Vzťah s Arabom
Asi trošku odveci otazka ale snad sa tu niekto s odpoveďou nájde ..som vo vzťahu s arabom ..z tuniska..zatiaľ je to v začiatkoch a práve preto sa pytam má niekto skúsenost s takymto vzťahom ?🙂 s moslimom ?🙂 na filmy nedávam ..sama mam v rodine araba v pokrvnej rodine ..ale vzťah uz je čosi iné🙂 nejake rady ci sa takýto vzťah dokáže zadarit ?🙂 ďakujem 🙂
@erjona ja sa nepýtam ja konštatujem, ale ako si napísala, ty si tu a platia pre teba pravidlá krajiny EU ale horšie to je v ich krajinách a o tom to je, len toto nech si tie ženy naštudujú a podľa toho sa zariadia, inak nevidím nič zlé na tom, keď si Slovenka zoberie za muža moslima ide s ním žiť do jeho krajiny, len potom keď sa niečo pokazí nech nehovorí, že jej muž nedal dieťa, že musí zostať žiť v tej krajine aj keď nechce lebo tam má dieťa, proste musí vedieť čo sa môže stať a aké sú zákony tej krajiny
ale vieš odpoveď teraz dieťa nemám tak mi to je jedno mi prídu nezrelé, bohužiaľ treba si to rozmyslieť predtým, zakladateľka témy má čas si vyskúšať život v Tunisku, zistiť všetko čo sa dá o jej budúcom mm a jeho rodine a krajine, mala by rozmýšľať nie slepo veriť a chrliť oheň keď ju chce niekto upozorniť na riziká, teda aspoň z mojej strany išlo o to, o nič viac a hlavne zistiť skutočný dôvod jeho lásky (je to ťažké ja viem, to nevieme zistiť ani tu), ale o to je to dôležitejšie pre ňu
@katti77 No mne sa nezda az taka neinformovana - zakladatelku myslim,,, pretoze uz zije v tej krajine a podla mna vie do coho ide a pozna lepsie tuto problematiku ako ja alebo ty, nevysvetlila ju len preto, ze sa predtym uz zacali podaktore do nej navazat,,, tak odpovedala stylom akym odpovedala 😉
@katti77 No veru, pretoze tu som nasla zaujimavy clanok z roku 2014, ze v pravnej legislative nemaju v plane zaviest sariu ako hlavné podklady pravneho systemu, teda zakonodarstvo postavene nie na pilieroch nabozenstva, ale statnych pravnych normách,,, tak neviem teraz ako to je teraz, ale este pred rokom nedovolili zaviest sariju do pravneho poriadku, ale je podriadena statnym zakonom,,,,, teraz by bolo zaujimave vediet po arabsky a prestudovat si platne zakony v oblasti rodinneho prava.....
Die tunesische Nationalversammlung hat die ersten beiden Artikel der neuen Verfassung angenommen. «Tunesien ist ein freier, unabhängiger und souveräner Staat. Der Islam ist seine Religion, Arabisch ist seine Sprache und die Republik ist seine Staatsform. Es ist nicht möglich, diesen Artikel zu ändern», heisst es im ersten Artikel, der mit 146 der 149 Stimmen angenommen wurde.
@erjona ono nie je až tak dôležité či to majú uzákonenie alebo nie, ale či podľa toho žijú, ale do tohto sa nebudem pliesť lebo v zákonoch ich krajín sa nevyznám
ale čo viem, tak v Egypte a v Alžírsku musí otec pred vycestovaním podpísať papier, že súhlasí s vycestovaním dieťaťa, bez toho sa žena s dieťaťom nedostane do EU a to je dôležité najviac, v Tunisku som si nie istá či to je (fakt ma to až tak netrápi, keďže sa ma to netýka)
a čo potom keď ti to nepodpíše? čo bude robiť tá žena, zostane bývať v tej krajine, ako sa tam uživí? to sú otázky čo si musí klásť nič viac nič menej
Deti otca Alžírčana víza do jeho krajiny nepotrebovali, manželka áno, rozvedená matka detí ktovie či tie víza v prípade potreby dostane...
