Všade dobre, doma najlepšie
Ahojte všetci
Žijeme s priateľom a dcérkou vo Švajčiarsku skoro 3 roky. Ja som pendlovala do Švajcu od 2012 - polroka doma, polroka tu s pauzami. Život tu je fajn, núdza o peniaze nie je a to ja som doma s malou a priateľ pracuje na 100%. Ja sa čoskoro vraciam do prace. Aj sa teším aj neviem čo ďalej. Keďže s dieťaťom mi to tu príde komplikovanejšie (hlavne prac. čas a opatrovanie) , stále uvažujem ci ostať a budovať si čosi viac, alebo odisť. Chceli by sme tu kúpiť časom dom a ja začínam vo februári školu, čiže by som mala aj ja lepšie pracovné možnosti, nakoľko teraz nemám nejaký špeciálny odbor a pracovala som viac menej recepcia, gastronómia a rok vo fabrike. Predtým som pracovala v dobrých reštauráciách s dobrým platom, žiadne albánske podniky 3.triedy, no momentálne mi to s malou nevyhovuje. Ona ma 1,5 roka , normálne sa tu chodí do prace oveľa skôr, našťastie nás môj priateľ dokáže uživiť. On je s pracou spokojný a ja som preto na vážkach ci čosi nove začať , alebo sa vrátiť... Ako píšem vždy to bolo také , že som sa tešila aj domov aj preč. Vlastne ani neviem kde mám "domov". Aj keď v poslednej dobe a hlavne kvôli malej mi je ľúto, že naši nevidia ako vyrastá. Všetko iba online. Na SK chodíme 2-3krát do roka. Máme babky aj prababky a doma je vždy dobre ,uvoľnená atmosféra, aj si oddýchneme od malej , aj nám pomôžu, aj sa tešia na nás a dcérke sa tiež vždy páči.... Myslím, že veľa ľudí, ktorí majú narušené vzťahy v rodine nemajú takú potrebu sa vrátiť domov... Mám tu aj par známych, ale stále sa cítim sama. Ja viem , že doma na mňa nečaká každý. Samozrejme každý má svoj život, ale ja som väzby s najbližšími ľuďmi nepretrhla. A celkovo aj rečová bariéra, aj keď nemčinu ovládame obaja veľmi dobre, tam vždy bude. My máme doma okolo seba dobrých ľudí...Nie veľa, ale u nás kvalita je dôležitejšia ako kvantita....Mám aj nápady, čo doma robiť, kde by sa dalo zamestnať, poprípade máme aj nápad na biznis. No keď si povieme, že tu potiahneme ešte pár rokov, neviem, či si budeme aj môcť dovoliť nejaký pozemok, ceny idú raketovo hore. Povodne sme sem prišli, aby sme si čosi nasporili a vrátili sa domov a hlavne aby sme nemali na krku hypo na veľa rokov, no potom sa narodila dcérka:D Doteraz si robíme srandu, že ona vedela kde sa má narodiť a či ju nepripravíme o lepšiu budúcnosť, ktorú by tu mohla mať, avšak na druhej strane...... A posledná komplikácia je , že ja som zo stredného Slovenska, kde by sa ten pozemok aj dal odkúpiť , avšak s prácou je to biedne. Priateľ pochádza od Žiliny a tam sú pracovne možnosti oveľa lepšie, len tie domy a pozemky sú neskutočne drahé... Ja sama neviem čo robiť. Príde mi to ako neustály kolotoč, ráno vstať upratať, navariť s malou sa pohrať , ísť von, príde tatitno, nachystáme desiatu , večera a spať. A to ešte chodíme aj dosť na výlety cez víkendy , ja s malou chodím na bike, prechádzky... Aktivít mame dosť, ale prídu chvíle, kedy si uvedomím ako osamelo sa cítim. Môj priateľ je super, pomáha mi ako vie, ale neviem, ci chápete ako sa cítim. Určite sa tu nájde niekto, kto by mi vedel poradiť, najlepšie z vlastne skúsenosti. Ďakujem a prajem pekný deň.
