icon

Využíva ma podľa vás susedka?

7. jún 2021

Ahojte, takže v skratke...obaja s manželom pracujeme, mame dve deti. Mam susedku - kamarátku, s ktorou udrziavam kontakt, kedze tu nikoho nepozname ani my, ani oni.
Problém je ten, ze si vkuse odomna požičiava...nevadilo mi to, pretože vzdy vsetko vratila. Neboli to vysoke sumy, 20-50€.
Ale v poslednych mesiacoch sa to zmenilo, pozicane mala 50€, po 3mesiacoch doniesla 20€, ale o dva dni dosla, ze potrebuje 30€... potom prisla, ze mi chce vrátiť 20€ (aj ich mala v ruke), ale ze hned si ich aj pozicia, atď.....cize takto mi chodí uz od zaciatku roka a ja mam stale u nej peniaze a zacina mi to vadit...
Na druhej strane, ma snahu sa odvďačiť, doniesla mi za tasku siat pre dieťa, srdečne som poďakovala, veci mi ale netreba, odniesla som inej rodine (jej som to nepovedala).
Este chcem podotknúť, ze ona je doma, jej muz pracuje príležitostne , jedneho syna ma po skole tiez doma, nemaju snahu niečo robiť, na vsetko majú odpoveď, preco sa to neda. Uz ja som jej ponukala prácu, ale na vsetko ma argumenty, jedno nevie, druhe sa jej nepáči, tretie je náročné...
Ako by ste reagovali?...podotykam, obaja fajcia a doprajú si aj flasku. Mne je ľúto detí, ked nema na chlieb, na salamu...sem tam som jej z mrazničky dala, ked nemali co variť..Mam chut stym seknut...teraz uz len cakam na den, kedy vrati vsetko ( ak vrati) a viac jej nepoziciam....ona je tu fakt ze takmer kazdy druhy den, nielen financie, ale aj toaletný papier, sol, cukor....(tieto veci berie automaticky a nevracia ich)...
Zmätená som z toho, ci je to fakt pomoc, alebo uz aj zneužívanie? 🤔

autor
7. jún 2021

Nebudem tu kazdu zvlášť označovať, lebo vsetky do jednej ste mi napísali otvorene a so všetkým súhlasím...asi som potrebovala len otvoriť oči a vidím, ze vsetky názory sú proti chovaniu mojej susedky.
Deti ma vo veku 21, 18 a 10rokov, ako ste navrhovali, že ponúknuť im a dat do ruky, dalo by sa to, ale obavam sa, ze by ich posielala pravidelne...na začiatku aj to požičiavanie bolo nevinne, ze nejde terminál v jednote a nema vybratu hotovosť (v malej obci byvame), tak som pozicala a o dva dni vratila...no a tak sa to nejako zvrtlo, ze zacala chodiť častejšie a suroviny na varenie nevrati nikdy...to odrobenie si u mna, neviem ako by reagovala, ale obavam sa , ze keby som ju pustila do domu, tak by bol problém dostat ju von...jediny raz som ju zavolala dnu a sedela mi tu pol dna, ked som jej povedala, ze nemam na nu cas, tak odvrkla, ze si mam robiť svoje, poprípade mi pomôže a sedela dalej..no strasny clovek, taka pijavica 😃 Co som si všimla, chodi aj k susedom, asi sa skusim spytat nejako opatrne na to..
Ano, žijú ako socky, vidno to aj na prostredi, okolo domu a tak...a stale pocuvam kolko pravnikov a lekarov maju v rodine, kolko penazi maju a im nepomozu...ale uz som aj pochopila prečo...myslim si, ze tam robila toto iste.. využívanie, vyciciavanie, bez hranic...
Dakujem vam všetkým za nazory...prebrala som sa a nepoziciam nič, pouzijem argumenty, co ste mi poradili, ze nemam doma peniaze, nemam toaletny papier, cukor sa minul, vajcia som zabudla dokúpiť....a co sa týka peňazí, som zvedava či vráti, pytat budem, aj ked vnutorne som uz zmierená, ze som jej ich "darovala"...

lucka_ke
7. jún 2021

vieš ako sa jej zbavíš najrýchlejšie? choď ty k nej pýtať peniaze, že súrne potrebuješ na splátku niečoho a chýba ti, uvidíš, že po druhom raze ani dvere neotvorí

annamalaga
7. jún 2021

Ináč a tie deti sa vylúčili niečo ? Hlavne ten 21, 18 ročný? Žeby si aspoň im poradila poprípade s pracou.

