Vysoké IQ a nevhodné správanie
Ked sa povie ‘intelignetny clovek’ co si pod touto frazou predstavite? Ako by ste ho popisali?
Mame rodinneho prislusnika (volajme ho Jozko), ktory je sice celkom skromny, ale rad o sebe vyhlasuje aky je intelignetny. Robil si par beznych IQ testov, kde mal vysledok cca 135. Vraj si chce dat spravit oficialny IQ test v nejakom institute, aby si to potvrdil a mal to aj na papieri. Ale k veci.
Jozko ma povedzme dost zvlastne spravanie sa v spolocnosti, uvediem priklady:
- casto sa smeje na vlastnych vtipoch, ktore az tak vtipne nie su. Viem, je to subjektivne. Sudim zo situacii, kedy pocas 1hod na oslave v spolocnosti 7 ludi 10x povedal nieco, co mu pripadalo byt vtipne a spustil hlasny 15 sekundovy smiech. Nikto z pritomnych sa nezasmial. Mne bolo vzdy trapne aj zanho.
- skace ludom do reci, neustale. Ked ma slovo, ide ako verklik a nikoho ineho nepusti k slovu. Ak nahodou urobi 2s pauzu a iny clovek zacne hovorit, Jozko zvysi hlas a prehlusi ho aby si povedal svoje.
- casto reaguje neprimerane a neprijemne k ludom. Napr.: operator poslal fakturu so sumou o 5€ vyssou ako mala byt. Jozko vola na zakaznicku linku nasraty, vynada slecne, ktora sa mu uz 3x ospravedlnila. Ziada od nej polrocny pausal zadarmo. Vravim mu, ze je to nekorektne, jeho poziadavka je odveci a ta pani nemoze za tu fakturu, tak preco na nu krici. Nevadi, vraj si ma narobit poriadky a neokradat ho o peniaze.
- na rodinnych akciach ma velku zalubu vo vytahovani polotickych tem a hadani sa s ludmi o ich politickych nazoroch. Obcas sa jemne oprie aj o nejake konspiracne teorie.
A otazka na zaver - je mozne, ze Jozko je naozaj taky inteligentny, len ma nevhodne socialne vystupovanie? Alebo sa tieto 2 veci navzajom vylucuju? Moze mat vysoke IQ a zaroven byt cudak a tak trochu trapko?
Dik za vas pohlad na vec 😁
Veľa vrahov malo nadpriemerne IQ to len okrajovo..... Čiže áno vysoké IQ sa nerovná vysokému EQ a ani sebareflexiu 🙂 pardon ale testy na internete určite nie sú spoľahlivé...... Ale zaujímal by ma jeho výsledok v Mense😁
Mam kamaratku ktora podla oficialnych testov (nie z internetu) ma velmi vysoke IQ (o dost viac ako Jozko) a sprava sa velmi nekorektne az hrozne niekedy. To s tym nesuvisi podla mna taka socialna obratnost a spravanie suvisi skor s EQ
Nech si spraví riadny IQ test u odborníka, nie tie rádoby internetové testy čo ponachádza na pochybných stránkach, čo len peniaze z ľudí vyťahujú.. Mne bežne na internete vychádzalo medzi 140-150 (nie platené).
Odborník mu už potvrdí, či je prudko inteligentný alebo len taký Jožko z dzedziny. Skôr ten druhý variant mi príde pravdepodobnejší.
Inak len tak premýšľam, prečo si vlastne toľko ľudí tak zakladá na výške IQ.. o čom výsledky vypovedajú, čo ovplyvnia? Je vidno aj v diskusiách, keď je táto téma, tak je to často oceňované a riešené.. tak ako tu mnohé neveria, že by jozkovi vysoké IQ vyšlo ak by si ho robil oficiálne.. vklude by mohol mať aj nadpriemerne vysoké IQ aj v oficiálnych testoch, nevypovedá to však o ničom len o Tom, že vie uvažovať logicky v určitych úlohách a asi aj v mnohých.. preto sa to už začalo deliť na IQ a EQ, pretože IQ nevypovedá o Tom ako človek pôsobí v spoločnosti, ale o tom ako vie riešiť rôzne úlohy..
Jožko síce zbytočne zjape na operátorku a vybíja si frustráciu, ale možno by dokázal naprogramovať faktúry tak, aby sa nikdy nestala chyba so sumami.. to je ten rozdiel..