@katti77 Podla mna je to dolezite,,, pretoze sa musia drzat obyvatelia Tunesie v prvom rade pravnym podkladom danej krajiny a nie sariji,,, Tomuto sa nerozumieme ziadna,,,,len ta si to vie overit, co rozumie po arabsky,,, vie tu napisat relevantne fakty tykajuce sa tejto problematiky deti,,,, 😎
Oki,,, budem tu vecer, musim pisat pracu do skoly,,,pekny den prajem 😀
Dievčatá ja nechápem jednu vec. Načo riešite akí sú moslimovia? Načo riešite akí sú kresťania? každý predsa vieme, čo ten ktorý vzťah obnáša. Nikdy sa nezhodneme. Pretože každá a to naozaj každá máme iný názor, inú skúsenosť. Všetky si myslíme, že tá naša pravda je tá správna. A keď už komentujete, tak neurážajte, nevyvracajte názory tej druhej, nepoukazujte, že klame. Napíšte názor spolu so svojím argumentom prečo je ten váš názor taký aký je. Proste diskutujte, pomáhajte, raďte. Ale určité hranice slušnosti treba dodržať. Mňa momentálne zaujala @lenach so svojim triezvym a nezaujatým diskusným príspevkom. a následne jej @celasapremenim odpovie takú blbinu. @celasapremenim dievka to musíš urážať? @lenach napísala úplne úžasný diskusný príspevok o tom, ako by sme sa nemali ponižovať a ty tu zabiješ poznámku o tom, či nedala VS. Ako moja, to si máme do pasov na MK napísať všetky tituly? jaaaaaaaaj dievky. 😀 😀 😀
@eva8 no a to je druhá stránka takéhoto vzťahu, jedna vec život tam a dostať sa s dieťaťom sem do EU a druhá dostať sa potom tam
zoberme si príklad, muž Alžírčan vycestuje s rodinou na Slovensko, a potom si povie, dieťa si zoberiem a ty tu zostaneš, ako sa tá žena dostane vôbec do Alžírska? nedostane ak jej nepomôže rodina jej manžela a nepozvú ju otázka je prečo by to robili, majú pokoj a dieťa zostane u nich a bude vychovaný ako správny moslim
chápem nie každá krajina to má takto, ale toto si treba všetko zistiť
nehovorím, že sú všetci zlí, je to presne ako u nás aj zlí aj dobrí ale tu poznáš a vieš na koho sa obrátiť, kto ti pomôže ale tam, v cudzom štáte, neznalá jazyka a práva, ťažká životná situácia môže nastať
@mawiya v pohode. Som vedela, ze niektore si tu s tou o ktorej som pisala budu masirovat ega na mne:D ale boli vianoce tak som im chcela dat dodatocny darcek. A hlavne nepochopila, preco som tie tituly spominala, to ma tiez o niecom hovori:D konec... ja ked sa tu sem tam zamotam do nejakej diskusie tak som rada, ze mam mozog v hlave. Poniektore ju maju iba na to aby si na nej vlasy cesali.
Uz som klesla na uroven podaktorych☹ to od hladu som sa nechala uniest 🙂) nikoho som nechcela urazit len chcem poprosit aby ste citali s porozumenim a predidete tym ponizovackam samej seba ci mam problem s VS😀
@mawiya 🙂)) mne sa to ani nechce citat, co tam blabolis
mne je uplne jedno, nech si kazdy zije s kym chce, nech si vyberie koho chce a nech sa ma tak, ako si to zasluzi, aj jej, jeho deti, mne je to jedno 🙂
a taketo preslovy, co tu niekto vypoti, precitala som si velmi humorny prispevok a tvoj uz sa mianinechce:D
lenah napisala velmi vtipny prispevok, v ktorom sice nieco hovori, ako sa nemaju zeny urazat a potom este vypichne tie, co maju vysoke skoly, ze su im tie skoly vlastne nanic a podobne....cele zle, naucte sa diskutovat, ked chcete vyzvat na diskusnom fore, aby sa ludia nenapadali a aby nekastovali ludi podla viery, vlastne v podstate aby ani nepisali svoj nazor a svoje skusenosti, tak o co ide? 🙂 o nejaky pocit moderatorstva a moci?
