icon

Wochengeld a kbg: Ako porozumieť a získať dávky?

bejby1525
25. dec 2024

Ahojte, chcem sa informovat, lebo uz som z toho ozaj na prasky. 26.7.2024 som rodila cisarskym. Do 23.10. Som poberala wochengeld. Teraz by som rada zacala s kbg s variantou na rok, ale stale neviem ako to mam chapat. Raz mi povedia, ze to budem mat od narodenia po prvy rok dietata. Potom povedia, ze od skoncenia wochengeldu do 1 roka dietata a nakoniec mi pride papier ze od 1.11. Do 25.7.2025. Ja by som len rada vedela, kolko to mozem poberat a kolko cca to je mesacne. Dakujem

svetlonos
25. dec 2024

@bejby1525
Ahoj, žiješ na SK ci v AT? Pokial si poberala Wochengeld, tak sa ti potom KGB kráti. Neviem presne ci o mesiac ci dva. Na stránkach krankenkasse mas pekne vypísané, aká je denná výška kgb, podla to ho predsa ktorú variantu si sa rozhodla. Maju tam aj kalkulačku.

svetlonos
25. dec 2024

@bejby1525
idealne bude ak si priamo na krankenkasse zavoláš a všetko sa presne opytas. No malo by ti prísť aj v liste výška denná kgb.

bejby1525
autor
25. dec 2024

@svetlonos vyska kbg mi este neprisla, nakolko cakame na vydanie anmeldenbescheinigung. Medzi casom mi vsak dali podpisat nejaku antrag auf sonderleistung. Ked sa pytam na OGK, zena je maximalne neochotna a vacsinou dostanem odpoved ja alebo nein. Ked som sa pytala, co znamena ten sonderleistung, co vlastne budem teraz poberat, kolko a ako dlho, odpoved bola, ze to je teraz nepodstatne, vraj to nemam riesit

kiki68
26. dec 2024

@bejby1525 huh, to Anmeldebescheinigung ziadas na MA35? Pozor na to, ze po Wochengeld ihnen stracas poistenie ( dieta tiez), ak je poistene na Teba. Do doby kym vyriesis Anmeldebescheinigung potrebujes pripoistenie na partnera. Mala som presne tento Problem, stratila som Anmeldebescheinigung a prisla som na to dost neskoro. Mne to trvalo vyse 6 mes. Bola som bez KBG, pripoistena na partnera, dieta tiez pod nim. Potom to vydali a cele KBG mi doplatili naraz. Mala som tiez tu moznost na rok. Potom dalsi rok sa musis zase pripoistit na partnera, nakolko tam stracas poistku, alebo po roku robit nad tych 15 hod ( Cize aspon Teilzeit)

bejby1525
autor
26. dec 2024

@kiki68 vdaka za info. To som nevedela. Kazdopadne poisteni sme, i ked neviem ako to je mozne, lebo nic som "neriesila" ohladom poistenia, len teda Bestatigung. Anmeldenbescheinigung riesim uz 2 mesiace. Manzel prisiel o pracu a nemohol vydokladovat prijem, tak ziadali vypisy z uctu a asi im bolo malo kolko sme mali na ucte, tak ho poslali, aby ziadal o ALG. Teraz cakame na potvrdenie z AMS. Katastrofa. Kazdopadne ma zaujima, od kedy do kedy budem poberat KBG ak si ho dam na rok. Niekto vravi ze od narodenia, po 1 rok. Iny, ze rok od skoncenia wochengeldu a teraz mi prislo sonderleistung, kde je pisane 1.11. Az 25.7.2025 (26.7.2025 bude mat maly rok) a aj ked som povedala, ze co s tymi 3 mesiacmi (jul-november) tak povedali ze nevedia

kiki68
26. dec 2024

@bejby1525 ale ked si tu pracovala, tak nemusis pre Anmeldebescheinigung dokladat prijem, nakolko si predpokladam pracovala. To iste o prvy Antrag? Dolezite je podat vsetko pre KBG, s tym , ze dodas Anmeldebescheinigung. Mne Sonderleistung vobec neponukli. Checkni si to poistenie, ja som na to prisla u lekara a zacala hned vybavovat pripoistenie. Mozno to pojde lepsie, ked neni Corona.

svetlonos
26. dec 2024

@bejby1525
denne by si mala mat okolo 39e

svetlonos
26. dec 2024

@bejby1525
prosím ta v akom regióne AT žijete, ze tam máš takú ochotnu pani na ogk? A ako je možné, že až teraz riešite Anmeldebescheinigung?
A ako Kiki pisala o tom poisteni, tiez som to nevedela az u dr, povedala, ze od xxx nie som poistená, až mi zke prišlo. Občiansky preukaz mele uz mate?

