icon

Vyčíta manžel, že príliš míňate peniaze na deti?

30. jan 2024

Manželia sme 15 rokov. Máme dve deti 13r dievča a 9r chlapca. Poslednú dobu je cítiť že veľa veci zdraželo. Na stravu dám 500 eur mesačne, varím striedmo na viac dní. No už neviem ako okresať tú sumu. V škole platiť pracovné zošity pomôcky tiež niečo stojí. Tento rok staršia ide na lyžiarsky a mladší do školy v prírode. Nakúpila som deťom čo budú potrebovať k tomu plus zaplatila za výlet. Manžel sa chytal za hlavu keď som mu povedala čo koľko stojí. Príklad taká lyžiarska bunda 100 eur, oteplovacky 50 eur atď. Hovorí že on zo školy nikam nechodil že prečo naše deti musia. Ja tiež som nikam nechodila no chcem aby naše deti mali zážitky. Nemyslite si že nemáme na to, máme našetrené niečo, máme svoje bývanie, čoskoro splatime hypotéku. No manžel mi stále vyčíta že veľa míňam. Že na čo kupujem raz ročne deťom topánky, na čo oblečenie. Ako on si myslí že jedno oblečenie budú nosiť x rokov. No stále rastú. Ďalej na čo kupujem darčeky na Vianoce a narodeniny, že on nikdy nič nemal. Na čo chcem ísť cez leto s deťmi na výlety že to stojí kopa peňazí. Na čo chcem ísť raz za čas do reštaurácie keď viem aj doma navariť. Raz za čas cca 2 krát do roka mu to príde veľa. Na čo robím na oslavy torty a zákusky, proste všetko ohundre a má blbé reči že strašne moc míňam peniaze na blbosti. Podľa mňa vôbec meninám veľa, kupujem len nevyhnutné veci. Na seba nekúpim skoro nič, no deťom si doprajem aby mali pekné a šťastné detstvo. Čo si myslíte kto má pravdu ja alebo manžel? Chcem mu dať prečítať komenty aby už konečne pochopil že to čo míňam je normálne

tttbb
30. jan 2024

@dadis Do potravin chodim pravidelne, kedze cvicim tak nezijem na cestovinach.
Ale inak ano 500 euro mesacne na stravu pre 4clennu rodinu mi pride dost malo. Mozno ak autorka mysli, ze obedy sa prestravuju v praci za stravne listky. To tych 500 euro mozno tak pokryva tie vecere a ranajky ak to ma byt kvalitna strava. No ale + 400 hypoteka, 200 naklady na dom, 500 strava (sme na 1100). K tomu benzin, opravy, nejake necakane vydavky nech je 400 mesacne. Sme na 1500. Taky zaklad na kazdy mesiac by som povedal. Ostava 1300. Nech este 300 prihodim do rozpoctu na ine veci a stale mi 1000 mesacne pohodlne ostava na odlozenie. Zle ratam? Uplne v klude udrzatelny a zdravy rozpocet vzhladom na prijem.

autor
30. jan 2024

@jaskolka Asi len tak odkladať a vidieť ako má viac a viac peňazí. Nechce nič konkrétne kúpiť.
@cinky16 Predávam na koniku aj na FB oblečenie po deťoch, hračky aj knižky. No kupujem im väčšinou nové. Keď boli deti malé kúpila som aj použité ale teraz už veľa pýtajú niektoré za veci tak kúpim nové.
@tttbb Príklad tých 600 eur sa odložilo teraz v januári keď sme zaplatili deťom výlety zo školy a nakúpili oblečenie naň. Keď je taký mesiac že nič navyše nekupime tak odložíme tisícku. To neviem dopredu určiť ktorý mesiac čo vyskočí. V decembri som bola s deťmi u zubárky na preventívke, dcéra má kaz tak budú jej opravovať zub plus má ísť aj na dentálnu tak rátam 100 eur, tak o toľko menej odložíme ďalší mesiac.

