icon

Vzťah s Arabom

jozefinka111
5. feb 2014

Asi trošku odveci otazka ale snad sa tu niekto s odpoveďou nájde ..som vo vzťahu s arabom ..z tuniska..zatiaľ je to v začiatkoch a práve preto sa pytam má niekto skúsenost s takymto vzťahom ?🙂 s moslimom ?🙂 na filmy nedávam ..sama mam v rodine araba v pokrvnej rodine ..ale vzťah uz je čosi iné🙂 nejake rady ci sa takýto vzťah dokáže zadarit ?🙂 ďakujem 🙂

erjona
13. jan 2015

@jolinka Tak na toto ti musi odpovedat Jozefinka,,,neviem ti dat odpoved, ja nevidim do jej hlavy,,, 😀

jolinka
13. jan 2015

@erjona "podla toho ako pise, ju pozna" /sariju/

dobre ale nejdem sa natahovat na slovickach, uz je to v tejto chvili aj tak jedno , Jozefina sa rozhodla.

ivivaiveta
13. jan 2015

Baby, Vas mi samo nebo zoslalo, mam statnicovu temu Manzelstvo v islamskom pravnom systeme, jedna z podkapitol Zmiesane manzelstva a nazory na ne...ja taku obhajobu urobim 😲 , aj ustavne zakony kvôli názorom na konovi pomenia 😀 😀

erjona
13. jan 2015

@jolinka Presne tak 😀

erjona
13. jan 2015

@ivivaiveta Tak ked budes potrebovat nazor ,,,, daj vediet,,, 😀

jolinka
13. jan 2015

@ivivaiveta Nazorom na konovi??? vies co sa hovori o nazoroch?

Nazor je ako zadok, kazdy mame nejaky 😀 😀 😀 😀

A milej Jozefinke @jozefinka111 chcem na zaver odkazat jedno pekne slovenske prislovie " Ked vtacka lapaju, pekne mu spievaju" 😎 😎

ivankaberrynka
13. jan 2015

@jozefinka111 Od tvojej otázky ubehol už skoro rok, tak dúfam, že si ho opustila a našla si si slováka.

ivivaiveta
13. jan 2015

@jolinka sak toto! kolko ludi, tolko chuti..kazdy, ak je svojpravny, nech sa rozhodne, ako chce..

erjona
13. jan 2015

@jolinka Presne ako vravis ,,, kazdy mame nejaky zadok,,, teda nazor 😀

amanda0405
13. jan 2015
Používateľ amanda0405 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od amanda0405.

@erjona
uff no siahodlhé čítanie, ale ako som si aj myslela tak aj je...medový krížik nerobíš, nejete kapustnicu a vnímaš stromček ako zvyk...to si môžeš dať do rohu izby aj lampu a tiež si na ňu zvykneš....už sa zamotávaš do vlastných slov a nevieš čo píšeš...ak niekto o sebe napíše že je katolík a kresťan a vzápätí, že nepotrebuje chodiť do kostola... no neviem neviem ..samozrejme, že návšteva kostola neurobí z nikoho katolíka, ale rovnako ako preštudovanie biblie...ja som o sebe nikde nepísala, že som kresťan alebo vysedávam v kostole, iba to že verím v Boha a kvôli žiadnemu mužovi veriť neprestanem...
označila si ma, že posudzujem tvoju vieru, alebo si robím o ňu starosti...môžeš mi citovať kde konkrétne som to napísala? lebo ja na rozdiel od teba si pamätám čo píšem...
základnou otázkou celej tejto diskusie bolo, či môže vyjsť vzťah s Tunisanom....ja z mojej vlastnej skúsenosti som napísala svoj názor, za ktorým si stojím...poznám osobne dve ženy, ktoré mali za manžela Tunisana a ani jedno manželstvo už dnes neexistuje...bola tam nevera, násilie...to isté môžeme napísať aj o slovenských manželstvách, ale vo vzťahu moslim-kresťan je to riziko omnoho väčšie a istejšie...neviem ako je tom taký moslim z Kosova, našťastie poznám iba jedného....je to albánec a volá sa auron, otočí sa za každou sukňou a aj keď on má so ženou deti dve, so svojimi milenkami ich má asi päť...

robin_claire
13. jan 2015

@erjona Cudujem sa, ze ta to este bavi nestale sa v tom rypat. Baby jasne vyjadrili nazor, je naprosto zvytocne ich presviedcat o opaku....okrem tych 3-4, ktore su za, zvysok sa jednoznacne vyjadril negativny postoj k takemuto vztahu. suhlasim s tym, ze uz sa uplne zamotavas plus odbacas od temy a davas priklady, ktore s temou nemaju nic spolocne.proste ich nazory akceptuj.....proste vseobecny nazor na to je takyto, zmierte sa s tym....