felicita027
7. jún 2021

staršie deti neštudujú, nechodia do práce? Aj oni by mali prispievať do domácnosti keď nemajú peňazí na rozdávanie

autor
7. jún 2021

@annamalaga @felicita027 ten najstarsi je čašník tuším, nejaky cas pracoval, ale domov nedaval nič, ci teraz nieco dostava, podporu, alebo nieco, neviem...myslim, ze ano..
A zvysne dve deti chodia do školy...dcera jej brigáduje, ale to je mesacne cca 30€

autor
7. jún 2021

@lucka_ke asi to aj spravim, ze mi chyba tych 60€ co mi dlzi a nemam na nejake platby...ale ona si nevstupi do svedomia, zacne sa nadomnou pohorsovat, ako je možné, ze nemam, ved obaja robime, alebo mi zacne hadzat na oci, ze sme kúpili toto a hento.... To je nezmar ta zena..

lucka_ke
7. jún 2021

🙂 to fakt? kks ale aspoň sa jej zbavíš

annamalaga
7. jún 2021

To si budú musieť hľadať lepšie brigády. Zase syn keď už mal prácu mal odísť no. Prerušia kontakty s ňou. Povedz jej, že viac nepozicias a basta.

felicita027
7. jún 2021

Keď sa začne pohoršovať ja by som sa jej opýtala, že a tvoj najstarší nerobí? Nemôže ti požičať a ty prečo nerobíš alebo manžel na TPP?

annamalaga
7. jún 2021

Ja by som naopak bola rada. Na jej mieste. Ty si jej normálne ponúkla prácu aj u vás vo firme? Pozerali ste spolu profesiu? Žeby si jej možno tak pomohla. To by jej určite prospelo.

negymama
7. jún 2021

ze deti! vsak to nie su nejake male chudence hladne. 18 a 21 rocnu mozu byt pracovat ci brigadovat, ale asi trpia podobnou tulenou chorobou jak rodicia...neda sa, nenasli, nevyhovuje bla bla.
a ani to 10 rocne nie je chudiatko. ma dvoch zdravych rodicov, nech sa staraju, a ty ked si za svoje kupis kazdy den objednane pecene prasa a tri kozene kabelky k tomu... jej PRD velky po tom.

no tak taka krava by ma riadne vytocila.
Kolko ludi zije skromne od vyplaty do vyplaty, platia hypoteky, sporia, odtrhaju si od ust aby mali pre deti, nechodia na dovolenky, zeny oblecene roky v tom istom... a ti nepytaju, nevydieraju-.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
negymama
7. jún 2021

@annamalaga no este tak, do firmy. aby jej sef vyhadzoval na oci, co za lenivu tam dovliekla.

annamalaga
7. jún 2021

Otázka ďalšia ale je, že kde ta žena pracovala pred koronou? Pracovala vôbec niekde za posledné dva roky.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
annamalaga
7. jún 2021

@elizabet173 ja som skôr myslela tak, že ju nasmerovať týmto spôsobom , že jej poradí ohľadom prace a tak.

negymama
7. jún 2021

Inak ja by som nepouzivala ziadne trapne vyhovorky, taki ludia maju na vsetko odpoved. Este ti bude "radit" co mas ty nekupit, ci kde usporit, aby si jej dala.

Narovinu, nedam a hotovo. je to ina situacia. ale ja napr. v meste dam na poulicny casopis ak je to registrovany predajca. ale ak odo mna pyta zobrak, ci aj dieta /za ktorym su dospeli co ho "zamestnavaju" na zobranie/ , tak narovinu poviem

"Mam ale nedam". Ty nie si povinna jej davat ak nieco doma mas, peniaze ci potraviny.

Toto je uplne ina situacia ako bezna susedska vypomoc. My sme tiez na dedine s malym obchodikom, kde ani terminal nemaju. V sobotu otvorene do 12h, nedelu vobec. Takze ano stava sa, ze s jednou susedou si posielame deti po nejaku nahlu surovinu, pripadne ak pride necakana navsteva... Vzdy si to vratime, po najblizsom nakupe. ani by nas nenapadlo to nechat nevratene. Jedeine ze ide o halierovu malickost alebo otvorene potraviny, tak poviem nechaj tak, a ona to tiez obcas povie, nemusis vraciat. alebo si zato posleme nieco zo zahrady a podobne. Toto su rovnocenne susedske vztahy, nie manipulativne vydieranie ako tvoja suseda.

ivkazba
7. jún 2021

@negymama súhlasím, takýmto ľuďom treba povedať na rovinu že NIE. Ja napríklad roky dávam oblečenie aj topánky, kabelky, bižu, starší mobil 3 rôznym rodinám, vždy im k tomu pribalím pre decká ovocie a cukríky. Viem, že im to urobí radosť, pretože majú NAOZAJ náročný život. Ale ak by sedeli doma, boli leniví pracovať a len čakali, že im niečo niekto dá a dokonca budú chodiť pýtať, tak im nedám ani deravú ponožku.

