Vyplatenie sestry
Ahojte.
Chcela by som sa opýtať na váš názor.
Bývame s mamou v rodičovskom dome s manželom a dvoma deťmi.
Býva tu ešte aj sestra s priateľom, ale už čoskoro majú hotový dom.
Maminy som sa pýtala ako si to predstavuje, a ona aby sme tu ostali nakoľko je to veľký rodinný dom pre ňu samú.
Sestra chce aby som ju vyplatila, mamina taktiež aby sme jej nejaké peniaze dali.
Sestra chce aby sa spravil znalecký posudok a aby som ju z polovice vyplatila, s čím nesúhlasím nakoľko pri rozvode rodičov som pomohla mame s hypotékou, ona ma nízky príjem a nedostala hypotéku, čiže hypotéka je na mňa ale platí to mamina.
Aj tak nemáme dobre vzťahy so sestrou, a nechcem to ešte viac kaziť ale zasa ani nechcem aby som na to doplatila.
Pravdu povediac najradšej by som sa tiež odsťahovala, ale je mi ľúto maminy.
@sasa1310 mam splácať aj hypotéku a mam vyplatiť aj sestru, tak si 2x kúpim dom
@kladdy pokiaľ sa nekoná vyplácanie nikoho, tak áno po správnosti by si mala splácať hypotéku ty, lebo by si si platila svoju časť. Prečo by si mala niečo ty dostať zadarmo. Náhodou sa mamine niečo stane v blízkej dobe a pôjde do dedičstva 1/2 domu iba a ty dostaneš opäť viac, lebo 1/2 už vlastníš. Tak si to zober z druhej strany ako to vyzerá.
@kladdy a ako by si na to mala doplatiť? Sestra má nárok na druhú polovicu domu (ak ste len dve) v trhovej hodnote. A čím skôr ju vyplatíš, tým menej jej budeš musieť dávať. Ceny nehnuteľností rastú. Obzvlášť, keď tam bývaš, tak určite vyplatiť
@sasa1310 no napriklad tak ze mama sa pominie o rok 2, a autorke ostane na krku hypoteka krotu bude treba zaplatit a sestra vyplatena, dlane hore co ona s tym? Toto js jej obava. Ze 2x zaplati. Este ostava 18cikolko rokov do splatenia, nie rok ci 2
@sasa1310 no napriklad tak ze mama sa pominie o rok 2, a autorke ostane na krku hypoteka krotu bude treba zaplatit a sestra vyplatena, dlane hore co ona s tym? Toto js jej obava. Ze 2x zaplati. Este ostava 18cikolko rokov do splatenia, nie rok ci 2
@eeffka keď sa mama pominie, tak jej ostane jej 1/2, ktorú si spláca a rovnakým dielom zdedia druhú polovicu so sestrou. Čo je na tom nespravodlivé? Či to sa neberie, že 1/2 ktorú dostala vlastne platí matka a ona ju dostala zadarmo?
@eeffka keď sa mama pominie, tak jej ostane jej 1/2, ktorú si spláca a rovnakým dielom zdedia druhú polovicu so sestrou. Čo je na tom nespravodlivé? Či to sa neberie, že 1/2 ktorú dostala vlastne platí matka a ona ju dostala zadarmo?
@sasa1310 ak som dobre poxhopila ako zaruku, ze ak by mama nebola schopna platit a ona by musela ma uz pol domu na seba, za normalnych okolnoati by podediili so sestrou po pol domu, bez roho aby s tym mali nejake vydavky
@kladdy a ako by si na to mala doplatiť? Sestra má nárok na druhú polovicu domu (ak ste len dve) v trhovej hodnote. A čím skôr ju vyplatíš, tým menej jej budeš musieť dávať. Ceny nehnuteľností rastú. Obzvlášť, keď tam bývaš, tak určite vyplatiť
@sasa1310 no napr.vyplatim sestru z polovice a ak sa mamine niečo stane môžem platiť ešte aj hypotéku, čiže si 2x zaplatím za to isté, lebo ako sestre patrí jedna polovica tak isto patrí mne druhá polovica
Osobne v tejto situacii by som to riesila tak ze dom predat, mame kupit byt a zvysne peniaze ak chce delit nech rozda akonuzna za vhodne. A kazda do svojej domacnosti
@sasa1310 no napr.vyplatim sestru z polovice a ak sa mamine niečo stane môžem platiť ešte aj hypotéku, čiže si 2x zaplatím za to isté, lebo ako sestre patrí jedna polovica tak isto patrí mne druhá polovica
@kladdy keď sestre patrí jedna polovica a tebe druhá, prečo to tak nie je už teraz? teraz ti to nevadí, že iba ty vlastníš 1/2 a ani cent si za to nezaplatila?
