icon

Vraj chcem, aby ma manžel poslúchal

maminuska
16. apr 2013

Hm , prebehla u nás riadna burka alebo skôr uragán . Pohádali sme sa s manželom .
Nie kvôli konine ale kvôli dosť ( z môjho pohľadu ) zásadným veciam . Dlhy . Spoločne s manželom mám dlh ( hypotéku ) a aj manžel mal hypotéku pred manželstvom na dva byty.
Chcem aby sa to splácalo a aby sa to splatilo čo najskôr ( mimoriadne splátky ). Mňa dlhy nesmierne ťažia a robím všetko pre to aby som sa ich zbavila. Môj manžel takého razenia nie je , on si to spláca po tých troškách , niekedy sa oneskorí a vôbec ho to netrápi. pritom byty na ktoré si zobral hypotéku a ktoré odčerpávaju značnu čast našich finančných prostriedkov v podstate nevužívame my ale svokra a jeden je volný ( ani sa neprenajíma ), sem tam tam manžel prespí. Chcela som aby jeden byt predal , nepotrebujeme ho .
Hádka sa začala pre príspevok do golfového klubu ( 16 000 CZ ) , ktorý môj manžel takmer nenavšetvuje a skoro počas roka nehrá , tak som mu povedala že nech teda to zruší alebo nech to zníži na udržiavací poplatok a kvôli byciklu pretože chcel druhý, tak som povedala nech prvý teda predá na bazáre . Tento bycikel je len do 90 kg ( 104 manžel ) a je na dialňičné cesty, druhý chcel trekingový .
Sanžím sa ako blázon , beriem zákazky aj navyše aby som splácala a na druhej strane nám takto odtekaju peniaze. Aj manžel zarába, to nemôžem povedať.
Som unavená , znechutená a najnovšie som si vypočula vetu že " mojim cieľom je aby ma posluchal ! "
Keď chcete aby chlap splácal dlh načas, aby sa rodina zbavila majetku ktorý nepotrebuje a nevyužíva , keď chcete znížiť výdavky tak chcete aby Vás chlap posluchal ? Ako to vnímate vy ?

maminuska
autor
16. apr 2013

@sibare od terapie som očakávala to , že dospejeme k nejakému kompromisu.
Kompromis bol pre mňa predaj jedného bytu - ako rodina ( ja , manžel a deti ) nevyužívame ani jeden . V jedno býva svokra ( to je kapitola sama o sebe ) a druhý byt je neobývatelný lebo vo vedlajšom býva svokra - takže asi tak.
Nedospeli sme , manžel argumentoval že je to jeho kotva v Českej reublike ( on je Čech ), ekonomické aspekty nebral vôbec do úvahy. Len strata na svokre ( platenie hypotéky bez nájomného ) 550 tis CZ. Svokra si do konca roku 2011 platila iba základ -( teplo , elektrika , zákaldný nájom správcovi )
Dnešným dňom som prestala žiadať, som z toho unavená a vyčerpaná . Som unavená z neustáleho vysvetľovania a argumetovania , rozhovorov, vypracovania rozpočtu - ktorý sa aj tak nedodržiava, dozrel čas na radikálne riešenie.

alice107
16. apr 2013

@barbora01 cynicke? co je cynicke na uvedeni pravdy? su hlboko pravdive.presne si to pomenovala.ja nazyvam veci pravymi menami a skutocne zrela osobnost ako maminuska napriklad vie,ze je to cisty realizmus.naco falosne cicikanie ci zastieranie reality? to ty chces? tak to problem nevyriesi.len odsuva.to mi mozes verit. 8-
co sme tu male deti?

kaktusik007
17. apr 2013

@maminuska tak... padla mi prave dole sanka... ja som ti tak fandila!!! aj podla mna ine riesenie ako radikalne neexistuje... mas deti, to je zaklad, pre ktore treba zit....

nemam slov.... ako som si myslela, ze bude sanca si najst nejakeho normalneho partnera casom po tom vsetkom, tak citanim tejto diskusie stracam aj poslednu nadej iluzii, ktore mi este ostali....

@alice107 realne si to zhodnotila... asi by som si tvoj nick mala zapamatat, ak by som stretla nejakeho dalsieho chlapa co by ma ocaril a dala ti ho ceknut, ci to opat nie je psychopat....

