icon

Vraj chcem, aby ma manžel poslúchal

maminuska
16. apr 2013

Hm , prebehla u nás riadna burka alebo skôr uragán . Pohádali sme sa s manželom .
Nie kvôli konine ale kvôli dosť ( z môjho pohľadu ) zásadným veciam . Dlhy . Spoločne s manželom mám dlh ( hypotéku ) a aj manžel mal hypotéku pred manželstvom na dva byty.
Chcem aby sa to splácalo a aby sa to splatilo čo najskôr ( mimoriadne splátky ). Mňa dlhy nesmierne ťažia a robím všetko pre to aby som sa ich zbavila. Môj manžel takého razenia nie je , on si to spláca po tých troškách , niekedy sa oneskorí a vôbec ho to netrápi. pritom byty na ktoré si zobral hypotéku a ktoré odčerpávaju značnu čast našich finančných prostriedkov v podstate nevužívame my ale svokra a jeden je volný ( ani sa neprenajíma ), sem tam tam manžel prespí. Chcela som aby jeden byt predal , nepotrebujeme ho .
Hádka sa začala pre príspevok do golfového klubu ( 16 000 CZ ) , ktorý môj manžel takmer nenavšetvuje a skoro počas roka nehrá , tak som mu povedala že nech teda to zruší alebo nech to zníži na udržiavací poplatok a kvôli byciklu pretože chcel druhý, tak som povedala nech prvý teda predá na bazáre . Tento bycikel je len do 90 kg ( 104 manžel ) a je na dialňičné cesty, druhý chcel trekingový .
Sanžím sa ako blázon , beriem zákazky aj navyše aby som splácala a na druhej strane nám takto odtekaju peniaze. Aj manžel zarába, to nemôžem povedať.
Som unavená , znechutená a najnovšie som si vypočula vetu že " mojim cieľom je aby ma posluchal ! "
Keď chcete aby chlap splácal dlh načas, aby sa rodina zbavila majetku ktorý nepotrebuje a nevyužíva , keď chcete znížiť výdavky tak chcete aby Vás chlap posluchal ? Ako to vnímate vy ?

Strana
z3
maminuska
autor
17. apr 2013

@alice107 to ni e, neabsentovala.
chcela som uzavriet zmluvu v CR - predmanželsku . vydávala som sa v ČR ale táto zmluva by mala dosah aj na majetok na SR no a tu už bol problém s jej uplatnením v rámci SK.
Momentálne ma dostatočne chráni i BSM, proste polovičku mi musí vrátit pri rozvode. Poblém by však mohol nastat ak by cena bytov nepokryla vzatu hypotéku a vtedy by sa mohlo uspokojiť aj z nášho BSM.

egyptanka
17. apr 2013

Ja by som byt nepredavala. pises, ze mas tri deti. Mate hypoteky na tri byty, takto hoci teraz splacate tak to ber, ze detom zabezpecis perfektny vklad do buducnosti v podobe vlastneho byvania. Radsej ten jeden byt prenajmite a ulahcite si splacanie.
Inac ak chces doporucujem financneho poradcu, ktory aj muzovi otvori oci, ake zbytocnosti plati.

maminuska
autor
17. apr 2013

@egyptanka mám tri deti , ale dedit by dedila iba najmaldšia, tá je jeho .