Ja len teda doplnim, ze nie vsetci s vysokym IQ su vrahovia, sociopati alebo psychopati bez EQ … mam doma 3 v zivote celkom pouzitelnych 🙂
2 su dokonca extroverti a vsetci 3 maju vysoke EQ 🙂
@guudy a presne - to že má niekto vysoké IQ nevylučuje že má vysoké EQ a naopak.. každý človek je jedinečný a každý má niečoho viac, niečoho menej, niekto viac vyrovnané, niekto väčší nepomer.. ľudia sú rôzni a tak to má byť..
Jozko je sice mozno inteligentny, ale je to blbec.😀
@stanulienkat stručne a výstižne

Vsak ho pochval, potlapkaj po ramene a mysli si svoje 😀
Ludia s vyssim IQ mozu mat zase problem so socialnym vystupovanim.
Ja niesom nijako vysoko inteligentna, ale to skakanie ro reci som robila aj ja, az som si to uvedomila a musela sa ovladat, clovek ma myslienku a ťrychlo ju musi povedat inak zabudne. Uz to snad nerobim
@kittykat22 a tvoj vylev hodny vysokeho EQ tu comu pomohol? Nemame to v rodine, pretoze pokrvna rodina nie sme, stacilo pozorne citat.
Jozko mose byt inteligentny na papiery ale ako clovek to je proste chuj.
Tak tie online testy nie sú ktovieako spoľahlivé. Navyše to, aké má človek IQ,ešte neznamená,že aj je schopný sa inteligentne správať,tak ako človek s vysokou školou neznamená že je automaticky múdry.
Podľa toho ,čo píšeš,mi príde skôr ten Jožko ako taká "trúba"ktorej skôr idú ústa,ako mozog premýšľa
@jana_eyre_2 ja vás obdivujem, že máte energiu ešte niektorym ľuďom na tomto fóre niečo vysvetľovať. Ja normálne to ani nemôžem čítať. Ste úžasná. 🍀🍀🍀
Každý má v širokej rodine takého Jožka😆
Môže chcieť byť nasilu vtipný, taký bavic, ale trápny.Treba ho brať, že je taký iný nebude.Ano, inteligentní ľudia su často cudaci majú svoje fóbie, ritualy a diagnózy.my máme na ulici takého 30 tnika pracuje ako IT niekde vo firme chodí domov a do práce malokedy pozdravi, ale veľmi pekný elegantný chlap.Minule išiel po chodníku a zavádzal mu konar zo stromu tak nie, aby sa trocha posunul bolo to hore nad hlavou, ale začal ho olamovat aj spravil kroky vzad, aby sa uistil, že už prejde.O pár týždňov to bude opakovať ..už minulý rok som videla ako láme ten ovocný strom🙂
Tie internetove iq testy vobec nic neznamenaju. Akurat nedavno mozbo mesiac dozadu si jeden moj znamy robil iq test na nete tam mu tiez vyslo okolo 135 a potom oficialny cez mensa a tam mu vyslo asi "len" 110. Takze jozko mozno vobec nema take iq ako si mysli nasvedcovalo by tomu jeho hrozne spravanie 🙂
My sme mali na VŠ jedného profesora, mal nadpriemerné IQ, ale ozaj extrém a bol veľmi divný. V podstate to bol jeden osamelý a nešťastný človek. Nikto mu nerozumel.
Človek s vysokým IQ môže mať nízke EQ, ale aj nemusí, no bez ohľadu na to aké má EQ nesúhlasím s tým, že na čo mu to je. Človek s vyšším IQ sa dokáže zamerať na niečo a dobre to rozvinúť, čo je samozrejme individuálne, resp je individuálne, či ho ostatní pochopia a teda aj napriek nižšiemu EQ môže druhým uľahčiť prácu, lebo nielenže vie zložité veci riešiť, ale môže mať schopnosť hľadať to najjednoduchšie riešenie, čo je napr v práci výhodné pre všetkých, pokiaľ takého človeka počúvajú. Samozrejme keď sa niekto správa ako debil, tak ho hneď mnohí odsúdia aj napriek jeho dobrým nápadom. Všetko je to o schopnosti vychádzať s druhými a aj o správnej komunikácií. Človek s talentom vyniká v konkrétnej oblasti v ktorej je talentovaný. Človek s vyšším IQ dokáže rozvinúť mnohé oblasti, čiže aj tie, kde sa vyslovene uplatňuje talent, lebo to pochopí do hĺbky a zručnosti sa tým pádom môže naučiť. Samozrejme zručnost nemusí vedieť naplno rozvinúť, ale ani pri talente to nie je samozrejmosť. Sú ľudia, čo dokážu vnímať umenie, môžu dokonca vedieť výborne napr spievať, ale majú nezaujimavu farbu hlasu, ťažkosti s dýchaním, atď, čiže vyslovene speváci z nich nebudú, aj napriek talentu
Ešte som zabudla, taký človek často vidí viaceré riešenia a vyberá to najjednoduchšie, zatiaľ čo ľudia v priemere často vidia len jedno riešenie.