@barbora01 obavam sa, ze ked burka v mojom zivote prehrmi, budem to riesit uplne rovnako!!!

mata90
17. apr 2013

@maminuska ja si myslím že by som konala rovnako ako ty, na čom sa dá tak ušetriť a splatiť skôr hypotéku, a byt buď prenajať, alebo okamžite predať.

sirinka
17. apr 2013

@maminuska co sa tyka toho predaja bytu, treba si zvazit, kolko uz ste doneho investovali a aka by bola navratnost, ci sa vam to oplati. Pokial je problem to, ze nie je schopny platit splatky nacas, dohodni s nim vedenie uctov, rob to ty. Namiesto hadok radsej ciny. Dalsia vec je, ze ako by si nalozila s usetrenymi peniazmi? Lebo tie sa casto z bezneho uctu rozkotulaju na zbytocne veci, clovek nevie ani ako, alebo sporit? To uz ta nehnutelnost by mi davala vacsiu istotu, lebo inflacia vie byt kruta....
A co sa tyka golfu a byciklu.... Pokial klub naozaj nenavstevuje, je to skutocne zbytocne vyhadzovanie penazi, mozno keby urobil kompromisa za usetreny poplatok by si kupil ten bycikel....dohodnut sa s nim, ze proste jeden rok clenske vynecha a uvidi, ci to bude taka tragedia pre neho.... Je to pre neho nejaka vec prestize, ze je tam clenom? Plynu mu z toho aj ine vyhody, ako len ihrisko zdarma?

maminuska
autor
17. apr 2013

@kaktusik007 radikálnym riešením nemyslím rozvod.
Na svojho manžela páky mám , len som ich do včera neuplatnila. Stále som si myslela, že argumetáciou a rozhovorom , terapiou niekam dospejeme. Dospeli sme k tomu , že manžel začal síce konečne konať ale jednu vec začne riešit a potom príde s takýmito nezmyslami ( bicykel, poplatok v golfe ... ).
Nečakala by som od človeka, ktorý je vysokoškolsky vzdelaný , po finančnej stránke riadi firmu ( a ja si myslím že dobre ) že takto bude uvažovať vo svojom osobnom živote ... povedzme neekonomicky.
Ja nežiadam žiadne nezdravé žgrlošenie, ak si kupi tričko za 1500 CZ nepoviem pol slova, lebo ho bude nosit, využívať spotrebovávať a takto by to bolo aj s inými vecami . Ak mi povie že si chce ist po dlhej dobe zahrat golf na dva dni , prosím chod, robíš tak prečo si neoddýchut. V priemere stojí jedna hra 1 400 CZ ( 18 jamkové ihrisko ), ale dať 16 tis CZ len preto aby som bol členom v danom klube kde ani nechodím hrat alebo tak dva razy do roka - potom jedna hra 8 tis je už nerozum z môjho pohľadu, pričom na všetkých ostatných ihriskách si bude platit , okrem takzv spriazneného .

Áno niekedy aj mna napadne že si ma vzal preto aby som mu pomohla splácať dlhy, lebo niečo iné je živiť manželku s 194 EUR na materskej a niečo iné mať manželku ktorá popri materskej pracuje a veľmi slušne zarobí. Potom nejakých 16 tis je nič ... teda pre neho .

Včera si diskusiu prečítal , bol z nej riadne rozladený a mne vyčítal ako si vôbec môžem mysliet že si ma vzal pre tie peniaze. Ale povedzme si na rovinu , ako mužovi sa mu žije podstatne ľahšie akokeby som naozaj na tej materskej zostala , pýtala si od neho natvrdo každé EURO, neviem či za takejto situácie by sa platilo neučelne množstvo výdavkov ktoré my ako rodina aleo on ako človek nepotrebujeme. 😒.

maminuska
autor
17. apr 2013

@sirinka v našom prípade je to hodne komplikované .
Splátky na byty platí načas, problém bol s inou splátkou. Do tých bytov sa vrazilo hodne a samotné zaplatenie hypoték podla môjho názoru riadne preplatí reálnu cenu bytov, zvlášť v tom že návratnost cez využitie bytov je pomerne oklieštená.
Tak ale ja som mu v kupe nového bicykla nebránila, len som teda chcela aby sa zbavil starého , ktorý s 99 % pravdepodobnosťou využívať nebude.

