Vyšinutí susedia
Poprosim vas o nazor,baby. Decká-predskolaci,dvojicky,jeden ma adhd. Byvame v rodinnom dome,v zagrade mame miesto zeleniny urobene ihrisko,futbal,bazen. V skolke su prazdniny,deti doma,cele dni za pekneho pocasia. Dnes ma sused cca 60rocny zahradkar,odchytil,ze aby som si deti vzala donutra,lebo on nema klud,ze nemoze v zahrade relaxovat pri kopani zeleniny... Ja som skoro odpadla,ako chapem ze pri futbale sa obcas aj zakrici,nie vzdy. Ale ak by mal za susedov opilcov,co zuruju do rana,pochopim. Ale deti idu von cca o 10tej,a vecer o osmej uz spia. Syn potrebuje sport kvoli adhd,vybit energiu,potom je ok. Nechcem mat zle vztahy so susedmi,nikdy som pol slova nepovedala,ze cely den mu huci traktor,ze pali bordel a popol mi sem lieta ma cerstvo oprate pradlo,ale co je vela to je moc...
@karolinka2010 Tak on ak tam je naokolo kopec deti, zrejme trpi...je to predpokladam starsi clovek a uz ma iny prah tolerantnosti voci hluku - svoje odchodval a chce mat na stare kolena uz pokoj. Ono ak sa boji ozvat k tym romskym susedom a ich hlucnym detom, co sa mu ani necudujem a zrejme aj vie, ze by to bolo zbytocne...zlizla si si to Ty. Asi dufal, ze u Teba pochodi a bude trochu menej hluku naokolo.
@karolinka2010 u nas ma suseda dve deti a dvoch psov a poviem popravde..a to tiez som mama nezastavitelneho dietata, sice este babatka.. no mne z tych susedov boli hlava a mm tiez. My nevieme byt v klude na terase ani minutu lebo tie deti narobia tolko hluku, kricia ako tlupa na skolkom dvore, biju sa, potom jeden place, druheho hresia, ten zacne z trucu hulakat ako besny, dotoho steka pisklavo jeden aj druhy pes.. no konecna. Druha suseda, co ma terasu otocenu na nasu, asi 3 metre od plota ma 3 deti, co su vecne vonku na dvore a tie sa pekne hraju, ani o nich nevieme
@alaguema nechcem potlapkanie po pleci,hladam sposoby,tie hľadám cely cas co tu byvame,a stale 16rokov som slusna,a krive slovo som nepovedala. A ver,ze decka drzim na krátko,ina moznost pri adhd nie je. Prisny rezim,aj tresty,psycholog,neurolog,neustupujem. Ale su to deti,ktore obcas zakricia-obcas,nie nonstop. Aj za to maju upozornenie,na treti krat trest. Ale ja si myslim,ze obcas sa aj decko musi uvolnit a podla mna je chore,aby sa dvojcata smolu nesmiali v bazene,pri hre alebo len tak
@karolinka2010 zeeeeeno bozska! Hod sa do bikin...trosku poclupkuj, vycap sa trosku opalovat a hned pride starous na ine myslienky...
@lubkavargova1 si zlata,ale az take bozske to telo nemam 🙂
@karolinka2010 hmmmm....tak potom klasika druha co zabera na susedov a zvlast na chlapov: kolaciky. Sem-tam kostovku zaniest, milo ponuknut...
