Vplyv rodového zaťaženia na život
Prosím vás, myslíte si, že môže mať na náš život vplyv to, ako žili a čo robili naši predkovia? Napr. keď boli alkoholici, bojovali vo vojnách, vraždili - či to môže vplývať na to, že napr. žena /vnučka, pravnučka, prapravnučka/ si nemôže nájsť vhodného partnera, alebo že sa jej dejú zlé veci v živote?
Mne sa to vidí pritiahnuté za vlasy, preto píšem sem a chcem vás poprosiť o váš názor, prípadne skúsenosť. Vopred ďakujem za vaše príspevky a váš čas.
Akoze ako daleko v minulosti to ma ist? Lebo 90 percent mojich predkov but nadmerne pozivalo alkohol alebo bojovalo vo vojne 😝 Rakusko-Uhorsko bola vzdy nepokojna krajina. A este k tomu ti predkovia aj pracovali na poli, ziadnych zemepanov v rodokmeni nemam, mozno aj smilnili a vrazdili, a dozili sa tak 40-45 rokov max. Ved vies, ina kvalita zivota a tak...
Myslim ze pokial tvoja prastara mater nebola Lukrecia Borgia alebo nejaka Habsburgska princezna co sa vydala za svojho bratranca, tak sa ta ziadne rodove zataznie netyka.
@marica61 áno, človek moze byt ,,rodovo zatažený,, hriechmi predkov. O tom si treba niečo naštudovat to sa neda popisat par vetami. Treba sa na to pozriet tak komplexne, jedna vec je rodové zatazenie...napr. opakujuce sa potraty v rodine, alkoholizmus z generacie na generaciu to je taky vzorec spravania, ktorý sa prenaša. Chce to nie len si uvedomit toto zaťaženie ale aj s nim pracovat, zmenou zmyšlania, navykov...napr. pri tom alkoholizme. Netreba zase ale za kazdým rohom vidiet ,,čerta,,. Ludia radi zvaluju svoje neuspechy na zivot, osud aby nemuseli niest zodpovednost za svoje vlastne chyby. Takze to treba rozlišovat. Ako vravim, je to zlozitejšie než by sa dalo popisat par vetami.
Ked mas taky pocit, nastuduj si rodinne konstelacie. Ako pisala vyssie sardinka, je to komplexnejsia tema.
@marica61 az takto nie, ale mame urcite vzory v rodine mama otec a od tych odpozerame vzorce spravania sa.Ak matka bola karieristka a navarila raz tyzdenne s najvacsou pravdepodobnostou dcera bude ako ona.Ak je niekto cholerik ci uxkostlivy robi z komara somara deti prevezmu take spravanie.
Pokial tomu clovek uveri, tak jasne, ze to ma vplyv aj v tomto zivote. Pokial clovek rozumne uvazuje, tak sa nebude na nieco take vyhovarat
@marica61 Neviem, ci si veriaca, ja som a teraz napisem postoj katolickej cirkvi k tejto otazke. Len parafrazujem, ale bolo k tomu vydane aj oficialne stanovisko. Krstom sa zmyvaju vsetky taketo hriechy, zatazenia, alebo ako to uz nazveme. Avsak pokial niekto vyrasta v rodine, kde su generacne alkoholici, vyskytuju sa potraty, extremne nasilie a podobne, ma k urcitemu hriechu nejaku predispoziciu. Vychovou, alebo odpozorovanym spravanim. Ale neospravedlnuje ho to od pachania takychto skutkov. Cize ano, stava sa, ze ako by sa niekedy historia v rodine opakovala, ale zalezi od konkretneho jedinca, ako sa v tej a tej situacii zachova. Ale ako som uz spominala, toto je nazor jednej institucie, resp. jednej strany, aby to nikoho neurazilo 😉
Trosku možno od témy ale podelím sa so svojou skusenostou.Pred vyše dvoma rokmi mi zomrela dcerka a hľadala som utechu a nasla som jednu pani co komunikuje s anjelmi a ta mi povedala ze už pat generacii po zenskej linii je prekliatych.Vraj ich prekliala ohrdnuta ženská ktorú odmietol moj prapradedo.Potom som nad tým rozmýšľala a usúdila ze niečo na tom je.Mne zomrelo dieťatko,mojej mame,babke aj prababke tiež a co moze byt najhoršie pre ženu ako smrť jej dieťaťa?
@danielahamar no ono viem, ze pred par rokmi bolo okolo toho velke halo a jedna pani na takej diskusii velmi tazko povedzme chapala, alebo sa zmierovala s tym, ze nie jej predkovia su zodpovedny za jej skutky. Takze vtedy to aj mne este viac otvorilo oci, ze kazdy sme iny, kazdu vec, situaciu, postoj mozme vnimat uplne odlisne a nie kazdy je schopny prevziat zodpovednost za svoje ciny a postavit sa problemu tvarou v tvar.