kaktusik007
17. apr 2013

@maminuska tiez som nemala na mysli hned rozvod, skor obrazne povedane noz na krk.. .pretoze to evidentne neslo po dobrotky, argumentami, tak to musi ist po zlotky, ze takto a takto a bodka. a az ak by ani potom nie a bol by problem, potom by prisli do uvahy ostatne riesenia...

mne naozaj pride minimalne zvlastne, ze je jeden byt, ktory je prazdny, pricom predpokladam, elektrika, plyn, uhrada spravcovi sa uhradza!!! a toto ide z tvojich penazi, je to rezia, ako dovi dopo.... preco to nie je prenajate???
este nad hypo na byt, kde byva svokra, by som sa vedela povzniest - ale opat iba za predpokladu, ze si mamicka plati sama za seba energie (dajme tomu bez fondu oprav, ze sme na mamicku mili... a chceme aby mala co najviac zo svojho dochodku... ale dotovat jej naklady na byvanie inym sposobom by mi neskutocne vadilo a iritovalo by ma to

maminuska
autor
17. apr 2013

A teda čo ma najviac mrzí zo všetkého , že všetko sa deje na môj popud, na môj nátlak ,že ja budem tá svina (obrazne ), že nikdy nevyjde niečo z jeho strany.
.

kaktusik007
17. apr 2013

@maminuska pripomina mi inak mojho nadejneho ex... ma uplne rovnaky postoj k peniazom... mna to neskutocne irituje, a ja som este k tomu podla neho moc materialisticky zalozena..... nie je umelec??? alebo nema umelecke sklony?? ,ti su takito... vacsinou...

kaktusik007
17. apr 2013

@maminuska s tym sa musis zmierit.. ze si ta zla... a nehovorim o tom, ako moc zla si v ociach jeho rodiny, ze???? obzvlast, ze si ta bral ako rozzvedenu s detmi.... 😖

sirinka
17. apr 2013

@maminuska samozrejme, kazda hypoteka je nastavena tak, aby uzivila xy ludi okolo... Vy si musite zvazit, na akom mieste je byt, v akom stave, kolko uz ste preplatili na urokoch a kolko realne by ste mohli dostat pri jeho predaji teraz. Je nejaka moznost, ze v buducnosti by ste mohli vyhodnejsie predat oba byty naraz, pripadne ich vyuziju vase deti atd.....
A co sa yka stareho bycikla, tiez s nim skus urobit dohodu, nieco v zmysle, pokial nebude rovnakym dielom vyuzivat oba bycikle, tak jeden pojde z domu, ci uz ho daruje niekomu blizkemu, alebo ponukne cez bazar... Mozno nie je ten typ co veci riesi radikalne, potrebuje k rozhodnutiam "dozriet".

maminuska
autor
17. apr 2013

@kaktusik007 svokra si paltí elektriku , nájomné - základné správcovi , ale od roku 2011 tam natvrdo má svoju kanceláriu kde si aj slušne zarába.
Ak v danom byte podniká , tak nevidím dôvod aby som ja prispievala na hypotéku na byt a nič z toho nemala. Nehovoríme o nemohúcej a chorej dôchodkyni ale o zdravej 60 tničke, ktorá navyše svoju nehnuteľnosť má , len tam nechce bývať.
Navyše svokra je typ človeka , ktorý sa rád vrta do iných , takže byt s nou vedla v jednom byte je povedzme si na porážku a to ja nezvládam a viem že keby som tam teraz prišla , tak to neskončí dobre, lebo môj pohár pretiekol.
Veľajší byt nie je prenajatý , lebo najprv manžel nechcel , aby mal kde asi tak 2-3 razy do mesiaca spat no a potom by tam bolo treba asi vykonat menšiu investíciu.

maminuska
autor
17. apr 2013

@sirinka môj manžel k určitým rohodnutiam dozrieva 4 roky a to je už sakra dlho .Na terapii vidím uspech v tom že si aspon uvedomil že teda nejaký problém tu je a že nie sú určité veci úplne v poriadku .
Ak by som nepoukázala na problém , ani by to neriešil, nad týmito vecmi jednoducho neuvažuje.