ja sa tu len nasmejem v poslednom case skutocne
@celasapremenim Nie, nie,,, pisala o jednej osobe a vykala jej slusne,,,trosku zle si pochopila jej prispevok 😀
nedávno som si prečítala zaujímavú knihu na túto tému od Evy Urbaníkovej - Stratené, odporúčam si ju prečítať
Necitala som odpovede, len otazku.. Akurat vcera som docitala knihu UNESENE.. je tam 5,6 zien ktore bohuzial mali za muza moslima a dopadli velmi ale naozaj velmi zle.. je to vsetko skutocne, nechapem aj po tolkych filmoch, knihach, a to fakt skutocnych ze sa este niekto moze zamyslat nad tym ci ten moj vyvoleny bude z Tuniska, Egypta, atd atd... proste ked si chce niekto znicit zivot nech si znici, len mi je luto aj rodicov tej zeny co si vybrala moslima a najviac mi je potom tych deticiek co boli unesene otcom do ich krajiny a bohuzial niektore uz v zivote svoju matku neuvidia.. prajem vela stastia, ale ak sa da vsetky zeny dajte si velky pozor a radsej si vyberte krajana !
@mawiya , tak ja si myslím, že tu na MK sa diskutuje aj o podstatne banálnejších či"zbytočnejších" veciach. Navyše, mám pocit, že po včerajšiu, keď sme tu viaceré apelovali na slušnosť a úroveň diskusie, sa to tu trochu ukľudnilo a "skultúrnilo" 😉 .
A oceňujem tiež ospravedlnenie od zakladateľky @jozefinka111 🙂
Navyše táto téma proste mnoho ľudí zaujíma, viď aj predchádzajúca diskusia, kde si bola aj ty hlavným aktérom 🙂. Moslimovia, či chceme či nie, proste čoraz viac sa stávajú súčasťou západnej kultúry, viac sa s nimi stretávame, tak je pochopiteľné, že ľudia o tom diskutujú.
@bodka70 ja rozumiem a chápem aj ten strach z neznámeho - hlavne keď je to prezentované len v zlom svetle. a rozumiem, ak sú ľudia zvedaví. aj ja sa stretávam - tak isto ako môj muž s otázkami - teda hlavne v posledných dňoch či súhlasíme alebo nesúhlasíme s útokmi. či sa nám to páči alebo nepáči. No a to sú tie stupídne otázky. pretože nikto normálny nemôže súhlasiť so zabíjaním. Žiadne náboženstvo neschvaľuje zabíjanie. (to zasa budú nasledovať poučky - akože z Koránu) . A preto nie, nepáči sa nám tento spôsob, nenávidíme teroristov a odsudzujeme tak ako ja, tak aj môj manžel správanie teroristov. Ale keď už súdime teroristov - islamistov, prečo sme takto nereagovali keď Breivik zastrelil 77 ľudí? Pri tomto teroristickom čine sme si povzdychli a dosť. Noviny informovali týždeň a koniec. Žiadne protesty, žiadne STOP Nórom v Europe 🙂 . Nechce sa mi rozpisovať, lebo by to bolo na niekoľko strán. Ale práve preto by sme si mali uvedomiť, že všetko začína takýmito žabo-myšími vojnami - trebárs aj na MK. Toľko nenávisti a zla, čo vedia vyplodiť niektoré pisateľky. A keď potom ešte napíšu, že sa na tom zabávajú. Neviem - podľa mňa je to už psychická porucha. však? @celasapremenim 🙂 ale nie urážať ťa nechcem, len neubližuj, pre teba aj pre mňa sú toto písmenká, niektorým sa to vžerie do mysle, srdca a sú nešťastné. Prečo ubližovať? Možno jeden výrok na záver jedného veľmi zaujímavého pána H.G. Wellsa - if we dont end war, war will end us.