erjona
13. jan 2015

@robin_claire Tak ked si precitas rozhovory predtym pochopis, na co odpovedam, inak nechapem tvoj komentar ku mne,,ja si vyjadrujem svoj nazor a je do debata ktora pokracuje uz ne 5 stranach a okomentovala som len svoj pohlad na vianoce,, nepaci sa ti, necitaj,, nepatril aj tak tebe,,,

erjona
13. jan 2015

@amanda0405 No je to presna odpoved na tvoj duchaplny komentar ku mne,,, uz cely prispevok naznacoval o pochybnosti oslav vianoc, o mojej viere,,, niekedy staci zobrat cely kontext,, a zosmiesnovanie inych je tvoja specialitka som si vsimla,, a ak si pozorne citala,,, u nas sa ziadne krize z medom nerobili,, iny kraj, iny mrav,,, tak ta poprosim citaj a potom mi pis,,, reagujes bez akehokolvek respektu k inej osobe,,, a aj napriek vysvetleniu si nedas ani len namahu si to poriadne precitat,,, veru kostol este z nikoho nepravil dobreho krestana,, a verit nestaci,, vies v co veris? Musis poznat bibliu,,, a potom zisitis v co veris,,, ale mna to nezaujima,,, je to tvoja vec,,, zodpovedala som na otazku vianoc a nemusim sa ako papagaj opakovat,,, staci citat,,,,

robin_claire
13. jan 2015

@erjona Debatu citam uplne od zaciatku.........

erjona
13. jan 2015

@robin_claire Tak asi nie poriadne potom,,,, ked mi taketo veci vypisujes,,,

jemena
13. jan 2015

@erjona tiež som nepochopila akú reakciu si očakávala na tvoj stromček, či ako si to pisala, ze nikto ho nekomentoval, si čakala potlesk, či pochvalu za originálne ozdôbky?

alaguema
13. jan 2015

@erjona prepáč, ale už dávno som nečítala taký mix poloprávd, domnienok a nezmyslov, ako v tom tvojom traktáte o kresťanstve. Zamieňaš si základne pojmy ako kultúra a náboženstvo. A môžem vedieť k čomu má byť argument to, že kresťanstvo prebralo pohanské zvyky a sviatky? Žiadne náboženstvo nevzniklo na nejakom sterilnom základe, že raz, dva tri a od dneska sme len budhisti, alebo len kresťania. Vznik každej kultúry aj náboženstva sa prelína vždy s pôvodnou kultúrou, alebo náboženstvom na základe ktorého vznikalo, preberalo jeho prvky a deje sa to v podstate neustále. Všetko, čo vytvárajú ľudia, je v dynamickom procese, je to prirodzené a určite to neslúži ako argument..k čomu vlastne? Že to kresťanstvo zas nie je až tak veľmi zaujímavé, lebo blá blá..lebo ty žiješ s moslimom? Už naozaj neviem, čo si schopná vyplodiť na obhajobu svojho manželstva. Prepáč, ak si skutočne čítala Bibliu, tak si jej zrejme neporozumela a zrejme nechápeš ani náboženstvo ako fenomén. Inak by si chápala, že ak sú vianočné tradície rituálmi bielej mágie, tak je nimi úplne každý rituál, nie len tie, ktoré sa vzťahujú na kresťanstvo, ale všetky, vrátane tých, ktoré sa vzťahujú na Islam. Inak, nie som praktizujúca kresťanka, len aby si nemala dojem, že mám potrebu hájiť kresťanstvo...len sa nemôžem pozerať na tie hlody. Mala by si sa asi už trocha uvoľniť a nepripisovať taký význam tomu, čo sem kto popíše...veď ty vieš ako žiješ a nikoho do toho nič nie je.

erjona
13. jan 2015

@jemena jasne, ze som cakala...o nicom inom nesnivam, len ako mi ty pochvalis stromcek...a stymto skoncil moj rozhovor s tebou...co ty chapes, alebo nechapes uz nie je moja starost...

jemena
13. jan 2015

@erjona nebud malicherná, ved si dostala za stromček skvelých 8 lajkov, čo je v tejto téme takmer rekord 😵 a ty sama si sa sťažovala, že ti ho nikto nekomentoval, tak prečo sa zase teraz hneváš?

