Vzťahy v rodine, mama uprednostňuje moju sestru

michaltat
28. okt 2018

Ako by ste reagovali keby vasa matka neustale uprednosnovala viac jedneho surodenca a aj vnuca.Ide o to, ze mam dve deti a mama sa zatajuje ze nie je doma ked ju chcem pozriet .So sestrou nemam dobry vztah .Neznasa mojho manzela uz od zaciatku hladaju chyby na nom.Kazdy im vadi a ohovaraju pol dediny.Je to moja mama ale take spravanie ma trapi .Aj hlavne jvoli mojim detom

pribinak
28. okt 2018

Naco to tlacis na silu? Ved maju aj druhu babku, radsej svokru a úprimnú lasku ako takto

anabella111
28. okt 2018

@michaltat ...Ako by som reagovala?...kazdy den by som im odpustala..aby pri stretnuti s nimi nezaznela vycitka. Nekontaktovala by som ich viac sama. To necestne spravanie by sa museli odnaucit. Bud vzdy laskava a mama sa raz spyta sama seba..preco sa im vlastne vyhybam?..Daj im dvom priestor -mame a sestre..nech sa dosytia jedna druhej..Raz pride den..ked im do vztahu zachybas..a tym ze ty uz davno pripravujes pole..budes velkym prinosom v tom dnes este slepom vztahu. Nechaj ich tak..aby dostali..co si prajú a ty zi svoj zivot. Ak niekto nema otvorene srdce na najvzacnejsi dobry rodinny vztah..netlac sa tam nasilu. Pridu za tebou same..len bud pokojna..vzdy napomocna a nezavisla na ich zivotoch. Ze ste najblizsia rodina..to skor ci neskor ,,praskne". Rob to tak..aby na Teba nemohli povedat..ze si nevdacna dcera..ale aby ich tvoj zivot pritahoval tak..ze same dospeju k tomu..co ty prirodzene citis a vies. Neboj sa. Peknu nedelu v kruhu Tvojej rodiny.

lienoccka85
28. okt 2018

Ako by si chcela reagovat? Cim viac budes chciet na to reagovat nejako tym to bude este horsie. Je to jej rozhodnutie, jej volba. Ty s tym nic neurobis a neustale vnucovat sa niekomu, no naco. A ked sa mas citit, ze nie si vitana aj s drobcom, tak to nie je prijemne. Ja by som to nechala tak, ako sa rozhodla tak ma, mozno casom si niektore veci uvedomi. Bud rada, ak svokrovci su fajn 🙂

pininka
28. okt 2018

Aj u nás je to žiaľ tak, mama vždy uprednosnovala sestru a aj mi otvorene povedala že ona druhé decko už nechcela,len otec ju prehovoril. To isté aj s vnúčatami, sestrinho miluje až za hrob, až chorobné sa im do všetkého stará, už aj sestre to lezie na nervy, ale uvedomila si to až keď sa jej narodila dcéra, ktorú naša mama vníma iba ako druhorodenu a vždy je ona ťa zla a pritom je o 5 rokov mladšia od brata. Nič s tým nenarobila, ja keď som sa to snažila mame naznačiť vždy som bola za zlú a že to vôbec nieje pravda. Už to neriešim. Náš otec ma našťastie rád všetky vnúčatá rovnako. No aj svokra má 5 vnúčat a zbožňuje len nášho najstaršieho, pritom sa narodil ako jej tretie vnuca. Otvorené a bez okolkov presadzuje iba jeho a minulý rok keď nášmu mladšiemu do očí povedala že ho zo sebou neberie, že berie iba staršieho rozplakala som sa aj aj. Mužovi som vyčistila riadne žalúdok a aj svokor si ma zastal a povedala som že buď budú chodiť všetky deti, alebo ani jedno. Žiaľ aj moja mama aj svokra si vybrali tie menej nárocne, kľudne deti ktoré ich počúvajú na slovo. O živé deti nemajú záujem. Neviem aká budem babka, ale mám tri deti a všetky milujem rovnako. Neviem si predstaviť že by som jedného z nich presadzovala.

