icon

Využívačná matka

lilo188
4. apr 2022

Ahojte..Prosím poradte ...Mám priatela cca 4 roky, no a niekedy mám pocit že jeho mamka je ako železná guľa priviazaná o nohu..Jednak to že je strašne problémová (alkohol, cigarety a pod..) a niekedy sa stane že v opitosti urobí nejaké hlúposti a potom to musíme my doma riešiť...teda hlavne priatel..no to by ešte nebolo to najhoršie, najhoršie je že od neho neustále vypytuje peniaze..Áno, neni natom finančne najlepšie a býva v podnájme ..žije z invalidného dôchodku..Nehovorím že jej nemá pomáhať, veď nech jej nakúpi napr. potraviny alebo čo potrebuje ale kdeže....Niekedy jej pošle možno aj 200 euro mesačne a to mi príde strašne moc..Pritom my sami žijeme v podnájme plus priatel má ešte aj pôžičku platiť, z ktorej jej tiež kvaplo! nevie sa uskromniť, a priatela má za dojnú kravu..citovo ho tým vydiera s tým , že sa musí starať a vychovávať vnuka , lebo jej sestra sa vykašlala na dieťa, tak ho teraz má v starostlivosti ona...lenže ona si nevie vybaviť ani výživné ani nič..vypytuje len od neho..už som z toho fakt nanič lebo takto my si nemôžme nikdy nič ušetriť. samozrejme že debaty s ním nepomáhajú a furt jej posiela..ešte ja som potom tá že to nemám ani riešiť. len ako to takto dalej pôjde? čo ak náhodou otehotniem alebo čo, ? to bude živiť dve rodiny či ako? čo vy nato? nejaké rady..

katarinka89
4. apr 2022

@lilo188 nuž keď tvoj priateľ nemá hranicu pomoci- ukončí to s nim.budes to neustále riešiť a bez výsledku. Len ta to bude psychicky ničiť.

apolka77
4. apr 2022

Tak keď žije z invalidného a ešte sa stará o vnuka tak asi jej peniaze naozaj nevychádzajú. Pomôžte jej vybaviť =vysúdiť výživné...
Tebe skôr Radim hodiť spiatočku. Ak priateľ nevie zarobiť viac budeš stále hľadať chybu. tebe neodporúčam otehotnieť. Budeš sa len trápiť..

apolka77
4. apr 2022

@lilo188 a Ty pracuješ?

lilo188
autor
4. apr 2022

@apolka77 ona si to výživné vybavovať ani nechce..lebo by potom musela ísť do väzenia tá dcéra...ona je povalačka tiež

oliva276
4. apr 2022

Píšeš, že vychováva sestrine dieťa- má vybavenú pestúnsku starostlivosť?

lilo188
autor
4. apr 2022

@oliva276 no má ho zverené súdom áno..ale ako hovorím žiadne príspevky nepoberá, lebo to by musela dať trestné oznámenie tuším alebo exekútorovi na vymáhanie a to nechce

luccija
4. apr 2022

@lilo188 uff a potrebuješ ísť do takej rodiny?dávaj si pozor

panelacikova
4. apr 2022

@lilo188 ak partner nevie povedať "dosť", dala by som od tejto rodiny ruky preč. poznala som podobný prípad, matka alkoholička, požičiavala si peniaze v malom meste. po rokoch ju už poznali všetci, odmietli jej požičať - pretože väčšinou si to museli ísť od nej doslova vymáhať, nemala z čoho vrátiť. všetko prepila. keď už nebolo nohy, ktorá by jej požičala, drankala od synov. najstarší utiekol o mesto ďalej k priateľke a absolútne na matku zanevrel, druhý v poradí jej dlho, predlho pomáhal. prestal, akonáhle si našiel priateľku. matke dal najavo, že chce si žiť svoj vlastný život a nebude ju finančne podporovať v alkoholizme. a vybudoval si svoj život s priateľkou, neskôr manželkou. zvyšné tri deti nedopadli bohvieako, tiež tam hrá v ich životoch úlohu alkohol. ale to nie je podstatné. podstatné je, že títo dvaja sa odstrihli od nej, odmietli ju podporovať, hoci to bola matka a žili si svoj život. lebo iné im neostávalo, ak chceli mať aj oni raz svoju rodinu. čiže ak toto nie je schopný priateľ urobiť, nechať matku "napospas", šla by som radšej od neho, nech by som ho akokoľvek milovala. lebo sa budeš trápiť celý život. neskôr pribudne rodina, vaše deti, jeden príjem (prípadne dva s tvojim) a živ toľko krkov. no to nie. to by ste sa potom začali hádať a aj tak by bol koniec v dohľadne. čiže buď nech si ich dá na poriadok on alebo choď z kratšej cesty.

