icon

Vlastne bývanie nie je luxus, ale systém z neho luxus urobil

23. júl 2025

Čoraz častejšie počúvam vetu: "Hypotéka je luxus, treba si na byt šetriť."
Úprimne? Neviem, v akej realite žijú ľudia, čo to hovoria.
Byt za 250 000€, platy ledva dobehnú infláciu, nájmy ako druhá hypotéka… a my si máme len tak "ušetriť"?
Vlastné bývanie predsa nemá byť luxus.
Má to byť základná istota. Strecha nad hlavou. Nie výhra v lotérii alebo dedičstvo po starých rodičoch.
Lenže dnes je to presne naopak, bývanie je dostupné hlavne tým, čo ho už majú.
Nehovorím, že každý má mať všetko zadarmo. Len vravím, že dnešná realita je úplne iná ako tá, v ktorej sa kedysi rozdávali byty za symbolické sumy.
Preto ak niekto rieši hypotéku, neznamená to, že žije nad pomery.
Znamená to len to, že sa snaží zabezpečiť základnú vec v podmienkach, ktoré nie sú vôbec jednoduché.
No nič, koniec výlevu.

zuzana76
24. júl 2025
@anonym_autor

@balerina2025 Smutné. Tak potom nech sa napríkad nečudujú, že je nízka pôrodnosť. Aj to je dôsledok toho, že ľudia jednoducho nebudú zakladať rodiny, keď nemajú vlastné bývanie.

@anonym_autor ale nizka porodnost je trend vo vsetkych vyspelych krajinach, to nesuvisi az tak s cenami byvania. Vsimni si ktore krajiny vedu priecky v porodnosti: Latinska Amerika, India, Pakistan, vsetko zaostale krajiny.

balerina2025
24. júl 2025
@procrastique

@anonym_autor Nárok na bývanie JE VYMYSLENÝ VÝSTRELOK. Je čas sa s tým zmieriť.

Rovnako aj nejaké pseudo právo na ľudský život, dôstojnosť a neviem čo., V podstate, to sú len západniarske ľavicové novodobé výmysly. (keď si to rozmeníme na drobné).

@procrastique pseudo, to je trefne.

lienka.7
24. júl 2025
@anonym_autor

@sense Dnes nejde o to, že chceme všetko hneď. Väčšina mladých ľudí veľmi dobre vie, že si musí na bývanie zarobiť. Lenže dnes aj keď makáš, často si to proste nemôžeš dovoliť.

Mimochodom, ano, ľudia dnes chcú aj auto, aj dovolenku. Lebo svet je iný. Lebo nie je hanba žiť život, nie len prežívať.
A ak si niekto dovolí povedať svoj názor, to neznamená, že je lenivý. Znamená to, že má právo hovoriť, aj o nespravodlivosti medzi generáciami.

Nie všetci chceme všetko.
Chceme len férovú šancu na základné veci, bývanie, stabilitu, normálny život bez hypotéky do 65-ky.
To nie je rozmar. To je dôstojnosť.

@anonym_autor reagujem na toto:
Chceme len férovú šancu na základné veci, bývanie, stabilitu, normálny život bez hypotéky do 65-ky.

Ale áno, chcete všetko a najlepšie HNED. hneď plat, hneď novostavby s terasami alebo teda najlepšie dom s bazénom a 2 auta, hneď dieta, hneď dovolenku, minimálne letnú a zimnú. A medzi tým wellnessy.
Chceš to? Tak si na to zarob jednoducho. Nemáš na to? Tak to jednoducho nebudeš mat. Bodka. Čomu nechapes?
Nie je to rozmar? A potom co to je? Nenazranost? Alebo potom nemáš zdravý úsudok. Každý môže vyskakovať IBA do výšky svojho prijmu. Nechápem, prečo by mali mať všetci automaticky rovnako. Šancu ma každý, ten kto ju využije ma, ten kto nie, jednoducho nemá a potom závidí a vypisuje hlúposti o nespravodlivosti, nedostojnosti a pod.. Dôstojnosť sem neplet, ta s tým absolútne nič nemá.