No súhlasím, že je komplikované byť iný, lebo tam je fakt problém s porozumením.
Ja by som nechcela mať Jožka vo svojej blízkosti. Nemám rada takých ľudí, a takých už vôbec nie, ktorí sa chvália svojim IQ. Pritom sú blbí, vidí to každý okolo, len oni nie 🤔
kazdy jedinec s vyssim IQ ma iste socialne obmedzenia a toto co opisujes je presne ten priklad (mozno keby si spravil test na aspergera mozno mu vyjde aj to 🙂 )
ja mam 2 starsie deti s vyssim IQ, s takymito ludmi treba pracovata, aby sa nevymkli kontole ako sa hovori kde Boh da na druhej stran odoberie...
Však nech spraví EQ test 🤣. A načo mu bude certifikát ?
Ja mám tiež vyššie, ale nenapadlo ma sa tým zaoberať...skôr by mal popremýšľať kde to použije, aby bol prospešný pre spoločnosť.
Opýtaj sa ho či rozmýšľal o tom ako vytvoriť pre spoločnosť niečo výnimočné / prospešné, keďže má vysoké IQ ?
@majamat tak ja som mala 12r a Mne to prislo cele ako matematika Lebo tam
Boli cisla neboli to ziadne vedomostne otazky len take vzorce a grafi . Ale teda nejake testy z netu tym by som sa uz vobec neohanala . 😂 Raz som mala taku appku celosvetova sutaz v geography.. Hlavne mesta a vlaky krajin sveta . A chvilku som to robila a bola som number 1 zo vsetkych ludi co to hrali ( trivia ) to Proste kratkodoba pamat funguje clovek sa pouci aj na svojich zlych odpovediach . Teraz by som to dala tak na 20%. Cize tieto testy sa daju aj lepsie vysledky ziskat staci prax . Raz som sa niekomu pochvalila ze som number1 a bolo mi povedane ze som looser 😂😂😂😂 Mozno ten pan len potrebuje pripomenut ze tie čisla su len čisla.
@miadi no v teste su obrazky, mas ich tam niekolko a musis vybrat nejaky , co ma k nim nejaky konkretny vztah, co zistis na zaklade logiky. cisla tam mozu byt, aj ked asi nie su. no jedine pouzitie je logicke, nemal by sa tam dat vyuzit cisto matematicky ukon. toto by mal vediet urobit aj clovek, ktory matematicky ukon neovlada, v pripade cisel. samozrejme logika sa v matike tize pouziva, ale teda tam su aj matematicke postupy, nielen logicke. co v teste nie su.
rovnako tam nemaju byt vedomostne otazky. inak ja som raz v casaku tiez robila test a tma boloi prave take nevhodne ulohy.
Fun fact Merilyn Monroe mala vyzsie IQ ako Albert Einstein a Stephen Hawkings . 😊 Daj si urobit aj ty test moze tam byt vyzsie cislo ako jeho Len si to nedavaj zaramovat to by uz bolo trochu moc 😁
@miadi popravde je mi to fuk. Logicke myslenie pouzivam najma v praci a som spokojna s tym kde som, nepotrebujem si platit za testy aby som sa chvastala pred ludmi. A mozno by som sa ani nemala cim, ale ani ma moc nezaujima aky by bol vysledok. Dolezitejsie je pre mna osobne to EQ, ako vystupujem pred ludmi, ako sa k nim spravam atd.
Prilomina to.mojho ex. Len si o sebe myslel ze.je inteligentny 😄

Presny môj bývalý spolužiak ,neskutočne inteligentný ,len chudák v živote stratený,podľa neho ho nik nechápe .Myslim,že toto je to najhoršie čo môže byt,radšej trošku pomalšie keď to človeku mysli ale je šikovný v živote ,vie sa ďalej rozvíjať skúsenosťami a dokáže sa prispôsobiť každej situácii