Existuje vedna dispilina - epigenetika, ktorá sa zaoberá zmenami v DNA spôsobenými zážitkami našich predkov:
"Zážitky predkov si nesieme so sebou
V súlade s novými poznatkami sa epigenetika opiera o traumatické zážitky z minulosti človeka alebo jeho predkov, ktoré mohli zanechať molekulárne ,,jazvy“ v DNA ďalšej generácie. Židia, ktorých rodičia alebo starí rodičia prežili koncentračné tábory, Číňania, ktorých prarodičia prežili Kultúrnu revolúciu, mladí prisťahovalci z Afriky, ktorých rodičia prežili masakre, dospelí každého etnického pôvodu, ktorí vyrastali s rodičmi alkoholikmi alebo boli zneužívaní, tí všetci si so sebou nesú zážitky predkov vo svojej DNA. A nielen oni, týka sa to úplne každého jedinca.
Ako smetisko, ktoré sa zasype zemou a vyrastie na ňom nová tráva, tak aj my si so sebou nesmieme skúsenosti a zážitky našich predkov, ktoré v nás ostanú, aj keď sme o nich nikdy nič nepočuli. Stávajú sa našou súčasťou. Molekulárne zvyšky sa pevne držia našej genetickej výbavy a s nimi sa dedia aj psychologické a behaviorálne tendencie k určitému správaniu.
Je teda možné, že ste po svojej babke zdedili nielen problémy s kolenami, ale aj náchylnosť na depresie zapríčinenú zanedbávaním, ktorým si prešla ako malé dieťa. Nededíme však len negatívne mechanizmy správania, deficity a nedostatky, ale aj tie dobré predpoklady. Ak teda bola babka vychovávaná s láskou a podporou, prejaví sa to aj na jej potomstve."
@esther03 tak to by bolo super, keby neexistovala genetika, vplyv vychovy, prostredia a podobne v tomto pripade 🙂 Skusim priklad. Pokial rodicia dietata pouzivaju vulgarne vyrazy, nejak to pochyti aj dieta, ktore to povazuje za bezne slova. Avsak ked pochopi vyznam, moze sa potom samo rozhodnut, ci ich bude nadalej pouzivat, alebo nie... Krstom sa zmyva dedicny hriech, ale nerobi z ludi, chcela som povedat anjelov, ale aj ti mali tiez moznost si vybrat medzi zlom a dobrom. Cize asi tak, ze krst z nas automaticky neurobi bezhriesnych, alebo nenaklonnych k hriechu. Ani nam nezaruci vstupenku do neba. Iba ked sa krstili na smrtelnej posteli s tymto umyslom. Ale to zase nie som Boh, aby som vedela, ako to On berie, takze zase vsetko neviem a tato uvaha je mimo temu, takze ju nebudem rozvadzat dalej 🙂
@esther03 ono nie som si ista, ci som zrovna ja kompetentna sa k tomu uplne vyjadrovat, aby nevzniklo nedorozumenie, alebo tak 🙂 ale na tomto linku: http://www.katechizmus.sk/?action=register®k... su odkazy na prvotny hriech a na tomto: http://www.katechizmus.sk/index.php su veci ohladne krstu. Je tam toho dost, ale snad sa to takto neoddiali od podstaty 😉
ak dvaja ludia vytvoria rodinu, nie su nepopisane ciste papiere, kazdy si zo sebou nesie, svoju rodinu, retaz predkov. Mnohi ludia v detstve ci mladosti su oplyvnovani "pripoviedkami" z rodiny, hlada sa fyzicka podoba ci podobne vlastnosti, hlavne negativne... ty si taka, taky ako tvoj....xy /otec, stryko, prababka, atd./
Zalezi na nasom pristupe, nechat sa viest odovzdanostou, rezignaciou, som taky lebo moja rodina je taka, inak to uz nebude, neda sa to zmenit.
Alebo dbat na svoje aktivne posobenie v zivote, klast doraz na svoje rozhodnutia, svoju slobodnu volu, bez ohladu na rodinu z ktorej som vysiel. Ved aj my raz budeme "predkovia" pre svoje deti, vnucata, atd. Tak nech maju dobry priklad, i v tom ako my sami dokazeme vziat aktivne svoj zivot do ruk.