maminuska
autor
17. apr 2013

@kaktusik007 nie je umelec, je to človek z finančnej branže !
Hlášku že som na peniaze som už raz počula aj od neho. 😒

sirinka
17. apr 2013

@maminuska vsak samozrejme, treba si davat nejake realne terminy, dokedy padne konecne rozhodnutie...
A k tym problemom... Ono je totak, ze co jeden clovek povazuje za problem, ktory treba riesit, inemu sa moze zdat uplne v pohode....podla toho, co pises, urcite dospejete spolu ku kompromisu, len tebe sa to zda prilis pomaly a jemu asi prilis rychlo 😝 ale ved kym sa lubite, tak kazdy problem ma riesenie....

alice107
17. apr 2013

@kaktusik007 ceknut si musis ty sama. 😉 ak si zrela osbnost,tak sama podla reakcii v beznom chode zivota budes vediet ,akeho muza mas pred sebou.....a uz by si absolutne poznala psychopata.....

kaktusik007
17. apr 2013

@maminuska podobnost s mojim nadejnym ex az zarazajuca...
takze svokra je pohodlna??? vlastna nehnutelnost jej chatra, alebo plati tam hypo??? ci niekomu prenajala???
ale ano, ak poodnika, a zarobi si na seba, tak fakt nie je o com, prispievat aspon na hypo, ako mozete zohladnit ze je to rodina, ale nechavat ju byvat zadarmo, co ste charita???
nerozumiem... a tiez nerozumiem tomu, aby mal manzel priestor na prespanie par krat do mesiaca... to je niekde mimo vas a manzel tam chodi na sluzobky, ci ked ide pozriet mamicku, aby jej neobl na obtiaz, spi vo vedlajsom byte??? toto mi pride tazky luxus.... na 2-3 noci mesacne sa neoplati hotel??? lacnejsie je platit si hypo a najom?

maminuska
autor
17. apr 2013

@kaktusik007 Manžel pracuje v Brne, to je asi hodina a pol od nášho bytu tu na SR, prespí ked potrebuje byt dlhšie v práci ale to je tak 2-5 krát do mesiaca. V tom byte som nebola už asi roka a štvrť, je proste neobývatelný lebo donedávna bol prepojený vnutornými dverami s bytom svokry, takže uplne normálne bolo ked sa ráno o osmej zjavila u nás, o zasahovaní do výchovy ani nehovorím a to už nevravím že je strašne ukecaná .
Svokra ni eje zlý človek , len jednoducho nechce niest zodpovednost za svoj život a myslí si že tak ako ona žije by mali žit všetci .
Manžela to aj hnevá ale nič s tým doteraz neurobil . Až teraz sa po tej terapii pohli ľady a začal ako tak konat v tejto veci .

alice107
17. apr 2013

@maminuska to,ako reagoval na prcitanie debaty je znakom jeho nezrelosti.kazdy iny zrely muz by skor bol prekvapeny,ze taketo zasadne problemy riesis na nete a nepovedala si mu o tom.presne rozmyslas spravne.on sice ma dobry plat,ale ma velke financne zaväzky.a vedel,ze sam by ich tazko uspokojil a pirtom zil nad pomery.lebo on zije nad pomery,ake si nemoze dovolit.takze vedel,ze teba ma ako financnu barlicku.
no,ty neries v tejto chvili jeho majetky a zaväzky.ale len tie vase spolocne.tie jeho si mala riesit pred sobasom.teraz nemas pravne narok na to,aby si akokolvek zasahovala do toho,co a ako on plati v suvislosti s tymito zaväzkami.ty musis riesit hlavne to,aby si plnil svoje financne zaväzky voci vasej rodine a spolcnym hypotekam.to znamena,treba si urcit hranice ,kolko bude sprispievat na chod domacnosti,,vyzivu svojho dietata a hypotecne zaväzky.ak mate spolocny ucet,tak treba si presne stanovit pravidla ,za akych sa bude z neho cerpat.
ak ma kazdy z vas svoj ucet,tak kolko on bude prispievat da tie vydavky co som pisala.
on musi predvsetkym uspokojovat potreby svojho dietata a vasej domacnosti.az potom jeho hypotekarne zaväzky.
to,ci si on kupi clenske a ine veci pre seba je otazka toho, ci spolcne hospodarite.to znamena,ci mate spocny ucet,spolcne sa starate o vase vydavky.
a toto musi byt alfa a omega vasej snahy o dohodu.ak prezentuje,ze si ta vzal nezistne,tak to dava najavo velmi cudnym sposbom.teda svojom nezaujmom a tvoje potreby ci starosti.takze z jeho reakcii dobre vidis,ako to je v skutocnosti.

