Začiatok nového života v osemnástich
Ahojte, prosím, podeľte sa so mnou o vaše skúsenosti.
Mám 18 rokov a čoskoro končím strednú školu. Nemám dobré rodinné zázemie rodičia ma nikdy nepodporovali, nezaujímajú sa o mňa a necítim sa doma dobre.
Chcem začať nový život niekde inde. Viem, že to bude ťažké, ale verím, že sa to dá, ak sa budem snažiť. Chcem sa presťahovať, prihlásiť sa na nejakú školu, nájsť si prácu a brigádu a postupne si vybudovať život, ktorý som nikdy nemal. Chcem si vytvoriť vlastnú budúcnosť a všetko, čo mi doteraz chýbalo.
Je to podľa vás možné? Má niekto z vás skúsenosť s tým, že začal úplne odznova a sám?
Ďakujem za akúkoľvek radu alebo skúsenosť❤️✨
@klaudia_kika všetko je možné zlatko 🥰 všetko čo si praješ na tomto svete možné je, len niekedy musíš aj niečo obetovať...počúvaj svoje srdiečko, ono ťa vždy navedie 😊
Začala som takto sama dosť skoro (musela som) a naozaj, naučilo ma to, že nič nie je nemožné 😊 a netreba sa pos..ť z ničoho...Pôjdeš niekam, nebude sa ti páčiť, pôjdeš inam..Vystriedala som X robôt, lebo keď sa niekto choval ku mne zle, alebo ma zneužívali, nebála som sa odísť. Neľutujem ani jeden krok 😊
@klaudia_kika Najdi si brigadu. Chces byvat sam a na rozbeh budes potrebovat minimalne 3000E. 1000E zaloha na byt, 500 najom, jedlo, veci do domacnosti zhltnu dalsiu tisicku. Patsto budes mat zeleznu rezervu a musis pracovat, nikdo ta servisovat nebude. Ked ta rodicia nepodporuju ( sice netusim v com), tak na peniaze od nic zabudni.
V tvojom veku si vacsina dospelych teenagerov mysli, ze rodicia su najhorsi na svete.
Pokial budeš študovať , bývanie si výbav na internáte . Pokial budeš študovať dennou formou , cez sud si treba dať určit vyzivne na seba - rodičia sú povinný o teba starať aj keď už máš 18 . Potom samozrejme brigádu . Podľa toho v akom meste by si chcela bývať . Čím väčšie mesto , tým väčšie možnosti . Drzim ti silno palce , zvládneš to 🫶
Tak neviem aká je pravda ohľadom tvojich rodičov, nepoznám tvoj príbeh ale je tu aj tá možnosť, že si len negatívny, že sa zameriavas len na to zlé a nevnimas to dobré z ich strany .... Ale každopádne keď s nimi nechceš byť tak si nájdi prácu v prvom rade a potom môžeš hľadať podnájom alebo ísť na lacné ubytovanie.
@klaudia_kika je to možné. Avšak veľmi záleží na tvojich prioritách. Vieš, mladý clovek, prvá výplata….to môže znamenať doháňanie materiálna postradaneho počas života. V takom prípade zo skoly nič nebude. Aj keby k dakomu takému prišlo, ver, že na vzdelanie nie je nikdy neskoro. Vzdelanie ti nikto nevezme ani v 40ke😉
Hladaj ekonomicky rozumne riesenia ak si podas prihlasku na skolu poziadaj o internat. Najlepsie vo velkom meste cim vacsie mesto tym viac moznosti pracovnych. Ked budes byvat lacno mozes pracovat a takto nejak sme zacinali vsetci mozno.
Daj si sabatical od skoly, najdi si pracu s ubytovanim v zahranici a ked sa za rok vratis, mas startovne + jazyk, mozes zacat studovat aj mimo… Vsetko sa da, pokial pojdes za cielom a budes sa riadit zdravym rozumom. Ja som to tiez spravila, aj ked prva vybrata krajina sa mi zhnusila po roku … tak som sa zbalila a isla do inej.
@klaudia_kika všetko je možné zlatko 🥰 všetko čo si praješ na tomto svete možné je, len niekedy musíš aj niečo obetovať...počúvaj svoje srdiečko, ono ťa vždy navedie 😊
Začala som takto sama dosť skoro (musela som) a naozaj, naučilo ma to, že nič nie je nemožné 😊 a netreba sa pos..ť z ničoho...Pôjdeš niekam, nebude sa ti páčiť, pôjdeš inam..Vystriedala som X robôt, lebo keď sa niekto choval ku mne zle, alebo ma zneužívali, nebála som sa odísť. Neľutujem ani jeden krok 😊
@curlie ďakujem krasne za povzbudenie no začiatok bude určite ťažký ale dúfam že to zvládnem❤️

@klaudia_kika áno úplne jednoducho. Nájsť si prácu alebo brigádu popri skole a bývanie adekvátne tomu, čo si môžeš dovoliť platiť.