icon

Využíva ma môj známy?

20. jan 2023

Pred asi mesiacom ma cez FB poprosil známy o pomoc. Robí si rozširujúce štúdium a potreboval napísať seminárku cca 10 strán. Poprosil ma o pomoc, s tým, že ak mám čas a že sa bude revanšovat. Povedala som, že vecer sa na to pozriem po praci a ked budem schopná tak mu samozrejme pomôžem. Islo o to, ze on nemá cas. Ma doma problémy a do toho pracu a tréningy lebo je športovec. Povedala som si, ze okej, nemam nic dôležité na práci tak preco nepomoct. Pracu som mala hotovu relatívne rychlo, odoslala som a všetko bolo ok. Po asi 2 týždňoch sa mi ozval, ze dotycny vyucujuci mu to vratil, ze si tam cosi ma doplniť a potom mu to uzná. Pochopila som to len ako info. No par dni na to mi opa5 napisal, ze nestiha, ze to musi odovzdať do večera daneho dňa a ci mu teda pomôžem ešte. Mala som trochu nervy, ostala som kvôli tomu dlhšie v praci lebo doma by ma rusila mala... Doplnila som mu to (prj odovzdali prvej práce mi dakoval a dodal ze omáčky si už dopise sam a zjavne neodpísal lebo v 2.kole som to robila ja) a dodala som, ze mu síce nemám problém pomôcť, ale ze nech mi to neoznámuje o 5 minut 12 pretože mam tiež svoje povinnosti s tým ze ked mi napíše ze o par hodin to ma odovzdať tak ma dosť stresuje a citim nátlak. Ospravedlňoval sa ze ma s tym zatazuje a ja som to nechala tak. Brala som to ze uz to mam z krku. Avsak predvcerom mi opäť napísal... A zas sprava z nicoho nic v štýle ze POMOC HORI... MUSIM TO DNES odovzdat. A uz som to len prečítala a iba sa opytala z akeho dovodu to neodoslal kedy mal a on ze on nestiha nic a ze to sa pomylil s dátumom a mna to proste prestalo bavit. Napisal mi ze išiel na týždeň ako instruktor lyžiarskeho pretože je učiteľ TV a ze so sebou ani nema notebook tak to nemôže urobiť. Velmi sa mi to všetko z nechutilo. A vtedy som si povedala dosť. Ze toto je výhovorka lebo keby viem ze na tyzden idem prec a mam resty, tak zbalit notebook je v dnešnej dobe akoze aky problém??? Naozaj som mu chcela nezištne pomôcť chcel mi poslat peniaze odmietla som. Kedysi sme si vedeli normálne napísať ako život co nove. A v poslednej dobe to bolo len ked cosi také potreboval. A keby to. Ale ten priebeh toho mi to úplne znechutil. Uz ani neviem kde je pravda a o co vlastne slo. Napísal mi dnes este asi 10 sprav ktoré som ani ne otvorila. A v praci som od nervov odinštalalovala appku. Co si o tom celom myslite?

Strana
z2
pribinak
20. jan 2023

Že tá využíva

bluemoon24
20. jan 2023

Kasli na to. Vyuzil te a pokud to dovolis, udela to zase. Je mu to uplne jedno. Nebud blba, neodepisuj a zablokuj.

autor
20. jan 2023

Je pravda, ze ked mi dakoval, napisala som nieco v zmysle, ze jasne, kedykoľvek... Ale zas. Nemyslela som to tak, ze piskne a ja som k dispozícií.

stanulienkat
20. jan 2023

Je pekne vychcany, nevdacny a drzy. Ty si to mala stopnut hned po druhej ziadosti.

lavinis
20. jan 2023

Stopla by som to už po prvom raze, pomohla si, okay, tvoja dobrá vôľa,
Nič by som mu tam nedoplnala a neprepisovala
Bude ťa využívať stále

gemerka17
20. jan 2023

Je to dospelý človek, má prácu, svoje povinnosti, svoje problémy - tak ako každý. Mal by si zvážiť svoje sily a rozširujúce štúdium robiť vtedy keď na neho má časovú kapacitu. Študuje ho on, nie ty. Ja by som mu nenapísala ani tu prvú seminárku. To je proste celé cez čiaru, resp. podvod.

autor
20. jan 2023

No on po tom druhom ospravedlnovani akoze zasrandoval ze ci s nim do študujem ze mi da pol titulu. Vtedy som to brala ako srandu ale on zo zjavne myslel naozaj... Viem, teraz uz to vidím ale asi prilis dôverujem ludom. Naozaj to nebol niekto s kym si napisem iba na narodeniny. Preto som nemala problém pomôcť, ale prekrocilo to podľa mna slušnosť aj všetky ostatné medze. Ja mam tiez svoj zivot.

