Vzťah malých súrodencov - nezvládam to
Ahojte môžem sa spýtať na vás názor či len ja mam také deti ktoré sa stále len o niečo bijú hádaju a ja stále potom na ne len kričím lebo sa cítim ako v blázinci doma.?? Dcéra má 5, syn 2roky. Malo kedy je ze sa pekne hrajú. Väčšinou bláznia a skončí to plačom. Malý sestru štípe, bije, hryzie. Áno aj sa objimaju pusu si dajú. Ale to len pred spaním. Malý chce všetko čo si vezme dcéra, keď mu to nedá Automaticky ju zbije. Manžel robí v zahraničí každé dva týždne chodí domov teda som na ne sama. Koľkokrát si pripadám. Ako zrelá do blazinca. Dcéra ani syn má moc nerešpektujú hoci na nich aj kričím aj dám po riti. Muža áno a on mi to často cez telefón vyčíta že len na nich hukam a nemajú rešpekt. Ale počula som ze chovanie a vzťahy medzi deťmi ovplyvňuje aj to aký majú vzťah rodicia. A my s mužom sa tiež často hádame on je prudký hneď začne nadávať aj pred nimi. Sme obaja trvdohlavi
@slimstar aj my sme boli k tomu vedene,nemysli si.. A aj tak sme sa hadali,napriek tomu sme suoer sedtry,aj sme boli.. A vela robi aj povaha. Kym maly vez toho,ze by ho to niekto specialne ucil,aj ako tak 13-14meszcny pozical,podelil sa, a aj teraz,ale.to ich sme aj ucili samizrejme, nema problem sa podelit sam,mala od mala s tym.ma.problem, nerada svoje veci poziciava a deli sa. Aj ked zas..osobne nevidim logiku v tom,ze a musi pozicat. Preco? Ja tiez len tak lahko nepoziciam -auto,peniaze.. Este tak pero..aj to sa mi stalo,ze sa mi nevratilo..co uz..
Skor tu ide o to,naucit deti tie hadky vyriesit a robit kompromisy. Nie vsetci su kludne povahy a budu sa hrat pekne,ked im.povies. Osobne take deti nepoznam vo svojom okoli..este tak dve surodenecke dvojice -vzdy chalan a baba,tam boli ale take aj velmi kludne a pokojne povahy od babatka..inak nie.
Odporucam knihu Surodenci bez rivality, tenka knizocka s mnozstvom prikladov a velmi ucinna a pravdiva, ak zvladnete dodrziavat.
tak krikom ani bitkou sa to nevyrieši, len na chvíľu... treba staršieho súrodenca - dcéru naučiť deliť sa o hračky. Dvojročný syn ešte je maličký aby tieto veci chápal ale tiež ho treba ku tomu viesť už od malička. Ona už má 5 rokov, tak musí ustúpiť menšiemu súrodencovi, ak nie, treba pristúpiť ku nejakým zmysluplným trestom, a neustúpiť... Ja mám krsniatko 3 ročné a tiež je to jedna katastrofa s ním. Všetko chce, všetko je jeho, keď mu poviem, že nie, tak reve a rodičia mu to nakoniec aj tak dajú... Nedokážu mu nič odoprieť a tak to potom vyzerá, keď príde súrodenec...
@nicolas111 vies,ako som ako decko neznasala vetu,ze som starsia,mam ustupit a byt rozumna?? Treba ich ucit oboch. Nema vzdy ustupit starsi.. Mladsie treba naucit opytat sa (samozrejme,az ked vie rozpravat,dovtedy musime za neho) a hlavne mladsie nema co brat hracku starsiemu,ak sa s nou starsi hra. Ak sa moji natahuju o hracku, beriem ju a nema ju ani jeden,lebo oni sa uz moc rozohnia.. Uz su ale starsi a ja nemozem byt neustale pri nich,ako ked boli mali,ze som na nich videla aj z kuchyne..uz je praca a po praci musim aj domacnost riesit. A niekedy tie konflikty su len uputanie rodica.. Je idealne sa s nimi najskor pohrat,potom si ist robit okolo domacnosti, aspon u nas to dost pomahalo eliminovat hadky medzi nimi.
@nicolas111 dvojrocne dieta vpohode pchopi ze sa delit ma.. ja som zase za to, aby sa k detom pristupovalo vzdy spravodlivo, v dobrom ale aj g zlom, lebo potom.sa jedno.bude vzdy citit znevyhodnene a ten mladsi si bude mysliet ze si moze dovolt vsetko.. mam najmladsieho 1,5r samozrejme tazsie chape ze si nemoze zobrat starsim hoc co, ale zase nemozem.od starsich chciet aby sa pre maleho brata vsetkeho vzdali, on sa musi tiez naucit prisposobit..
@jajuska13 ja len k tej teórii o rodičoch. Môj tatino vzdy splnil, čo videl mamine na očiach, ona bola dobrá kuchárka a manželka, tak si ani nepamatam, že by som bola niekedy svedkom toho, že by sa pohádali a že by jeden z nich na toho druhého kričal, obaja Vs vzdelaní, inteligentní, správaním na úrovni, ktorí nás vychovávali k slušnému spravaniu a my so sestrou jak od osadníkov😂😂😂bili sme sa hádam do 18tky, vulgárne si nadavali, z čoho mali rodičia hlavu v smútku, lebo pred nami ziaden vulgarizmus nikdy nepovedali. U nás bol problem, že sestra bola manipulátorka(príklad. Zavolala ma, nech sa ideme hrat na fetacky, že ona sa predavkuje(rozumej, že mi zozrala všetky cukríky od starej mamy) a potom povedala, že ju to už nebaví a pod. Ja som zas bola mladšia, tvrdohlavá a vnímala som ako krivdu, že ju všetci berú ako obeť, ktorej akože ja robím zle, pritom bola ona na vine.. takze tým ti chcem povedat, aby si sa netrápila, vás vzťah až toľko deti neovplyvňuje a asi ani výchova, keď sa stretnú nekompatibilné povahy.