@karolinka2010 ako som napísala - ja neviem posúdiť, či sú tvoje deti hlučné, alebo je to v norme. Jedno je jasné - ak nemáš v pláne sa odsťahovať, potrebuješ vychádzať so susedmi. Byť slušná je prvý predpoklad. A čo tak skúsiť sa im priblížiť? Odniesť koláč, trochu sa porozprávať, vysvetliť im synovu dg, poprosiť o pochopenie a toleranciu. Neviem ani čo iné by sa dalo pre zlepšenie robiť. Volať políciu a obviňovať ho z pedofílie, lebo videl tvojho syna čúrať? Ako tu čítam niektoré ženy a ich výzvy do boja, ani sa nedivím, že vzťahy medzi ľuďmi vyzerajú, ako vyzerajú. Sused je starší pán. Zrejme mu hluk naozaj vadí. On sa cíti v práve. Ty máš deti, ktoré sa chcú smiať - pochopiteľne sa cítiš v práve aj ty. V práve ste obaja, problém je, že jeden druhému to neuznáva. Stretnúť sa dá niekde na pol ceste len ak prejavíte jeden druhému pochopenie. Vzhľadom na susedov vek a asi aj povahu, ťažko môžeš čakať, že urobí prvý krok.
@alaguema ano ja suhlasim s tym co pises. Len prvy krok sa donekonecna neda robit iba z jednej strany. Dg som im davno vysvetlila,aj jeho stavy,hoci ich zazili len raz,lebo ho beriem dnu ked to prichadza. Ale skus synovi vysvetlit,preco mu ujo vynada,ked ho on iba pozdravi? Preco mu neda jeho oblubenu loptu,za prekopnutie ktorej moze manzel,a ja osobne som sa za to susedom omluvila? A odpoved bola,loptu nevrati,mame davat pozor,a mam vziat tych capartov dovnutra,lebo mu uz lezu na nervy. A pomaly kazdy tyzden vymysli nejaku novinku. Pozdravim,usmejem sa,dali sme im ovocie,strudlu,muz pokosi vzdy aj pred ich branou. Ako uz do zadku mu vliezt fakt nechcem
Napríklad mňa susedia neznášajú už len pre to, že neznášali pred tým svokrovcov a ja som si vzala ich syna. všetko im vadí ale do očí nič nepovedia. Za to po celej dedine roznášajú také chýry, že mi huba padá na kolená. a to sme im na začiatku vyšli tak v ústrety že mi mali dodnes byť vďační. - pri stavbe plotu sa zistilo že nie len ich dom stojí 0,5m na našom pozemku ale ich starý plot je ešte o ďalší pol meter vysunutý k nám. A nás ohovárali že sa na ich záhradu rozťahujeme a každou orbou sme viac a viac u nich. tak manžel postavil nový plot zarovno ich starého aby to nemusel susedovi búrať a darovali sme im 1m x 16m z nášho ale nepomohlo a naďalej o nás rozširujú klamstvá, ohovárajú a dokonca ma (keď nemajú náladu) ani nepozdravia aj keď zdravím prvá... Takýmto ľuďom sa nedá pchať do riti a robiť prvý krok, ak sa dá, tak úspešne ignorovať a keď sa nedá tak najlepšie pred celou ulicou vydiskutovať lebo vtedy sa neodvážia klamať.....
@katka708 Pochopi iba ten, kto nema deti typu: kam strci, tam trci. Vsakze....
@charlie1980 presne 🙂 môj si hoci kedy aj len tak zo samej radosti zakričí a teší sa ako sa to krásne vo dvore ozýva. Ak by mi ešte aj za toto susedia pindali, tak sme asi na nože. Ale u nás je v dedine všeobecne ruch, z každej strany sa ozýva nejaký pes, kohút, kosačka, traktor, rotavátor alebo píla takže detský krik vnímame až po 20 večer. resp pred 9 ráno....
@katka708 Podla mna moze byt sused od zakladatelky rad, ze nema sprava teba a zlava mna 😂
@charlie1980 😀 som si to predstavila ale máme čosi podobné. z ľava mám už spomínaných susedov a z prava majú tiež chlapca s ADHD ale už je to ok. kým stavali dom a malý bol škôlkar tak to bolo iné čoro-moro ale postavili 2m betonový múr a malého dali na hokej a už ich ani nestretávame lebo malý má tréningy po škole a domov chodia pred 8 večer. Ale vživote som im nepovedala zlého slova, proste som si hovorila že je to len malé dieťa a neviem aké bude raz to moje...