maminuska
autor
17. apr 2013

@kaktusik007 manžel to prepojenie síce už zamuroval ( po 5 rokoch !!!!!! ) po mojich prosbách, lenže prišlo to v podstate neskoro kedy ja tam už nechodím , vztahy su naštrbené a značne. Ďaľšia vec je to že s tým že budú byty plne oddelené som vstupovala do manžestva , toto mi slubil ale hrubo povedané vysral sa na to tak ako na mnoho iných vecí .
To že bude pri nás bývať svokra som akceptovala s tým vedomím , že mi bola poskytnutá z ich strany ( rodiny ) polopravda. 😒

maminuska
autor
17. apr 2013

@alice107 hned ako som založila tému , preposlala som mu ju . Čítal to až večer.
To čo si mi napísala som všetko urobila. Včera, natvrdo večer. Zobrala som mu akrtu od môjho účtu a stanovila koľko bude posielat na domácnost a na našu spoločnu dcéru .
Jeho hypotekárne záväzky musím riešit lebo odčerpávaju náš finančný rozpočet.

aero
17. apr 2013

nečítala som to celé ...... ale ruku na srdce baby , manžel musí poslúchať svoju ženu , či sa mu to páči , alebo nie ......
lebo žena sa nikdy nepoddá manželovi .... tým myslím , že ho nebude poslúchať 😉
žena - prežitými rokmi s ním " prerába" svojho manžela tak ako ho chce mať....
ked poslúcha je dobre a ked neposlúcha - rozvod ! 😝 😀

alice107
17. apr 2013

@maminuska tak je to v poriadku .myslim tu debatu na nete. teda do urcitej miery.chapem,ze si chela pocut iny nazor.ale predsa len je lepsie veci riesit v sukromi.vies,ako to myslim. aj ine kroky si urobila spravne.ale jeho majetok co a zaväzky co mal pred sobasom sice odcerpavaju z vasho rozpoctu.ale to si vedela pred sobasom.takze on to moze pouzit ako argumet a to padny a pravne hodnoverny.pisala si o nejakych sluboch.to vies,to je otazka moralky,nie pravneho usporiadania.tak ak on neciti moralnu povinnost veci riesit,tak pravne na to narok ty riesit nemas.ale to ty iste vies.takze bude zalezat od jeho pristupu aj v rovine moralne jaj citovej.ako sa postavi ku skutocnosti,ze jeho nezodpovedny pristup skodi aj zaujmom jeho dietata.ak uz mu nezalezi na tebe.

habibi78
17. apr 2013

@maminuska veci a problemy ktore spominas by mna privadzali do sialenstva!!! 😝

kaktusik007
17. apr 2013

@maminuska u nas to tiez zacalo tym, ze pohar trpezlivosti pretiekol a ziadala som peniaze na deti a domacnost... reakciou mojho bolo ze sa odstahoval uplne 🙂 co som v konecnom dosledku rada..
prajem pevne nervy!

maminuska
autor
17. apr 2013

@alice107 ano máš pravdu , s jeho záväzkami som vstupovala do manželstva, bola som si ich vedomá .
Ale nie som zasa úplné tela , radila som sa s právničkou a ona mi povedala že investované spoločné peniaze do manželovho výučného majetku v prípade rozvodu mi musí vrátiť - teda 1/2.
Informovala som sa aj na uplatnenie predmanželskej zmluvy ( uzatvorenej ako dokument v CZ ) v prípade rozvodu ako listiny na SR, veľmi komplikovaná časť , takže úplne bezducho som hlavu do oprátky nedala.
Ako vravíš , problém je hlavne v tej morálnej časti, nedodržanie určitých sľubov - tam sa cítim podvedená a oklamaná na plnej čiare.

maminuska
autor
17. apr 2013

ale aby som povedala uplnu objektívnu pravdu :

-nákupy z vlastného vrecka robí aj on , ked je dovolenka v CZ platí to on , aj detom zaplatí tábor.....

