Vysoké IQ a nevhodné správanie
Ked sa povie ‘intelignetny clovek’ co si pod touto frazou predstavite? Ako by ste ho popisali?
Mame rodinneho prislusnika (volajme ho Jozko), ktory je sice celkom skromny, ale rad o sebe vyhlasuje aky je intelignetny. Robil si par beznych IQ testov, kde mal vysledok cca 135. Vraj si chce dat spravit oficialny IQ test v nejakom institute, aby si to potvrdil a mal to aj na papieri. Ale k veci.
Jozko ma povedzme dost zvlastne spravanie sa v spolocnosti, uvediem priklady:
- casto sa smeje na vlastnych vtipoch, ktore az tak vtipne nie su. Viem, je to subjektivne. Sudim zo situacii, kedy pocas 1hod na oslave v spolocnosti 7 ludi 10x povedal nieco, co mu pripadalo byt vtipne a spustil hlasny 15 sekundovy smiech. Nikto z pritomnych sa nezasmial. Mne bolo vzdy trapne aj zanho.
- skace ludom do reci, neustale. Ked ma slovo, ide ako verklik a nikoho ineho nepusti k slovu. Ak nahodou urobi 2s pauzu a iny clovek zacne hovorit, Jozko zvysi hlas a prehlusi ho aby si povedal svoje.
- casto reaguje neprimerane a neprijemne k ludom. Napr.: operator poslal fakturu so sumou o 5€ vyssou ako mala byt. Jozko vola na zakaznicku linku nasraty, vynada slecne, ktora sa mu uz 3x ospravedlnila. Ziada od nej polrocny pausal zadarmo. Vravim mu, ze je to nekorektne, jeho poziadavka je odveci a ta pani nemoze za tu fakturu, tak preco na nu krici. Nevadi, vraj si ma narobit poriadky a neokradat ho o peniaze.
- na rodinnych akciach ma velku zalubu vo vytahovani polotickych tem a hadani sa s ludmi o ich politickych nazoroch. Obcas sa jemne oprie aj o nejake konspiracne teorie.
A otazka na zaver - je mozne, ze Jozko je naozaj taky inteligentny, len ma nevhodne socialne vystupovanie? Alebo sa tieto 2 veci navzajom vylucuju? Moze mat vysoke IQ a zaroven byt cudak a tak trochu trapko?
Dik za vas pohlad na vec 😁
chatGPT ti odpovie na všetko
Toto je fakt zaujímavá otázka! 😁 Inteligencia a sociálne správanie sa totiž nemusia vždy prekrývať. Poďme na to postupne.
Čo si predstavím pod "inteligentným človekom"?
Pre mňa je to niekto, kto:
Rozmýšľa analyticky a kriticky – vie spájať súvislosti, rýchlo pochopí nové koncepty.
Je adaptabilný – vie sa učiť z chýb, prispôsobovať sa novým situáciám.
Má zdravú mieru sebakritiky – nepotrebuje si neustále niečo dokazovať.
Komunikuje efektívne – vie sa prispôsobiť publiku, vyjadruje sa jasne, zrozumiteľne.
Má sociálnu inteligenciu – vie, kedy má mlčať, kedy hovoriť, kedy sa zasmiať a kedy už je trápne.
IQ testy vs. inteligencia v praxi
IQ testy merajú logické a analytické schopnosti, ale nie vždy odrážajú "reálnu múdrosť". Človek môže mať vysoké IQ a pritom byť v sociálnej interakcii ako slon v porceláne. IQ je len jeden aspekt inteligencie – nehovorí nič o emočnej inteligencii, sociálnej zručnosti či praktickej bystrosti.
A čo Jozko?
Podľa toho, čo píšeš, Jozko má možno solídne IQ, ale nulovú sociálnu inteligenciu a sebauvedomenie.
Smiech na vlastných vtipoch – OK, každý máme iný humor, ale ak sa nikto iný nesmeje a on sa zasmeje desaťkrát za hodinu, je to skôr signál, že mu chýba schopnosť "čítať miestnosť".
Skákanie do reči, neschopnosť viesť dialóg – To skôr svedčí o egocentrizme alebo impulzívnosti než o inteligencii. Múdry človek vie aj počúvať.
Neprimerané reakcie (napr. operátorovi vynadá namiesto riešenia problému) – To ukazuje skôr emočnú nezrelosť než vysoký intelekt.
Politické hádky a konšpirácie – Diskutovať je fajn, ale ak niekto len provokuje a presadzuje svoj názor bez ochoty počúvať, je to skôr znak dogmatizmu než brilantného intelektu.
Môže byť zároveň inteligentný aj trapný?