@ivka67 to uz ty musis vediet, ci ti to stoji ostat tam alebo ist domov, to nikto nerozhodne za teba, ved vies ako sto ludi, sto chuti 😉 ale k otazke, tiez sme takto s detmi v Nemecku a presne mam take pocity ako ty. Ale my uz sme sa viac menej rozhodli ist domov na Slovensko, len nevieme kedy pretoze presne ako pises, ceny nehnutelnosti 🤔 a cim viacej deti mame, tym nas to taha ovela viac domov 😉 kamaratka odisla asi pred tromi mesiacmi spat na Slovensko a pisala mi, ze mala nejake komplikacie na uradoch a pod.,tak som jej pisala, ci si este nepovedala, ze zlate Nemecko a napisala mi, ze to urcite nie, ze sa tak rozhodli kvoli rodine, prostrediu, kamaratom a pod.a preto to nikdy nebude lutovat 😉
Mozem mi kludne aj spravu napisat 🤗
Boli sme v rovnakej situacii ako vy, ale vratili sme sa este pred dietatom a nelutujem. Necitili sme sa tam ako doma a tiez sme chceli byt pri starych rodicoch blizsie. Kupili sme si nehnutelnosti a splnili aj ine materialne sny a teraz si zijeme spokojne bez hypo s normalnymi sk platmi 😀
@sapetka dakujem za odpoved. Myslím aj ja že bude lepšie, keď začnem pracovať, no kým začnem robiť skutočne to, čo chcem potrvá ešte minimálne rok. Keď skončím tu školu plus skúšky a potom hľadať prácu… to mala bude mať 2,5 roka. Ja si myslím , že keby tu ostať tak max. Kým nepôjde do školy. Najlepšie max. Ešte dva tri roky. Neviem ako to take male deti berú, keď sa rodičia presťahujú. Uvidíme čo bude ďalej, tiež sa držím kvôli priateľovi, ten je spokojný aj so životom tu, keď prídeme domov všetko ofrfle , že ako to doma nefunguje a podobne. No ja som bola tiež taka istá keď som behala hore dole, on je vo Švajči 1krat a uchytil sa veľmi dobre , lepšie ako ja čo som tu predtým žila :D ale to bude hlavne aj tým, že nám “do cesty” prišlo babo😁 takže ja sa už na to pozerám trosku inak a niesom nadchnuta z toho “super” života tu a finančnej nezávislosti. Ja neviem či som na hlavu, veľa ľudí odchádza z SK a ja premýšľam takto. Ale na druhej strane asi veľa žien začne inak uvažovať, keď prídu deti ….
@bobinka105 ahoj bobinka, ďakujem za odpoveď🙂 som rada, že ma chápeš. Ja som brala život vo Švajči ako perfektný , mala som pocit bezpečnosti a finančnej nezávislosti. No ako prišla malá, všetko sa otočilo. Neviem , možno veľa žien začne uvažovať úplne inak keď prídu deti. Len môj priateľ je tu veľmi spokojný, veľmi dobre sa uchytil a na sk by to robiť nemohol. Lebo proste taka fitka s tým čo robí na sk neexistuje…. Lebo na to niesu peniaze na take stroje a pod. Pracuje v stavebníctve. Dokonca ho chcú povýšiť. Má aj fajn kolegov, tak neviem či zbytočne nevymyslam. Ešte som premyslala že je možnosť si vybaviť z úradu prace príspevok a ist na 3 mesiace na sk na úrad orace si hľadať prácu. Zevraj to dávajú takto ľuďom, keď sa chcú odsťahovať z krajiny naspat domov. Mozno by to nebolo zle najorv vyskúšať a potom sa rozhodnúť aj nad tým som premyslala. Ja viem ako to na sk funguje, akí sú tam ľudia, úrady a podobne. Ale hlúpi ľudia sú všade na svete nielen na Slovensku ako niektorí ľudia tvrdia, že sk je celé zle. Podľa mna nieje…. Inak môj ujo odišiel po 10rokoch , ale bezdetný a bez zeny. Ďalšia známa po 20rokoch tá mala super pozíciu lenze v 40tke si uvedomila , že tiež je sama a nemá deti a vrátila sa na sk a má všetko… další známy tiež po 15 rokoch sa vrátil do ČR kde si dorobil svoju chalupu… a veľmi záleží asi aj odkiaľ človek pochádza. Vravím u nás na strednom Slovensku by to bolo super aj čo sa rodiny týka je taký vacsi kľud , len hladova dolina … pri Žiline by to bolo idealne, len čo keď čo normálny pozemok to minimálne 70-80000 a viac. Žiaľ nemáme možnosť čosi mat z rodiny. Jedine u nás , ale ako píšem tá práca. U nás nieje ani diaľnica aspoň tá Zilina je vacsie mesto kde by sa dalo vyžiť. Len svokrovci sú takí viac rozlietaní 😂 inak som premyslala ešte niekde v Rakúsku pri hraniciach čosi postaviť kúpiť a pracovať tam domov je to 3 hodiny. Ja som tak chodila keď som bývala vo Viedni. Neviem sama ťahá má to domov, možno by sme mali život skromnejší ale šťastnejší…. Keby teda mame ten nás vysnívaný domček 😫 keby som nebola taka márnotratná keď som mladšia bola tak by som toto riwsit nemusela a mala by som aspoň ten pozemok :D