@charlie1980 Asi väčšina detí nie je "kam strčí". Moje sú občas hlučné tiež. Ale postarala som sa, aby nikoho hlukom neobťažovali - dvor máme riešený tak, aby sa hluk nešíril k susedom a primerane ich krotím, čo ony rešpektujú. Aj my sme boli ako decká pár krát poriadne zdrbaní, keď sme niekomu vrieskali pod oknami, ale aj za iné veci. Tiež sme neboli svätí a nesedeli sme so založenými rukami. Ale jedno upozornenie nám stačilo. A ak nám niekto z dediny niečo vytkol, tak rodičia nebežali, aby nám robili advokátov, ale riešili to bez nejakého prehnaného sentimentu. Rešpekt bol. Dnes je ultra moderné, nechať deti vrieskať, nekontrolovane lietať, bľačať, nebrať ohľad na nič a nikoho. Rodičia zmagorení rôznymi príručkami a článkami na internete (osobitne maminky), si myslia, že keď svojej ratolesti zatrhnú ručanie, tak sa z neho snáď vyvinie psychický chorý jedinec, ktorý si v detstve nemohol ani zavrieskať. Preto dnes po školách a ulicach lieta nespočetné množstvo nevychovaných drzých spratkov. Minule som videla matku s dieťaťom v obchode a to decko tam nadávalo ešte aj predavačkám a maminka sa len priblblo usmievala. Nerada to takto formulujem, lebo sa cítim ako nejaká vykopávka (mám málinko po 40-tke), ale za môjho detstva takýchto spratkov nebolo vidieť. Deti potrebujú svoj priestor, kde sa môžu voľne vyjadriť, ale tak, aby tým neobťažovali svoje okolie. Sama praktizujem výchovu založenú na obojstrannom rešpekte. S veľkým dôrazom na slovo "obojstranný"!
@karolinka2010 netvrdím, že vaše deti sú nevychované, samozrejme. Tvoje deti môžu byť úplne v pohode a sused proste chronický nespokojník. Ako som napísala, tu to nikto posúdiť nevie. Ak si presvedčená o tom, že so susedom sa nijak po dobrom nedá, tak čo sa ti dá poradiť...asi nič len odsťahovať sa?
@jakubkoamatusko tvoj muž dobre hovorieva. Vieš je to o tom, že niektorí ľudia by boli najradšej keby naozaj dieťa sedelo doma za pc, mobilom a celý deň sa nikomu neukazovalo na oči.. je to choré ako sa veci menia.
@alaguema Vo vseobecnosti suhlasim. Ale tu jasne zakladatelka pise, ze dieta trpi Adhd. Coz je ciastocne ospravedlnenie situacie. Kto take dieta nemal/nema, tazko to pochopit. My matky, ktore mame "ine" deti, vieme, ze je to narocne. Nepatrim k matkam, ktore sedia nad clankami, to urcite nie 😀 A nepatrim k matkam, ktore za kazdu cenu zastavaju svoje deti, lebo trpia opicou laskou. To by si sa divila 🙂 Napriek tomu ta uistujem, ze mat taketo dieta je narocne. Vies, preco dnes vrieskal moj syn na cely cinziak ? Pretoze prisiel kurier a nechcel ist domov. A ten vreskot ! Nuz ale vybehla som v papuciach, on len v teplakoch od pasa holy, tak sme sa nesli prechadzat. Vyska, ked sa hra s detmi, vyska od radosti, je temperamentny (je miesany), je zivy. K tomu obdobie vzdoru....lahko sa hovori, tazsie sa kona.
@alaguema bola som na moment preč a vyššie som si všimla, že si spomínala moje "bojové plány"
Ja sa so susedmi snažím dobre vychádzať a aj sa mi to darí.. ale keď Ti niekto príde povedať, že Tvoje decko čúra na Tvoj ker, tak to už o niečom svedčí... na tupú sťažnosť (suseda), tupá reakcia... zbližovať sa a hľadať cestu je to prvé čo musíme robiť.. a niekedy v tom aj nejaký čas vytrvať.. ale čo je veľa to je moc...