@kladdy ak ste sa dohodli, ze vyplatis sestru v hodnote polovice domu, a preto ti mama splaca tvoj uver, aby si nebola skodna, tak daj si na seba prepisat na zaklade kupnej zmluvy od mamy aj druhu polovicu a vyplat sestru. Cely dom bude tvoj. Co je na tom nemiestne? sestra za tychto okolnosti uz nebude dedit 1/2, ale iba 1/4. Ak kupnou zmluvou na mamu sa dohodnete na kupnej cene za druhu polovicu, cely dom bude tvoj, uz sa nic dedit nebude, matka da peniaze druhej sestre a je to vybavene. S cim mas problem?
@kladdy keď sestre patrí jedna polovica a tebe druhá, prečo to tak nie je už teraz? teraz ti to nevadí, že iba ty vlastníš 1/2 a ani cent si za to nezaplatila?
@sasa1310 ale však ja chcem sestru vyplatiť ale ak sa mamine niečo stane ja nemam právo zdedit polovicu domu? Však prečo by som si svoju polovicu mala platiť a sestra svoju polovicu zdedit?
Neviem, preco sa silou-mocou drzite toho domu. Vsak predat a peniaze rozdelit a nech si kazdy byva sam. Ale nie, treba mat haciendu a potom taketo problemy- kto a komu a kolko a aj tak maju vsetci malo.
@sasa1310 ale však ja chcem sestru vyplatiť ale ak sa mamine niečo stane ja nemam právo zdedit polovicu domu? Však prečo by som si svoju polovicu mala platiť a sestra svoju polovicu zdedit?
tak prečo si necháš platiť od mami hypotéku? tak si ju mala splácať ty sama od začiatku, a sestru by si vyplácala len 1/4. Lebo si chamtivá? Ty chceš aj svoje dedičstvo, aj mama nech spláca, a aj menej dávať sestre lebo čo keby náhodou dedila viac ako ty
@kladdy čo by sa nedalo. Neklam. Mohla mama ostať majiteľkou a ty by si zobrala hypotéku s jej súhlasom. Bežne sa tak berú hypotéky na rodičovské domy. A pekne by si mama splácala svoje a vy by ste potom zdedili rovnako aj s jej hypotékou.
@sasa1310 pred x rokmi sa to nedalo, bol vôbec problém dostať hypotéku a teraz to chcem dat na poriadok, tak nerozumiem co je v tom zlé
tak prečo si necháš platiť od mami hypotéku? tak si ju mala splácať ty sama od začiatku, a sestru by si vyplácala len 1/4. Lebo si chamtivá? Ty chceš aj svoje dedičstvo, aj mama nech spláca, a aj menej dávať sestre lebo čo keby náhodou dedila viac ako ty
@sasa1310 ešte ja som chamtiva a odrbala sestru ze ju chcem normálne vyplatiť, tak sa asi nechapeme
@kladdy a ešte jedna otázka. Prečo tvoju časť spláca tvoja matka? Prečo si ju nesplácate sami? A ešte tam aj bývate štyria. Ti to nie je trápne
@sasa1310 tú hypotéku a peniaze z nej potrebovala matka autorky na vyplatenie svojho muža. Čiže autorka keby chcela mohla sa na to vykašľať a jej mala mala som predať a vyriešené.
@sasa1310 tú hypotéku a peniaze z nej potrebovala matka autorky na vyplatenie svojho muža. Čiže autorka keby chcela mohla sa na to vykašľať a jej mala mala som predať a vyriešené.
@bosorkabb mohla sa vykašlať. Ale prečo by to robila, keďže dostala 1/2 domu zadarmo, keďže to vyplatenie platí jej matka.
@sasa1310 ešte ja som chamtiva a odrbala sestru ze ju chcem normálne vyplatiť, tak sa asi nechapeme
@kladdy spravodlivo by to malo vyzerať takto:
1/2 časti, ktorú ty vlastníš si neplatila ale platí ti matka. Čiže by si mala všetky peniaze vrátiť matke čo zaplatila na splátkach a tým pádom by si si 1/2 domu od matky kúpila a ďalej by si si splácala svoju časť a svoju hypotéku.
druhá 1/2 by išla do dedičstva resp. vyplatenie za života matky, čiže po správnosti by si mala 1/4 vyplatiť sestru a 1/4 by si zdedila rovnakým dielom ako tvoja sestra.
