Vzťah s Arabom
Asi trošku odveci otazka ale snad sa tu niekto s odpoveďou nájde ..som vo vzťahu s arabom ..z tuniska..zatiaľ je to v začiatkoch a práve preto sa pytam má niekto skúsenost s takymto vzťahom ?🙂 s moslimom ?🙂 na filmy nedávam ..sama mam v rodine araba v pokrvnej rodine ..ale vzťah uz je čosi iné🙂 nejake rady ci sa takýto vzťah dokáže zadarit ?🙂 ďakujem 🙂
?? 😀
@erjona
svoje vnimanie viery ??? tak zaloz temu ak ta to zaujima ... a inak kazda viera ma nejake svoje zakladne dogmy ci clanky ... a v podstate ked s nimi nie si stotoznena nemozes sa nazyvat veriacim touto vierou. napr. krestan sa nemoze nazyvat krestanom ak neveri v Jezisa ako Bozieho Syna a spasitela.
takisto aj moslimovia maju svoje vyznanie viery a ked by toto nevyznavali tak potom su zradcovia viery, z toho asi nemozu len tak vystupit nakoniec ani krst sa neda zrusit.
@erjona úplne bez problémov ti prezradím moje vnímanie viery. Mám ju (myslím vieru) a nemám potrebu sa hlásiť k nejakej cirkvi, ani náboženstvu. Viem si predstaviť, že keby som sa narodila ako divoška na nejakom ostrove s týmto vnímaním, aké mám teraz, stála by som asi rovnako ako Kant a hovorila si, že ma napĺňa úžasom hviezdne nebo nad hlavou a mravný zákon vo mne 😉 Nemyslím si, že viera je otázkou náboženstva, rituálov, tradícií...je to veľmi osobný vzťah k Bohu, je to to, že ho cítiš v sebe (to je ten mravný zákon vo mne) a okolo seba (to je zas to hviezdne nebo nad hlavou)
@jolinka Tak to bolo len na vysvetlenie, ked sa tu nieko ohradzoval krizikom na celo s medom,,, akoze co to ma spolocne s krestanstvom, to nechapem,,, co to ma spolocne vobec s vianocami a so zmyslom vianoc,,, alebo jedenie kapustnice,,, ja za vianocami vidim trosku väcsi zmyslel ako toto,,,
erjona a vies ze aj ja? vidim zmysel vianoc inde... ale najlepsie bude, ked vyhladas toho kto sa krizikom s medom ohanal /mmch aj ja ho davam detom a im sa to velmi paci/ a jemu to adresujes a nie tak bokom cezo mna 😉 😉
Aj keby to mal byt posledny chlap na svete by som ho nechcela 🙄
@alaguema Ani ja si nemyslim, ze viera je otazkou vykonavania nejakych zvykov,,, nenazvem to ritualy,,lebo ma tu zjedia za to 😀 Viera je o vzahu mna a Boha,, ake puto si clovek s nim vytvori a to, ze mam iny nazor ako vy na to,,, je jednoducho vztah, ktory som si ja vytvorila a ja stale tvrdim, nedostali by sa mi do ruk rozne publikacie len tak,, ale aby som o svojej viere aj rozmyslala,,,,
@jolinka... tak áno...ten I.Kant bol celkom dobrý 😉 A presný citát je: "Dve veci napĺňajú myseľ vždy novou a rastúcou úctou, čím častejšie a stálejšie sa nimi myslenie zaoberá: hviezdne nebo nado mnou a mravný zákon vo mne" 🙂
@robin_claire Ale ty si si asi nevsimla, ze ja som v pozici zeny s moslimom a nie ty,, a do coho sa rypem? Jednym slovom nemalujem cierne vizie Jozefininej buducnosti, neposudzujem ludi na zaklade nalepky moslim,,, nerobi to nahodou protistrana? A za dalsie, ja len slusne odpovedam na komentare,,ci mam take ako tvoje zacat ignorovat? Niekto si musi aj ju zastat, lebo ste tu trosku v presile 10 na jednu,,, vsakze
damy, mne pripada tato debata ako ked male decko dovodi dospelym , ze nemaju pravdu aono same sa zaplata do svojich vyjadreni. presne,akoto tu uz niekto napisal.
