Vzor - zrušenie výživného

nikita10
10. jún 2017

Dobrý deň,
Priateľov otec podal na priateľa žalobu na zrušenie výživného.
Chcela by som sa spýtať ako napísat vyjadrenie na súd na zrušenie, po prípade, či existuje nejaký vzor podľa ktorého to napísať.
Ďakujem

sissy27
10. jún 2017

@nikita10 do hlavičky priateľove údaje - meno, priezvisko, adresa, potom adresa súdu, číslo spisu / značka, dátum, miesto, vec: vyjadrenie k návrhu na zrušenie výživného a do textu niečo v zmysle dňa xxx mi bol doručený návrh na zrušenie výživného. S návrhom nesúhlasím z dôvodu, že.... S pozdravom, meno, vlastnoručný podpis.
Vzor na samotný text neexistuje, dôvody má každý svoje.

maciatkolulu
10. jún 2017

@nikita10 a priatel este studuje?

nikita10
autor
10. jún 2017

@maciatkolulu

Priateľ už neštuduje, ale má problém sa zamestnať so zdravotnými problémami .. Jeho otec podal žalobu na súd, že si priateľ nechce nájsť robotu, ale nechcú ho nikde zobrať kvoli zdraviu a ani nezvládne pracovat ťažkú prácu, pretože má problém s chrbticou. Momentálne je na úrade práce a vraj za nespoluprácu, že si nechce nájst prácu a nepodložil mu papier o ukončení SŠ dal naňho žalobu, no exekútori priateľovi povedali, že súd si tieto papiere vyžiada sám. Tak jeho otec podal Žalobu na zrušenie výživného a nespoluprácu.

robodracica
10. jún 2017

@nikita10 Ak ma take problemy ved nech požiada o invalidný dôchodok. Otec na neho tiež nebude doživotne platiť alimenty....

maciatkolulu
10. jún 2017

@nikita10 a kolko je po skonceni skoly? Aki exekutori? Ved ked ma vazne zdravotne dovody, tak musi mat k tomu samozrejme lekarske nalezy, pokial je to tak vazne, ze si nemoze najst pracu, tak sa mu samozrejme prizna inalidny dochodok. A matka mu kolko prispieva?

sense
10. jún 2017

Vyzivne sa tusim nevracia aspon pred x rokmi rozhodol sud v neprospech mojho otca....ak je na tom zdrav.tak zle,ze nemoze pracovayt tak moze poziadat o invalidny, matka mu tiez pkati vyzivne?

fokuska
10. jún 2017

@nikita10 Pokial viem, tak vyzivovacia povinnost trva pocas sustavnej pripravy na povolanie (SS, VS...) ked dieta kvoli tomu nie je schopne samo sa zivit. Ukoncenim skoly konci aj vyzivovacia povinnost. Ak sa mylim, tak ma isto opravi niekto kto sa vyzna.

maciatkolulu
10. jún 2017

@fokuska nuz mylis sa, vyzivne sa plati do doby pokial dieta nie je schopne sa samostatne o seba postarat, ono to ma trochu logiky, vsakze, ked uz decko vyleze zo skoly, ze nema automaticky pracu a prijem, ze hura mozem sa zivit sam, cest vynimkam, takze vacsinou vsetko taha matka, ale je jasne, ze su aj take sikovne dietky, co by sa nechali zivit same aj do dochodku...😉 preto otec podava na sud ziadost o zrusenie vyzivneho a sud posudi teda situaciu a co a ako dalej. Takze ukoncenim skolskej dochadzky sa nekonci vyzivovacia povinnost automaticky

fokuska
10. jún 2017

@maciatkolulu Vdaka za opravu, nebola som si ista.

draik
10. jún 2017

@fokuska
@maciatkolulu
Ukončením školskej dochádzky vyživovacia povinnosť zaniká, ak dieťaťu nebránia vážne zdravotné alebo iné dôvody si nájsť prácu, podnikať atď. To, že si dieťa po škole prácu nenájde, nevie nájsť alebo nechce sa zamestnať, nie je samo o sebe dôvodom na to, aby výživné bolo platené naďalej.

maciatkolulu
10. jún 2017

@draik ano? Takze otec nemusi podat na sud ziadost o zrusenie vyzivneho? ZARUCENE skoncenim skolskej dochadzky nekonci vyzivovacia povinnost automaticky....Konci rozhodnutim sudu. A nie, ze dieta skonci skolu 28.5 maturitov a otec 15.6 nemusi platit vyzivne, Rozumieme si?

maciatkolulu
10. jún 2017

maturitou

diablikovci
10. jún 2017

@draik a ten zákon čo je, že aj keď sa dieťa nahlasy na úrad prace ale do 25 r je rodič povinný ho živiť. Lebo úrad prace neplatí sociálnu dávku tých 66€. A potom to je ako pri rozvedených ? Ďakujem za info

draik
10. jún 2017

@maciatkolulu
Vyživovacia povinnosť končí vtedy, keď je dieťa sa schopné samo živiť. Hoc aj otec podá návrh neskôr, je možné žiadať vrátenie uhradeného výživné aj spätne, pretože dieťa sa bezdôvodne obohatilo. Rozumieme si?

draik
10. jún 2017

@diablikovci
Žiaden taký zákon, že rodič je povinný živiť dieťa do 25 r., neexistuje. Ak však dieťa do 25 r. žije v dománosti s rodičmi, pre posúdenie hmotnej núdze sa berie do úvahy aj príjem rodičov.

maciatkolulu
11. jún 2017

@draik ale veď si rozumieme😉len si písal,že vyživovaciai povinnosť zaniká skončením školskej dochádzky,čo nie je pravda,všakze.... ja som tvrdila,že končí podaním návrhu na súd o ukončenie vyživovacej povinnosti,následným posúdenim a schválením súdu.... rozhodne kedy a ako zanikne vyživovacía povinnosť,kto komu bude vracať spotrebované vyzivne a nie ako si ty tvrdil ukončením školskej dochádzky. Teraz si už snáď rozumieme 🙏

draik
11. jún 2017

@maciatkolulu
Vyživovacia povinnosť zaniká v momente, keď je dieťa sa schopné samo živiť, teda ak odmyslíme napríklad zdravotné dôvody, ukončením školskej dochádzky, a to bez ohľadu na termín rozhodnutia súdu alebo podania návrhu. Aby sme sa nechytali za slovíčka, tak v prípade stredoškoláka zaniká uplynutím prázdnin. Inak povedané súdne rozhodnutie vo veci zániku vyživovacej povinnosti je "len" deklaratórne, keďže táto skutočnosť nastáva zo zákona. Ak by napríklad otec po zániku vyživovacej povinnosti výživné neplnil, hoc ešte súd "formálne" zánik nepotvrdil, nebolo by možné otca stíhať pre zanedbanie povinnej výživy, pretože tá, ako som uviedol, zaniká zo zákona (spravidla ukončením školskej dochádzky) a nie rozhodnutím súdu.