jolinka
13. jan 2015

@alaguema ako tiez som cumela na ten "zhrnuty strucny vyklad dejin krestanstva" ...ale zdalo sa mi, ze ani nema zmysel toto klbko rozmotavat

erjona
13. jan 2015

@alaguema ide o moj subjektivny pohlad a kde mas polopravdy v nom...? To ze ty chapes krestanstvo inak...tak si chap a moj nazor ber, alebo nechaj tak... myslim, ze tato tema nie je o vianociach... myslim, ze som bola dostuprimna v tom "traktate" ale pri vas sa to tu neoplati... poucenie do buducnosti

alaguema
13. jan 2015

@erjona ale veď subjektívny pohľad je ok, ale nemôžeš predsa svoje názory, alebo závery, ku ktorým si došla (predpokladám, pri štúdiu biblie 😉 ) vydávať za fakty. Prosím ťa, kde si nabrala to s tým krížom? Kríž sa, samozrejme, používal v rámci starovekej astrológie, ktorá tu bola dávno pred kresťanstvom, ale kresťanstvo kríž používa preto, že Ježiš bol ukrižovaný. Nikto nikdy ani netvrdil, že oni vymysleli kríž ako taký...evidentne si si to niekde prečítala. Vážne by ma zaujímalo kde. Ďakujem. To s tou rybou ako pôvodným znakom kresťanstva je možno pravda a možno nie, zdroje sa rozchádzajú v názoroch, ale tiež to nie je pôvodný kresťanský znak, bola by si prekvapená, aký je starý.

erjona
13. jan 2015

@alaguema ale ved ja som nikde nenapisala; ze mi to vadi...a to ze sa kultura zmiesala s nabozentvom je proste nepopieratelny fakt... ja som napisala moje chapanie... moj pohlad...tak naco mi oponujes, ze klamem, ked to jednoducho bolo tak.. napis mi tvoj pohlad a je to...ved ja nikomu neberiem jeho nazor...ale nesnazim sa ani nikoho zhadzovat za uprimnost... aj ja sa drzim zvykov aj napriek tomu, ze viem, ze by som nemala a vyrastala som tak... tak potom nechapem o co tu ide...

jolinka
13. jan 2015

@alaguema krestania prijali znak ryby za svoj znak, lebo jednak prvi ucenici boli rybari, jednak neskor ked sa viera preniesla do Grecka , grecke slovo pre rybu ichthys...bolo skratkou pre Jezisove meno... Jezis Kristus, syn Bozi, Spasitel.

alaguema
13. jan 2015

@erjona nikde nepíšem, že klameš. Jednoducho, celý ten text mi prišiel ako zlepenina niečoho, čomu ani sama nerozumieš. Nebudem ti tu naňho robiť oponentúru, lebo to sa ani nedá...Fakt nie. Ja chápem, že nie každý si nevyhnutne musí dopĺňať vzdelanie z takej špecifickej oblasti, akou je náboženstvo, ale potom, by (pri všetkej úcte), radšej nemal zachádzať do detailných debát na tú tému. Úprimnosť s tým nemá vôbec nič spoločné, ani dodržiavanie zvykov, ani nič...len to, že ak si to prečíta človek, ktorý sa tomu čo len trochu venuje, tak neverí vlastným očiam. A stále mi nie je jasné, čo si tým vlastne chcela povedať.

erjona
13. jan 2015

@alaguema ja som spomenula presne dve veci z biblie...ako to vidi biblia...zvysok bola historia... neviem ci vies nemecky.. ale mam susedu, ktora robila teologicky kurz 4 semestre a od nej som mala pozicane knihy...spytam sa jej ako sa volali, ja som uz zabudla a tieto rozne postupne zavadzania a inovacie v cirkvy su tam rozpisane...presne do bodky...aky papez kedy co pridal do cirkvy...ja si mena sice nepamatam..ale viem o com som citala...neviem, ja som bibliu citala...nestudovala som tento smer ako kamoska... a ten kriz ked najdem ti to poslem...niekde som to citala...uz to bolo davnejsie...

alaguema
13. jan 2015

@jolinka poznám tú teóriu, nie všetci experti sa na nej zhodujú, iba tí prakticky založení bez zmyslu pre duchovné vedy. Počula si už o znaku vesica piscis? Myslím, že to by dávalo väčší zmysel než to, že prví učeníci boli rybári 😉

jolinka
13. jan 2015

@erjona presne ten pocit som z tej uvahy ci traktatu mala aj ja...co aj teraz potvrdzujes...ze dnesne krestanstvo je nejakym nanosom nepovodnych popridavanych tradicii v xtych storociach roznymi smermi sektami ci individualnym rozhodnutim nejakeho papeza...a ze teda v skratke stoji za houby 😝 😝 😝

erjona
13. jan 2015

@alaguema boze zeny... vy ma vobec citate... ja som odpovedala dvom babam na ich komentar a samozrejme...maloktora z vas tu je taka uprimna, ze by prezradila svoje vnimanie viery...toto su az prilis osobne veci...

alaguema
13. jan 2015

@erjona ok, ďakujem. Fakt ma ten kríž zaujíma.