damy, ktore mate ralne uvazovanie, skusensti s mentalitou s vztahmi s ernikami ´´juzanskymi´´ s muzmi co su moslimovia , tak vidite, ze ide o snahu erjona stale obhajovat svoje manzelstvo/neviem pred kym/, a dovolavat sa toho, ze je uspesne .
ved je to uz az smesne cele
aprtom tvrdi, ze obaj asu rozdielni .a to velmi podla opisu. ona je katolicka. on moslim a praktikujuci.
no, logicky z toho vyplyva, ze obaja ste uplne rozdielni v zivoctnych hodnotach. ci ako kretanska neuznavas hodnot y krestanstva? ci ako to je .tak ako su rozdielne hodnot y islamu a krestanstva. a keby si aj bola ateistka, tak krestanske moralne hodnozy mozes ako slusny clovek vyznavat uplne vsetky.ale u islmu by si toto akoslusny clovek nemohla akceptovat, co oni maju za hodnotovy rebricek, cize ak tvoj muz je moslim avyznava islam, tak nemoze zaroven vyznavat krestanske hodnoty. a plati to aj obratene
tak ako sa vydvaja mozete zhodnut na zakladnych zivtnych hodnotach? len tak, ze niekto ustupi od tych svojich.
takze o toto ide.
stale to iste .
ked uz sa debatuje o tom, ze moslim tie ma´´vianoce´´, pretoze doma maju stromcekv zmiesanom manzelstve, tak mi pripada taka argumentacia smiesne detinska.
viancny stomcek sa s viamocami kratanov spaja az ovela neskor,ako slavili vianoce. j
vianoce su o oslave narodenia pana jezisa krista. syna bozieho. ci so stoomcekom, ci bez neho.
hlavny je tento dovod krestanov slavit vianoce vduchu,ako som pisala.
mna by zaujimalo ERJONA, ze ci stvoj manzel praktikujuci moslim slavi s tebou prave tieto vianoce. cize oslavu narodenia jezisa krista , syna bozieho. pretoze toto je podstata vianoc. videla som zmiesane vztahy, ktore mali aj stromcek, aj darceky aj kapustnicu.ale ich vnimanie vianc bolo rozdielne. ahavne preto, ze tie zivtne nahady a hodnoty mali kazdy ine. atak aj ich manzelstvo bolo neuspesne, pretoze si nerozumeli ani po duchovnej stranke . ato je tie zdolezity faktor uspechu vztahu. rovnke przivanie isteho pocitu ci zazitku. mat rovnake ci podbne nazory na zivot prakticky aj duchovny.
je uplne jedno, ci mate kapustnicu ci stomcek. ale dolezite je, ci s manzelom mate rovnaky hodnotovy rebricek a viziu zivotnych hodnot.aci mate aj rovnaku mentalitu.
o toto ide. pretoze cim vacie rozdiely nedzi manzelmi v tychto oblastiach, tym mensia nadej na uspesny vztah.
o tomto cela je tato debata ta toto sa snazime niektore zeny , co zmyslame racionalne vysvetlit aj zakladatelke temy aj tebe.
ale mam dojem, ze prave preto, ze si uvedomujete, ze taketo aspekty so svojimi partnermi nesplnate, nechcete nas nazor, väcsinovy mimochodom, prijat ani akceptovat. hlavne same pred sebou.
je zbytocne so zenami, co nechcu pochopit dobre mienene vyjadrenie skusenosti inych o takychto manzelstvach a vztahoch , aj o tom debatovat stale dokola.
kazdy si je stojcom vlastneho stastia.. tak aj tie zeny.. ...
ta huzevnata snaha presvedcovat a stale a stale dookol o svojom stastnom vztahu svedci prave o opaku.