autor
24. júl 2025
@lienka.7

Ale áno, chcete všetko a najlepšie HNED. hneď plat, hneď novostavby s terasami alebo teda najlepšie dom s bazénom a 2 auta, hneď dieta, hneď dovolenku, minimálne letnú a zimnú. A medzi tým wellnessy.
Chceš to? Tak si na to zarob jednoducho. Nemáš na to? Tak to jednoducho nebudeš mat. Bodka. Čomu nechapes?
Nie je to rozmar? A potom co to je? Nenazranost? Alebo potom nemáš zdravý úsudok. Každý môže vyskakovať IBA do výšky svojho prijmu. Nechápem, prečo by mali mať všetci automaticky rovnako. Šancu ma každý, ten kto ju využije ma, ten kto nie, jednoducho nemá a potom závidí a vypisuje hlúposti o nespravodlivosti, nedostojnosti a pod.. Dôstojnosť sem neplet, ta s tým absolútne nič nemá.

@lienka.7 Vieš, tento argument o všetkom hneď je už taký ošúchaný, že sa pomaly rozpadáva pri dotyku s realitou.
Nie, ľudia nežiadajú "hned dom s bazénom a dve autá".
Žiadajú si len základ – strechu nad hlavou, ktorú si môžu dovoliť bez toho, aby sa zadlžili do dôchodku.
To nie je rozmaznanosť, to je realita generácie, ktorá čelí najdrahšiemu bývaniu v histórii krajiny, pri platoch, ktoré ledva stíhajú rásť s infláciou.
Kým pred 30 rokmi si vedel byt získať po pár rokoch práce, dnes si ho bez pomoci rodičov nekúpiš ani po desiatich, a to nehovorím o bazéne.
A ak niekto spomenie dôstojnosť, tak to nie je preto, že chce mramorový obklad na záchode.
Je to preto, že žiť celý život v nájme za cenu hypotéky, bez istoty, že ťa o rok nevyhodia, to dôstojné nie je.

A ešte, šancu vraj má každý?
Nie, každý má inú štartovaciu čiaru.
Niektorí začínajú závod bosí, iní s rodičmi, čo kúpia byt a tak ďalej.
Takže prestaňme z toho robiť len nevďačnosť a lenivosť.
Možno by nezaškodilo trochu empatie… a trochu pravdy.

balerina2025
24. júl 2025
@lienka.7

@lienka.7 nemyslim si ze autorka je jedna z tych co chce mat hned all 5.

lienka.7
24. júl 2025
@maciatkolulu

@anonym_autor nejako nerozumiem. Máš možnosti ako mladý človek ovela viac ako kedysi v minulosti ,moze človek študovať v zahraničí,na štart si ísť zarobiť a veľa iného čo ku zase dovoľuje tento systém. Ma matka možnosť sedieť na riti a to doslova od prvého ocikaneho testu na PN a ťahať doma s dávkou šťastia aj 10 rokov s retazovymi porodni. Ocr,pn ,rodicak a materskú aj na otca a veeeeeela iného.(Toľko odrbov,koľko je možný je v.tomto štáte..)Takže moja pekná,je to uhol pohľadu a z tvojej strany aj silná dávka negativizmus. Hlavu hore ,pokiaľ si zdravá a nejde o život,máš veľmi,ale veľmi veľa možností.