zienky mna vie rozculit len jedno - ked zacnu pisat typu uz len kalasnikov mu chyba....teroristi a ine veci...
viem ze su na svete moslimsky radikali ale to neznamena ze teraz kazdy vyznavac islamu je radikalny...
co sa stalo v Parizi ..podobne medialne bum ako ked spadli dvojicky. ...ale nik nevidi ze radikalci zabijaju tisice moslimov v Syrii, Irane Afrike? vsak moslimovia maju rovnaky strach z radikalov ako my....
treba riesit toto a nie vsetkych hadzat do jedneho vreca...
1. svetova vojna...2.svetova vojna ..miliony zabitych ludi...., zabijanie zidov, Osviencim, nacisticke tabory....tyranie ludi? to mali na svedomi tiez moslimovia? Nie krestania..... to mam teraz alicinho manzela nemca posudzovat podla toho?
v Bratislava tak male mesto a nasiel sa psychopat ktory strielal na ludi zo zbrane kracajuc po ulici...
jasne ze sa najdu aj v Parizi.... a ty karikaturisti viem ze maju slobodu slova ale kreslit to v case ISIS je velka odvaha ktora sa im bohuzial nevyplatila...nezabili ich vsak 6000 000 moslimov zijucich v Parizi ale nejaky 2 magory...
treba premyslat ako zastavit radikalizmus v akejkolvek podobe ...mnohí tam hore vedia ovplyvňovať a manipulovať s ľudmi,používajú k tomu rôzne prostriedky..citlivé pre ľudí-ako je napr,náboženstvo,politika, rasová nadradenosť ..a vždy je to ako šach-mocnosti sveta dopredu vedia ťahy,ktoré budú nasledovať, ktoré ich dovedú k tomu , čomu chcú....ovládať svet, územia, nerastné bohatstva.....mam obcas pocit ze niekto sa snazi troska vyludnit Europu kedze zemegula sa zaplna.... postavi 2 nabozenstva proti sebe a vyhra ten treti...
a ak mate cas pozrite si toto video : konecne sa niekto nebal vystupit s inym nazorom ako je nam stale podsuvany...
https://www.youtube.com/watch?v=MpL2-iM-uHM@mawiya , ja nechcem teraz zabŕdať nejako veľmi do politiky, zlo je vždy zlom a násilie násilím, bez ohľadu, kto je jeho pôvodcom. Zase porovnávať Breivika s teroristami je ako porovnávať hrušky s jablkami. Ľudia vnímajú že čin Breivika bol politický čin (proti mládežníckej strane, ktorá sa o.i. zastávala prisťahovalcov) spojený s psychopatickým správaním jednotlivca. Niečo ako keď nejaký pomätenec v Amerike vystrieľa polku školy. Nevzťahuje sa to na celkové správanie daného národa, takže ľudia sa neboja Nórov, ktorí vo všeobecnosti majú povesť liberálov a otvorených ľudí.
Zatiaľ čo teroristický čin moslimov sa automaticky spája s daným náboženstvom. Ľudia pochopiteľne vedia, že terorizmus je spojený len s najradikálnejšími a najagresívnejšími moslimami. Nie náhodou aj v Paríži moslimovia neboli len na strane útočníkov, ale aj na strane obetí či záchrancov (vid zastrelený parížsky policajt, mladík, čo zachránil ľudí v markete). Ale bohužiaľ toto sa nedá rozoznať, až kým sa daný moslim neprejaví. Všimni si tváre zastrelených teroristov - vyzerajú obyčajne, normálne, v dave by si ich nerozoznala od iných bežných mladíkov - jeden z nich má doslova milú tvár. A preto ľudia majú strach, lebo proste títo moslimovia majú taktiku zamiešať sa do väčšinovej spoločnosti, študujú, pracujú - pritom v tichosti pripravujú teroristický čin. Obrazne povedané - ľudia si nie sú istí, či moslim spoza chrbáta vytiahne kalašnikova alebo len ruku na pozdrav. Preto sa potom ten strach (a z toho prameniaca nedôvera či dokonca nenávisť) prenáša na moslimov, ktorí v drvivej časti s tým nemajú nič spoločné.