bejby1525
autor
26. dec 2024

@kiki68 no ocividnemusim, lebo ho odomna pytaju. Sonderleistung mi "ponukli" len kvoli tomu, ze mi zamietli EA KBG. Ale sonderleistung len na 8 mesiacov. Preto ma vlastne zaujima, preco len tolko. Kde su zvysne 4 mesiace. Ta suma je 39,33 na den, len tam chybaju mesiace a ani pracovnicka OGK v Brucku tomu nechapala

bejby1525
autor
26. dec 2024

@svetlonos zial v Grazi. Najradsej by som ju do riti poslala. V aprili, ked som koncila v praci som sa bola informovat u nej ohladom ea. Co treba spravit, aby som mala narok na to, nakolko som mala dost dobry plat a herecka mi poradila ist na AMS a poberat ALG. Vraj to nebude problem a ea mi schvalia. Teraz pride zamiaetnutie ea kvoli ALG. Slak ta moze trafit, lebo to spravi rozdiel 700 eur mesacne. A preco az teraz? V septembri mi povedala, ze co potrebujem, len nespomenula anmeldenbescheinigung (iba meldezettel), ked som poslala emailom papiere, odpoved bola, ze este toto chyba, vraj bez toho "nemozem" podat ziadost, tak sme cakali, ale anmeldenbescheinigung stale nechodil. Boli sme u lekara a pytala som sa opat v Brucku, ze co bude najlepsie a ta zena na mna zhrozene pozerala, ze preco to este nemam podane. Vraj nemam na nic cakat a hned to poslat. Teraz v Grazi maju vsetko okrem AB, ale tiez mi prizvukovala, ze ak ho nedodam do 14 dni, ze to ani riesit nebude. Stornuje antrag a hotovo. Ja som uz na prasky. Keby som aspon vedela, ze ci to musim riesit iba tam, kde mam hauptwohnsitz alebo mozem kdekolvek

bejby1525
autor
26. dec 2024

Prepacte, ze sa tak rozpisujem, ale ja som uz v pecku. Proste 3 mesiace to riesim a vysledok v nedohladne. A este zena, co by ti mala poradit na mna pozera jak keby som bola hovno.

bejby1525
autor
26. dec 2024

Len prosim ak mi viete odpovedat, KBG budem poberat od oktobra (ukoncenie wochengeld) do aktobra alebo od narodenia syna do 1 roka.

svetlonos
26. dec 2024

@bejby1525
zavolaj si na arbeiterkammer! A vzhľadom ma to, ze vieš určite slusne nemecky, dorozumieť sa a pochopíš ich. Zavolaj si kludne aj na ogk do Viedne ci ineho regiónu (skus Eisenstadt, su tam zrovna v okolí veľmi milé zeny).
Povedz, ze by si ich chcela poprosiť o informácie ohľadom tvojho prípadu i keď ku nim nespadá, keďže pani s ktorou to komunikujem ti poskytla zavadzadzave informácie a nekompletné. Aj keď k tým nekompletné- mohla si si sama pozrieť ogk stránku. Mas tam pekne vypísané co všetko potrebuješ (podklady) k vybaveniu materskej.
Pokial požiadať o tu jednorocnu materskú, budeš dostávať realne peniaze po dobu 9 mesiacov. Tie 3 počas ktorých si dostávala WG sa ti strhnúť. Zeny, ktoré nemajú nárok na WG, poberajú materskú teda plných 12 mesiacov (pokial sa rozhodnú poberateľov ju ten rok).
Ries to s arbiter kamier, aspom vyskúšaj. Toto si tým WG a krátenie materskej ti mala vysvetliť, musí to vedieť! Žiadne ze ona nevie a je nepodstatné kolko budeš poberateľov 🙉 No natrafila si zrejme na ženskú milujucu auslendetov, ešte ako aj zarabas viac ako ona 😏

vroni
31. dec 2024

@bejby1525, vieš mi nejako aspoň trochu logicky vysvetliť, prečo nemáš Anmeldebescheinigung? (Dúfam, že len pre dieťa a nie aj pre seba). Veď to sa vybavuje vždy po príchode do At, nechápem, čo ti mal kto oznamovať. Prečo si končila v apríli v práci? Mala si zmluvu na dobu určitú? A teda ísť na Ams bol uplne šialeny napad. Preboha prečo???! Je ti jasné, že ti kvôli ams môžu zamietnuť kbg, hlavne ak si mala vyšší plat? A v Brucku sa nepýtaj nič. Tam vyberajú zvlášť tupé harpie s alergiou na Slovákov.

bejby1525
autor
31. dec 2024

@vroni ohladom vsetkeho som sa informovala na OGK v Grazi. Tam mi povedali, ze sa mam nahlasit na AMS a poberat ALG. V aprili mi koncila pracovna zmluva (koncila sezona).