@anonym_autor
@maciatkolulu ti to tu vysvetlila už 2x. Stále nechapes? Typický mladý človek, ktorý má plnú hubu svojich práv... nikdy nebolo toľko možností sú zarobiť na všetko, po čom ti srdce pisti. Ale musíš si na to zarobiť TY sama... Chapes?

zuzana76
24. júl 2025
@balerina2025

@balerina2025 chce dvojizbovy byt, podla mna je to bakafakamaka, ta robila v skolstve za 300 eur a ako slobodna chce hned dvojizbak

balerina2025
24. júl 2025
@zuzana76

@balerina2025 chce dvojizbovy byt, podla mna je to bakafakamaka, ta robila v skolstve za 300 eur a ako slobodna chce hned dvojizbak

@zuzana76 neviem , to tu pise? ja som necitala vsetko.,

autor
24. júl 2025
@zuzana76

@zuzana76 Nie som, slobodná takisto nie som a je nás tu plno, ktorí v školstve pracujú a sužuje ich otázka vlastného bývania.

biba_18
24. júl 2025
@anonym_a049e3

@biba_18 ved dobre chapem ze na ten, ale ako sa vobec dostali k tej financnej gramotnosti. Sak nikto nechce nic zadarmo. Riesi sa nedostupnost byvania pre mladych. Mozes mat aj financnu gramotnost 120% ale ked zarabas priemerny mesacny plat ma svk a mas platit za byt 250000tisic za byt alebo dom, tak moc tam toho nevymylis. Iba suche rozky zrat a "nezit" zivot

@anonym_a049e3 to vieš, diskusia si už žije vlastný život 🙂 každý v nej už rieši čo chce on ... 😉

balerina2025
24. júl 2025
@anonym_autor

@balerina2025 Smutné. Tak potom nech sa napríkad nečudujú, že je nízka pôrodnosť. Aj to je dôsledok toho, že ľudia jednoducho nebudú zakladať rodiny, keď nemajú vlastné bývanie.

@anonym_autor lenze nizka porodnost je AJ preto, ze LUDIA SA STRESUJU takze spermie uz nebezia o zavod a ani zenske vajco nie je carovna gula. ked som s pravildelnnymi vecami chodila na gyndu , tam boli 20rocne zeny co mali vobec problem otehotniet.

a to ze ludia, zase ti mudrejsi chcu mat dom a nasetrene , maju deti troska neskor.stare zlate 3 generacne domy sa uz nestavaju, nerodi sa v 20tke. taki rodia neskor. a zas mozno maju problem oteho.

muzi asi nosia tesne nohavie - just kiddin'

procrastique
24. júl 2025

Ešte ma toto zaujalo
,Mimochodom, ano, ľudia dnes chcú aj auto, aj dovolenku. Lebo svet je iný. Lebo nie je hanba žiť život, nie len prežívať. "

Aspoň v skratke ti popíšem, prečo to nie je real, keď to tvoje romantické očičko nevidí.

Keby každá rodinôčka vlastnila auto, tak by masívne stúpla spotreba posílnych palív, čiže by sa klimatická kríza prehĺbila a problémy z toho vyplývajúce tu písať nejdem...

Keby každá rodinčôčka a každý mladý dospelý mal byt, tak tlak na urbanistickú výstavbu by bol neúnosný. Zabrala by sa poľnohospodárska pôda, znečistilo by sa okolie, dopad na klimatické podnebie a všeobecné problémy tu písať nejdem...

Keby každá rodinčôčka a každý mladý vyrazil na jednu dovolenku ročne, tak by príroda aj všetky historické lokality boli preťažené, zničené, zdevastované, čo by z toho vyplývalo písať zas nejdem...

Aby každý vlastnil nehnuteľnosť, dopyt po pozemkoch by bol ešte väčší a ceny by boli príliš vysoké a ekonomike či životnému prostrediu by to tiež nepomohlo, o tom ako zaťažuje životné prostredie výstavba, výroba stav.materiálu etc ani písať tiež nejdem.

Masová spotreba, nekonečno áut, stavieb, turizmus... nie je to jednoducho udržateľné ani náhodou, tlak na infraštruktúru by bol neúnosný, cesty, parkovanie, letecká doprava, služby v destináciach...

