Vnútorný problém so spoločným bývaním

6. júl 2023

Mám známosť, teda priateľa, ale zatiaľ sa iba stretávame. Navrhol mi spoločné bývanie, len tu je problém a mám dilemu prípadne aj vnutorny problém s tým. Ja mám svoj byt na hypotéku, a on ma byt, ktorý obýva, ale vlastní ho jeho mama. Jeho predstava je, že keďže môj byt je menší, že ho dám do prenájmu, a budem byvat spolu s ním, avsak pre mňa to je ako bývať u cudzieho človeka, teda u jeho mamy.. s tým sú spojené ďalšie problémy, ako keď chcem v byte niečo zmeniť, tak treba sa najskôr opýtať mamy... Ľúbime sa, ale ja to na spoločné bývanie nevidím, teda len preto, že byt nie je jeho. On si teraz myslí, že ho opustim kvôli tomu, že nemá zatiaľ nič vlastné, uvedomujem si, že sa to môže zmeniť, v budúcnosti, ale mám proste z toho obavy, pre mňa je to ako nasackovat sa do cudzieho a nemoct tam ani rozhodovať. Čo by ste robili vy? Podľa mňa toto asi speje k rozchodu ☹

maranta_leuconeura
6. júl 2023

A takto si mu to povedala? Ze je to pre teba ako byt u cudzieho a nemoct o nicom rozhodovat? On plajuje niekedy kupovat vlastny byt? Lebo ak dostane byt od mamy, asi nema ani velmi dovod nad tym uvazovat, ci?

autor
6. júl 2023

@maranta_leuconeura áno povedala som mu to, rozprávame sa o tom, asi áno plánuje v budúcnosti bude musieť súrodencov vyplatiť prinajmensom.

cyberk
6. júl 2023

Co mu brani odkupit ten byt od mamky? ...ano najlahsie riesenie je rozchod, ale taketo veci sa daju riesit.. docasne tam byvat a zistit ci si vobec rozumiete a potom zacat riesit nieco realne spolocne preco nie?
@listy456

kristinka92
6. júl 2023

neviem ci by som zostávala v byte od svokry, aj keby došlo k jeho vyplateniu (súrodencov, svokry)- aby náhodou nenastala situácia, že ta svokra bude mat stále pocit, že tým že ten byt bol kedysi jej, tak sa vam do toho bude montovat. ale to je len taká moja úvaha 🙂
ak ma možnosť a podmienky, mal by riešiť svoje (pripadne vaše spoločne) bývanie

colsami
6. júl 2023

Ako dlho ste spolu? Ak to nie je ozaj dlho (x rokov), nesla by som byvat k frajerovi a moj byt dat do podnajmu... Hocico sa moze stat a potom budes ako domace zvieratko nechcene, ktoreho sa treba zbavit a nie je kam ist 😶

Ale to je len moj nazor. My sme mali obaja vlastne byvanie ale s takymto niecim som nesuhlasila. Az po svadbe, ked sme fakt vedeli co chceme (spolocne).

A ked chcete skusit u seba prebyvat, nech ide on k Tebe. Nic ho to nestoji, hypo neplati, a vzdy sa ma kam vratit. Preco Ty by si mala toto riziko podstupovat?

walentina7
6. júl 2023

Bývať každý po sám. Stretávať sa môžte kedykoľvek.

jarnajar
6. júl 2023

Prečo rozchod kvôli tomuto? Dohodnite sa, že si skúsite spolocne bývanie, to je už na vás, či u teba alebo u neho a ak to bude OK, o rok kúpite spoločne. Ale trvaj na tom, že ide len o docasne riesenie a budete byvanie menit.

zojazoja
6. júl 2023

a co znamena mensi byt? jednoizbak alebo?

cacianka
6. júl 2023

@colsami veru tak, radšej v jej byte, aj keby 1izbovy, ako u "svokry "

simca06022011
6. júl 2023

Nerieš toto je bezna vec, ešte sa len stretávate a už plánuješ rekonštrukciu? ;) ver ze nie, od mamy si nebudeš musieť pýtať povolenie na novú skriňu alebo farbu steny... A ty svoj byt máš, čiže keď sa ti nebude páčiť spolunažívanie odídeš. Naťahovať to kvôli majiteľovi na liste vlastníctva je zbytočné. Zistila by som si ci tam zvykne mama len tak prísť bez ohlásenia, riešiť interiér, kto platí energie, služby... zoznámila by som sa s jeho rodinou ci mi vyhovujú.m a ostatné neriešila. O rok dva tri môžete ísť úplne do vlastného... my sme bývali v podnájme, potom sme šli z praktického dôvodu do takéhoto bytu a po.rokoch sme išli do svojho domu... zabezpečila.som ze žiadne prípadovky u nás, rodicia chodili na návštevu.. toto bol naozaj najmenši.problem.