@siska53 zle som si to prečítala... som myslela, že je to naopak, že dcéra chce všetko, čo má malý... v tom prípade, treba byť tiež dôsledný pri tom malom dvojročnom... Dať nejaké tresty jemu primerané... ale on to ešte bude asi ťažko chápať... ale také hryzenie a to by si veru nemal dovolovať, hneď treba proti tomu zakročiť, aby si to uvedomil, že to je zlé... napr. ho daj za trest do postieľky na určitý čas a vysvetli mu, že to je trest za to, že hryzol, že to je škaredé... lebo to potom začne robiť v škôlke iným deťom... jednoducho musíš si vybudovať autoritu aby vedel, že to čo povieš myslíš vážne a nepoľavovať, napr. keď sa rozplače...
@nicolas111 to si asi chcela napisat niekomu inemu..
Ja mám deti 4. 7 ročnú, 3 ročného, 1a pol ročnú a 3 mesačnú. Medzi 7 ročnou a 3 ročným sú bitky neustále. Hádky, žiarenie. Tá ho má v zuboch odkedy sa narodil a on zase type do tej 1 a pol ročnej. A zase žiarli na ňu. Už sa teším keď sa pridá to malé. Je to proste taká retazovka. Ale myslím že u súrodencov je to bežné. Vyrastú z toho a budú parťáci. Viem že sa majú radi a jeden bez druhého by nechceli byť napriek tomu. Ja už som odolná. Voči tomu 😀 pri ziarleni mám náruč dosť veľkú aby som vystiskala všetky 😀 Chce to čas a pevné nervi. Aj tak si hovorím malé deti malé starosti, veľké deti veľké starosti. To pravé orechové ešte príde 😀
U nás to bolo tak že ten kto si hračku zobral prvý ten sa s ňou hral. Ja som bola staršia, brat o tri roky mladší. Žiadne že je mladší daj mu tú hračku. Zo začiatku to tak bolo a vždy keď som si zobrala nejakú hračku tak ju zrovna potreboval aj on. Kef nebolo ako chcel tak jačal. Mamina jedného dňa povedala a dosť. Odvtedy žiaden problém, buď sme si hračky požičiavali alebo sa hral každý sám. Keď sme boli na seba zlý tak nám mamina vymýšľala spoločne aktivity aby sme si zvykli na seba, rešpektovali sa. Zo začiatku sa hrala s nami, povedala že koľkokrát nestihla upratať, navariť, ale vraj jej to stálo za to.
Mám doma to isté v bledomodrom. Cca 3 týždne dozadu sa niečo zlomilo a už sa ani neviem snažiť. Poslednú dobu sú stále spolu, z rôznych dôvodov vypadla škôlka pre staršieho. Takže som doma ako v pavilóne opíc. Jasné, že aj ja kričím, je to práveže jediné, čo funguje. Len ten krik, pretože inak rozprávam normálne a nemám šancu, aby ma bolo počuť. Oni kričia stále. Aj keď sa akože normálne hrajú, tak kričia. Nie je u nás sekunda ticha. Oni kričia aj keď si kreslia, keď majú plastelínu, a iné relatívne tiché hry. Ani ja ani muž po sebe nekričíme, nejako extra sa nehádame, rozprávame sa pomaly a v normálnej hlasitosti. V minulosti som ešte mala snahu vysvetľovať, odpútavať pozornosť, ale prišla hraničná situácia, ktorú som nezvládla a teraz sa neviem dostať do normálu. Už 3 týždne nekričím, nemám silu, nemám však ani silu vysvetľovať ani odpútavať pozornosť. Neostala mi mentálna kapacita. Za tie 3 týždne sa situácia ešte zhoršila. Zvažujem návštevu psychológa. Pre seba. Ja teoreticky všetko ovládam, ešte donedávna som to ako tak s vyplazeným jazykom dávala. Jasné, mladší má také vývojové obdobie, starší hentaké... plnú policu načítaných kníh o výchove, napozeraných webinárov, článkov, diskusií... je mi to na nič. Oni sa skrátka budú šklbať.
@mimla ahoj kedy to prešlo?
My sme boli 3 segry. Vždy boli dve proti jednej. Väčšinou boli oni proti mne. My sme sa nenávideli. Ako deti, aj ako puberťáčky aj teraz v dospelosti sú vzťahy vlažné. Nevadí nám nevidieť sa aj rok, nevedieť o sebe.
Môj muž detto zo svojim bratom.
Je to škoda ale je to tak.
Zato som rada že mám len jedno dieťa. Aspoň sa nemusím pozerať, počúvať hádky a báť sa že tie vzťahy budú také ako máme my s mužom. Na druhej strane dcéra je v puberte a keď ju to chytí tak je neskutočne papulnatá a chce sa hádať somnov lebo nemá s kým 🤣

@slimstar bohuzial, vela rodicov ma iny nazor na spravanie ich deti. Ja som tiez zazila mnoho situacii na ihrisku, prestali sme tam radsej chodit.