Je čas zložiť ružové brejličky a nemyslieť si, že je to právo pre všetkých. Môžeš si myslieť, že TY KONKRÉTNE máš na to právo, lebo ti narástli krásne vlasy a neviem čo... ale pre všetkých to jednoducho nie je.

autor
24. júl 2025
@lienka.7

@anonym_autor
@maciatkolulu ti to tu vysvetlila už 2x. Stále nechapes? Typický mladý človek, ktorý má plnú hubu svojich práv... nikdy nebolo toľko možností sú zarobiť na všetko, po čom ti srdce pisti. Ale musíš si na to zarobiť TY sama... Chapes?

@lienka.7 Chápem úplne presne.
Ale ty nechápeš, že hovorím o systéme, nie o tom, že mi niekto má niečo nosiť na zlatom podnose.
Rozdiel medzi tým, že "máš možnosť zarobiť" tým, že "je to reálne dostupné", je priepastný.
Jasné, môžeš makať. Môžeš sa roztrhať.
A ak budeš mať aj šťastie, zdravie, pomoc rodiny a nulové výdavky, možno to do 40-ky dáš.
Ale ak ti v diskusii o systémovej nedostupnosti bývania napadne len: "makaj a nevypisuj, tak si presne ten prípad, čo nechce počúvať.
Lebo realita ti nesedí do tvojej pohodlnej predstavy, že každý, kto na to nemá, je lenivý.

tilly
24. júl 2025

Nechápem tento výlev. Prečo by malo byť niečo samozrejmosťou. Ani v minulom režime to tak nebolo...

zuzana76
24. júl 2025

ale autorka na co nemas? co by si chcela? si vydata? nemate s manzelom na hypoteku na 200 000? To je dnes uz bezna hypoteka, neviete nasetrit 20 000? Tak treba zmenit pracu, ci o co ti ide? kolko by bolo pre teba prijatelne, aby stal byt/dom aky chces? a aky vlastne chces?

lienka.7
24. júl 2025
@balerina2025

@balerina2025 tak potom o com tu píše? Je mladá, bez záväzkov, tak nech maká ako 3/4 z nás co sme tu. Tiez sme nic zadarmo nedostali od rodičov. Len sme mali jasne stanovené priority a vedeli sme co chceme. Pokial si chcela si čím skôr kúpiť byt, tak si makala, šetrila z brigád a nerozhadzovala. Lenže mladý by chceli hneď všetko. Aj byt, aj dovolenky aj auto...A sme zase opäť na začiatku...

balerina2025
24. júl 2025
@zuzana76

ale autorka na co nemas? co by si chcela? si vydata? nemate s manzelom na hypoteku na 200 000? To je dnes uz bezna hypoteka, neviete nasetrit 20 000? Tak treba zmenit pracu, ci o co ti ide? kolko by bolo pre teba prijatelne, aby stal byt/dom aky chces? a aky vlastne chces?

@zuzana76 ludia ziju v diere ci nemaju moznost nasetrit , ale tak zacnem s prijatelnym byvanim v nejakej garzonke a postupne sa vypracujem. garoznka sa da stale kupit za pekne peniaze. Nepisem o petrzalke.

anonym_ed5c41
24. júl 2025

,,Ak by každá rodina na vlastnila auto, nehnuteľnosť a každý rok cestovala na jednu–dve dovolenky, dopad na klímu by bol dramatický. Takýto model konzumného životného štýlu by zásadne urýchlil klimatickú krízu. Tu je podrobný pohľad na to, čo by sa pravdepodobne dialo:

🔥 1. Výrazné zhoršenie globálneho otepľovania
Masívne emisie CO₂ a iných skleníkových plynov:

Autá – ak by každá rodina vlastnila a pravidelne používala auto, výrazne by vzrástli emisie z dopravy (už dnes doprava tvorí ~24 % globálnych emisií).

Letecká doprava – dovolenkovanie by znamenalo miliardy nových leteckých ciest ročne. Lietadlá patria medzi najviac znečisťujúce formy dopravy.