Nie je žiadnym príživníkom , to aby som vás vyviedla z omylu , len ma serie jeho prístup k peniazom , k dlhom a ku mne ako k manželke.

kaktusik007
17. apr 2013

@maminuska ano, dobre ti pravnicka povedala, on splaca svoje vlastne zavazky aj tvojimi peniazmi, takze pri rozvode mas narok na uhradu 1/2 vsetkych splatok, co zaplatil pocas manzelstva - tym mu vznika bezdovodne obohatenie sa, lebo ty nikdy nic z tych penazi mat nebudes inak.... rovnako sa skus spytat na najom za tie byty -- to tiez predsa je vydavok jeho, ale hradeny spolocnymi peniazmi a navyse je to vydavok jednostranny...
moj sa odstahoval a nasiel si podnajom a pravnicka sa mi vyjadrila, ze mam pravo v bsm ziadat 1ú2 z toho co uhradil za ten najom, pretoze to bol jeho svojvolny vydavok a bol neopravneny..... bolo to jeho svojvolne rozhodnutie, ze sa odstahoval.. to by sa dalo aplikovat aj u teba mozno...

s tou predmanzelskou zmluvou --- tak toto by ma zaujimalo, ako by sa to riesilo... a celkovo, aky to bol pocit taketo nieco podpisovat?? je to myslis na tvoju ochranu???
aj ked opat... po mojich skusenostiach by som asi uz natvrdo trvala na tom, aby mal kazdy vlastne peniaze... lebo spolocne gazdovanie mi 2x uz neprinieslo dobre vysledky... :(

alice107
17. apr 2013

@maminuska ina vec je spolocne peniaze a ina je ho majetok hnutelny a nehnutelny pred uzatvorenim manzelstva.na sk nevnik bsm dnom uzatvorenia manzelstva nie je nic komplikovane.je to formou notarskej zapisnice po dohode oboch stran.to keby ste boli urobili,dnes nemas problem s tym,ze tvoj manzel plati s vasho spocneho bsm svoje zaväzk za slobodna.mali by ste podielove vlastnictvo a zaväzky by boli jasne od zaciatku.to ktory pravnik ti povedal,ze je to zlozity proces?v cr je to trosku ina forma,ale zmysel rovnaky ako na sk.vsetko sa dalo urobit nie zlozito.ale musela tam byt vola.a ta si absentovala.
ano,zrusenie bsm sudnou cestou je zlozitejsie,lebo tam musia byt splnene urcite nalezitosti.ale je mozne a nie komplikovane. tiez zuzenie ci rozsirenie bsm.naco si si vzala hypo s clovekom,ktory mal uz dalsie financne zaväzky? ved to bolo jasne,ze ich splacanie bude na ukor vasej domacnosti.to je alfa a omega vsetkeho.to,ci jeho matka bude byvat v jeho nehnutelnosti zadarmo je len jeho vec pravne.moralne je to tiez len na nom.
ako som napisala,vedela si koho si beries aj s akymi zaväzkami.vy ako vidim hospodarite vlastne kazdy na svoje ´´triko´´.aj ked mate bsm ofinko.ja som ani nemyslela ,ze je prizivnik.len sa mu lahsie zije nad pomery s tvojou financnou podporou.sam by asi nomohol aj sa zivit,aj platit dve hypo na byty,oba udrziavat a este aj zit nadstandard.
a to,ze jemu islo hlavne o to,je jasne .a ty si to nechela vidiet.
on pristupuje k tebe a financiam tak,ako to on vnima.teba,aj cele vase manzelstvo.a tam je zaklad problemu.ty to chapes ako vidim.no a tam musis zacat aj riesit svoj problem.finacne ´´vyrovnanie´´ je jedna vec.to si mozno z casti vyriesila.ale jeho postoj k tebe a k vasmu vztahu asi nie.tam si musis naliat cisteho vina a realne uvidiet ako to svami je.je jasne,ze si uz raz rozvedena.toto je druhe manzelstvo,co trva tiez len kratko.a vzhadom aj na finacne zaväzky nad rozvodom neuvazujes.ale vas vztah je ozaj len o povinnosti. nie o vzajomnej ucte a laske a pochopeni.