@bosorkabb mohla sa vykašlať. Ale prečo by to robila, keďže dostala 1/2 domu zadarmo, keďže to vyplatenie platí jej matka.
@sasa1310 keby sa vykašle aj vtedy by bola zlá. A pravdepodobne jej matka nebude platiť celý čas keďže dôchodok sa blíži. Mohla pomôcť druhá dcéra tá má u prdele.
Autorka mohla mať už dávno vlastný dom s hypotékou. Teraz s tým bude problém keďže jednu hypo už má. Chcela ako jediná pomôcť. Ono to tak býva že ak treba pomôcť niet toho boha čo by pomohol. Ale keď sa má dediť či sa rozdáva tak stojí u dverí fronta.
@sasa1310 to neni môj podiel, ani moja hypotéka, iba na papieri. My to berieme ze cely dom patrí mame a aj hypotéka patrí mame.
@kladdy pol domu je pravne tvoj, aj hypoteka, ak sa nieco mame stane, pol domu ti stale ostane + este zdedis 1/4, a druhu sestra tiez 1/4, ja nechapem, co tu stale komplikujes. Ty na tom najviac ziskavas, kedze ti tvoju polovicu domu plati mama, a navyse, ak to teraz neppoupratujete, ziskas aj 1/4. Tvoja sestra bude mat len 1/4 a ty 3/4.
@sasa1310 keby sa vykašle aj vtedy by bola zlá. A pravdepodobne jej matka nebude platiť celý čas keďže dôchodok sa blíži. Mohla pomôcť druhá dcéra tá má u prdele.
Autorka mohla mať už dávno vlastný dom s hypotékou. Teraz s tým bude problém keďže jednu hypo už má. Chcela ako jediná pomôcť. Ono to tak býva že ak treba pomôcť niet toho boha čo by pomohol. Ale keď sa má dediť či sa rozdáva tak stojí u dverí fronta.
@bosorkabb akosi nechápeš. Autorka to nerobila zadarmo. Veď na tom získala. Chudera mama spláca niečo, čo ani nie je jej. Platí autorke jej polovicu a ona a ani jej druhá dcéra nemajú nič. Mama má akurát svoju 1/2, ktorú získala ešte v manželstve a teraz musí splácať druhú časť, čo ani nevlastní. Ale hlavne, že chuderka je autorka, ktorá sa obetovala
@kladdy pol domu je pravne tvoj, aj hypoteka, ak sa nieco mame stane, pol domu ti stale ostane + este zdedis 1/4, a druhu sestra tiez 1/4, ja nechapem, co tu stale komplikujes. Ty na tom najviac ziskavas, kedze ti tvoju polovicu domu plati mama, a navyse, ak to teraz neppoupratujete, ziskas aj 1/4. Tvoja sestra bude mat len 1/4 a ty 3/4.
@darmasiswa ale sestra chce vyplatiť z polovice celého domu ako keby celá patrila mamine a právom, však jej polovica patri, lebo mi to tak berieme ze cely dom patrí mamine, len potom ak dôjde k tomu ze sa mamine niečo stane a ostane hypotéka tak potom aj ta ide na polovicu, ale co ak mi sestra povie ze ona s tým už nemá nic spoločné.
@bosorkabb akosi nechápeš. Autorka to nerobila zadarmo. Veď na tom získala. Chudera mama spláca niečo, čo ani nie je jej. Platí autorke jej polovicu a ona a ani jej druhá dcéra nemajú nič. Mama má akurát svoju 1/2, ktorú získala ešte v manželstve a teraz musí splácať druhú časť, čo ani nevlastní. Ale hlavne, že chuderka je autorka, ktorá sa obetovala
@sasa1310 toto takto vobec nie je

@sasa1310 precitaj si prosím najprv celu konverzáciu, a potom sa do mňa navazaj, ako som už aj pred tým písala že síce na papieri polovica domu je moja kvôli hypotéke, ale ja to tak neberiem, a normálne spravodlivo chcem sestru vyplatiť a chceme to cele vyriešiť ale ani doplatiť na to nechcem.