anve
28. okt 2018

@michaltat nieco podobne zazivam aj ja. Mama sa tvari,ze neexistujem a ma len jednu dceru a len tie vnucata...neznasaju mojho snubenca a a nase /este nenarodene dieta/ nejavia akykolvek zaujem ani otazka ci sme ok nepadne...cize ked ja neexistujem pre nich tak oni neexistuju pre mna...uz mam svoju novu rodinu,ktoru tvorim ja a moj snubenec a nase dietatko. So vsetkym sa naucis zit aj ked to na zaciatku nieje lahke. A mozno raz pridu nato,ze robili chybu,ale neviem ci uz nebude neskoro.

danula.ch
28. okt 2018

@michaltat to, čo opisujes, sa deje úplne bezne, mám to všade okolo seba. Môže to byť aj tym, ze si povahovo nesedite, so sestrou si asi vždy viac rozumeli. Také vzťahy sa potom väčšinou prenášaju aj na vzťahy k vnúčatám. Tam, kde to ešte na našom vzťahu, nejak prekusneme, v prípade našich detí nám to už vadi, pochopiteľne. Neviem, či s tým dokážeš niečo urobiť. Kým ona nebude chcieť inak, môžeš iba nevyhrocovat situáciu. Nevyhladavaj kontakt, aj tak ti stretnutia s nimi asi na nálade nepridávajú, urobíš tym dobre aj svojej psychike. Raz sa možno situácia otočí a práve ty budeš ta, ktoru mama vyhľadá. Často krát sa totizto stáva aj to, že tí vyvolení surodenci zradia rodicov škaredým spôsobom a potom už bude na tebe, ako sa k novej situácii postavis. Netvrdím, že sa tak stane, ale aj takých prípadov mám vo svojom okolí viac než dosť.
Nezabudaj, že tých najdolezitejsich ľudí máš pri sebe, tvoje deti a manzela. Sustred sa na nich, obklop sa priateľmi a zi si svoj zivot, nezávislý od toho ich, ako tu uz niekto pisal. Kontaktu s vnucatami babke nebran, daj jej najavo, že ju deti majú rady a vždy uvitas jej záujem.

oli18
28. okt 2018

Vzťahy sa zvyknú narúšať vtedy, ak prídu do rodín nevesty a zaťovia, teda ľudia z iného prostredia, kde boli úplne iné vzťahy. Tí ovplyvňujú svojich partnerov rôznym spôsobom proti rodičom i súrodencom. Namiesto toho, aby sa prispôsobili a rešpektovali rodinu, do ktorej prišli, vnášajú tam svoje spôsoby a názory. Ale aj rodičia a súrodenci častokrát nie sú spokojní so zaťmi, nevestami, švagrami a broja proti. Tak sa rozpadajú rodiny, narúšajú sa dobré vzťahy. Je ťažké to všetko ukočírovať. Chce to veľa tolerancie a nadhľadu. Poznám mnohých, ktorí to dokázali, ale aj nie.

pininka
28. okt 2018

@oli18 áno je to smutne, aj v našej rodine sa to stalo. Je hrozne že pre peniaze a majetku sa rozpadajú celé rodiny, veď si to nikto nevezme do hrobu.

janulka2811
28. okt 2018

Tak preco ju chces navstevovat a ponizovat sa,ved ty mas svoju rodinu,matka - nematka,kaslat nanu.
Uz by si ma videla,ako by som doliezala 😂

katkalubkova
28. okt 2018

@michaltat ked sa zatajuje, tak sa vykasli na nich. Urcite mas svoju hrdost. Snaha a ochota z tvojej strany bola, tak sa im nephaj zbytocne do zad.. . Ked o to nestoja! Radsej si najdi kamaratku, venuj sa detom a manzelovi.

oli18
28. okt 2018

@pininka ja som babka, ale to, že by som brala len jedno poslušné vnúča a ďalšie nie, lebo neposlúchajú, to si neviem predstaviť. Aj včera som tu mala 2, súrodencov a ako by to bolo, že zoberiem len to "lepšie"? Neviem na to ani čo napísať 😢

deti95060810
28. okt 2018

zataj sa aj ty keď prídu ku tebe domov... ako oni tak aj ty...

anabella111
28. okt 2018

@deti95060810 ...Moze sa takymto sposobom odplaty niekedy opravit nejaky vztah?..

deti95060810
28. okt 2018

@anabella111 na opravu je potrebné dvoch...a podľa toho čo napísala že mamka sa jej zatajuje to na opravu vzťahu nevyzerá....😉 tak načo sa tlačiť niekde kde o to nestoja...