Ale to už som asi dosť odbočila od témy, kde sa riešia partnerské vzťahy. 😉
Dievcata co sa rozculujete?Stres skodi zdraviu!Mozno niektore aj potichu zavidia ze mate exotiku doma.Nas vztah je aj po 12 rokoch manzelstva perfektny a to len vdaka obostrannej tolerancii a lasky.Moj muz je romantik od prirody a u neho je bezne mi nosit dary skoro kazdy tyzden,ci kvety ci cokoladu alebo sperk.Jeden den som prisla domov a od vhodovych dveri lupienky od ruzi a na manzelskej velky buket crvenych ruzi a odkaz.Poznam aj take ine manzelstva ktore neklapali od zaciatku,uz som sa vyjadrovala v inich temach takto tu nebudem znova pisat.Len taka pikoska ze sme sa s muzom poznali len tri dni a zasnubili sme sa a po tyzdni sme mali sobas,o osem mesiacov sme robili trojdnovu svadbu.Tymto chcem poukazat ze ked niekto vhupne po takej rychlej znamosti do manzelstva mozno ma stastnejsie manzelstvo ako ked niekto chodi spolu dva tri roky potom sa zoberu a po troch rokoch sa rozvedu lebo zistia ze spolu nemozu zit.ALE vsetko je o tolerancii a kompromisoch.
@bodka70 áno máš pravdu, nikto radikálov nerozozná, ale tak isto nerozoznáme ani radikálov a teroristov trebárs typu breivik. Na svete je 23% moslimov a 31% kresťanov. Tak prečo riešime stále Islam? Prečo neriešime ostatné náboženstvá? máme strach? alebo je to naša primitívnosť? teraz nehovorím o tebe, aby sa to zasa nezvrhlo - hovorím o spoločnosti ako takej. Môj manžel má priateľov, dobrých priateľov spomedzi hindu, a dokonca jeho naj kamoš je žid. a predsa moslimovia nenávidia, smrteľne nenávidia židov. Ako je teda možné, že si rozumejú, že sa ako rodiny navštevujeme? Jediné čo chcem povedať je, nehovorme o tom, že ten terorista bol moslim. Ono by to chcelo štatistiku a vyrátať počet útokov, prerátať na populáciu podľa náboženstva - priznám sa pre mňa nepredstaviteľná štatistika. A vtedy by sme došli k výsledku. A neverím, že by toto škaredé víťazstvo patrilo moslimom. Treba sa zamyslieť trochu hlbšie. Komu toto prospieva? Obyčajným ľuďom alebo politikom? Prospievajú tieto útoky nejakému jedincovi? čo by mal z toho, že niekoho zavraždil? A najdôležitejšia otázka. Je to o viere a náboženstve alebo o peniazoch? Bohužial, odpovede sama dobre poznáš. ☹ Je len hlúposť, že veľkej politike a tým, ktorí majú z tohto všetkého prospech vždy naletí masa ľudí. Mimochodom - Charlie Hebdo bol na pokraji krachu. Je zvláštne, že práve teraz sa uskutočnil tento teroristický útok (vraj dva roky živili v sebe teroristi nenávisť) a zrazu majú náklad 5 miliónov výtlačkov za minimálne náklady. ale áno. toto je už politizovanie. a na to nemám právo, pretože sa do politiky ani nevyznám a ani sa do nej rýpať nechcem
@maria200981 , nemyslím si , že ľudia až tak hádžu do jedného vreca všetkých moslimov. Aj tým najväčším odporcom moslimov so štipkou zdravého rozumu musí byť jasné, že neplatí rovnica - čo moslim, to terorista. Takisto neplatí rovnica- čo moslim to násilník. Len proste tak ako som spomínala, ľudia to nevedia identifikovať , tak častokrát radšej (preventívne) nedôverujú všetkým.