alice107
17. apr 2013

@maminuska to je jasne,ze ked ste manzelstvo uzatvorili vcr,tak to bolo podla zakonodarstva cr.takze ale ak ide o zmuvu pred uzatvorenim manzelstva,tak ziaden problem by nebol.pretoze aj vcr plati institut bsm tiez a keby ste mali predmanzelsku zmuvu,tak jasne ze by bsm nevzniklo a kazdy by vlastnil to,co vlatnil pred manzelstvom.a je jedno na uzemi akeho statu to bolo.bsm sa tyka len majetku spolocneho.takze ak by nebolo vzniklo bsm,ani spolocny majetok by ste neboli nadobudli.boli by ste v podielovom spoluvlastnictve aj podla cz.,ak by ste nadobudli aj majetok na sk.bolo treba len dat uznat zmuvu medziu statmi.a to by nebol problem.
no,po rozvode treba podat vysporiadanie zruseneho bsm...ak sa nedohodnete...to je jasne.a to.ze on je povinny ti dat polovicu nie je celkom tak...zalezi na sposobe vysporiadania sa bsm.kto prevezme dlhy a majetok zatazny hypotekou/teda ten spolcny majetok/,kto teda bude splacat a pod... ak by prislo k tomu ,ze pocas manzelstva by ste neplatili hypo,tak by samozrejme bol dlh pokryty z bsm oboch....teda ak ide o tu hypo co mate sploocnu pocas manzelstva..tu ,co ma on pred manzelstvom,tak tam ty nenesies zisadnu zodpovednost za dlh....samozrejme,ze by mu pri vykone exekucie obstavili plat/ten patri do bsm/ ci tu nehnutelnost...ale ta nepatri do bsm.......

katka1981
17. apr 2013

@maminuska, ved by si bola blba, keby si nechcela, aby ta manzel posluchal, ma to byt vzajomne, mate sa posluchat navzajom. A k tym peniazom, no este zjavne nepadol "na hubu", tak ho to netrapi. Zial raz sa moze stat, ze si bude vycitat, ze poplatok do klubu a podobne nezmysly, mohol investovat rozumnejsie. Teraz rozmysla celkom inak. Porozpravajte sa v klude, povedz mu svoj racionalny postoj a snaz sa ho presvedcit, ale v klude. Nasilu to nepojde, musi to pochopit sam. A pokial to nepochopi, musis sa zmiernit. Tento problem co mate, maju viaceri, nemusi sa to tykat prave penazi, ale niecoho ineho. Bud ustupi jeden, alebo druhy. Idealne je, aby ste dosli k rovnakemu zaveru a naozaj to tak citili.

hela_tn
17. apr 2013

Navrhujem zrušiť bsm (bezpodielové spoluvlastníctvo manželov), vysporiadať medzi vami majetok,aby sa nestalo,že ta prekvapí exekutor..

romantn
18. apr 2013

Výrok v témě teto diskuze jsem řekl. A řekl jsem za tu dobu i plno jinych hlasek, kterych jsem placnul a se za ne omluvil.
Zena uz se se mnou nebavi a vse speje k rozvodu. Damy poradte? Já to takto zakoncit nechci. Nejsem svatý.
Nakonec se budeme hadat o to kdo bude bydlet v dome a kdo v byte, což ja nechci. Chci abychom spolu zili v novém domě co jsme po nem tak oba toužili.

kararinka
19. apr 2013

@romantn Ja by som ti poradila, aby si sa choval racionalnejsie. Jednak po financnej stranke, jednak zodpovednostou nielen za svoj zivot, ale aj za celu svoju novu rodinu.
Tvoja zena uz nie je ziadna naivna pubertiacka, jej len sluby uz nestacia. Potrebuje ciny. Ja len podla seba viem, ak sa s partnerom na niecom dohodnem, tak ocakavam, ze sa podla toho bude riadit okamzite. Nie o tyzden, o mesiac, o rok. A cim dlhsie mu to trva, tym vo mne viac narasta pocit hnevu a frustracie az vybuchnem.
Podla mna, by si si mal uvedomit, ze je tazke sediet naraz na dvoch stolickach. Ak ste sa rozhodli budovat svoj zivot spolu, tak chod do toho naplno. Ina otazka je ci mate rovnaky nazor na vase buduce smerovanie.