@jemena Oponovali ste, ze sme chuderky, ktorym muzi vsetko zakazaju a ake sme utlacane, dokonca tu vznikli diskusie, ze mame radi sado-maso,,, co ma naozaj pobavilo a ako sa podriadime nasiliu,,tak som tam hodila fotku stromceka, aby ste videli ako mi vsetko manzel zakazuju, ,,, rychlo sa skocilo na inu temu, sak aby sa nemusel priznat fakt, ze nie kazdy moslim je pasa, co vsetko zakazuje a maze zene jej europske myslenie,,,,, preto som nasledne spomenula stromcek,,,, a co sa mi dostalo,,,aky komentar? Tak ste dostali vysvetlenie z mojej strany, co zasa nie je dobre,,,, ale toto je typicke konikovske a vidim, ze som mala od kona 3 alebo 4 mesiace pokoj a nic sa tu nezmenilo,, ani v argumentacii a nepocuvani protidiskutujuceho,,,,
@alice107 svoje vysvetlenie som uz napisala v dlhokanskom komentari...staci citat...nebavi ma dookola vypisovat polmetrove spravy... trosku som tu rozburcovala rok staru diskusiu...ale uz aj koncim s nou...nech so dievcence vyjadruju svoje predpovedne domienky vratane teba, ale bezomna... ja som sa trosku pobavila...rozculila a spokojne sa mozem teraz venovat svojim povinnostiam a skole, konik zere nenormalne vela casu a ked nieco napisem, tak diskutujem s vela ludmi naraz, co neni zasa slusne im neodpovedat...takze ako sa hovori, v najlepsom treba prestat.....pekny vecer
erjona, toto tvoje vyhasenie len potvrdzuje fakt, ze si nezrela.
inak, ja za seba ti dakujem , ze si napisala ten prispevok , kde vysvetlujes svoje chovanie ci skor stav mysli.ver, ,ze kedy si uz cokolvek napisala, tak po tomto tvojom vyhlaseni ta nikto vazne brat nebude. ani tvoje prispevky. 😎
@erjona
dievča, dievča...ty si väčší prípad ako jozefínka....už mi je jasné ako si niekto môže zobrať moslima....nemá to v hlave v poriadku....ty kresťan katolík...stíhaš sa tu pustiť do každého, osočovať a urážať, zosmiešňovať a ironizovať....a obviňuješ z toho mňa?...zrejme máš tu bibliu tak preštudovanú, že miluj blížneho svojho ti ušlo medzi riadkami...ja ťa chcem poprosiť o jedno, zostaň tam kde si aj jozefínka s tým svojim moslimkom, naozaj takéto výplody mysle nám na slovensku netreba....
nakoniec by ma ešte zaujímalo,ak máš čas mi odpovedz,jedia tvoje deti alebo tvoj muž bravčovú salámu? keď je ramadán neješ a nepiješ celý deň aj ty a tvoje deti? pracuješ alebo si doma a manžel ťa živí? ak máš syna má obriezku?
ak sa môžem vyjadriť všeobecne, som rada že na slovensku je toľko uvedomelých žienok, ktoré by nešli do vzťahu s moslimom...tých zopár, čo sa tu našlo....no dúfam, že nikdy nebudú ľutovať že do takého vzťahu dobrovoľne išli...
Moslimovia a celkovo juzansky muzi su neskutocne mily,prajny,vnimavy,ale len do chvile,kym ta nemaju v hrsti.absolutne si nevazia zeny,pre nich je zena nic.mala som tu "cest" pracovat s moslimami a poviem len tolko,ze arogantnejsich a podlejsich ludi som nezazila.oni su schopni zabijat,ked sa na nich krivo pozries.nie je to o ich povahe.oni to proste maju v krvi,ziju v tom prostredi a svoju krv a povahu si nesu vsade so sebou.poznam zeny,ktore maju moslimov a to su tak vygumovane truby,ktore sa jednoduvho prisposobili im.pretoze moslim sa nikdy neprisposobi zene.normalna zena sa nevyda za moslima a este normalnejsia si s nim ani nic nezacne.
@amanda0405 na tvoje otazky mozem odpovedat napr.aj ja:
ano bravcove papame ja a aj moje deti a aj priatel..ked som v SR prve co prines je kup moravske masko, tokajsku klobasu a anglicku slaninu...
ramadan nepraktizuje ani on a ani cela jeho rodina vratane brata sestry a rodicov a ich rodin..
som na materskej
a syn obriezku nema..
ja som osobne rada ze som mala tu prilezitost spoznat ludi z inej kultury a naucit sa od nich vela veci, pochopit vela o tolerancii a inakosti , ze nevidim veci a ludi len ciernobielo ale farebne...
ja sa nebojim ist do TR lebo miestni su i ked moslimovia nikdy som necitila voci mne chlad alebo nenavist len preto ze som ina a mam ine nabozenstvo..snazili sa mi pomoct ak trebalo a boli ku mne stale vsetci mili...
i ked si kazdy mysli ze ich Koran je zly a navadza len na zlo ludia boli ovela privetivejsi ku mne ako keby mal prist moj priatel tu ku krestanom...