Ľudia sa neboja toho, že nejaký Nor začne strieľať do davu a kričať "som Nór". Ale boja sa toho, že nejaký moslim príde a začne strieľať práve z toho titulu, že je moslim, s výkrikom Allah akbar 😖.
@mawiya , tak to v živote chodí, ľudia sa neboja najviac toho, čo je najnebezpečnejšie, ale toho, čo vedia ako hrozbu najlepšie identifikovať 🤐 . Ľudia sa napríklad viac boja pádu lietadla ako smrti pri autonehode. Pritom štatisticky je druhá možnosť oveľa častejšia 😉. Rozmýšľať, prečo je to tak, hľadať konšpirácie, politiku, motívy - to je na oveľa oveľa dlhšiu debatu.
@katti77
Kati aj v Amerike musi jeden partner podpísať (notárom overené) ked cestuje 1 bez druhého s dieťaťom.
Myslím ze je to ok. Aj ked otravné. Ale radsej ten dokument mam ked idem na SK ako by ma mali vrátiť.
Napriek tomu Veľa aj napríklad Sloveniek odchádza s dieťaťom (akože na návštevu ale inak navždy) a potom manželia v USA to právne (nie úspešne) riešia ako únos.
Ahoj. Žijem s Arabom 10 rokov z toho 2 sme svoji. Na Tvoju otázku neexistuje odpoveď. Poznám okrem nás aj celú komunitu a čo rodina, to iný príbeh. Osobne si myslím, že to chce viac tolerancie. Je to iné ako s človekom , ktorý mal rovnaké detstvo, pozeral rovnaké rozprávky, chodil na zábavy, a pod. Ja Si myslím, že čím podobnejšie prostredie, vzdelanie, výchova - tým jednoduchší vzťah. My sme si prešli rôznymi životnými situáciami. Momentálne čakáme bábätko a ja sa modlím, aby sa nám narodil chlapček (aj keď som vždy chcela babu), lebo si neviem predstaviť výchovu dievčaťa. Celkovo výchova u nich je iná a na tom krachuje mnoho manželstiev.... Roky Vám to môže klamať a jedného dňa dozrieš do štádia, že máš dosť prispôsobovania sa. A ver, že opačne je to to isté. Každého z nich omrzí hocijaká super Slovenka, lebo ani keby sa rozliala nebudeš ako Arabka - nikdy. Takže čítaj o kultúre, zvykoch a v konečnom dôsledku skutočné príbehy v knihách, či filmoch sú tiež veľmi poučné, keď si vieš z nich zobrať to všeobecné o kultúre, mentalite.... No a sama sa musíš rozhodnúť do akej miery to dokážeš tolerovať. Žena sa musí vždy viac prispôsobiť, než Arab. Ps: ja by som tam nikdy nešla žiť. A vie to aj polovička. Boli sme tam 2x na mesiac a bol iný. Ja by som si nikdy nezvykla na život tam. Vzťahy, mentalitu... A tiež pamätaj, že vždy ho bude ťahať domov. Oni majú neopísateľné, až nepochopiteľné puto s rodinou. Toť v skratke.

@katti77 Ja zijem v EU, mna sa netykaju tieto veci, pisem to na zaklade povahy mojho manzela,,,,,ale v tejto problematike, co sa tyka zivota v moslimskych krajinach a dietata po pravnej stranke sa velmi dobre vyzna @vevesh, uz to tu nacrtla,,, takze sa kludne pytaj, ona ti to bude vediet lepsie vysvetlit ako ja 😉