Stavebný sektor – výstavba nehnuteľností je zodpovedná za obrovské množstvo emisií (betón, oceľ, spotreba energie, spotreba vody).

Dôsledok: Priemerná teplota Zeme by rástla rýchlejšie. Hranica +1,5 °C by sa prekročila veľmi rýchlo (možno už pred rokom 2035), čo by spustilo nevratné zmeny v klíme.

🌪️ 2. Častejšie a extrémnejšie klimatické javy
Silnejšie hurikány, vlny horúčav, suchá a záplavy

Zosuvy pôdy, požiare a extrémne búrky sa stanú častejšie a ničivejšie

Strata úrody v poľnohospodársky dôležitých oblastiach → nárast cien potravín, hladomory v chudobnejších krajinách

🌊 3. Topenie ľadovcov a rast hladiny morí
Topenie grónskeho a antarktického ľadu urýchlené vyššou teplotou → stúpanie hladiny oceánov

Zaplavenie pobrežných miest – ohrozené sú mestá ako New York, Bangkok, Jakarta, Lagos, Amsterdam

Milióny klimatických utečencov – ľudia budú musieť opustiť domovy, čo povedie k migrácii, konfliktom a napätiu

🌱 4. Kolaps ekosystémov a strata biodiverzity
Umieranie koralových útesov – už pri +2 °C teplote zanikne ~99 % útesov → to zničí potravinový reťazec v oceánoch

Vymieranie druhov – zvieratá a rastliny nebudú schopné rýchlo sa prispôsobiť zmenám

Zhoršenie kvality pôdy a vody – čo ovplyvní aj pestovanie potravín

🧠 5. Dopad na ľudí a spoločnosť
Zdravotné problémy – viac astmy, infekcií, vyčerpania z horúčav, psychické problémy (klimatická úzkosť)

Nerovnosť – bohatší si klimatické následky “vykúpia” (klimatizované domy, cestovanie preč), chudobní budú najviac trpieť

Konflikty a migrácia – boj o vodu, pôdu a zdroje môže viesť k násilným konfliktom

🛑 Zhrnutie: Čo by sa stalo so svetom
Ak by každá rodina žila západným konzumným štýlom :

Planéta by sa prehrievala oveľa rýchlejšie

Príroda by kolabovala

Mestá pri mori by zanikli

Doprava a cestovanie by boli preťažené a neudržateľné

Milióny ľudí by museli utekať zo svojich domovov

Kvalita života by sa celosvetovo zhoršila "

balerina2025
24. júl 2025
@lienka.7

@balerina2025 tak potom o com tu píše? Je mladá, bez záväzkov, tak nech maká ako 3/4 z nás co sme tu. Tiez sme nic zadarmo nedostali od rodičov. Len sme mali jasne stanovené priority a vedeli sme co chceme. Pokial si chcela si čím skôr kúpiť byt, tak si makala, šetrila z brigád a nerozhadzovala. Lenže mladý by chceli hneď všetko. Aj byt, aj dovolenky aj auto...A sme zase opäť na začiatku...

@lienka.7 ano suhlasim,, ja som makala od 15 takze z brigad som daco mala. ale nie kazdy brigadoval zjavne.

lienka.7
24. júl 2025
@anonym_autor

@lienka.7 Chápem úplne presne.
Ale ty nechápeš, že hovorím o systéme, nie o tom, že mi niekto má niečo nosiť na zlatom podnose.
Rozdiel medzi tým, že "máš možnosť zarobiť" tým, že "je to reálne dostupné", je priepastný.
Jasné, môžeš makať. Môžeš sa roztrhať.
A ak budeš mať aj šťastie, zdravie, pomoc rodiny a nulové výdavky, možno to do 40-ky dáš.
Ale ak ti v diskusii o systémovej nedostupnosti bývania napadne len: "makaj a nevypisuj, tak si presne ten prípad, čo nechce počúvať.
Lebo realita ti nesedí do tvojej pohodlnej predstavy, že každý, kto na to nemá, je lenivý.