Áno, môže. 😁 Môže mať vysoké IQ, ale ak nemá sociálnu inteligenciu, emočnú vyspelosť a sebareflexiu, pôsobí ako čudák. Veľmi inteligentní ľudia občas skutočne bývajú "svojskí", ale pokiaľ im chýba základná schopnosť fungovať v spoločnosti, ich inteligencia im moc nepomáha.
V skratke – byť inteligentný ≠ byť múdry. Múdrosť znamená vedieť aplikovať svoje schopnosti tak, aby boli užitočné nielen pre seba, ale aj pre ostatných. A to Jozko, zdá sa, veľmi nevie. 😆
inak...kedysi som si aj ja robila taký on line test....vyšlo mi 140 a to som niekoľko otázok preskočila😂😂😂
Ano, moze. Ak ti to spravanie tak vadi, ze je to na diskusiu na MK, nemusis sa s nim hadam stretavat 🙂
@rozculena wau, dakujem za trefny prispevok. Dal mi zaujimavy pohlad na vec 😉
@oblaacik stretavam sa s nim v ramci zachovania dobrych rodinnych vztahov parkrat do roka. Nie je to priama rodina, len uz dlhsie premyslam ako ho zaskatulkovat, hlavne odkedy sa zacal dost chvalit tymi IQ testami. Dovtedy som ho mala skor za jednoduchsieho cloveka.
Ľudia ktorí majú skutočne vysoké IQ občas nevedia reagovať úplne najvhodnejsie v spoločnosti, pretože často majú IQ síce vysoké ale o niečo nizsie EQ. Proste taki čudáci.
V tomto prípade mi ale ten Jožko príde ako jednoduchší hlupák a aby ešte nebol nepríjemne prekvapený na naozajstnom IQ teste
Inteligentný človek vie napočítať do 5 a je mu jasne, že nejaka pani na infolinke absolutne nic nemá s jeho faktúrou.
Veľmi inteligentni ľudia sú väčšinou cudaci. A veľakrát práve sociálne správanie pokrivkava.
Ak si však Jožko robil onlajntest, tie sú skôr pre zábavu. Nech si ho dá urobiť oficiálne, možno mu to trošku skreše hrebienok.
To len Jozko tvrdi o sebe ? Jozko sa vyvysuje,jeho IQ 30%
Mne podľa tvojich slov príde ako psychopat 🤣taký ktorého si nevážia tam kde majú a pred rodinou zo seba robí Boh vie čo....Niečo podobné som videla vo filme a potom sa ten chlap fackal pri zrkadle keď bol sám 🤣
Vytrety blbecek. Tie vselijake pofiderne IQ testy na nete vobec nie su spolahlive, hocikomu tam moze vyjst aj 160 aj ked vsetko natipuje. Tento clovek isto nie je nadpriemerne inteligentny, aj ked ma aj velmi nizke EQ.
inak, reálne si nepamatám že by som stretla inteligentného človeka čo by sa chválil výsledkami svojich testov…
Tvoje opísané situácie mi skôr prídu vecou EQ, a nie IQ 🤔
Jozko moze byt sucasne nadpriemerne inteligentny a nesympaticky debil. Dokonca je to az pravdepodobne, lebo cim vyssie iq tym nizsie eq
Ja som robila klasocke IQ testy raz davno na ZS vyslo mi nadpriemer ale tie testy su cisto matematika . A tu som neznasala 😆cakala som vysledok ze mierna retardacia . Cize ten clovek moze byt velmi dobry v matike ale inak moze byt nesympaticky socialne neschopny az neslusny . Raz som pocula ze najvyzsie IQ bolo namerane žene v domacnosti . Cize je to ozaj len čislo a zalezi na cloveku ako svoj intellekt vyuzije. Aj priemerne intelligentny clovek dokaze urobit vynalezi ci dieru do sveta . Z chlapca s ADHD a tazkostami v skole vyrastol najpopularnejsi autor detskych knih.. ( tym nechcem urazit tu zenu v domacnosti ze nejak extra nevyuzila svoj potencial asi sa zariadila k svojej spokojnosti a to je podstatne. ) Tvoj pohlad na toho cloveka by nemal byt zaloźeny na nejakom cisle ai Keby mal namerane IQ 170 tak stale si ho mozes dat do tej original skatukly ktoru si prenho mala . Jeho chovanie sa tym nijak nezmeni k lepsiemu skor rataj ze k horsiemu.
Ale ved 130+- v tejto dobe je praveze uz taky priemer, na tom nie je nic na chvalenie 😄 ale teda poznam chalana, co ma officialne 157 a tiez je takyto ehm.. 🙊
A? Vies, kolko je takych ludí? Co ty mas co vobec skumat nieco, co on vyhlasuje, ked vidis, co robi a je schopny? Asi si nevidela ziadne filmy alebo necítala ziadne knihy so skutocne slávnymi osobnostami, ktore dosahovali iq nad 140 a nieco vynasli, získali i cenu.... potom by si sa nezapodievala takym, od ktoreho radsej sa vyvarovat a ho premlcat, odignorovat. Naozaj intel.clovek totiz nehlada a nerobi konflikty. Prave naopak, činmi zachranuje vsetko dobré, co sa dá a vyhladava pracu a ludí, s ktorymi mozu plnit svoje mozgove bunky a energie. To, co si opísala, je bud clovek z ustavu alebo nemých filmov, na ktoré by iní ludia nemuseli ústne reagovat.