Autorke: ak tam pôjdeš vypýtať si tých 60 eur, daj vedieť, že ako si dopadla 😉

autor
7. jún 2021

@annamalaga ano, ponukla som jej pracu, nepacilo sa jej, nasla som jej inu, v závode, tam ani nešla.....netusim co chce robit....pracovala, v obchode, v závode, v ustave pre starsich, v zahranici bola...vsade chvilku...

@elizabet173
@negymama uplny suhlas,musim sa naucit priamo jej povedat a nie samu seba ospravedlňovať, prečo jej nedam...je to chore takto fakt...
A to ja aj v záhrade mam nasadene, pre nasu spotrebu a ona nic, vsetci su doma nechapem, ze nesadia a nepestuju, aj tym si vedia pomôcť 🤔
No zacinam to teraz uplne inak vidiet cele! Hlúpa som, extremne...

ivkazba
7. jún 2021

Nie si hlúpa. Pomáhať nie je hlúpe. Len človek musí vedieť, kedy to už je za hranicou resp. kto si tú pomoc zaslúži. A tá hranica pre teba prišla zrejme teraz. A to je v poriadku. Určite sa necíť ani hlúpo ani nijak inak negatívne. 😉

annamalaga
7. jún 2021

Jaj. Ja som si myslela, že dlhodobo nepracovala a ty si jej prácu ponúkla už ☹️ Ktovie, koľko už majú napoziciavane takto. Tak pani asi nebude nemotorna , keď už prácu mala.

negymama
7. jún 2021

My mame o ulicu dalej taku pani, co je doma nepracuje, cele roky rokuce na UP, zije s dospelym rozvedenym bratom, ktory pracuje. ona ma mozno socialny prispevok ci polovicny ID, netusim...dvaja by v skromnosti v pohode vyzili, keby nepili a nefajcili.

a od mojho muza vydrala "pozicku", nejake eura, samozrejme nevratila, uz ju cela obec pozna tak jej nik nechce dat, tak preto nasla nas ako novu obet. Muz nasrany jak brok, nejde o tu sumu ale o princip. Doma ju nikdy nenajdes alebo Práve nema.
a vrchol bol ked vystihla ze sme neboli doma a zaklopala uz na terasove dvere, drzo vosla na pozemok a pytala peniaze od nasich deti.

annamalaga
7. jún 2021

Len predpokladám , že všade nízky plat a to im nevyhovuje. Zrovna mi tiež nepripadá ta tvoja suseda ako človek , čo vie robiť s peniazmi. Ona by asi chcela hneď 1800€.

autor
7. jún 2021

@ivkazba no ja som to myslela dobre, ked som videla, ze naozaj ide odomna do obchodu a brala domov chlieb, vajicka, kurča...ani mi nenapadlo, ze mi to takto prerastie cez hlavu

autor
7. jún 2021

@annamalaga ano, ja som jej ponukla na vypomoc, par hodin denne kde by mala 300-400€, nepacilo sa jej, asi je lepsie mat 0,-€

autor
7. jún 2021

@negymama no to je tiež drzé chovanie a dojde rovno na terasu 🤦🏼‍♀️ mna by porazilo, keby mi niekto behal po pozemku... Tiež mame pristup, ale sukromie sa rešpektovať má..

negymama
7. jún 2021

k tomu pestovaniu, ja mam 4 deti, prisli sme do domu ked malo najstarsie 8 a najmladsie 1,5 roka. Ja som zahradkarka, rada pestujem a chcem pre deti zdrave vitaminy. Pestovala som este aj tehotna ci s kojacim sa babetkom

a tu mi pridu na zahradu decka, ktore maju tiez doma zahradu ale nic sa u nich nepestuje, ich mama doma na opatrovatelskom ...a postavia sa ku kricku a oberaju jak doma. ako nie som skupa, ale ani bu ani mu, ci mozu. nechala som ich, vsak oni nemozu
za rodicov ze im nedopestuju, ale rozum sa mi obracia... my sme v urodnej oblasti, tu zatlacis patou semiacko do zeme a mas urodu. a niekomu sa ani to nechce ale decka mu oberaju inde.

annamalaga
7. jún 2021

Ach Jaj.😞 To už neostáva nič iné len jej nepožičať. Možno sa s ňou porozprávať , že akú ma ona vysnívanú prácu ??

annamalaga
7. jún 2021

@negymama no poteší. U nás by si to nikto nedovolil ani deti. Je to neslušne. No ale to je už iná téma zase.

negymama
7. jún 2021

no tu su podaktori taki "vtipni", ze ich ani vchodove dvere nezastavia , dobrezemi do kupelky nevrazia. jeden cas ma obtazoval kecami taky uchylny sused, ze som branu zamykala a on vosiel cez dieru v plote, ze ked som zamkla tak tak mu nic ine nezostava...

manzel sa s nim porozpraval, ukazal sekerku a ze ju vie aj pouzit, odvtedy sa neukazal...