovsky trh ... Len taky priklad zo zivota, mam akoze nejaky biznis alebo daco .. a s kym obchodujem, menim si tovary a sluzby ... asi by som nechcel aby bol vlastne dotycny skrachovany.
To by som vela nenaobchodoval.
Takze to tiez logicke pre mna nie je.

Ale ved aj preto, ze vdaka USA sa po 2. svetovej vojne zap. Europa vysvihla .. povznikali jedni z najvyspelejsich ekonomik. A zrazu otocka, USA by vlastne chceli, aby europa skrachovala ? To si podla mna odporuje.

To Rusko zrejme ... ved padnuta Europa by prestala podporovat UA, a tym padom by ju uz konecne mohli obsadit, pripadne aj nejake ostatne susediace krajiny.
Toto jedine by mi davalo zmysel.
No ale mozno mi unikaju nejake suvislosti. Ved bud konkretnejsia.

romino
1. aug 2025
@anonym_01b743

@romino preco by nenapadlo, ved vsetko je ucelove.

@anonym_01b743 nevies teda prosim nam viac prezradit, co za zoskupenie to udajne pracuje na tom padnuti europy ?

dadis
2. aug 2025
@romino

@anonym_01b743 nevies teda prosim nam viac prezradit, co za zoskupenie to udajne pracuje na tom padnuti europy ?

@romino židojašteri 🤣🤣

romino
2. aug 2025
@dadis

@romino židojašteri 🤣🤣

@dadis no zatial je to na takej urovni. Ale vzdy dufam, ze niekto co takto zahadne opisuje, a chce nam ostatnym odhalit ... ako tu udajne niekto riadi nejaky plan na nas pad ci znicenie ....aj nasledne odhali nieco viac.
Nejake detaily, suvislosti, ...hlavne kto to teda je a preco by o take usiloval...
Neviem co s tym maju potom vzdy taky problem.

Vlastne viem - lebo oni tomu proste len veria, v to nieco zahadne ...co vlastne vysvetlit ani nevedia ...ale su tak spokojnejsi, ze odhalili nieco viac ako my ostatni, ze su niekde dalej...princip ten isty ako u nabozenstiev.
Ale mozno sa mylim, a tentoraz sa mi dostane vysvetlenie , kde aj budu do seba zapadat suvislosti 🙃 ...alebo nie ?

Strana
z15