kiki68
31. dec 2024

@vroni mozno ho stratila? Lebo inak to nedava zmysel. Ked stratis, musis dat novu ziadost a je to posudzovane odznova ( sialenost ), ale mne sa to stalo. To AMS bolo nutne, ak mala zmluvu na dobu urcitu. Presne to mala kolegyna v prvom tehu.

vroni
31. dec 2024

@kiki68, nie, stačí urobiť cirkus a zrazu netreba novú žiadosť. Ale asi treba mať manžela, ktorý ich z pozície úradného simla dá dolu 🤣
Áno, zmluva na dobu určitú má svoje špecifiká, ale pri ročnom kbg jej to môže narobiť šarapatu.

bejby1525
autor
31. dec 2024

Ja som v AT nikdy urady neriesila, az v aprili. Ohladom kazdej info som sa bola pytat na patricnej institucii, kde mi dali info. Nikdy nie na zaklade "jedna pani povedala". Na OGK som sa bola pytat hned, lebo som chcela poberat ea. Vedeli vsetko. Ze konci zmluva, novu mi neda a podobne. Chcela som si doplatit poistenie aj sama, ak by to pomohlo, ale pracovnicka OGK mi "poradila" ist na AMS, poziadat o ALG. Vraj to nebude problem a ea mi schvalia. Prisiel vsak papier, zamietnute z dovodu poberania ALG. Ja som proste uz zufala. Od aprila riesim veci ohladom materskej, rodinnych a stale bez vysledku

vroni
31. dec 2024

@bejby1525, tak pokiaľ si žiadala o ročny rodičak z platu, tak tam z ams nič povedať nesmieš. Pokiaľ si žiadala o pausal, môžeš síce poberať z ams, ale si ohraničená výškou a tu skoro určite prekračujes. Vela priestoru na manévrovanie tam nevidim. Tety ti poradili náramne zle a keď už máš rozhodnutie o zamietnutí, veľa šancí tomu nedávam.

kiki68
31. dec 2024

@vroni zial nie je to tak, kde chces robit cirkus s MA35, ked sa tam nildy nedovolas… ako cirkus zacal po tom, ked uz sa zapojil Staatsanwaltschaft. Potom to bolo do tyzdna vybavene. Ako teoreticky sa da robit nieco na mensom BH ( vlastna skusenost), ja som vzdy Este patrila pod Wien a to je peklo

kiki68
31. dec 2024

@bejby1525 pockaj a Ty si tu mala nelegalny pobyt bez povolenia? Lebo mna s tym prvy raz poslali po mesiaci a kamosku v Badene execirovali na BH neskutocnym sposobom hned ako mala Hauptwohnsitz na Magistrate. Tetka po nej cez telefon, ze ako ze nema este termin na BH. Pritom mala cas, bola v limite.

vroni
31. dec 2024

@kiki68, no, ono dosť stačilo povedať meno, funkciu a ministerstvo a zrazu nebolo treba vôbec nič. Interni sa dovolaju vždy 🤣🤣🤣 Že muž s tým zákonom pracoval, bolo dosť ťažko namietať. Ja by som sa mohla povadiť aj pobiť do krvi, i tak by mali "pravdu" oni.

kiki68
31. dec 2024

@vroni ale ako sa tam dovola bezny smrtelnik, ako moj ich max moze nechat pokapat, ked mu pridu pod ruku alo pacienti 😂😂🙈

bejby1525
autor
31. dec 2024

@kiki68 pobyt tu mam legalny a aj som mala i ked som do maja ani netusila, ze nejaky anmeldebescheinigung mam, nakolko mi ho robila sefka v prvej praci, bez toho, ze by ma o tom nejako informovala, ale je pravda, ze vtedy som nemala tusenie o nicom. Teraz ho riesim zase pre syna.

kiki68
31. dec 2024

@vroni nam tam ich realne nikto nedvihal telefon okrem vratnice a cez covid sa tam nedalo osobne. Bolo to zufale. Moj muz o tom hovori dodnes, pre neho to bol prvy crash so systemom. Ako Rakusan tam nikdy nepojdes

kiki68
31. dec 2024

@bejby1525 ale ved to pride taka listina a musis platit kolok. Preto sa divim ako to mohla podat bez vedomia.

vroni
31. dec 2024

@kiki68, no, ako dlhodobý plán je aj to fajn 🤣🤣🤣

kiki68
31. dec 2024

@vroni 😂😂😂

vroni
31. dec 2024

@bejby1525, jasné, šéfka nabehla osobne s tvojim pasom, dokladmi a zdravotným poistením a v tvojom mene podpísala a vyzdvihla... Ja beriem, že tu úradníci berú zákon vážne len keď sa im to hodí, ale toto je nezmysel.

vroni
31. dec 2024

@kiki68, nemohla. Treba to podať i vyzdvihnúť osobne. Nehovoriac o tom, že kontrolujú identitu podľa pasu, ako by to šéfka asi tak preukázala, keď už by sa rovno k jej pasu.dostala?