@oli18 ahoj Oli, ďakujem za podporu. Tiež som si povedala, že kúpiť niečo teraz pri tej Žiline a aj niečo pri nás, keďže je to tak o polovicu lacnejšie a počkať … lebo takýmto tempom budeme čakať x rokov. Človek nikdy nevie už dva roky dozadu sa oplatilo keď sme išli sem. Za 50-60000 sa nam zdalo pri Žiline veľa. Tetaz? 80000 a vyššie 😫 a presne ako píšeš aspoň budeme mat ten pocit, že môžeme sa vrátiť a mame kam a môžeme stavat v buducnosti
@hariet ahoj , tak to je vynikajúce, že Vám to tak vyslo. My sme to plánovali tiež tak, avšak ja som až potom zistila že som tehotná už ako sme sa odsťahovali do zahraničia… doma sa nedarilo a tu hneď. Ale neľutujem to, je to naše slniecko. No ako píšeš je to jednoduchšie v podstate ešte bez dieťaťa sa rozhodovat.
Pre mňa vyhráva najmä viac funkčný právny a zdravotný systém takmer všade mimo Slovenska. Peniaze ma zaujímajú až po týchto 2 veciach
@bluka2 to je tiež pravda , na druhej strane , keď má človek peniaze a znamosti aj na sk sa mu dostane dobrej zdravotnej starostlivosti. Je to aj nezmysel porovnávať Slovensko so Švajčiarskom a v podstate s hocijakom inou krajinou. Všade je to inak. Tu ide skôr o tu rodinu a vzťahy…
@sapetka ja sa zasa pozerám na to, že aj doma sa dá čosi vymyslieť, však veľa ľudí tam žije a nemajú sa zle. Ja neviem raz je to tak raz inak. A ďalšia vec ak sa malá rozhodne odísť keď bude dospela, nič jej nebráni tak ako ani mne nikto nebránil. Základné a stredné školy sú dobre aj na Slovensku a keď bude mať záujem ist ďalej je to na nej …
@ivka67 ano jasne ved to je na tebe ako sa rozhodnes. Ja tu vidim velku jazykovu vyhodu. Jazyk sa tu maly uci ako by sa na svk nenaucil. Uz ten prizvuk a vyslovnost ma ako maly nemcur😅len cumim. No na svk vacsina ludi len preziva od vyplaty ku vyplate. Jasne najdu sa ak taki co maju nadpriemerne platy v porovnani s inymi ale to co sa da zarobit za rovnaku robotu v zahranici je neporovnatelne. No ale na druhej strane vsetko prinasa obete. Rodina atd ten kontakt chyba. Uz je to len na kazdom z nas ako to zvladne alebo aj nezvladne. Kazdopadne drzim prsty aby si bola silna a rozhodla sa spravne. Nie je to lahke ja si tym tiez prechadza v takych vlnach a zatial vyhrava zahranicie
@bluka2 ale vies co aj dospely. Sledujem jednu ruskj ktora sa naucila rozpravat po nemcky ako nemka. Bez ruskeho tvrdeho prizvuku. A teraz uci nemcinu. Len dospelych to stoji vela casu. Jednoduchsie to je v rannom detstve alebo potom cely den len v cudzom jazyku bez rodneho komunikovat
@ivka67 najhoršie bude, keď sa budeš chcieť ty vrátiť a on nie.Pockala by som nasetrila...a vrátila sa, alebo medzičasom kúpila pozemok.V Rakúsku budeš mať to isté zase budeš v cudzej krajine budete už robiť dvaja jediná výhra, že budete bližšie k domovu, ale aj tak nie doma🙂Zatial si uzivaj malú buď rada, že sa jej môžeš venovať a nie je u opatrovateľky.Ja by som nevedela žiť v zahraničí a to polku rodiny máme po svete, ale ty si možno iná a máš iba krízu.V Rakúsku sú tiež nehnuteľnosť veľmi drahé...pozemok by som kúpila čím skôr iba stupne na cene pokým sa rozhodnete a možno príde druhé dieťa🙂a zase sa zmenia plány...
