Vyplatenie sestry
Ahojte.
Chcela by som sa opýtať na váš názor.
Bývame s mamou v rodičovskom dome s manželom a dvoma deťmi.
Býva tu ešte aj sestra s priateľom, ale už čoskoro majú hotový dom.
Maminy som sa pýtala ako si to predstavuje, a ona aby sme tu ostali nakoľko je to veľký rodinný dom pre ňu samú.
Sestra chce aby som ju vyplatila, mamina taktiež aby sme jej nejaké peniaze dali.
Sestra chce aby sa spravil znalecký posudok a aby som ju z polovice vyplatila, s čím nesúhlasím nakoľko pri rozvode rodičov som pomohla mame s hypotékou, ona ma nízky príjem a nedostala hypotéku, čiže hypotéka je na mňa ale platí to mamina.
Aj tak nemáme dobre vzťahy so sestrou, a nechcem to ešte viac kaziť ale zasa ani nechcem aby som na to doplatila.
Pravdu povediac najradšej by som sa tiež odsťahovala, ale je mi ľúto maminy.
@ela90041 vsetko patri mame kym je ziva a zdrava a plati tu hypoteku v dcerinom mene, ale v momente ked mama ostane bez prijmu vi horsie to ide za zakladatelkou
@anonym_273d4d zakladatelka ma polovicku nehnutelnosti na seba napisanu uz teraz, pricom nezaplatila nic, ak by aj mama teoreticky nevedela splacat o 10 rokov, tak zakladatelka je po pravnej stranke vlastnickou a doplati nejakych 15tis eur za polovicku rodinneho domu. Polovica hypoteky, ak je mama spoludlznickou na hypoteke bude vysporiadana v dedicskom konani, cize cast pripadne aj na sestru, ktora ziska v dedictve iba 1/4 domu (1/4 aktualnej vysky hypo) a autorka k svojej 1/2 +1/4=3/4 domu (plus 3/4 aktualnej vysky hypo). Cize suma sumarum, ak tam autorka zit chcela, nie je na tom nejako zle. Ine by bolo, keby tam zit nechcela.
@anonym_273d4d zakladatelka ma polovicku nehnutelnosti na seba napisanu uz teraz, pricom nezaplatila nic, ak by aj mama teoreticky nevedela splacat o 10 rokov, tak zakladatelka je po pravnej stranke vlastnickou a doplati nejakych 15tis eur za polovicku rodinneho domu. Polovica hypoteky, ak je mama spoludlznickou na hypoteke bude vysporiadana v dedicskom konani, cize cast pripadne aj na sestru, ktora ziska v dedictve iba 1/4 domu (1/4 aktualnej vysky hypo) a autorka k svojej 1/2 +1/4=3/4 domu (plus 3/4 aktualnej vysky hypo). Cize suma sumarum, ak tam autorka zit chcela, nie je na tom nejako zle. Ine by bolo, keby tam zit nechcela.
@anonym_7235d2 dlžníkom som iba ja, mamina je ručiteľ
@anonym_273d4d polka domu mame nepatrí, ta je autorkyna. Co je na to tak nepochopitelne. Vymenila hypoteku (ktorú neplatí) za uz predpísaný list vlastníctva. Mame patrí ďalšia polka domu.
@kladdy musíš si to sama v hlave utriedit co vlastne chceš. Kompromis bude musieť prísť z obidvoch strán, dbaj na vzťahy aby sa úplne nepokazili ked nechces.
@gemerka17 áno kompromis bude treba na oboch stranách a my sa aj snažíme aby to dobre dopadlo, nikto nikomu nechce zle
@anonym_7235d2 dlžníkom som iba ja, mamina je ručiteľ
@kladdy ok, tak s tymto by som ja osobne mala problem hned na zaciatku, kedze to mala byt predovsekym jej hypoteka, tak mala byt jednoznacne spoludlznicka, ale to uz momentalne nezmenime
@kladdy na koho je pisany dom? Vo vlastnom zaujme by som sa odsťahovala
Nedavala by som sestre nic.na verim otca.Nemozes ju vyplatit za dom,za ktory mama plati hypoteku.Ano,ona ma zakonny narok za zivota mamy na hodnotu 25%domu a ano nie na nejakych 25% ktore ty usudis,ale na riadnych 25%podla znaleckeho posudku.V opacnom pripade to pojde do dedicskeho konania.V sestrinkm pripade by som nekonala inak.Lebo ako si to predstavujes ze ty mas vacsie prava iba preto ze je na teba hypo,ktpru plati mama?Cele zle toto.
Nedavala by som sestre nic.na verim otca.Nemozes ju vyplatit za dom,za ktory mama plati hypoteku.Ano,ona ma zakonny narok za zivota mamy na hodnotu 25%domu a ano nie na nejakych 25% ktore ty usudis,ale na riadnych 25%podla znaleckeho posudku.V opacnom pripade to pojde do dedicskeho konania.V sestrinkm pripade by som nekonala inak.Lebo ako si to predstavujes ze ty mas vacsie prava iba preto ze je na teba hypo,ktpru plati mama?Cele zle toto.