sasa1310
4. apr 2022

ja si myslím, že sú to jeho peniaze a on si s nimi môže robiť čokoľvek. Nemáte nič spoločné ešte, nie si ani manželka ani matka jeho dieťaťa. Nie si nič. A kto jeho mame má pomáhať ak nie on? Neviem nepáči sa mi vôbec z tvojej strany, že už teraz riešiš jeho peniaze. Toto som si ja v živote nedovolila u mojho muža, že by som riešila kam peniaze dáva. Ani teraz, keď sme zobraní a nie ešte, keď sme spolu len chodili. To si už vôbec neviem predstaviť.

kittykat22
4. apr 2022

@lilo188 dobre rady? Sbal kufre - este dnes. To je nenapravitelna rodina. Keby ste zili v zahranici a dokazala by sa odputat od ich problemov - ok. Ale takto? Toto bude nekonecny pribeh a priviest dieta do takej rodiny, to by si sa cely zivot len trapila. Rodina nielen ze ti nepomoze, ale budu ti este robit problemy. Namiesto toho aby si sa pod stromcekom vytesovala so synom a muzom, budes mat na krku jeho matku, sibnutu sestru a dieta a tvoj muz bude tancovat medzi poziadavkami teba+dieta a jeho rodiny. Treba ti to? To co si opisala je recept na zivotne nestastie.

sissy27
4. apr 2022

@lilo188 tak v prvom rade sprav maximum pre to, aby sa nestalo, že “náhodou otehotnieš”. Ak skombinuješ 2-3 formy antikoncepcie, tak náhoda je vylúčená.
Druhá vec - jeho peniaze, jeho vec, jeho problém. Kým nedoplácaš na to ty (napr nájom ťaháš sama, chladničku plníš len ty) lebo on dotuje mamu, tak sa ťa to netýka. Ale na druhú stranu treba si uvedomiť a aj mu to jasne povedať, že takto váš vzťah dlho nevydrží.
Pomôžte jeho mame tým, že ju dotlačíte k vybaveniu prídavkov, náhradného výživného atď - obetujte čas a energiu o pobehajte s ňou všetky potrebné inštitúcie a pomôžte jej hospodáriť s peniazmi - normálne na papier napísať “toto je príjem a toto sú povinné platby a toto ti zostáva na jedlo a iné”, nájdite miesta, kde sa dá ušetriť (voda, elektrina, telefón…). Ak to nepomôže a stále ju bude dotovať nad rámec svojich možností, tak bohužiaľ, každý svojou cestou…

apolka77
4. apr 2022

@sasa1310 tiez si myslím že kto má pomahat mame ak nie on? Asi mu je ľúto aj toho dieťaťa čo vychováva jeho matka.
@lilo188 ak je to problémová chudobná rodina žijúca v zlých pomeroch a ty to nedávas radšej sa rozidte. Syn bude vždy pomáhať mame a synovcovi či neteri. Takže peniaze Ti budú chýbať ...a asi to bude časom ešte väčšia prekážka pre Teba.

sasa1310
4. apr 2022

@apolka77 asi by bol lepší partner do budúcna, ktorý by sa nezaujímal ako sa má jeho mama a nepomáhal, keď to potrebuje. Ale zameral sa len na seba a svoju partnerku. Za mňa teda nie. Takého egoistu by som nechcela. Tento sa stará, záujem má a mnohé, že nech si balia kufre. Strašný človek musí byť tento autorkin partner veru.

lilo188
autor
4. apr 2022

@sasa1310 ale ja som nepovedala ,že aby jej nepomáhal...veď hovorím môže pomáhať v rámci svojich možností - spraviť nejaký nákup alebo čo potrebuje, prípadne občas pomôcť aj finančne..ale nieže pomaly každý mesiac 200 euro, a jeho mamka mu vyvoláva iba kvôli peniazom, že pošli lebo nemám...a furt len nemám...a ona si zato kupuje aj cigaretky a chlast...a rozhadzuje sa...a neváži si ani pomoc žial..a všetko berie uplne ako samozrejmosť.

sasa1310
4. apr 2022

@lilo188 sú to jeho peniaze

svetlonos
4. apr 2022

@lilo188 Ryyychlo prerychlo prec. Len z lasky sa nenajete.