ghostsgirl
20. jan 2023

Ano vyuziva ta a razne to stopni...ja som zazila, ked ma blizka osoba poziadala o pomoc - islo o vypracovanie zadania zo statistiky (studovala este o stupen vyssie ako mam ja :D, ale externe a nemala o tom predmete ani tusenia), povedala som jasne, pomozem nie je problem... A treeesk o tyzden mi len cez fb poslala zadanie a ze dakuje... Ja som kukala ako puk, nakolko som slubila pomoc (myslela som, ze jej to vysvetlim a budeme to robit spolu) a ta osoba automaticky cakala, ze to cele vypracujem :D

lavinis
20. jan 2023

Nerob to. Fakt nie. Toto je typ človeka bez chrbtovej kosti. Využije ťa a nakoniec ti ešte vynada, že si sa dost nesnažia 😅

simsalabim
20. jan 2023

Tak ciste teoreticky moze tu pracu doplnit aj na mobile, nepotrebuje k tomu notebook. Mozes mu pomoct tak, ze mu ju posles na mail. Ale inak - sorry kamo, studujes ty a nie ja 🤷‍♀️

autor
20. jan 2023

@ghostsgirl toho dotycneho este caka záverečná práca a raz to aj spomenul ze určite to nezvládne časovo napisat. Nereagovala som na to nijako ale som si istá ze skor ci neskor by žiadosť prisla... Záverečná praca v zmysle a rozsahu ako bakalárka normalne co ide do crzp. Sila ako niektorí ľudia dokážu zamýšľať.

bluka2
20. jan 2023

Ja som z tých, čo by snáď aj prvú správu o napísaní seminárky odignorovali. Študuje ty či on? Adekvátna pomoc je povedzme privítať si 10 strán čo napísal a dať mu feedback, toto je moc. Možno tak najlepšej kamarátke vo veľmi výnimočnom špeciálnom prípade (leží v nemocnici a vyhodili by ju zo školy a pod.)

gejb
20. jan 2023

Ak to je kamos neignorovala by som ho. Odpísala by som mu ze, sorry ze som sa neozvala ale nebol čas a držím mu palce nech sa mu seminarka vydarí. Ak bude tlačiť tak proste nemám čas, mam svoju robotu, aj dieťaťu sa musím venovať. Ak sa potom odmlci budeš vedieť ze ta využíval. Ak ta pozve potom niekedy na kávu, tak bol len nezodpovedný... neznižuj sa k tomu, ze ho budes ignorovat. Nastav mu zrkadlo...

autor
20. jan 2023

@simsalabim presne to som dnes aj urobila. Otvorila som spravy a tam.. Aha, tak asi nemáš cas🙂... Citala som dalej a tam ze on ked pride z lyžiaraku vecer sa na to pozrie... Ze ci mu to viem preposlať. Pricom som mu to mailom posielala vzdy tak nechápem kde tie maily s pracou mal, ale ok.

bluka2
20. jan 2023

@lavinis a keď bude ona chcieť, stavím sa, že si ani nespomenie. Takýto človek, ktorý nevie kedy dosť, je taký typ, že ja ja ja

mikadooo
20. jan 2023

Ja by som mu dnes hneď na prvú sms jednoducho napísala, sorry, určite to nestihnem, nemám už žiaľ čas, ale neboj, nie je to ťažké, to dáš. 😉. Finito. To, že mu nereaguješ nie je podľa mňa tiež dobrý prístup. Ak si to už druhý krát nechcela prerábať, tiež si mu mala napísať, že už na to nemáš viac kapacitu. Či ťa zneužíva, je otázne. Každopádne, ak sa ti niečo nepáči, treba to stopnúť a nie len tak zrazu sa tváriť ako mŕtvy chrobák... 🤷.

annamarin
20. jan 2023

Ja by som mu na to neodpisala ani, ze ma vyuziva alebo nasrato. Skôr by som to zahrala, že hups - aj ja dnes niečo mám a nestiham to, sorry. Nebudem mat ntb pri sebe. Ideme na výlet, alebo hocičo aj keď vymyslené. A s týmito vyhovorkami by som pokracovala, az kym by sam mi neprestal písať, keďže by si povedal, že "ona isto nemá čas". 😂

autor
20. jan 2023

Mate pravdu tie co píšete ze neignorovat. Ja mu aj napisem ale velmi ma to dnes nahnevalo a úprimne aj sklamalo. A bola som v praci a ten messenger vkuse pipal. Tak som to proste takto narýchlo vyriesila ale myslím na to cele poobedie ze sa citim zneužitá a pritom sa snazim pomáhať ako viem. A co z toho...