@anonym_d2f266 ja si vôbec nemyslím že mám väčšie právo
@anonym_d2f266 ja si vôbec nemyslím že mám väčšie právo
@kladdy Tak ale ako mozes potom tvrdit,ze nie je ok,ked chce vyplatit zo znaleckeho posudku?Este mozete dom predat a z toho dostane 25%.Ved to je logicke ze z pohladu dedicstva ma na to narok.Ale toto s tou hypi na teba ste tak domotali,ze to treva asi riesit s pravnikom.
@kladdy ak ti môžem poradiť najlepšie by bolo ak by ste ten dom predali . Tebe sa ten dom až tak nepáči takže veľká obeta pre teba aj tvojho manžela . Mama bude chvíľu smutná , ale to prejde a nakoniec zistíte že to bolo najlepšie riešenie. Ak tam ostanete a ty vyplatíš sestru z domu nijaká suma nebude spravodlivá pretože nevieme predpovedať budúcnosť . Možno bude mať mamka peknú starobu atď alebo bude chorá a ty sa budeš starať čo je nesmierne náročné predovšetkým psychicky( chápem že starať sa budeš - budete aj tak) napriek dedičstvu . Ja som starala o mamku nezištne úprimne keď mamka zomrela dostala som sa až na protialkoholické liečenie .
@kladdy Tak ale ako mozes potom tvrdit,ze nie je ok,ked chce vyplatit zo znaleckeho posudku?Este mozete dom predat a z toho dostane 25%.Ved to je logicke ze z pohladu dedicstva ma na to narok.Ale toto s tou hypi na teba ste tak domotali,ze to treva asi riesit s pravnikom.
@anonym_d2f266 ja nie zo znaleckým nesúhlasím, ale s tým aby som zaplatila polovicu z celej hodnoty domu a tvári e sa ze žiadna hypotéka neexistuje
@kladdy ak ti môžem poradiť najlepšie by bolo ak by ste ten dom predali . Tebe sa ten dom až tak nepáči takže veľká obeta pre teba aj tvojho manžela . Mama bude chvíľu smutná , ale to prejde a nakoniec zistíte že to bolo najlepšie riešenie. Ak tam ostanete a ty vyplatíš sestru z domu nijaká suma nebude spravodlivá pretože nevieme predpovedať budúcnosť . Možno bude mať mamka peknú starobu atď alebo bude chorá a ty sa budeš starať čo je nesmierne náročné predovšetkým psychicky( chápem že starať sa budeš - budete aj tak) napriek dedičstvu . Ja som starala o mamku nezištne úprimne keď mamka zomrela dostala som sa až na protialkoholické liečenie .
@anonym_9d6955 ďakujem pekne za názor, musím si to usporiadať v hlave
@anonym_d2f266 ja nie zo znaleckým nesúhlasím, ale s tým aby som zaplatila polovicu z celej hodnoty domu a tvári e sa ze žiadna hypotéka neexistuje
@kladdy Ale ci je ten dom vlastne?Nie je nahodou tvoj ked je hypoteka nanho na teba?Ved ak je banky,tak aj dom je tvoj,ci?
@kladdy Ale ci je ten dom vlastne?Nie je nahodou tvoj ked je hypoteka nanho na teba?Ved ak je banky,tak aj dom je tvoj,ci?
@anonym_d2f266 hypoteka je autorkina, polovica domu na LV je autorkina, druha polovica domu je asi na LV mamina, zalozeny je dom, nevieme na aku vysku uveru (zatial len 12 stran)
@kladdy na základe coho jej chces dat viac peňazí ako ma nárok? A na akú výšku úveru je založený dom, to sa uz viaceré pýtali?

@gemerka17 vôbec som nebyvala v detskej izbe. Na všetkom som sa podieľala s mamou okolo domu s manželom spoločne. Ci prácou, ci finančne, napriek tomu máme aj niečo nasetrene. Spoločne sme riešili opravy,a všetko možné čo o sestre sa povedať nedá. Pokazil sa kotol, kúpila so., pokazila sa mraznička kúpila som, čiže nie je to bývanie v detskej izbe. A sme sa rozhodli ostať tu, ked sme už aj niečo na dome podrobili, nejedná sa ani o finančnú stránku ale pracovnú, dali sme do toho nejakú prácu, však to je naše rozhodnutie, že ostávame, màme to vydiskutované s mamou. Jasne mohli sme ísť preč, ale nechceli sme, ale keby nastanú také komplikácie ze sa nevieme dohodnúť tak sa spakujem a idem preč, hotovo. Ale verím že každá sme rozumní ľudia a dáme to dokopy a nájdeme zlatú strednú cestu.
@anonym_273d4d polka domu mame nepatrí, ta je autorkyna. Co je na to tak nepochopitelne. Vymenila hypoteku (ktorú neplatí) za uz predpísaný list vlastníctva. Mame patrí ďalšia polka domu.
@kladdy musíš si to sama v hlave utriedit co vlastne chceš. Kompromis bude musieť prísť z obidvoch strán, dbaj na vzťahy aby sa úplne nepokazili ked nechces.