@sapetka toto je obrovska výhoda v tom máš pravdu, už teraz čo mame známych Slovákov a oni majú deti tak 5-6rocne je to sila ich počúvať. Vždy sa pristihnem ako sa rozprávame- sprechujeme:D je to perfektne na nemcinu. Len čo keď naša mala sa bude ucit kultúre tejto krajiny, básnicky, literatúru. Neviem si predstaviť ako sa budeme ucit spolu. Možno matiku, tá je všade na svete rovnaká :D ja mávam takéto stavy vždy keď sa vrátime z sk - boli sme 2 týždne. A potom premýšľam, uvažujem , plánujem. Raz vyhráva zahraničie, raz domov…. Možno keď bude mala väčšia a zmierni sa situácia budeme lietať častejšie. KedSis som aj na 4 dni išla domov lietadlom….
@luccija toto mi hovorí aj priateľ. Že tak teda našetrime ešte čosi viac a uvidíme. Pozemok kúpime a uvidíme. Či nás to bude stále ťahať domov , keď začnem poriadne pracovať. Ja hlavne nechcem aby on urobil niečo čo skutočne nechce. Pretože viem ako to je sa vrátiť a zasa odísť. Zažila som to 5krat :D on len raz…. A aj to ako sa sťažuje len čo prídeme na sk cesty tak z toho usudzuje. Že on sa na sk už nebude vedieť usadiť. Možno na dôchodku….mne chyba proste ten kontakt s rodinou a kamarátkami
@ivka67 áno, lebo si žena muži to majú ináč.A hlavne to žena pocíti, keď sa stane mamou🙂chce väčšinou viac času tráviť s rodinou a zdieľať radosti, starosti...no tak uvidíte...možno teraz frfle na cesty, ale ak by ste sa usadili postavili zabávali už by to bral zase ináč.A nikde nie je písané, že napríklad postavíte dom a aj tak o 3,5 r sa rozhodnete zase odísť.dokonci školu a uvidíš ..možno si najdes dobré zamestnanie a už nebudeš mať toľko času premýšľať🙂)
Ahoj...presne tento istý problém/neproblem, skôr dilemu mám aj ja.
Ja som ale tá čo tu má odrobené 14 rokov, pekný plat a manžel je tu necelých 5 rokov, drie vo fabrike za smiešnu výplatu (s ktorou by nepokryl ani výdaje) a máme dve malé deti (škôlkara a 2-ročnú).
Manžel by sa vrátil okamžite, tiež sme zo stredoslovenskeho kraja (BB by pripadala v prípade návratu do úvahy) ale ja neviem, či by som si zvykla.
Rodičia už majú svoj vek, moji aj jeho okolo 70, kamarátske vzťahy si udržujem už 30 rokov...ale. ale čo tam. Ako je Covid, veľa ľudí stratilo prácu, mne ani tak o ten plat nejde, ale kvalitu v práci, úroveň, že neprídem domov vyžmýkaná a v pohode sa venujem deťom, že sa mi v práci stále prispôsobia so službami, atď atď.... nebudú moje deti mať lepšie, krajšie, šťastnejšie detstvo tu?
Tie ceny aj nám vybili oči, ako otras ako to na Slovensku stúpa a stúpa.
A jedno ti poviem, mojím snom bol a je Zrubový dom. Dedina by bola fajn, ale musela by byť taká, kde by to žilo, lebo deti sú vo veku, kedy potrebujú spoločnosť rovesníkov.