@charlie1980 ďakujem
@jakubkoamatusko nie, nemám deti s adhd, ale zopár ich poznám a chápem, že je ťažké také dieťa vychovávať. Nie je jednoduché vychovávať ani deti bez adhd. Väčšina detí behá, kričí, tak to je, takí sme boli aj my. Všetky deti (vrátane adhd), preto potrebujú určité mantinely, ktoré sú fixné. Všetky deti potrebujú veľa lásky, pozornosti a všetky potrebujú byť prijaté (hlavne rodičmi) také, aké sú. To ale vôbec neznamená, že ich nechám robiť všetko, čo chcú. Aj ja by som si občas tak z chuti zavrieskala, len tak z pretlaku zahulákala na hory...a myslíš, že to urobím? Nie, neurobím, lebo nežijem v lese na samote, ale v obci. Diagnóza nie je ospravedlnenie, ale často ním býva hlavne pre rodičov. Chápem, že to majú náročné, ale chápem aj ľudí v okolí, ktorým to vrieskanie vadí. Nie je to celkom tak, že keď máš raz dvor, môžeš si na ňom robiť úplne čo chceš. Existujú isté obmedzenia, ktoré definujú pravidlá občianskeho spolunažívania. Ak nie ste schopní sa ich držať, tak okolie môže protestovať. Každý má nárok na svoj kúsok pohodlia a kľudu. Nie len ľudia s diagnózou.
@charlie1980
neviem ci je normal ak vresti 7 rocne decko ze ho pocut az o tri domy dalej ... ale nekrici ze sa hrsje ale z ineho dovodu ...
@jakubkoamatusko ja nehovorim o dietati s adhd ale normalnom dietati
@karolinka2010 pozývam ho k nám do škôlky - 5. septembra 😝 😝 😝 😝 😝, to budú iné decibely 😎 😎 kde sa podela tolerancia? Ľudia v jeho veku zvyknú nadávať na mladých.....rodinný dom so záhradou hádam nemáte preto, aby si deti v lete zatvárala v izbe. Pochopila by som, keby bol po nočnej a slušne by prišiel poprosiť, ale ak chcel relaxovať v záhrade bez akéhokoľvek zvuku z okolia, tak mal bývať na samote. Veď mu nekričia pod oblokmi o jedenástej večer....toto sa mi hádam sníva. Keď som bola deckom, tak doma sedel málokto, v TV nebolo nič, teda nebol dôvod ju zapínať, mobily, tablety, PC neexistovali. Lietali sme po vonku do tmy a nepamätám si, že by sa bol niekedy v živote niekto sťažoval, že ho rušíme. 😠 😠 😠 😠 😠
@alenah31 no ale zas budeš mať blízko na cintorín 🙂

@karolinka2010 hneď na začiatok ti napíšem, že ti nejdem "chytiť stranu", aj keď som mama dvoch detí. Neviem totiž nakoľko sú tvoje deti hlučné. Samozrejme, sused nemá právo žiadať, aby deti nechodili von, to je absurdné. Na druhej strane, deti sa majú chovať tak, aby neobťažovali susedov. Podľa toho, čo okolo seba sledujem, veľa detí to má v paži rovnako ako majú v paži svojich rodičov a robia si ako im vylezie z prirodzenia. Sú aj normálne, stredne hlučné a usmerniteľné decká a naopak - nenormálni, nespratní starí páprdovia, ktorým nie je nič dobré. Kde ja pravda, asi najskôr tušíš ty, ja nemám ani šajnu. To, že ťa tu niekto imaginárne potľapká po pleci, ti ale tak či tak nepomôže. Treba hľadať spôsob, ako vyjsť so susedom po dobrom, skúsiť mu prejaviť pochopenie a nájsť kompromis, lebo akonáhle to začne po zlom, cesta späť ostáva väčšinou zarúbaná. Držím palce.