@danielak84 prečítala som tvoju odpoveď a až mi mráz po chrbte prebehol. Priznám sa, že verím na veci medzi nebom a zemou. Chcela som sa spýtať - čo povedala tá pani - dá sa to aj nejako zlomiť?
inak take tie predstavy, ze moj vzdialeny predok vrazdil, ci sa spijal, bol neverny , spachal samovrazdu... a tak ja za to budem pomstychtivo potrestana "osudom" "Bohom" tym ze nenajdem dobreho partnera ci potratim dieta, su totalne chore. porodit zdrave dieta nie je za "zasluhy" nas ci nasich predkov.
a pre tych co su veriaci, je to vlastne urazka Boha, taky postoj, BOh nie ze tresta nevinnych za zle ciny druhych... ale prave naopak berie nase hriechy na seba.
@danielak84 a za tie bludy si musela vela zaplatit?🙄
@negymama prave ze som jej nedala ani euro.
@danielak84 to ze ti zomrelo dietatko je velmi smutne. ale neupadaj do predstavy, ze je to vinou nejakeho prekliatia.
v minulosti bohuzial takmer kazda zena stratila dieta, rodilo sa casto a vela, porody boly neodborne domace. starsie deti postihovali chorby na ktore neboli lieky, v nasej rodine je napriklad "zataz" ze deti muzskeho pohlavia sa rodia s velkou hmotnostou, mojej mame i jej svagrinej zomreli tak prvi chlapcekovia pri porode, mama sa obavala ze i mne sa tak stane nastastie moj syn i ked tiez velky sa narodil v pohode, uz predsa aj ta lek. starostlivost pokrocila.
@esther03 @dotti ak sa môžem pridať do vašej dišputy ;) - tak podľa toho, čo sme sa na náboženstve učili, je dedičný hriech ten, že Adam a Eva zjedli to jablko - tým sa vedome vzopreli Bohu a chceli sa mu vyrovnať - lebo jedli zo stromu poznania. Krstom sa zmaže dedičný hriech a áno - pokiaľ je pred smrťou aj všetky ostatné hriechy. Ale - našťastie - máme všetci slobodnú vôľu, vďaka ktorej sa môžeme rozhodnúť, ktorou cestou sa vyberieme, či cestou dobra alebo zla.
@marica61 mňa by len zaujímalo, čo autorku viedlo k takejto hĺbavej otázke. Po dlhom čase otázka naozaj na zamyslenie a z úplne iného súdka. Ale super. Asi prvý krát som prečítala všetky odpovede. ;)
@efka_k vraj áno,urobila mi taký ocistny ritual ale ja som bola za ňou koli inej veci.
@negymama ja nehovorím ze to bolo koli tej akože rodovej kliatbe ale ked som tak spatne rozmýšľala tak niečo na tom je a to mi az potom mama povedala ze jej aj babkám zomreli deti,dovtedy som to nevedela.
@negymama Len keď si vezmeš, že sa po generácie opakuje tá istá bolesť, strata dieťatka... u @danielak84.... hmm, je to málo pravdepodobné, že sa to deje náhodne...
@danielak84 davaj si pozor na takych ludi, su dobri psychologovia a vedia manipulovat. ludia ktori prekonali nejaku traumu, ci ich trapi nejaki problem su lahkou obetou.
co myslis, ako je mozne ze nejaky clovek "pozna" historiu tvojich predkov, vie aki to boli ludia, "vidi" ich ciny, prekliatia, osudy. Su len dve moznosti A. bud klame a zavadza /co je najcastejsia moznost/ alebo po B je potom v kontakte so silami, s ktorymi sa neradno zahravat.
@elenita takato "nahodaô sa diala v minulosti v prakticky kazdej rodine, zeny rodili vela deti bezne 7-8, moja babka bola zo 16 deti... a kombinacia vycerpania, vela porodov, ziadnej lek. starostlivosti prinasala to , ze taketo udalosti sa bohuzial stavali casto, nie ako teraz. takze v minulosti vela rodin mala takto. Toby znamenalo ze skoro kazda taka rodina by bola "prekliata" ci zatazena rodovymi vinami.
@negymama ta pani komunikuje s anjelmi a tento dar získala po ťažkej nehode a odvtedy je na vozíku.Vôbec ma nepoznala a ani nevedela co sa mi stalo ale ked mi povedala ze vedľa mňa stoji malý anjelik a vola sa Karinka a je to moja dcerka tak som skoro odpadla.
@danielak84 uhm, komunikuje s anjelmi.. som nevedela ze anjeli zbieraju klepy o rodinach a prezradzaju to cudzim osobam, ktore potom "nahodou" navstivi osoba z danej rodiny.
no nic, funguje ponuka a dopyt, asi si dostala to co si chcela.

kazdy si je strojcom svojho vlastneho stastie, to co mas v hlave to sa ti aj deje. Takze ano mozu sa diat ked tomu uveris.