anabella111
28. okt 2018

@deti95060810 ..Ale ju ten vztah mrzí a ak pride mama ku nej..to je predsa jej prejav dobrej vole. Keby prisla ku mne moja mama..dam jej prve a posledne. Moja uz nepride..ale kedysi mi povedala..ze keby som ju vyhodila dverami..ona vojde oknom. Mojej dcere to hovorim rovnako..Mama a dcera je vztah o ktory sa oplati bojovat cely zivot..Ak sa aj ona zatají pred vlastnou mamou..obera sa o prilezitost ..ktora moze byt chvilou na urovnanie vztahov. Vztahy sa musia pestovat..musi sa na nich pracovat..a to ze je dnes mama slepa..neznamena..ze po dcerinom krasnom priklade lasky..sa jej vztah ku nej nemoze zmenit. Ved by to bola skoda..dcera vidi a citi..ze mama robi nieco zle..a riesenim je klesnut na tu uroven..ktora jej ublizuje?..ee...Aj pre deti to moze byt pekna ukazka..toho..ako laskavost a dobro mozu menit vztahy. Uz sme predsa velkí..a vieme posudit..aku cenu ma pyrrhovo vitazstvo. Ziadnu. Deti by boli svedkami toho..ako sa ich dobra citliva mama premenila na nespravodlivu babku a nepriatelsku tetu. A rodinne vztahy by ostali mrtve. Bodka. Vlastne este nie..este su tu tie deti..ktore uz by vedeli..ze v rodine sa nemusi nic..ani byt trpezlivy..ani vediet odpustit..a uz vobec sa nemusia pre nikoho trapit. Staci zamknut dvere a zatajit sa...Odchadzam na prechadzku..teda sa lucim..prajem Ti pokojny zbytok nedele.

jana_eyre
28. okt 2018

to mi je luto - ja mamu uz nemam a mojich deti sa ani nedozila, ale popravde neverim, ze by sa takto dokazala zachovat.. mojho muza mama uprednostnuje vnucata od dcer od tych mojich (ziadne domyslanie, vie a vravi to aj moj muz) a mozem povedat, ze ma to zo zaciatku dost trapilo.. ale casom som sa s tym vyrovnala.. musim ale povedat na jej obranu, ze svokra to nerobi narocky, podla mna si to ani neuvedomuje, alebo robi malo aby to tak nebolo, ale uz mi to nevadi, nejako sa to vo mne zlomilo.. ma ich rada a to mi staci..

ak by robila extremy ako.pises, ze sa zatajuje a podobne, vobec by som nebola aktivna v kontaktovani a ak by si to vsimla a pytala sa, co to, povedala by som uprimne co sa ma dotklo a preco som sa odmlcala.. na nej by som uz nechala rozhodnutie, ci sa zamysli a bude aktivnejsia, alebo nie.. drzim palce..

nelina1
28. okt 2018

@anabella111 áno, hovorí sa tomu nastaviť niekomu zrkadlo, ale niekedy nepomôže nič

saslavka73
29. okt 2018

Ja som bola vždy proti tomu, že urob tak ako oni tebe. Ale fakt kopa ľuďom dôjde až keď mu urobíš to isté. A niektorým ani nie. Ešte sú viac zduty. Ja by som k máme nechodila a hotovo. Chce mať pokoj, nech ho má.

michaltat
autor
29. okt 2018

@saslavka73 je chora

mechurik
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
michaltat
autor
29. okt 2018

@mechurik ako to myslis?

gdulskadarina
30. okt 2018

@jana_eyre ako si napisala je to mozne, ze si to ten clovek ani neuvedomuje, ze uprednostnuje niekoho ineho. ze mozno to podvedome nejako robi. niektore veci treba prekusnut a neriesit lebo clovek by sa az zblaznil z niektorych veci!