20erika07
30. jan 2024

Omg, aj na lyziarsky si minula este velmi dobru sumu. My sme nelyziarska rodina a isla som so synom do sportisima nakupit vsetko ,od termo pradla po bundu, lebo má len tensie, nelyziarske. On je vyssi uz ako manzel, vsetko panske veci sme museli vyberat. Náš účet bol 264eur a to sme vyberali to najlacnejsie co mali. Ale zase za lyziarsky sme len 20e doplacali.
A to nemame spolu vzdy taky prijem ako mate vy, obcas ano, aj viac ale nase vyplaty su rozne kazdy mesiac.
Dcera ide tiez do skoly v prirode, 180eur. Ja som nebola nikdy nikde, boli sme velmi chudobni. Manzel vyrastal s lepsich podmienkach, mal vsetko a chodit mohol kde chcel, nemali problem s peniazmi. Avsak ani on to este pred par rokmi nechapal, ze preco hento detom a toto. No som mu povedala, ja som nezazila nic, ty si vsade mohol ist, to ako vazne nedoprajes detom zazitky? On velmi rad spori co najviac. Sporim aj ja, ale mesacne rovnaku sumu, chcem zo zarobenych peniazi predsa aj zazit nieco ,teda chcem aby zazili deti. A v tomto nepovolim, zivot je krátky, do hrobu si haldu penazi nevezmeme.

autor
30. jan 2024

@tttbb Písala som vyššie 500 dáme na stravu, 400 hypotéka, ďalších 400 sú energie plyn tv internet obedy deťom a benzín. 200 máme poistky a tisícka nám ostane. Z toho míňame keď vyjde nečakaný výdavok ostatné ušetríme.

marcellka32
30. jan 2024

Akurát som sa vytočila...nenávidím lakomich ľudí
Tvoj muž je puk, a nemohla by som s ním žiť...ver že smerom k starobe sa to bude zhoršovať

jaskolka
30. jan 2024

@dadis ja tirz nerozumiem, prečo sa veľa žien chytilo práve tej jednej bundy a nohavíc... A zvyšok, co píše autorka, uz akoby ignorovali, alebo nebrali do úvahy.

dadis
30. jan 2024

@tttbb zle ratas 😁, milion veci tam zaratanych nemas

jaskolka
30. jan 2024

@kikushaa že sukulenty 👌👌😆😆😆

katulienkax
30. jan 2024

Bunda za 100 je pre 13 rocne dievca v pohode, to uz nerastie, vydrzi aj 10 rokov. Ja som lyziarsku mala 10 rokov a oteplovaky aj skoro 15 rokov.

viestta
30. jan 2024

@tttbb chytil si sa toho nespravneho. Maju penazi dost na to kolko potrebuju, neminaju zbytocne, mozu aj usetriet, takze ja osobne nechapem citove vylevy toho pana na to, ze vela mina. Dopriat detom vylet, lyziarsky, kupit im to co potrebuju, nove topanky, lebo zo starych vyrastli, stravovat sa tak aby jedli zdravo a vyvazene, obcas si dopriat ten luxus a necht sa obskakovat v restauracii, ist na dovolenku nie je nic co by jej mal manzel vycitata. Pani dokonca samej sebe nedopraje, ma zahradku, kde pestuje zeleninu a ovocie pre rodinu, cim tiez vela usetri. Proste ten jej chlap ma v hlave nejake veci nastavene nie celkom spravne, pretoze nedopraje detom, zene, sebe. Na co su mu peniaze, ked si ich nevie uzit. Ano, za peniaze si stastie nekupis, ale ani peniaze "v slaminiku" ho stastnym nespravia a co je najhorsie, tym svojim drzgroskym nastavenim nedopraje ani stastie a radost tym svojim najblizsim, na ktorych by mu malo zalezat viac ako na ciselku vo vypise z uctu.
O tom ako riesi tento chlap chod rodiny by som mohla diskutovat celkom dlho, pretoze z toho co autorka pise on ani nenakupuje, ani nema predstavu, co vsetko treba treba na bezny chod domacnosti (od rozkov na ranajky az po WC cistic a zubne pasty) takze nema ani sajn co je primerana suma na stravu a ani aka je primerana cena z blbu vetrovku, ktore dieta okrem lyziarskeho ponosi celu zimu. To nie je zalezitost, ktora sa po lyziarskom strci do skrine a viac sa nevytiahne. A nie som si ista, ci aj ty mas prehlad o cene kila hovadziny alebo cene "detskych" zimnych topanok, na teenegera, pretoze ak ich dieta islo na lyziarsky, tak je osmak. O tom, ze taky osmak zozerie aj smalt z chladnicky ani nepisem. Take "dieta" nevies ci je lepsie krmit alebo statit, iste je, ze ma spotrebu ako Lada Niva aj na obleceni aj na strave. Ak mu treba este strojcek na zuby, tak uz sa bavime o spotrebe Kamazu.