kikaba44
19. apr 2013

@romantn chcieť je krásna vlastnosť, ale mať ešte krajšia. Má to však jeden malý háčik, v tvojom prípade musíte chcieť dvaja a ak tvoja žena nechce. A nejde ani tak o to, že nie si svätý, ale kto je kým vysvätený 😝

maminuska
autor
19. apr 2013

@kararinka a všetky ostatné , nechcem tu rozoberat na modrom koníkovi sukromie, toto je taký jeho výkrik do tmy, ktorých som absolvovala nekonečne veľa.
Mám za sebou nekonečne veľa dohôd, kde stranou ktorá ich dodržala som bola v zásade ja , všetky zmeny ktoré sa deju sa deju pod mojim brutálnym nátlakom a niektoré sa museli udiať lebo to hraničilo s totálnou nenormálnosťou.
Náš vzťah je energenicky nevyrovnaný, odovzdávam viac energie ako som schopná znova načerpať.
Stačili dve malé udalosti - ( golf a bicykel ) kde puzzle zapadli do seba a mne to po 5 rokoch doplo . A nech sa to akokolvek môjmu manželovi nepáči ,
@alice107 má v mnohom pravdu, človek ktorý objektívne neplní dohody dané pred svadbou alebo už v priebehu manželského života si nemôže druhého partnera vážit . Manžel ma svojou zbabelostou vystavil mnohým nepríjemným situáciam , deti si zo mna spravili pomaly služku ... a napriek všetkému čo som tu napísala , sama som v mnohom pochybila prílišnou zhovievavosťou. Bola som presvedčená že to čo píšem a dávam rady , tak to aj žijem , ale bohužial som sa tvrdo mýlila.

alice107
19. apr 2013

@romantn ked si uzatvaral manzelstvo s autorkou tem,y tak si si mal uvazit,ci mate rovnake hodnotove rebricky,ci si ochotny a schopny sa starat o rodinu,kde su okrem teba a manzelky a jej deti ,aj tvoje finavne zaväzky/dlhy/.ci si schopny cast svojich zaujmov podriadit financnemu rozpoctu vasej rodiny.zrely muz tot uvazi a svoje potreby nenadradzuje nad potreby rodiny.to si mal dobre zvazit,ci do takeho vztahu pojdes.nie lakomyselne konat,ako si to urobil ty.
tvoja manzelka taktiez ma svoje potreby,ale ma tiez okrem vasho dietata aj dve dalsie deti.a preto mus,i ak ty nie si dostatocne finacne zodpovedny ,byt takou ona.urbila veku chybu,ze pred manzelstvom tiez lahkoomyselne konala a nerozvazila si,s kym do toho vzhahu vztupuje.ona to ale vie.a priznava si to.
poloz si otazku,na zaklade coho si vztupoval do manzelskeho zväzku.co bolo tvojou priotou.nemozes sa chovat tak,akoby by si bol slobodny.naco si bral l dalsie pozicky,ked si este nemal splatene tie predchasdzajuce? a chces aj zit na istej urovni,na ktoru vzhadom na situaciu nemas.
ty sa cudujes svoje manzelke ze ma obavy?
to vies,ak kazdy v manzelstve ma ine zaujmy a prority,vtaky vztah je odsudeny na zanik.tu nejde o to,ci si sväty.ale ci si zrely,zodpovedny muza otec.ak ano,tak situaciu pochopis a vec zacnes riesit vprspech rodiny.
no a co sa tyka delenia majetku,tak to uz byva po rozvodovom konani.ze sa musia upravit majetkove vzhahy medzi manzelmi.a tam tiez ak su obaja zreli,tak nemoze byt problem na ferove vyrovnanie.
v zaujme vasho dietata je,ci uz budete spolu zit,ci sa rozvediete,aby ste dieta netraumatizovali,a nebrali ho ako rukojemnika pre svoje zaujmy.
ak sa nechces rozviest azachovat rodinu,tak konaj tak,aby rodina fungovala.myslim,ze aj tvoja manzelka by k tomu svojim dielom prispela.ale manzelstvo,ktore je udrziavane len pre finacne zalezitosti,ci akej si hanbe pred okolim,nie je vhodnym prostredim pre zdravy rast a vyvoj deti.ak vam na seba anajmä na detoch zalezi,tak aj tak konajte.a top obaja.
citam,ze teba trapi hlavne majetkove bvyrovnanie.ani slovkom si sa nezmienil o potrebach svojho dietata.aj deti svojej manzelky.pretoze sobasom si vzal tiez moralny a skutocny zaväzok starat sa o ne a pripravit im vyrovnane rodinne ovzdusie.