bambinomio99
1. nov 2018

Zariadila by som sa tak a jednoducho to prestala riesit
Casom ked pridu krizi tvoja mama pochopi aj nepochopitelne a ty si teraz len ublizujes

michaltat
autor
2. nov 2018

Manzel nechce ist tam..No sme predsa rodina a mame chodit spolu

kvetinka75
2. nov 2018

neriešila by som to. Samé sa tak rozhodli, kašlala by som na to. Ano, štvalo by ma to ale správanie druhých nezmeníš. Ani by som tam nechodila, keď sa zatajuje. Ak by mala záujem, nech sa ozve alebo nech príde ona. U nás bol iný problém, nech som robila, čo som robila, nikdy nebolo dobre. Tak som to prestala riešiť, vzťahy sú na bode mrazu ale už som sa tým zmierila, lebo chovanie druhého neovplyvním. Radšej som s ľuďmi ktorí majú o to záujem. Viem, rodina je rodina ale rodinu si nevyberieš a ako sa chovajú určitý jej príslušníci - s tým tiež nič nespravím.

0silvia0
2. nov 2018

@michaltat kto povedal, že keď ste rodina a musíte chodiť spolu? A prečo tam musíte vôbec chodiť, keď vás tam nemajú radi, zatajujú sa atď.? Sú nejaké predpisy, ktoré určujú kto kam musí chodiť a s kým? Keď je niekto hnusný, nepríjemný, nestojí o moju spoločnosť, tak to nebudem predsa siliť a vnucovať sa... vzťahy sú rôzne, ľudia sú rôzni, treba sa zariadiť tak, aby to vyhovovalo mne a nasilu udržiavať nejaký mŕtvy vzťah, ktorý nikomu nič nedáva.

evkano1402
2. nov 2018

@kvetinka75
ano poznam to, robis co je v tvojich silach na ukor tvojich najblizsich, ktori ta ozaj potrebuju a stale si ta zla. Ale nie je to preto, lebo si naozaj zla alebo ze robis zle, ale ten druhy surodenec je viac ako sam Pan Boh v ociach rodicov a teda vsetci ostatni musia byt zli.

jankavt1
8. dec 2018

Toto vianočné video o matke je inšpirujúce - https://www.facebook.com/CeskyGranatSlovensko/v...[0]=68.ARCU97bfxxFBXdXimgyDEzNiYJ2VSkqJxhstvItRc_KO8VqVR761hKfxp6NEQn98Q6jfw7Im-Z3Wca4cE72pgSWAH82IBuu0qXIZ7lOJngi55HTuaWEecHVq71OjiWj28wot0FVb7LtzwS--bU7KvbzCSy93A8kKMwyR1JzwGQEV4H5UJxGC8krlPWD_SbzZJwxa8snNB_1Svj6FokngFjKELufHyP2GjJx8S-O0-Sr7Apg2JxnKtWSfY1KX3_xwZOAYLMJ81Q_fWmPpGxktFkh5yaR_IcnSmVDGNVV1KR3QSZ-fBdI-gISorwbgw7_Q8XCYQWlDLgBxfEWJHX1EQXsSJ7IvK3J_yHnuQ4d3ve107fN4qak81KtWKo-si_p3l51oamtjK0d90VKRcddkrTsIWsLEyAy3Lu02BVstbAQRa61pSdFXirr2Yn5EdIs5IHMuhw0dYd6os2Hhb-HargD128HrEXnlSaBta3JMTlfolfXUOxuL01cdFwBIV9rW9aun Možno si len treba počkať a uvedomí sa....

epipipi
21. máj 2020

@anabella111 dobry deň toto som si práve teraz rada prečítala ❤️

epipipi
21. máj 2020

Síce staršia téma ...ale práve sa v nej nachádzam...teda už dlhšie sa to ťahá možno 4 roky...ale stále som ja ťa ktorá sa ozve,stále sa snaží o kontakt(hlavne sa deti na babku 4 a 7 rokov)pýtajú tak to robím kvôli nim.ale teraz už sú to aj urážky a nadávky zo strany brata a mami a naozaj už neviem ako to deťom vysvetliť...a naozaj v sebe prestať samu seba presviedčať že to bude dobré .nebaví ma donekonečna sa tváriť že sa nič nedeje 😭😭😭😭ale neverím pochopiť ako dokazu byť tak hnusni.mama až chorobné uprednostňuje brata ,celý život jeho prusery a to ich bolo nevidí. ..ja idem bez nej nech ju nezatazujem skôr ešte jej pomáham a ešte aj to je zle že my máme ...a on nie...a z toho je asi celý ten problém.len ako to tým deťom vysvetliť?😭