@biba_18 presne takýchto ľudí by to nenapadlo.
Mne príde skôr že Jožko je možno asperger, ktorý samozrejme môže byť aj vysoko inteligentný - pri vysokom IQ býva niekedy aj správanie, ktorym sa nevie dobre zaradiť do spoločnosti..
Povedal by som, že Jožkovi chýba pokora.
Ja by som Jozka povzbudila, aby si siel spravit IQ test do Mensy. Aspon zisti, ze jeho IQ je vyrazne nizsie ;)
Zdorazni mu, ze Mensa je oficialna celosvetova institucia ;)
To mi pripomenulo tiez jedného z rodiny 😂 aj presne s tým skákanie do reči. Súhlasím s - inteligenia nerovná sa mudrost 😏
Aj keď u Jožka i o tej inteligencii pochybujem silno 😁 Nech len ide do inštitútu testovať, aspoň ho realita prefacka.
@rozculena paradne si to zhrnula,a le teda mas dobry nicka 😀 trosku som sa na nom pobavila a suhlas s tymi IQ testami z netu.
este malokto vie, ze sa v napr v amerike pouziva ina stupnica ako u nas. tefda neviem ci este, ale predpokladam, ez sa nic nezmenilo. co znamena, ze ak vyhlasuju americke hviezdy, ze maju IQ 150, u nas to pokojne moze byt okolo 130.
kdesi mam aj rozne tieto stupnice, ale to bude niekde na nejakom pomerne starom CD, pricom uz v NB nemam citacku na CD,
@kristinka92 nemusi to byt pravidlo, aj ked tam, kde maju pridane, maju inde casto aj ubrane. no 135 je sice vysoky stupen,a le tiez este nei ziadny extrem.
autorka - len tak mimochodom, v tomto moze byt aj genetika, cize ak by mal aj vyssi stupen inteligencie, potom je mozne, ze v rodine nei je jediny. takze by som zas az tak nevyskakovala na jeho mieste.
inak ja so pocitila v obdobi materskej a potom ( vsak uz mam aj vek ), ze uz asi odemntievam. niekedy IQ nula a mozno aj v minuse 😀
zazila som jedneho pana dr. bol primarom na psychiatrii, nepoznam ho dobre, aprisiel mi ako skutocne inteligentny clovek. bavil sa s pacientom s mentalnou retardaciou. tento jeho pacient bral experimentalnu liecbu a dr. mu nieco vysvetloval tak zlozitym sposobom, ze to nevedel pochopit. no jednoducho sa stretli 2 svety na opacnych poloch inteligencie. je zaujimave, ze pri svojej inteligencii bol minimalne v tomto rozhovore dr zamerany tak na seba, ze si neuvedomil potrebu zjednodusenia informacie a neprepracoval komunikaciu tymto sposobom.
tam som do toho trosku zasiahla, povedala som mu to jednoduchsim sposobom a bolo to ok.
Jozka treba povzbudit k realnym iq testom v Mense a zaroven ho upozornit, ze su ovela narocnejsie, nez tie online, ci tie bezne. A sledovat, ci sa bude do nich hrnut.
Ak nie, tak ani on sam na svoje iq neveri a ma strach z konfrontacie (resp. s konfrontacie s jeho egom).
Ja som za zivot par iq testov robila. Aj necakane, bez pripravy, ze daky pride. Bezne som sa v nich pohybovala medzi 125-130.
Ale som presvedcena, ze to boli odlahcene verzie testov, co by boli napr. v Mense (hoci raz mi tvrdili, ze ho maju vypracovany z Mensy). Som presvedcena, ze v ich realnych testoch by som bola niekde okolo 100 a menej. Proste taky bezny priemer.
Takze si z tych vysledkov hlavu nerobim, ze som daky nadpriemer.
A ano, socialne zrucnosti a iq nie vzdy chodia ruka v ruke. Vediet rychlo rozpoznat trebars dake paterny a aplikovat vedomost vhodne do praxe, su dve velmi odlisne veci.
Preto ludia s nizsim iq mozu kludne byt lepsi poradcovia, lektori, kouci, vodcovia,… lebo maju trebars vyssie eq, a ti s vyssim iq ich mozu potrebovat, aby im poradili, ako s tym vysokym iq nalozit, aby to pre nich aj malo prinos.

jedno sa s druhým nevylučuje…