maminuska
autor
19. apr 2013

@alice107
@kararinka
@romantn priority aj vízia sa zdali rovnaké , aspoň na papieri, ich naplnenie .... no ouvej , nejak sa rozplynuli vstupom do manželstva , jediná odpoveď na všetko je : já nevím proč, co chceš slyšet......, jo udelám to do zári , promin láska udelám to do konce roka, promiň udelám to do března ( ono sa to urobilo až pod hrozbou ) a takto to je takmer so všetkým , termín , druhý termín , tretí termín = hrozba = splnenie.
Keby môj manžel mal tretinové ego , polovičku ješitnosti , znížil by na polovicu megalománstvo a strojnásobil sebareflexiu , hm bolo by mi sveta žiť.

alice107
19. apr 2013

@maminuska vies dobre ako to jetvoj manzel sa nezobudlil jedneho dna s tym,ze z majetneho ,zodpovedneho a zreleho muza sa premenil na to ,co si popisala.on taky bol pred sobasom.len ty si nechcela realitu vidiet.aj ked si uz zrel,a realne uvazujuca zena.ty si pripustila nic nevraviace sluby ,za ktorymi nebolo ani stipky reality.tak sa muselo nevyhnutne stat,co nasledovalo.
to,ako on odpoveda svedci o tom,ze nechce na rovinu priznat ako to s nim je v skutocnosti.on velmi dobre vie aky je ake boli jeho pohnutky,ked ti sluboval aj ´´modre z neba´´.a vedel,ze realita je ina.ak by to ozaj nevedel,tak by musel byt nesvojpravny.nechce povedat pravdu ,to je cele.
ako pises,donutila si ho k nejakym zmenam, ale az pod hrozbou.to je velka vystraha pre teba do buducnosti,ze vase manzelstvo je nefunkcne.to takto chces postupovat cely zvysok zivota? hrozna perspektiva pre teba aj deti:A to zakazdym budes stat nad nim s hrozbou ,aby si splnil zaväzky? a co ak by si to neustala? dostali by ste sa do velkych problemov...staci nezaplatit raz,dva razy nacas..pridu poplatky z omeskania,potom sud a exekucia.......ved vies....
drzim place ,aby si to ustala.lebo na takeho cloveka nie je spolahnutie.

felixa
20. apr 2013

@maminuska
Ahoj, necitala som prispevky, len tvoj uvodny.

Podla mna si velmi zodpovedna, prakticky rozmyslajuca manzelka, ktora chce zveladovat rodinny rozpocet, nie ho zatazovat. Tvoj muz naopak financie berie na lahku vahu.

Mozno ho najlepsie presvedcis, ked sa s nim nebudes hadat, ale chladne a jednoducho mu vycislis financnu situaciu na papier a navrhnes riesenie.

Zrataj, kolko vas rocne stoji prazdny byt s hypouverom, prirataj k tomu golfovy poplatok, cenu noveho bicykla.
Na druhej strane zrataj, kolko penazi by rocne zostalo z prenajmu bytu po zaplateni poplatkov a uveru, kolko by stal iba udrziavaci poplatok za golf, aky rozdiel ceny noveho bicykla by bol, keby ste stary predali. (pozri na nete, za kolko by ho mohol predat.) A sprav pri jednom aj druhom vypocte bilanciu. Ked to uvidi spisane na papieri, malo by to s nim nieco urobit.
Byt by som nepredavala, je to investicia, je to aktivum, ale musi sa prenajimat.

Co sa tyka vasich hypo splatok a celkovej rezie, vezmi si to na starost ty, dohodni sa s nim, nech to prenecha tebe.
Drzim palce.

Strana
z3