Boli sme v lete 10 dní u svokry na "takmer" samote, kde sme chodili na výlety, lebo dvora, sliepok a žiadnych detí sa nasýtili až až. Potom sme boli 10 dní v meste na juhu (VK) kde to žilo, kúpalisko, zmrzlina na rohom, kopec detí na dvore a deti ozaj milé, zlaté, všetky sa pekne spolu hrávali- od tejto doby uvažujem, či je dom ozaj pre deti, alebo pre mňa. Na čo mi bude bazén, keď sa v ňom nebudú mať s kým vyšantiť? (Toto som zažila s kamarátkou, ktorú sme boli pozrieť, a rozprávala ako sa jej 3-ročná doma na velikánskom dvore s bazénom, trampolínou nudí. Chýbali jej deti).
A kde.vo Švajčiarsku ste?
Ja sa tiež srdcom cítim a som Slovenka, iné to nikdy nebude, tiež sa obávam toho že vďaka rozdielnym kultúram sa tu deti nebudú cítiť ako doma...a aj mám známych, ktorý sa na Slovensko vrátili, ale potom zas odišli do sveta, lebo si už nevedeli zvyknúť.
Ja čo zas poznám rodiny, čo sa majú aj finančne lepšie, tak každej manžel pracuje v zahraničí a nosí domov lepšie peniaze. Ostatok žije z výplaty do výplaty, a to zas po toľkých rokoch v zahraničí ozaj nechcem.
Manžel zarobil na Slovensku 1000€ a dušoval sa, aký super plat. Áno, pre slobodného chlapa, čo žije s rodičmi pod jednou strechou určite, a nemá žiadne účty a pravidelné výdaje. Môj si myslí, že tam z toho vyžijeme všetci 🤣🤣🤣
Keby sme aspoň vedeli čo bude o pár rokov...
@vilma7 malo prace , slabá infraštruktúra malo rozvinutý okres. Dobre rodiny sa tam majú určite iba také, ktorým buď manžel robí v zahraničí alebo majú vyššie vzdelanie a lepší plat. BB kraj je naozaj bieda. Žiaľ to skôr nitriansky alebo trnavský alebo ostať v zahraničí.😒
Mam to podobne, ale ja som zas slobodny.
Urcite ma to taha domov, teraz este ovela viac ked mam vlastny dom a vysnivanu zahradu. Tu mi to troska chyba pretoze clovek zije v byte. Dom s vlastnou zahradou by bolo uz urcite cosi ine 😝
Tiez stale premyslam ci by som si vedel zvyknut po tolkych rokoch v zahranici. Je pravda, ze kto je sikovny, vie sa tu dobre uchytit a vypracovat. Slovensky system, ze "po znamosti" tu moc nefunguje co je podla mna naozaj fajn.
Tak ako kamos spominal, problem nie su ani tak peniaze ako mentalita ludi hoci musim priznat, ze za poslednych par rokov sa to zlepsilo. Osobne som bol prekvapeny aki ochotni boli ludia v obchodoch ci ba aj na uradoch ked som riesil veci okolo domu. Zas ale ked je clovek sam slusny tak ti ludia sa tiez vedia pekne chovat.
Su veci ktore mi chybaju, ale navrat domov by som zvazoval zrejme ak by som mal aj dobru pracu aby som vedel zit bez zbytocneho stresu a nie od vyplaty do vyplaty.
Zatial sa citim v krajine vitany cize okrem chybajucej rodiny extremny dovod na navrat nevidim.
Skutocne zalezi do akeho regionu sa vraciate, zazemie ( vlastny byt ci dom ), s alebo bez hypo atd.
Ak by ste nemali hypo a vlastnu nehnutelnost tak to uz mate velmi dobry start.
Mas este velmi male dieta a situacia okolo covidu je stale nejasna. Skus pockat este 2 roky a uvidis. Hlavne sa nerozhoduj len na zaklade emocii pretoze to by si mohla olutovat.

@ivka67 uplne to mam podobne ako pises. Uz som pred mesiacom vravela muzovi ze poclame na jeho buduco rocny bonus a vratime sa na svk. A potom prisla otazka a co na tom SVk? To ma brzdi ako sa tam zije.. uz sme objavili lepsi zivot tazko by mi bolo vratit sa domov. Synovi sa tu paci je stastny aj v skolke. Nevylucujem ze raz mozno sa niekedy vratime ale zatial sa drzim a zvladam kvoli nim. Sama si uvedomujem ze nasa zivotna uroven by isla rapidne dole.. a ty daj malu do skolky a zacni robit a uvidis ze bude lepsie. Ja ked som robila mi to pomohlo.