@anonym_autor ja som nikde nenapisala, ze každý kto na to nemá, je lenivý. Ale nemôžu mat všetci všetko rovnako, toto dokážeš prosím ta pochopiť, či nie?

biba_18
24. júl 2025

@anonym_autor aj vtedy to bol systémový problém - ide o to čo je pre teba dôležitejšie - buď "dostupné" (skôr by som povedala dostupnejšie) bývanie - alebo liberálna demokracia ...

lienka.7
24. júl 2025

@anonym_autor pokial nemáš rodičov milionárov, tak mas len 2 spôsoby, ako sa dostať k životu, po akom túžiš.
Vlastnou pracou alebo teda potom výhodným vydajom.
Iné spôsoby ako také OF a pod.nespominam, lebo je mi to proti srsti. Ale sú určite aj také. Takže možnosť vybrať si, mas vždy. Je to iba na tebe...

anonym_a049e3
24. júl 2025
@maciatkolulu

@anonym_autor pozri,keď nemáš na byt v hlavnom meste ,okresných mestách,tak ver tomu,že niekde na východe ,na dedine nájdeš. Hold pobije sa to úmerne s prácou/placou.....ale tak každý ako uzna. Máš možnosti určite viac ako v minulom storočí.

@maciatkolulu cize ma kupit byt/dom na vychode na dedine a robit v hlavnom meste?

sense
24. júl 2025
@anonym_autor

@sense Dnes nejde o to, že chceme všetko hneď. Väčšina mladých ľudí veľmi dobre vie, že si musí na bývanie zarobiť. Lenže dnes aj keď makáš, často si to proste nemôžeš dovoliť.

Mimochodom, ano, ľudia dnes chcú aj auto, aj dovolenku. Lebo svet je iný. Lebo nie je hanba žiť život, nie len prežívať.
A ak si niekto dovolí povedať svoj názor, to neznamená, že je lenivý. Znamená to, že má právo hovoriť, aj o nespravodlivosti medzi generáciami.

@anonym_autor tú šancu má predsa každý , a treba vynaložiť úsilie s priniesť aj obete. Pred pár dňami téma kde dievčina prišla po 6rokochbzo zahraničia a nemala nič. Na otázku že mohla mať našetrené na byt, tak bola rozhorčená kto mal v 25 zarobené na byt, kúpila si auto za 20tis a dovolenky. Pred x rokmi som tiež odišla do zahraničia, nebolo ešte euro , ok ceny bytov boli inde ale aj tie platy boli úplne iné. Za dva roky šetrenia a odriekania a meškania 60hoe týždenne som si na ten byt nasetrila, síce žiaden penthouse ani novostavba vo veľkom meste ale neprerobeny byt ktorý vyžadoval dosť investícii ale pri všetkej skromnosti sa dalo v ňom byvat. Ale nemala som auto ani dovolenky. Pretože priorita bol byt. A nie nikto mi nedal žiadne štartovné ani dom nič nezdedila ani štát mi nijako nepomohol. len som makala ako fretka , pretože priorita bola byt aby bolo v prípade núdze kde hlavu skloniť. Dnes ma ten byt 3j nasobnu hodnotu je komplet prerobený, čiže to odriekanie sa vyplatilo,...a sú aj dovolenky aj auto za 20tis
A jediné čo beriem je to že nie kazdy má možnosť odísť si zarobiť, a veľa povolaní je veľmi zle zaplatenych. Ale to bolo už od nepamäti tak.

natalka13
24. júl 2025
@anonym_e2823f

Máš pravdu, z vlastného bývania sa dnes stáva luxus. Hovorím si, že som rada, že nie som mladá, ktorá práve rieši osamostatňovanie sa od rodičov... Lebo dnes je to veľmi ťažké. Byty, ktoré sa stavajú sa predávajú za nehorázne sumy, nechápem pre koho ich stavajú. A staré byty sa dnes predávajú omnoho drahšie ako keď sme my pred 8 rokmi kúpili novostavbu...