autor
20. jan 2023

Ale ked mňa to serie ze clovek sa k tomuto zníži. Ja si pamatam svoje VS štúdium a tiež som veci robila v hodine 12 tej aj som si za to vždy pekne vynadala ale hoci som diplomovku pisala deň noc a nespala a o 4 rano dopisovala a o 8 odovzdavala tak som to urobila ja. Lebo moja hlúposť a moj problém. Nikdy by som sa neznížila k tomu aby kvôli mojmu nezodopovnemu pristupu alebo zlému časovému rozloženiu som niekoho prosila aby za mna hasil moje resty. Ved sme dospeli.

eeffka
20. jan 2023

Keby mne napisal znamy co mi pise 1x do roka tak hned 1x mu napisem , bohuzial nemam cas, drzim ti palce v studiu.

gejb
20. jan 2023

Predychala si to...teraz sa vyhovor na hektický deň a daj najavo, ze už čas na jeho seminarky nebude. ..a popraj veľa šťastia 🙃

simca06022011
20. jan 2023

Ja by som mu rovno povedala, ked sa naposledy ozval ze hned potrebuje, ze NIE, neurobim, tiez mam zivot a nestiham. JEdna vec je pomoct, druha vec je za nejakeho flakaca vsetko urobit. lebo ked si ani nevie seminarku DOPLNIT, nedokaze za semester na cas pripravit nieco a chodi si kade tade, tak bohuzial.

muchotrafka298
20. jan 2023

Podla mna je velmi tenka hranica medzi pomocou a vyuzivanim. V tvojom pripade tu to je jasne vyuzivanie podla mna. Lebo pomoc s pracou je jedna vec, povedzme vysvetlenie, kontrola a podobne a uplne odlisne je zamienat si pomoc s tym, ze ten clovek to cele vypracuje. Mojej kolegyni takto kolega vypracoval celu diplomovku, v ktorej klamala o praktickej casti tak, ze baron Prasil bol amater a ona cela spokojna, ze nasla hlupeho, co jej to napisal. Presne prosikala, ze nech jej pomoze a dopadlo to tak jak u teba. Panko si proste povedal, ze za neho prace napises, odovzdas, este aj obhajis pripadne asi ked bude treba.

Ako nebudeme sa tvarit, ze sa toto nedeje, ze si davaju ludia inym vypracovat prace. Ale ti ludia to robia za peniaze a nie male. Takze mozno by sa on tiez mohol obratit na niekoho, komu zaplati stovky EUR a bude mat veci spravene.

zooeynka
20. jan 2023

Napis mu ze mas milion svojich povinnosti a na jeho problemy nemas cas. Ze si mu uz pomohla dost, stalo ta to dost casu a energie a tvoj den ma tiez len 24 hodin.

vilma7
20. jan 2023

Ja by som mu napísala, že vzhľadom na okolnosti ťa to oberá o čas s rodinou ( najskôr som si myslela že si slobodná a bezdetná, keď niekomu píšeš 10 stránkové práce) a že nech sa nehnevá, ale že keď tú školu časovo nestíha, tak by si to mal do budúcnosti dobre rozmyslieť...

A potom bodaj by nemal u nás na Slovensku pomaly každý druhý VS.

autor
20. jan 2023

@muchotrafka298 na toto musim zareagovať. Ked som mu to druhýkrát posielala tak mi napisal ze ďakuje ze jeho spolužiaci to dávajú písať svojim ľuďom za stovky e. Vtedy napísal ze on radšej zaplatí mne ako cudziemu a na to som. Napísala ze od neho peniaze nevezmem.

amelie2017
20. jan 2023

Mam podobnu skusenost. Dost ma zabolela, ale na druhej strane som sa pri pisani naucila vela veci, ktore sa mi do zivota zidu. Plus ta skusenost, ktora ma tiez posilnila.

muchotrafka298
20. jan 2023

Takze on vie, ze sa za to plati. Ty si natolko slusna, ze si od kamarata peniaze nevezmes. Co je podla mna chyba, kedze ta to stoji cas, ktory by si mohla venovat sebe a svojej rodine. Je to na tebe, ci mu este pomozes a za akych podmienok. ja by som nepomohla, ale len preto, ze on bude prezentovat cudzie veci ako svoje a ked chce studovat, tak si to ma spravit sam (ano, naivny nazor viem). Pokial nestiha studovat, nevie, nezvlada to, tak pre neho studium evidentne nie je. Kazde jedno studium vyzaduje cas, usilie, schopnosti.

ericenka00700
Odpoveď bola odstránená
autor
20. jan 2023

@muchotrafka298 uz mu nepomôžem... Na úkor rodiny nie bohužiaľ.

Strana
z2