saxana000
30. jan 2024

Tak potom uz jedine na ocne ho posli alebo naspat do skoly na prvy stupen kde sa uci scitavanie..

tttbb
30. jan 2024

@viestta No ved si napisala presne to iste co ja, len inymi slovami. Ze na stravu sa mi zda ze minaju malo, a ze urcite by som detom neodopieral lyziarsky a 4x za rok ist s rodinou na pizzu. To by ma hanba fackovala, u nas na strednej nesli na lyziarsky len deti naozaj socialne slabsich. A musim povedat, ze lyziarsky je skvela vec, vela spomienok a cista bezstarostnost v tom veku. Ja napriklad lyzujem doteraz a neviem si predstavit zimu bez lyzovania.

deti95060810
30. jan 2024

@dadis za 30 e nie , ale teraz sú pekné výpredaje napr. Sportisimo, Exisport....

dadis
30. jan 2024

@tttbb Ano, suhlasim, vsetko je v tej rodine ok, treba aj setrit, aj deti na lyziarsky poslat, dokazu normalne gazdovat, problemom je len ufrflany muz 😁

tttbb
30. jan 2024

@dadis No vidis zhodli sme sa :D

dadis
30. jan 2024

@deti95060810 Tiez som mojim kupila po sviatkoch vo vypredaji. Verim, ze uz nenarastu 😅

marcellka32
30. jan 2024

Zarabas, kúpila by som si čo chces, aj na dovolenkuisla s deťmi bez neho...ale vlastne ja by som s takým nemohla zdieľať domácnosť..
Určite ti vyčíta že minies veľa vody, že moc kuris, že deti veľa jedia

viestta
30. jan 2024

@tttbb stale si nepochopil. On vsetky lyziarske, vylety, obedy v restauracii povazuje za rozhadzovanie penazi. Rozhadzovanie penazi su aj nove topanky pre dieta, srdce mu krvaca zakazdym, ked musi tankovat auto, ktorym sa odvezie do roboty. Ano, kadzemu sa prekrucaju ocicka, ked vidi ako sa korunky kotulaju, ale toto uz pan naozaj prehana, pretoze svojej zene by mal ruky nohy bozkavat, ze to tak perfektne zvada, ze maju vsetko co potrebuju, ich deti ziju naplnene detstvo a este dokazu aj usetrit. Ale nie, oj jej vycita, ze usetrili malo. Mat rezervu je spravne, ale lezat na peniazoch v strožoku a len prezivat, nic si neuzit, nic si nedopriat je chore.

tttbb
30. jan 2024

@viestta Ok, s tymto ako si to napisala , sa da suhlasit ;)

luccija
30. jan 2024

Každý mesiac by som si dala námahu a napísala na papier koľko ta čo stálo.Vela mužov nemá ani potuchy čo stojí lekáreň, veci do školy, každý jeden nákup vidia len minula si xy.

autor
30. jan 2024

@viestta Áno dcéra chodí do 8. ročníka a syn do 4.teho. no už pomaly obaja zjedia skoro ako my dospeláci.
@marcellka32 Hej trochu musím ustrážiť aj to aby zbytočne sme neminali veľa vody alebo zbytočne by sme neprekurovali.
@luccija To by som mohla skúsiť všetko dopodrobna rozpísat za čo koľko platíme.