@anonym_e2823f byty v BA sa predavaju ako teple rozky. vedia pre koho a preco stavat prave byty.

balerina2025
24. júl 2025
@sense

@anonym_autor tú šancu má predsa každý , a treba vynaložiť úsilie s priniesť aj obete. Pred pár dňami téma kde dievčina prišla po 6rokochbzo zahraničia a nemala nič. Na otázku že mohla mať našetrené na byt, tak bola rozhorčená kto mal v 25 zarobené na byt, kúpila si auto za 20tis a dovolenky. Pred x rokmi som tiež odišla do zahraničia, nebolo ešte euro , ok ceny bytov boli inde ale aj tie platy boli úplne iné. Za dva roky šetrenia a odriekania a meškania 60hoe týždenne som si na ten byt nasetrila, síce žiaden penthouse ani novostavba vo veľkom meste ale neprerobeny byt ktorý vyžadoval dosť investícii ale pri všetkej skromnosti sa dalo v ňom byvat. Ale nemala som auto ani dovolenky. Pretože priorita bol byt. A nie nikto mi nedal žiadne štartovné ani dom nič nezdedila ani štát mi nijako nepomohol. len som makala ako fretka , pretože priorita bola byt aby bolo v prípade núdze kde hlavu skloniť. Dnes ma ten byt 3j nasobnu hodnotu je komplet prerobený, čiže to odriekanie sa vyplatilo,...a sú aj dovolenky aj auto za 20tis
A jediné čo beriem je to že nie kazdy má možnosť odísť si zarobiť, a veľa povolaní je veľmi zle zaplatenych. Ale to bolo už od nepamäti tak.

@sense lenze vela ludi nema ekonomicke zmyslanie.

balerina2025
24. júl 2025
@natalka13

@anonym_e2823f byty v BA sa predavaju ako teple rozky. vedia pre koho a preco stavat prave byty.

@natalka13 a pritom to je len bohapusta nenazranost.

autor
24. júl 2025
@sense

@sense Ale veď presne o tom to je. Ten tvoj byt, na ktorý si si odriekala, makala 60 hodín týždenne a kúpila si ho v skromných podmienkach, dnes má trojnásobnú hodnotu. A to je práve jadro problému.

Nie preto, že si naň tvrdo nepracovala, práve naopak, rešpekt za to, že si si ho vydrela bez štartovného, bez darov, bez dedičstva. Ale dnes už veľa ľudí, aj keby robili rovnako tvrdo ako ty (a mnohí robia!), nemajú šancu ten istý cieľ dosiahnuť. Pretože medzičasom sa z bývania stal investičný artikel. Nie bezpečné zázemie, ale niečo, čo kupujú tí, čo už majú, aby mali ešte viac. Ceny raketovo vystrelili, platy nie.

Mladí dnes čelia úplne inému pomeru medzi príjmami a cenami nehnuteľností. Kedysi to možno bolo 3-4 ročné platy, dnes je to 10-15, ak nie viac. A ak si k tomu kúpia auto či idú raz za rok na dovolenku, tak to nie je preto, že sú nezodpovední, ale preto, že medzičasom stratili vieru, že sa to vôbec dá dosiahnuť. Lebo keď aj šetria, ceny im utekajú rýchlejšie ako stíhajú dobiehať.

zuzana76
24. júl 2025
@anonym_a049e3

@maciatkolulu cize ma kupit byt/dom na vychode na dedine a robit v hlavnom meste?

@anonym_a049e3 nie, prave somˇpozerala nejake reality, v Rajke kupi starsi dom rocnik 1970, obyvatelny za 89000, moze dochadzat do Ba, ten dom ale nie je uiaden luxus, ale byvat sa v nom normakne da.