bala by som sa zit s mojim priatelom tu v SR kedze i ked sme krestania a v Biblii sa pise ze vsetci sme bratia a sestri a miluj blizneho ako seba sameho , a pritul pocestneho daj mu najest napit osat ho atd...tak neverim ze tu by sa toho tu dockal uz len s fobia ze nieje slovak ze nie je krestan...lebo na Slovensku je veeela predsudkov straaasne vela
@erjona Chápem, aj ja som trošku študovala trochu históriu slovanských pohanských bohov a polobohov a čo to viem u dejín Cirkvi, ale treba veci chápať aj v kontexte. Nie je nič zlé na tom, že sa Vianočné a iné Cirkevné sviatky dávali, aby prekryli tie pohanské- bolo to v záujme ľudí, aby prestali oslavovať pohanské božstvá a robiť okultné praktiky. My ak robíme niektoré z týchto tradícií- krájanie jabĺčka, alebo dávanie z oplátky, tak je to v kresťanskom duchu- slúži to nám a našim deťom ako symbol- jedenie z oplátky (symbol eucharistie) komentujeme, že aby sme sa v živote jeden od druhého nestratili a aby sme sa vždy zišli, jabĺčko sme tiež komentovali v takom duchu, lebo tiež sa mi nepáči to pohanské: aby sme boli celý rok zdravý. Hádzanie orechov, dávanie peňazí pod obrus sme úplne vypustili, ale pridali sme čítanie z evanjelia, viac modlenia a spievanie tichá noc,svätá noc. Zase vôbec neodsudzujem tých, ktoré tie zvyky robia- samotné úkony nemajú žiadnu moc, pokiaľ nie je konkrétny úmysel-to je pre mňa už pomaly povera. Ale ak využívam ľudové symboly na evanjelium- je to ok. To isté platí o Halloweene- naposledy som čítala taký pekný blog o jeho význame, ale už ti nepošlem link. Ono treba byť hlavne Boží, ale nezabúdať na ľudskosť, lebo z lásky budeme súdení aj keby sme neviem aké skutky urobili.
@jozefinka111 Čítala som si to viac menej od začiatku. Chcela by som ti povedať, že je iba tvoja vec, ako sa rozhodneš, resp. ako si sa rozhodla. Jediné, čo ma mrzí, že si študovala teológiu a napriek tomu nevieš doceniť čistoty pred manželstvom. Teda predpokladám, oprav ma, ak to nie je pravda. V ďaka tomu by sa veľmi veľa vecí vyriešilo v tvoj prospech - najlepšie by si si vybrala svoju polovičku a myslím, že by to Boh požehnal úplne najviac. Samozrejme, že to predpokladá aj detailné poznanie toho druhého- ako sa správa ku svojim rodičom, ako ku tebe, keď ste v spoločnosti, ako keď je bez teba, ako zvláda stres (kňazi odporúčajú týždeň na kajakoch). Tiež názor na výchovu detí (áno, treba to prebrať, lebo nikdy nevieš a riešiť to až potom je dosť neskoro). Je to iba môj názor podporený vlastnou skúsenosťou, ty máš svoje skúsenosti. Želám všetko dobré
@slniecko2 Nechcela som uz prispiet, ale tebe este odpoviem, pretoze tvoj prispevok je slusny a neuraza, neposudzuje inteligenciu,,k comu sa tu sklanaju ludia, ked im dosli argumenty,,, ja tiez neodsudzujem ludi, ked robia zvyky,, mne je to v podstate jedno,,, ja som napisala veci, ako ich ja vnimam a nemozem za to, ze to tu ludom vadi,,, proste su to fakty, ze to tak bolo a to, ze to niekomu nepasuje, tak ja uz za to nemozem 😀
Dievčatá takto som chodila 4 roky pri mojom slovenskom ex manželovi. ..a teraz mam odsudzovať všetkých slovenských chlapou. .hovada sú jednoducho všade. Nech každý žije ským chce a s kým mu to vyhovuje. .este ani jedna z nás nemôže vedieť koho stretne za rok dva...neutocte tu na seba. .neurazajte sa.. a nekazte si deň rozoberanim náboženstiev a vztahou do ktorých nikdo okrem dotyčných nevidí✌✌✌teraz ma tu kľudne môžte ukamenovat.

@alaguema nie nepocula... az taky teolog zas nie som 😉 😉 😉