ivik4
30. jan 2024

Haha , nemozem prist k Vam domov na tyzden ? 😀
Tvoj muz by ma nakopal do riti a vazil by si aku setrnu zenu ma doma

riela
30. jan 2024

@alofinka daj tip prosím Ťa, kde si zohnala pre 13 ročné dievča oteplovačky + lyžiarsku bundu do 30 Eur dokopy.

jaaty
30. jan 2024

Skôr sa mi zdá, že manžel je takpovediac držgroš. Pochopila som, že s financiami problém nemáte, takze nech nesúdi podľa seba. Úplne ťa chápem, áno bundy nie sú lacné, ale ak nemá… Navyse dievča v 13 chce dobre vyzerať, takze ak by na to neobmedzovalo inde, kúpila by som aj ja. Porovnávať čo bolo “za našich čias” a teraz je zbytočné. Treba mu na mesiac zveriť kasu a uvidí čo dnes všetko stojí.

stanielka17
30. jan 2024

@jaskolka To je jeden z tych paradoxov na MK. Ked je tema o tom, kolko ktora minula na dovolenku, tak sa tu baby predhanaju o zivot, a padaju sumy od 5 do 10K. Ked niekto v inom kontexte povie, ze kupila decku nieco za 100€, tak ju idu dobre ze nie pod ciernu zem zakopat.

beronsche
30. jan 2024

Zrejme si nemala pisat tu sumu za bundu, poniektore, ktorym unika podstata prispevku sa toho chytili Ako nosnej veci..
A teraz tu budu 4 strany, Ako si zbytocne kupila bundu za 100e, ty marnotratnica. 😉
Co na tom, ze si to mozes dovolit.
Co na tom, ze to bol jednorazovy vyssii vydavok.
Otras niektore prispevky..

A aby mi muz vycital, ze naco idu deti na lyziarsky a pod., naco ich beriem na vylety, ved Ani ON NIKAM NECHODIL, tak ho poslem tam, kam slnko nesvieti.
Ved je to chore!!
Podla mna, aj keby doma sedite a suche korky zujete, furt by si minala vela.

Toto jedine vykonzultovat vecne, bez emocii a trvat na tom, ze urcita suma na oblecenie rastucich deti a tiez urcita rozumna suma na zabavu a potesenie -tak hlupo to nazvem, pojde a bez hlupych reci...
Plus by som si s nim spolocne urcila sumu na zeleznu rezervou, sumu na setrenie.
Vlastnym detom nedozicit.. co si chce tie peniaze do hrobu zobrat??

sella38
30. jan 2024

Ja a muz zastavame nazor, ze do prace chodim prave preto, aby moje deti mali co potrebuju.... Tazke to mas a suhlasim, ze problemom u vas nie je cena bundy.

pimpa12
30. jan 2024

Tvoj muž je vadny. Ja by som s takým žiť nemohla. Podľa mňa ešte minas málo. Toto je opäť raz téma pri ktorej som rada za môjho muža. Nič nemeň a dopraj deťom. On nech žije o chlebe a vode keď chce.

katka700
30. jan 2024

Autorka, už asi tušís že tvoj muž je lakomec. Si šetrná žena a doslova carujes s rozpočtom.
Sprav si excelovsku tabuľku a do toho píš všetky výdavky. Je ľahké obviňovať ženu že veľa míňa ale v mnohých domácnostiach muž na svoje pitchovinky minie viac ako žena na seba. Už aj také čipsiky a chrumkocky k netflixu - keď sa to zráta za rok nie je to malá sumicka, ale však schová sa to pod položku potraviny ktoré sú akože pre všetkých 😆

beronsche
30. jan 2024

@alofinka a mozno aj 25e, ked sa posnazis, ze?
Jasne...
Urcite by si pubertalne dieta navliekla do najlacnejsej handry, aku najdes, aj ked si mozes dovolit normalnu bundu a oteplovaky..