mila23
6. júl 2023

ja by som zatial rekonstrukciu neriesila. Na zaciatok si skuste spolocne byvanie - hoc aj v byte u jeho mamy....vyskusate si to a ked sa to osvedci - mozte potom riesit Vase spolocne byvanie....tam uz by som nechcela byvat v byte svokry.....

sasa1310
6. júl 2023

a aký je rozdiel, keď vyplatí ostatných a bude vlastníkom iba on? Aj tak tam stále budeš v cudzom.

cacianka
6. júl 2023

Baby veď autorka nerieši rekonštrukciu, ale berie to tak, že príde ako do cudzieho podnájmu a nemôže si len tak ani poličku namontovať, kreslá prehodiť, otočiť sedačku, či vymeniť koberec, alebo špinavú tapetu len tak. Lebo " mama", a ak treba sa všetko pýtať.
V podnájme to môže skôr, majiteľa to v podstate nezaujíma, hoci aj keby zelený koberec zrolovala a zložila v sklade, položila svoj žltý. Hrnčeky , taniere, decky, závesy, ešte aj kvetináč u "svokry" preložiť, môže byť problém.

domkakvet
9. júl 2023

Ak toto podla teba speje k rozchodu kvoly takemu dovodu, tak tomu vobec nerozumiem a co sa tyka byvania ako vies, ze si tam nemozes urobit nic podla seba, uz si sa na to pytala a na zaciatok mozes slusit byvanie hocikde ci vam to vobec bude fungovat.

tamitamitami
9. júl 2023

A čo keby pre začiatok príde bývať on k tebe? Aby ste zistili ako vám to ide a potom budete riešiť čo ďalej.

Tiež by mi bolo neprirodzené prísť bývať takto do "cudzieho"....keby je byt jeho ok, ale takto že ho vlastní mama (a vlastne svojim spôsobom aj ostatný súrodenci) tak by som do toho nešla.

luccija
9. júl 2023

Vyskúšajte si to...buď u neho, alebo teba.A co, keď je byť menší veď nemáte deti.Odkial to máte bližšie do prace čo je novšie, viac zariadené?
Možno sú to len výhovorky a nechce sa mu z domu kde to pozná.A pokým príde k vyolateniu bratov ubehne vela času.najlepsie je , keď si budete rozumieť mať niečo svoje spoločné, aby nikto nemal pocit, že to je moje a bude ako ja poviem🙂
Alebo byt prenájmi niekto Ti bude splácať hypo u frajera budeš len na návšteve a uvidíš...veď tam nemusíš robiť rekonštrukciu.Okrem toho možno niektorí zo súrodencov bude chcieť nehnuteľnosť a vyplatí tvojho priatela

mikadooo
9. júl 2023

Ja by som šla a dala tomu šancu. Časom uvidíš, či ten vzťah má zmysel, takisto ako sa mamička správa k synovi, ale aj syn k mamke 😉. To, že tvoj byt bude v prenájme nevidím ako nejaký hrozný problém, keď sa vzťah nebude vyvíjať dobre, vždy sa dá nájomná zmluva vypovedať a vrátiť sa do vlastného, závisí od toho, ako si nastavíš zmluvu 🤷. Ak časom zistíš, že s bytom je problém, ale vzťah sa vyvíja dobre, priateľ môže byť vrátiť mame a môžete si kúpiť vlastný byt na hypo 🤷. Alebo iné alternatívny, ktoré sa môžu komunikáciou vyvŕbiť. Neviem, možno mám skreslený pohľad na vec, mne príde rozchádzať sa kvôli bytu zvláštne... (ak si teda ináč rozumiete a chceli by ste spraviť ďalší krok a ísť spolu bývať...). PS: priateľ sa tvári, že v tomto byte budete bývať na veky vekov?

marsmykkok
14. júl 2023

Takého brata by som brala ako je tvoj, nech udržiava nehnuteľnosť a potom ak bude mať veľkú hodnotu ma z nej vyplatí. Ak ste len dvaja a ľúbite sa nevidím problém bývať v menšom tvojom byte na začiatku. Či máš aj nejaké deti z predchadzajicich vzťahov?

autor
14. júl 2023

@marsmykkok áno mám deti

marsmykkok
14. júl 2023

anonym Tak potom by bolo väčšie lepšie aj pre deti a aj pre vzťahy s deťmi, nech sa tak netlačíte. Potom by som pristúpila na to, ale dočasne a nech si hľadá svoje a ty si nechaj svoje a prenajímaj, keby nevyjde vzťah máš sa kde vrátiť s deťmi, ak budete spolu navždy budú mať deti alebo ty do budúcna niečo hodnotné. Ak má robotu stálu skús argumentovať aj tým, že je ponuka teraz široká, dá sa vyjednávať aj o cene, úroky časom klesnú a ceny pôjdu hore a aj ponúk bude menej.